Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Stefan J

Medlem
Vid besök på Philipponnat 2021 så fick vi möjligheten att prova CdG 2012 innan släpp då den italienska importören varit där tidigare på dagen.och de hade provat ett "prov ex". Förstår ju att man frågar men känns lite lustigt ändå, vem svarar nej ? :D

Med tanke på känslan man fick då det,, och hur grym en Cdg 2008 var på Combo för något år sedan, var det högt ställda förvänrtningar från min sida inför provning då jag skulle öppna min första flaska efter inköp.

Vi provade
Louis Roederer BdB 2008
Philipponnat Clos des Goisses 2012
Domain Vincey Le Mesnil sur Oger 2019
Gaspar Brochet 333,c

Halv blint för två av oss och blint för två.

Min första känsla var att det var oväntat jämt. Ett vin avvek från de övriga och hade annan stil. Visade sig vara Domain Vincey Le Mesnil sur Oger 2019 vid avtäckning.. Kändes som en vatten delare vad man tycker och vinet frick en första röst men sedan röster på slutet. Själv var satte jag jag det sist för kvällen men självklart är det väldigt ungt och skall bli intressant var det tar vägen med 5-10 år på korken.

Röstningen utföll så här med 1-2-3-4 poäng där 1 = bästa vin. Antal första röster inom parentes.
Louis Roederer BdB 2008 : 6 (2)
Philipponnat Clos des Goisses 2012: 9 (1)
Domain Vincey Le Mesnil sur Oger 2019: 12 (1)
Gaspar Brochet 333.c: 13

Min ranking:
Philipponnat Clos des Goisses 2012
Louis Roederer BdB 2008
Gaspar Brochet 333.c
Domain Vincey Le Mesnil sur Oger 2019


Louis Roederer BdB 2008 fanns ute på marknaden när mitt champagne intresse väcktes. Glad idag att jag lyssande på experterna och köpte ett antal till en ringa peng. Mycket bra vin som har en bra framtid för sig. CdG 2012 var bra men hade lite högra förväntningar. Gaspar Brochet flåsade i nacken och här skall det bli intressant att se vad någar år på korken kan ge.

Glad att jag "bunkrat" Roedrer 2008, 2012 och 2013. Framför allt gillar jag 2013. De gånger jag provat 2012 mot 2013 sida vid sida (vanliga vinatage och Cristal) har jag alltid gillat 2013 snäppet bättre. Gaspar Brochet 333.c stod sig väldigt bra och skall försöka köpa mer av honom. Tror denna kan bli riktigt bra om 4-5 år så gäller att som valigt hålla nyfikenenhetn i schack och låta tiden göra sitt.


philipponnat_provning.png


cdg12_lr08_provning.png
 
Last edited:

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Onsdagsprovning med stort manfall men 6 flarror vaskade vi fram på 3.

Visa bifogad bild 31648

Dosnon Alliae (2016 deg 22)
Klar ekodlare med allt vad det innebär. Komplex doft med mycket äpplen men ungdomen märks i munnen. Torr och hög syra men märks inte att det är noll socker. Som vanligt visar Aube att de vet hur man jobbar med noll socker. Andra vinet jag dricker från Dosnon, lika kul viner som vinmakare!

Billecart Louise 2008
Elegant, eterisk med klart husig stil. Blommor och lite parfym men rätt diskret. I munnen är det mest citrussyra som en ung Salon med skillnaden att den här är inte så kass. Någon kände krut men inte i min näsa. Mycket bra vin men alldeles för ung för mig. Ändrade drickfönstret i CT till 2030...

Savart Bulles Rosé (2020?)
Lite kryddig och banan. Väldig smakrik och skriker nördodlare med ek. Känns som pinot och den har även en grapesmak på ett positivt sett. Lite extremt i stilen och väldigt torrt. Är inne på Ulysse men tänker även att det kan vara häst inblandat och gissar Marguet. Ingen identifierade den som en rosé... Kul med Savart som levererar blint vilket hör till ovanligheterna men å andra sidan är Bulles det Savartvinet jag tycker är klart bäst.

Bollinger GA 2007
Klart mognast i flajten och hade även en liten källarton som jag efteråt kopplar till korklagringen. Lång smak och bra balans men med syra kvar. Så pass att jag gissade 2002. Var ute och cyklade på producent och minns inte vad jag försökte med.

Vi var bara tre provare så inga viner som stack ut på rankingen men alla fick en förstaröst.

Min ranking:
  1. Savart Bulles Rosé
  2. GA 2007
  3. Bille Louis 2008
Total ranking:
  1. Savart Bulles Rosé - 5 p
  2. GA 2007 - 6 p
  3. Bille Louis 2008 - 7 p
Intressanta noter! vad stod det för degdatum på Savart rosén ?
 

matage

Medlem
Helgchampagne på MFW med Philipponnat med gamla vänner så mer fokus på socialiserande än smaknoter.

4C7E0A08-750C-4049-9F6C-E7053EB06A04.jpeg




Royal Reserve Brut NV
Gröna äpplen, citrus, gröna vingummin, päron och kex.
Trevlig apertif-skumpa med hög balanserad syra men inget som lämnade några bestående intryck.
Mestadels 2019 (67PN/31CH/2PN) i Solerablandningen m 34% Reserve-vin.
8g Dosage, 4 år på flaska innan deg. Deg Jan 2023

Royal Reserve Brut NV Non-Dosage
Här snackar vi bestående intryck men förmodligen inte vad huset skulle önska!
Samarin och Treo Citrus på näsan. Knastertorrt långt bortom vad frukten klarar att balansera. Det är som att dricka autolytiskt läskpapper sprayat med citrus med en touch salt där man lämnas med torr mun och en besk lätt salt eftersmak med jod-noter.
Hade inte satt detta som skumpa blint och kan vara en av de tråkigaste champagner jag nånsin provat. Nu är jag ingen non-dosage-kille men detta var inte kul alls..
Mestadels 2019 (67PN/31CH/2PN) i Solerablandningen m 34% Reserve-vin.
3 år på flaska innan deg. Deg Jan 2023

Blanc de Noir Extra Brut 2018
Vi var alla (tillochmed sällskapets syratorsk) överens om att detta är bästa vinet att dricka idag och sannolikt närmaste 5+ åren.
Djupast färg i glaset med doft av kanderad frukt, bakade röda äpplen, brioche och en anstrykning omogna jordgubbar(!?)
Tror detta kan bli riktigt kul med tiden.
Dosage 4.5G, 5-6 år på jästen. Deg Juni 2023

Clos de Goisses 2014
Inte oväntat ungt som attan med stålhård syra. Carnubavax (zoo-tabletter), gröna äpplen och citrus på näsan.
Väldigt knutet och svårt att få grepp om. Uppenbart kvalitetsmaterial men jag skulle inte gå i närheten av egna flaskor förrän efter 2030 "and beyond".
(Jag drack 07 för 3 år sen och tyckte den var för ung)
Men att rättfärdiga ett pris på näranog 2900:- på websläppet 14/3?
Dosage 4.5g, 71PN/29CH, Deg Mars 2023

En trevlig eftermiddag men inget som får mig att vilja fylla på källaren med några flaskor från producenten..
 

LeChat

Medlem
Helgchampagne på MFW med Philipponnat med gamla vänner så mer fokus på socialiserande än smaknoter.

Visa bifogad bild 31654



Royal Reserve Brut NV
Gröna äpplen, citrus, gröna vingummin, päron och kex.
Trevlig apertif-skumpa med hög balanserad syra men inget som lämnade några bestående intryck.
Mestadels 2019 (67PN/31CH/2PN) i Solerablandningen m 34% Reserve-vin.
8g Dosage, 4 år på flaska innan deg. Deg Jan 2023

Royal Reserve Brut NV Non-Dosage
Här snackar vi bestående intryck men förmodligen inte vad huset skulle önska!
Samarin och Treo Citrus på näsan. Knastertorrt långt bortom vad frukten klarar att balansera. Det är som att dricka autolytiskt läskpapper sprayat med citrus med en touch salt där man lämnas med torr mun och en besk lätt salt eftersmak med jod-noter.
Hade inte satt detta som skumpa blint och kan vara en av de tråkigaste champagner jag nånsin provat. Nu är jag ingen non-dosage-kille men detta var inte kul alls..
Mestadels 2019 (67PN/31CH/2PN) i Solerablandningen m 34% Reserve-vin.
3 år på flaska innan deg. Deg Jan 2023

Blanc de Noir Extra Brut 2018
Vi var alla (tillochmed sällskapets syratorsk) överens om att detta är bästa vinet att dricka idag och sannolikt närmaste 5+ åren.
Djupast färg i glaset med doft av kanderad frukt, bakade röda äpplen, brioche och en anstrykning omogna jordgubbar(!?)
Tror detta kan bli riktigt kul med tiden.
Dosage 4.5G, 5-6 år på jästen. Deg Juni 2023

Clos de Goisses 2014
Inte oväntat ungt som attan med stålhård syra. Carnubavax (zoo-tabletter), gröna äpplen och citrus på näsan.
Väldigt knutet och svårt att få grepp om. Uppenbart kvalitetsmaterial men jag skulle inte gå i närheten av egna flaskor förrän efter 2030 "and beyond".
(Jag drack 07 för 3 år sen och tyckte den var för ung)
Men att rättfärdiga ett pris på näranog 2900:- på websläppet 14/3?
Dosage 4.5g, 71PN/29CH, Deg Mars 2023

En trevlig eftermiddag men inget som får mig att vilja fylla på källaren med några flaskor från producenten..
Har själv för liten erfarenhet av Philipponnat för att kunna uttala mig om kvaliteten. Men samtliga flaskor är ju tämligen nydeggade. Kan slutsatsen eventuellt vara att de helt enkelt behöver 5+ år för att bli drickfärdiga och CdG 10+ år?
Det kan iallafall vara så att åren på korken är vad som behövs. Tycker det är mer regel än undantag. Visst har det hänt någon gång att en nydeggad champagne varit trevlig. Men det är inte ofta tyvärr.
 

matage

Medlem
Har själv för liten erfarenhet av Philipponnat för att kunna uttala mig om kvaliteten. Men samtliga flaskor är ju tämligen nydeggade. Kan slutsatsen eventuellt vara att de helt enkelt behöver 5+ år för att bli drickfärdiga och CdG 10+ år?
Det kan iallafall vara så att åren på korken är vad som behövs. Tycker det är mer regel än undantag. Visst har det hänt någon gång att en nydeggad champagne varit trevlig. Men det är inte ofta tyvärr.
Jag misstänker att tid är nyckeln men Non-Dosagen saknar jag förhoppningar för.
Extremt udda och känns inte som den har ryggrad eller kropp för att blomma ut längre fram.
Eller så är det bara mina smakpreferenser men ingen vid bordet var nån fan av den i nuläge eller som potentiellt lagringsobjekt.

Men som det så fint heter på engelska: YMMV :)
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Har själv för liten erfarenhet av Philipponnat för att kunna uttala mig om kvaliteten. Men samtliga flaskor är ju tämligen nydeggade. Kan slutsatsen eventuellt vara att de helt enkelt behöver 5+ år för att bli drickfärdiga och CdG 10+ år?
Det kan iallafall vara så att åren på korken är vad som behövs. Tycker det är mer regel än undantag. Visst har det hänt någon gång att en nydeggad champagne varit trevlig. Men det är inte ofta tyvärr.
Tänker samma sak. Philipponnat ekar ju allt (?) och det är inte ovanligt att ek innebär att champagner å ena sidan blir kraftigare men å andra sidan kan vara lite kantiga som unga. Tänk t.ex. Vilmart som jag tycker alltid behöver tid för att "komma på plats".
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Vet ej och nu blev jag osäker på om mitt minne av 2020 syftar på årgången eller degdatum...:rolleyes:

Troligtvis deg för den var rätt utvecklad. @v_skogh får svara på frågan.
får jag gissa på tidigare beskrivning, att färgen vad med gyllene gul och ganska långt ifrån rosé-färg. så låter det absolut som deg2020 (basår2018) just den utgåvan är gjord på mycket ljust rödvin, drf knappt någon färg alls på just den utgåvan, men visst är den god 😍
 

LeChat

Medlem
IMG_5826.jpeg

2012 Louis Roederer Vintage Brut
(Degorgerad jan. 2018)


Har druckit några olika -12or det senaste året och kan konstatera att de oftast varit både tillgängliga och goda. Bl.a. så dracks Roederer roséchampagne för snart ett år sedan och den var fantastiskt god då. Så har länge tänkt att jag även borde öppna den vanliga -12an.


Mycket rostad karaktär och med reduktiva drag, nytvättade lakan och grillad citron. Elegant med framträdande citrustoner i både doft och smak.
Den här känns yngre än rosén från samma årgång och behöver luft för att riktigt komma till sin rätt.

Stilmässigt väldigt Heidsieck lik, och jag tycker att båda tillhör eliten när det gäller champagne i den något reduktiva stilen.
Riktigt smaskig idag men dricks nog som bäst om ca 10 år.

Lyckades även köpa 2 magnum av denna årgång vid en webblansering för många år sedan. Bra köp!
 
Last edited:

FredrikC

Medlem
Igår drack vi en Krug 161eme. 2005 som basår och äldsta vin från 1990.
Riktigt trevlig. Den tydliga krug-smaken kom direkt men ändå väldigt pigg och fräsch. Den lämnade en härligt fet fruktighet på läpparna efter man druckit. Krug gc är så jäkla bra!
20240323_155308.jpg
 

FredrikC

Medlem
Började helgen med krug och avslutade den med ännu mer krug 😍
Vi har aldrig druckit krug 2002 så det var riktigt trevligt.
Smaken har en uns mognad i sig men syran och fräschheten tar över på ett bra sätt. Tydliga päron men även en rostad ton av typ kaffe/kakao eller liknande. Riktigt jäkla god och väldigt bra!
20240325_161525.jpg
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Onsdagsprovning med @LeroyHilarious och en trio kunganamn.

Först hade vi två föråkare.

De Sousa Mycorhize (bas 18 deg 22)
Härligt ekad odlarskumpa med rätt väl utvecklad doft av mestadels äpplen. Inga problem att dricka men så klart ung i munnen och har även en liten skalbeska i avslutet. De Sousas ekade viner är favortier i min källare och de går fortfarande att köpa för arbetade pengar.

Nicolas Maillart Mount Martin 2015
Klart ekat och kändes som en odlare även om inte extremt. Kraftig stil och äppelmustig med aprikos och torkad doft på näsan. Torr och lite stramt samt att det är intensivt. Tror alla gissar BdN men jag missade att det var PM. Gissar att druvorna är runt Ambonnay, Aÿ, Verzenay eller Mailly och varför inte Bereche 2016.

Kul att få det här blint för när vi provade igenom de flesta av Maillarts viner var det en sur upplevelse minst sagt. Några år i källaren har gjort gott åt det här vinet. Lite mer socker hade inte skadad dock...

20240327_205415.jpg


Paul Bara CMdF 2002
Ren fruktig stil med en svag kork/källar/avloppston som försvinner. Efter det framkommer ett charmigt balanserat och lättdrucket citrusdrivet vin. Jag gissade hus och Roederer eller Belle Epoque 2012. 02orna är inte snabbmognande direkt och jag var minst sagt förvånad att det här var en BdN och 10 år äldre än vad jag gissade...

Jean Laurent BdN 2003
Wow! Ekblommigt och äppelmosigt med lite sesamolja ala Selosse. Någon sa dill. Fulländad vin på alla fronter när det gäller mognad, balans, längd, intensitet och komplexitet. Lika gott att dofta på som att dricka! Full poäng och var rätt säker på att det här var min flaska eller att någon annan tagit med sig Selosse.

Aldrig hört talas om producenten men måste utforskas! Vinerna ligger länge på jästen och det verkar vara 2009 som säljs nu. Attans att man missade 08an men å andra sidan märkligt att gräma sig över det när man precis hyllat den överkörda årgågen 03. Detta vinet är alltså från oklassad mark, från en okänd producent och sågad årgång. Resultatet, åtminstone blint blir perfektion! Utmärkt exempel på att vinmaknig tillsammans med optimal mognad trumfar terroir och "bra" år.

Inte ofta det händer men alltid lika kul när man blir golvad av ett för en själv okänt "billigt" vin. Nu är det vanskligt att extrapolera från en datapunkt men man måste börja någonstans.:cool:

Selosse Initial (deg 18)
Även denna klart ekad men känns lite yngre och inte lika maxad och perfekt i sin fas som föregående vin. Mycket röda äpplen och lite skön oxidation. Även denna balanserad men lite lättare i stilen. Någon sa att de kände reduktiva aromer men det gjorde inte jag. Klar tvåa i flajten. Tänkte Selosse men trodde som inte att det var min flaska i första hand.

Gosset Celebris 2008
Urtypisk tokung prestige. Svårt att känna mer en citrussyra och granny smith i dagsläget. Har skrivit hus och 08-syra. Misstänkt BdB. Tror jag gissade Belle Epoque och Winston. Det här var en av de mest knutna 08or jag provat och kommer försöka vänta 10 år på plopp om det går. Absolut mycket kvalitet men klart sist den här kvällen och troligtvis väldigt många kvällar framöver innan den börja mogna till.

Min ranking:
  1. Jean Laurent BdN 2003
  2. Selosse Initial
  3. Bara MdF 2002
  4. Gosset Celebris 2008
Total ranking med inverterad poäng (antal förstaröster):
  1. Jean Laurent BdN 2003 - 7 p (4)
  2. Bara MdF 2002 - 12 p (1)
  3. Selosse Initial - 12 p
  4. Gosset Celebris 2008 - 19 p
Prisa gud för skatteåterbäringen och mot Aubeskogen!
 

Johpe

Medlem
Onsdagsprovning med @LeroyHilarious och en trio kunganamn.

Först hade vi två föråkare.

De Sousa Mycorhize (bas 18 deg 22)
Härligt ekad odlarskumpa med rätt väl utvecklad doft av mestadels äpplen. Inga problem att dricka men så klart ung i munnen och har även en liten skalbeska i avslutet. De Sousas ekade viner är favortier i min källare och de går fortfarande att köpa för arbetade pengar.

Nicolas Maillart Mount Martin 2015
Klart ekat och kändes som en odlare även om inte extremt. Kraftig stil och äppelmustig med aprikos och torkad doft på näsan. Torr och lite stramt samt att det är intensivt. Tror alla gissar BdN men jag missade att det var PM. Gissar att druvorna är runt Ambonnay, Aÿ, Verzenay eller Mailly och varför inte Bereche 2016.

Kul att få det här blint för när vi provade igenom de flesta av Maillarts viner var det en sur upplevelse minst sagt. Några år i källaren har gjort gott åt det här vinet. Lite mer socker hade inte skadad dock...

Visa bifogad bild 31793

Paul Bara CMdF 2002
Ren fruktig stil med en svag kork/källar/avloppston som försvinner. Efter det framkommer ett charmigt balanserat och lättdrucket citrusdrivet vin. Jag gissade hus och Roederer eller Belle Epoque 2012. 02orna är inte snabbmognande direkt och jag var minst sagt förvånad att det här var en BdN och 10 år äldre än vad jag gissade...

Jean Laurent BdN 2003
Wow! Ekblommigt och äppelmosigt med lite sesamolja ala Selosse. Någon sa dill. Fulländad vin på alla fronter när det gäller mognad, balans, längd, intensitet och komplexitet. Lika gott att dofta på som att dricka! Full poäng och var rätt säker på att det här var min flaska eller att någon annan tagit med sig Selosse.

Aldrig hört talas om producenten men måste utforskas! Vinerna ligger länge på jästen och det verkar vara 2009 som säljs nu. Attans att man missade 08an men å andra sidan märkligt att gräma sig över det när man precis hyllat den överkörda årgågen 03. Detta vinet är alltså från oklassad mark, från en okänd producent och sågad årgång. Resultatet, åtminstone blint blir perfektion! Utmärkt exempel på att vinmaknig tillsammans med optimal mognad trumfar terroir och "bra" år.

Inte ofta det händer men alltid lika kul när man blir golvad av ett för en själv okänt "billigt" vin. Nu är det vanskligt att extrapolera från en datapunkt men man måste börja någonstans.:cool:

Selosse Initial (deg 18)
Även denna klart ekad men känns lite yngre och inte lika maxad och perfekt i sin fas som föregående vin. Mycket röda äpplen och lite skön oxidation. Även denna balanserad men lite lättare i stilen. Någon sa att de kände reduktiva aromer men det gjorde inte jag. Klar tvåa i flajten. Tänkte Selosse men trodde som inte att det var min flaska i första hand.

Gosset Celebris 2008
Urtypisk tokung prestige. Svårt att känna mer en citrussyra och granny smith i dagsläget. Har skrivit hus och 08-syra. Misstänkt BdB. Tror jag gissade Belle Epoque och Winston. Det här var en av de mest knutna 08or jag provat och kommer försöka vänta 10 år på plopp om det går. Absolut mycket kvalitet men klart sist den här kvällen och troligtvis väldigt många kvällar framöver innan den börja mogna till.

Min ranking:
  1. Jean Laurent BdN 2003
  2. Selosse Initial
  3. Bara MdF 2002
  4. Gosset Celebris 2008
Total ranking med inverterad poäng (antal förstaröster):
  1. Jean Laurent BdN 2003 - 7 p (4)
  2. Bara MdF 2002 - 12 p (1)
  3. Selosse Initial - 12 p
  4. Gosset Celebris 2008 - 19 p
Prisa gud för skatteåterbäringen och mot Aubeskogen!
Jean Laurent blev man ju helt klart sugen på att testa, men hittar inte ngn "vanlig" BdN Millesime genom google eller på deras egen hemsida (verkar typ heta La Griffe de l'Ource nu mer?)
 
Toppen