Dryck till surf'n'turf?

Diskussion i 'Vin' startad av goka, 18 december 2010.

  1. goka

    goka Medlem

    Hummer och oxfilé i en surf'n'turf; vad dricker man? Det är märkligt likt Kalvfilé Oscar som jag frågade om för några år sedan här, och då kom vi fram till att några fina Pinot Noir låg bra till. I en annan tråd här rekommenderas mustig champagne, t ex Billecart-Salmon Brut Rosé.

    Precis hur vi ska tillaga det hela är inte spikat än, vilket kanske gör det svårt att spika valet, men vilka alternativ ska man överväga?
     
  2. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    På det här forumet rekommenderas ALLTID Champagne ! ;)

    Ärligt talat. Grillad oxfile och grillad hummer ihop ???
    Det kan man ju göra två riktigt bra rätter av i stället för en halvdålig som dessutom är svår eller hopplös att hitta ett bra vin till.

    Så mitt förslag är att du gör t.ex Wagners hummersallad av hummern (recept här: http://www.icakuriren.se/Mat-Dryck/Rece ... ipeId=1877 ) och till det tar du en riktigt bra mineralstinn Champagne med lite fatkaraktär. Har provat flera olika druvor och viner till det här men det bästa för mig har varit Chablis Grand Crû och BdB Champagne.
    Till oxfilén kan du sedan välja väldigt många olika röda beroende på vilka tillbehör du har och då behöver du inte ta hänsyn till skaldjur och umami i rätten heller.
     
  3. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Absolut! ;D Och till en klassisk surf'n'turf skulle jag rekommendera en Pinot-driven champagne, kanske en André Clouet Cuvée 1911?

    Men visst håller jag med Chambertin att det är synd att blanda två så trevliga råvaror i samma rätt - de blir godare var för sig och med varsitt vin till.
     
  4. goka

    goka Medlem

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Vi har inte spikat menyn än, men liksom vi körde kaffetema förra året (se tråd om det här: http://www.finewines.se/http://www.finewines.se/phpbb/viewtopic.php?t=7) tänker vi oss USA-tema i år. Surf'n'turf kändes smakligt amerikanskt osmakligt på något vis.

    Det kan väl inte vara helt hopplöst att få ihop en bra surf'n'turf?! Och dessutom matcha det med någon dryck? Blir smaklökarna helt förvirrade om man samtidigt kör två olika viner - så länge man håller reda på vad man har på gaffeln? En fet amerikansk cabernet till oxfilétuggan, och sedan smörig chardonnay till smörig hummer?

    (André Clouet Cuvée 1911 verkar inte gå att beställa för tillfället)

    Men amerikatemat kan vridas på så många andra sätt. Jag gick tankar om att köra kust-till-kust, och börja på östkusten och sedan ta sig till andra sidan på fem rätter. Får se om jag hinner fullfölja den tanken.
     
  5. Lando

    Lando Medlem

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Det här är ju så sjukt sant både vad gäller matchningen av kött och skaldjur ihop och omöjligheten att hitta ett vin som passar till båda men smaken är som baken I guess.
     
  6. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Tror inte på ett rött och mousserande samtidigt. Om du nu ska ha Surf & Turf samt ett amerikanskt tema, kör amerikanska viner, någon lättare Pinot eller kanske en ekad chardonnay. Är ingen stjärna på viner från USA men den finns ju en del på forumet som kan mer

    Skulle nog dela upp det på två rätter istället, då kan du köra betydligt tuffare tillbehör också. Men det är bara min smak
     
  7. MD

    MD Medlem

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Vi grillade hummer och oxfilé tidigare i år, körde aioli till hummern och bea till köttet. Kronan på verket var en Bolli GA 1983 och den höll stånd mot både köttet och hummern utan problem. Champagne och bra nötkött funkar faktiskt bättre än många tror bara man har rejält med pinot och mognad i vinet, Clouet 1911 och Bolli RD 1996 är två alternativ som finns på bolagets hylla just nu.
     
  8. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Kan inte ge något bra förslag på dryck, bara ett råd angående hummern.
    Grilla den rå eller glaskokt. I annat fall blir den torr och närmast oätbar.
    Glaskokt är att föredra för dem, som inte vill klyva en levande hummer.
     
  9. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Glaskokt?
     
  10. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Google?
     
  11. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Nä, varför googla när man kan fråga på ett forum?

    (ja, jag googlade. Jag hittade recept innehållande glaskokt hummer, men ingen länk som förklarade själva ordet. Är det något man bara borde kunna, som jag missat, eller?)
     
  12. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    googla "glaskokt" och ha tålamod :) sidan 5, en PDF med titeln "special" från mackmyra.se :)

    (synd att det inte var hr forsman som frågade :) :) )

    -sunqan
     
  13. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Två alternativ.

    1. Sök på "glaskokt site:mackmyra.se" och slipp bläddra till sidan 5
    2. Klicka på denna länk
     
  14. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    glädjedödare ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
     
  15. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    förresten,
    varför inte bara dela hummern? det verkar ju meckigt med att slänga den i vatten om den nu ska grillas :)

    :p
     
  16. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Det är alltid roligare att göra en Floyd 8)
     
  17. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    frågan kom från en kollega, men han sansade sig när han fick tänka lite mer på saken ;)
     
  18. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    "Glaskokning av hummer och havskräftor
    Man kan inte koka eller tillaga skaldjur två gånger! Därför
    förkokar man hummer eller havskräftor mycket lätt, om de
    senare skall tillagas på ett eller annat sätt utan att kokas.
    Detta kallas "glaskokning ", eftersom skaldjuren blir lite
    "glasartade".
    Den korta koktiden ger konsistens, och skaldjuren kan
    senare tillagas utan att bli sega. "
    Mannerströms skaldjur sid 249


    I samma bok skriver Leif Mannerström:

    "När jag var 15 år skulle jag för första gången vara med och koka en äkta hummersoppa.
    Kocken klöv hummrarna levande, och det tyckte jag var lite läskigt. "Ska du inte koka den
    först?" frågade jag kocken. "Nej det går inte att koka en gris innan man styckar den!" var
    svaret."


    Leif Mannertröm rules!
     
  19. goka

    goka Medlem

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Ont om feta champagner i Växjö för tillfället. Bolagets lagersaldo verkar paj för tillfället, men gissningsvis har jag inte mycket att välja på.

    Kommer man någon vart med Bollinger Special Cuvée eller Clouet Millésimé? Rose är inte att tänka på, om vi nu envisas med att blanda oxfilé med hummer i en surf and turf?
     
  20. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Dryck till surf'n'turf?

    Bollinger, Pol Roger och Roederer gör alla bra standard-NV som brukar gå att hitta även i mindre SS-butiker. De två förstnämnda finns ofta på magnum också! (Och om du väljer Roederer så är det Brut Premier du ska ha, inte den söta Carte Blanche som har en snarlik flaska.)
     

Dela sidan