Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Om jag var lika cool som dig, så skulle jag också (kunna) lägga in hjärtan och pussmunnar.
    VILKEN MAJESTÄTISK AFTON!!!
    OJ VILKEN NJUTNING!!!
     
    merlotsmile gillar detta.
  2. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Förra veckan pillade vi också i oss en Chablis GC med viss ålder av W. Fèvre, från deras brantaste odling:

    2004 Domaine William Fèvre Bougros, Cote de Bouguerots
    90p
    Now we're talking!
    Previous btl was just a fail. This one's cork also leaked: one tinge meandering its way along the poor cork's surface all the way to the top of the btl. Happily enough, this wine sang!
    Enticing light yellow color with striking purity. Makes the Chablis BEAST in me wanna devour!
    A rich nose with caramel, Piggelin popsicle, wet stones, small oak and earthy loam with sprouting grass. Chard allowing its smiley face. Non-typical but profound.
    On the palate we are talking: up-beat acids on a slightly dis-balanced trinity of fruit-acids-intensity. Effable. Quaffable. Enjoyable. Expensive. Chardonnay typicity galore. Minerality everywhere. Long, lingering, transparent and beautiful. My only concern is the lack of concentration and the earthy finish that subtracts with its muddy unclean end-twist.
    (Wife: frown...)
    One more btl to go, in 2-3 yrs time. The only btl of our three that had a perfect fill. Even if this wine will definitely last longer, but prem-ox is not desired and, in all honesty: feared for.
    (Pst: In NZ they make them at half the price as THIS wine's price was just simply outrageous...)
     
    merlotsmile gillar detta.
  3. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Been there, done that.
    Japanerna kallar deras särskilda tålamod för: GAMAN.
    Så, om du utrustar dig med en dos 我慢、så kommer du förr eller senare att ha tillgång till viner i din egen källare som genererar dylika provningar.

    ...eller så skapar du dig en phet plånbok och köper in en källare från ngn bra handlare...
     
    mnor gillar detta.
  4. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Leoville las Cases 1983, trevlig Bordeaux som sakta är på väg till sista vilan, mörka frukter och bär, aningens ek lite jord och tobak. Har fortfarande bra struktur och balans. Bör drickas nu eller väldigt snart.
    Selosse Carelles deg 2013 (årgång 2006 plus solera 2003-2005). Wow,! vad bra detta är. Tät gul färg, fräsch doft av gula plommon och brynt smör och massvis med annat som jag inte är människa och definiera. Komplex, smakrik, krämig med söt grapefrukt i slutet, inte helt olik mogen Bourgogne i sin uppbyggnad.
     
    StefanAkiko, kayaker, merlotsmile och 2 andra gillar detta.
  5. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    @chambertin bör ju nu ha vilat upp sig tillräckligt för att kunna klämma ur sig något begripligt om dessa fantastiska viner. Vi väntar med andäktig spänning.
     
  6. mnor

    mnor Medlem

    Jacquesson 736 (deg mars 2013)
    Doft av äpplen, småsöt citrus och tropisk frukt
    Smak av knappt mogna gröna äpplen och citrus och en tydlig eftersmak av citrus, väldigt mycket syra. Med värme i glaset så börjar en mer mogen äppelsmak komma fram och citrusen blir sötare, det finns även nyanser av ananas.

    Doften lovar något riktigt bra framöver. Nu tycker jag detta redan är gott och har svårt att hålla mig ifrån flaskorna. Rådet blir att hålla på flaskorna eller att dricka vinet lite varmare än normalt så att lite av de mer söta frukt smakerna kommer fram. En annan notering är att jag har nu druckit flaskor från 3 olika deg datum och de skiljer sig något vid i smak och mognad. Tyckte nog att denna flaska var liten mer knuten än vad jag minns den med deg datum i november.
     
    magnum gillar detta.
  7. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Vi tog även in ett vitt vin när vi var på fantastiska Rekondo i San Sebastian ❤️. Jag hade tänkt Chablis, men när jag försökte bestämma mig för vilken jag skulle välja, (hade läst gott om Ravenau), föreslår sambon att vi väl ändå borde ta in en vit Rioja nu när vi är i Spanien och vinkällaren är känd för sina Riojor. Det lät ju faktiskt ganska klokt så jag ändrade fokus samtidigt som maten började komma in. Blev tyvärr lite stressad :eek: och bestämde mig ganska snabbt för en äldre vit Rioja som sommelieren tyckte var ett bra val.

    Vinet var en fantastisk fin representatant för vit traditionell Rioja. Trots drygt 20 år på nacken så kändes det otroligt fräscht och vitalt och hade en svårslagen kombination av fyllighet, komplexitet och elegans.

    Vinet var djupt gyllengult. Intensiv, komplex doft av mogen gul frukt, torkade aprikoser, apelsinskal, nötighet, svagt oxiderade toner, rök, honung, citrus, någon slags blommighet, vanilj.

    I munnen ett torrt, fylligt vin med en frisk syra. Komplexa och mogna toner av torkade frukt, fet smörighet, nötter, bakad citron, kryddor, oxiderade toner, vax, fatkaraktär. Lång finish med massor med oljiga, smöriga toner.

    Vinet satt som en smäck bredvid Ygay -68 :).

    När jag googlade runt lite kring vinerna dagen efter så upptäckte jag till min förskräckelse att jag ur Rekondos digra vinkällare lyckats med konststycket att välja ett vin som finns att köpa på systembolaget.:confused:. Höll fan på att dö av irritation :mad::mad:. Men, men vinet var det verkligen inget fel på, snarare tvärt om: 1991 R. López de Heredia Rioja Blanco Gran Reserva Viña Tondonia

    image.jpg


    Ser att flera här på forumet har druckit och gillat det. Vinet kostade 65 Euro på Rekondo, dvs en femtilapp mer än vad systemet tar.

    Jag kan verkligen rekommendera detta ställe. Inte så mycket för maten kanske (den var dock helt ok), men vad jag förstår så är det svårt att hitta liknande vinkällare som man kan få ta del av till rimliga priser. Är ni i San Sebastian så måste ni ta er dit!

    image.jpg
     
    Skrutt, Zizou, mnor och 2 andra gillar detta.
  8. image.jpg
    2012 Haha Sauvignon Blanc. Ännu ett okej semestervin. Lite jästig med grapefrukt och andra citrusfrukter
    image.jpg
    2010 St Henri Shiraz. Dekanterad knappt en timme. En aning sluten. Öppnade upp sig under måltiden som bestod av entrecote och ugnsrostade grönsaker, men vinet tog slut alldeles för snabbt i allas glas. Kraftiga tanniner och bra syra. Svarta vinbär och blommor(?). Alldeles för tidigt att dricka antagligen, men det blev ett bra litet test om det var läge att köpa lite fler flaskor(hur länge de nu överlever innan man dricker upp dem..).
    image.jpg
    1999 Reichsgraf von Kesselstatt Josephshöfer Riesling Auslese. Sött och gott, men ändå lite syra. Aprikos, vit persika(?) och en aning petroleum
     
    merlotsmile gillar detta.
  9. Mats

    Mats Wicked tribe rules!

    Om du är ute igen på något välsorterat ställe och vill ha en vit rioja, kolla om de har den vita Ygayen. Är lite i samma stil som den vita Tondonian men ofta lite mer oxiderad och supergod. Tyvärr har de slutat göra den nu och gör ett annat liknande vin (Capellania), den jag provat var bra men inte lika bra som gamla Ygay Blanco.
     
    merlotsmile gillar detta.
  10. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Bra tips! Tack :) . Har hittat en schysst vinbutik som verkar ha bra utbud av gamla Riojor. Tyvärr verkar den ha lunchstängt typ för jämnan :mad::eek:
     
  11. matage

    matage The drinker formerly known as Padawan

    Det där påminner mig om att jag måste köpa på mig lite Klein Constantia. Galet gott med lite ålder på..
     
  12. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Jag har druckit en hel del glas av det baskiska vinet Txakoli här i San Sebastian. Den är gjord på en lokal grön druva - hondarribi zuria. Vinet är lätt spritsigt och hälls upp från hög höjd i glasen.

    image.jpg

    Färgen är ljust gulgrön. Doften är väldigt enkel och inte så mycket intensitet. Aromer av vita blommor, fin citrus, vita persikor. Vinet är torrt med hög syra och låg alkohol (ca 10%). Lätt, slankt, syrligt, fräscht, enkelt, spritsigt med aromer av citrus, lime, vita blommor, melon och lite saltig mineralitet. Ganska kort finish. Påminner om Vinho Verde. Refreshing är nog ordet som beskriver vinet bäst. Passar helt perfekt till pintxos en varm dag.

    image.jpg
    image.jpg
    image.jpg
     
    Last edited: 28 juli 2014
    m_trobeck, chambertin, Laserapa och 3 andra gillar detta.
  13. Livermore

    Livermore Medlem

    Drack i helgen
    2011 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape. Visst var det Emanuel som var intresserad av vad jag tyckte?

    Tegelfärgad och såg ganska vattnig ut. Dock var doften och smaken allt annat än vattnig.

    Tydlig kryddig doft med peppar och mörka bär. Angenäm om kanske lite för enformig.

    Smaken även den kryddig och med rejäla tanniner. Bra koncentrerad smak men den är inte balanserad. Kanske om några år när tanninerna lugnat sig lite.

    Potentialen finns där men det återstår att se om den når upp till den. Jag vet alltför lite om denna årgång i regionen. Har för mig att de inte tror att vinerna kommer vinna alltför mycket på lagring?


    Drack också NV M&C Brut Impérial. Blev inte besviken då förväntningarna var på noll och den var gratis. Smakade generisk standardchampagne typ. Inte äcklig men vad är poängen med den? Den svalkade i alla fall i hettan :cool:
     
    Last edited: 28 juli 2014
    Laserapa och Emanuel gillar detta.
  14. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Tackar, tråkigt att höra att Cailloux inte precis var någon vinkällarvältare, hade hoppats mer eftersom jag gillade deras CDR men den kostar ju betydligt mindre vilket ju ger lägre kravspec...
     
  15. Rexel

    Rexel Medlem

    Idag dricks Elio Altare Barolo 2006 (92 p)
    image.jpg
    Doft: pepparmint, röda bär, rosor, parfym och lite ek i bakgrunden
    Smak: direkt vid öppnandet kraftiga tanniner som vred om munnen rejält och vinet kändes ganska otillgängligt. Efter dekanterats i 2-3 timmar är tanninerna tydliga, men mjukare. Röda syrliga bär som stannar kvar länge i munnen, mynta, jord....gott.
    Detta vint ska helt klart ligga minst 3-4 år till, öppna nästa tidigast 2017.
     
    Larseman, Michael.S, Laserapa och 1 annan gillar detta.
  16. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    2011 var ännu ett bra år för CdP. Just detta vin är ju fortfarande förfärligt ungt och anses väl knappast som en av höjdarna från 2011. Iom det söta Grenache-uttrycket, så är det inget jag själv skulle köpa. Men det är alltid lika roligt att läsa dina tankar om vad ni har i glaset.
     
  17. Laserapa

    Laserapa Medlem

    Blev lite avundsjuk nu! Jäkla semesterfirare! :)
     
    Emanuel gillar detta.
  18. Rexel

    Rexel Medlem

    :)Har ingen semester, men frugan fyller år och det berättigar ju till lite gott vin
     
  19. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Den heter (hette) El Dorado, inte Ygay Blanco. Bästa spanska torra vita genom tiderna
     
  20. merlotsmile

    merlotsmile Medlem

    Nästa Rioja ... avslutade kvällen med Cascrijo Gran Reserva från 1964 ❤️. Fantastisk även den :). Lite fylligare än Ygayen med lite mindre syra. Ett nummer mindre i doft/smakintensitet men tycker ändå det är helt otroligt vilken bevarad (eller kanske utvecklad) komplexitet som finns i dessa gamla viner. Det är svårslaget.

    Men jag har aldrig hört talas om detta vin och hittar endast en enda referens på nätet - en bild på flaskan i Vivino. Är det någon här som hört talas om vinet/producenten Cascrijo?
    1017432_10152322744688562_2507141439982774981_n.jpg
     
    Last edited: 29 juli 2014
    magnum gillar detta.

Dela sidan