Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. Kul! Ibland är vi lite väl pjåskiga när det gäller perfekt lagring - temperaturer, luftfuktighet mm. En kompis sparade en Cordon Negro stående på en inglasad balkong i 6-7 år - den smakade bätte än en nyinköpt... Men, ska man spara buteljerna till barnbarnen, så är förstås Glamis Castle bättre än en balkong... :)
     
    StefanAkiko och Mattias S gillar detta.
  2. chambertin

    chambertin Medlem

    Drack vi inte Eroica på Judgement of Sweden i våras ?
    Har för mig att jag inte vara så impad av Ste.Michelle överlag vid det tillfället.

    Har dom inga tomtar att låna ut till fotosessionen ? Vi saknar dom.;)
     
    StefanAkiko gillar detta.
  3. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Så sant, lite därför jag ville testa det igen. :) Rent generellt var det få vita viner som lyckades imponera oavsett om det var från Oregon eller Washington State på den mässan, tyvärr. Dugliga viner, men lite generiska utan något extra. Charles Smith testade vi dock aldrig, hans "bås" var ju löjligt poppis vill jag minnas med långa köer.

    Tomtar? Du har rätt, jag saknar dem också. Kommer hem om ett par dar...de finns kvar vill jag lova. ;)
     
    chambertin gillar detta.
  4. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Lite gott som dracks tidigare i veckan.

    20140815_142247.jpg

    • 2012 Vincent Carême Vouvray Le Peu Morier 88 Points
      France, Loire Valley, Touraine, Vouvray
      Very fruity nose with yeasty esters. Pear, star fruit and green grapes. There's a hint of vanilla and almond biscuits.
      Good, high acidity and an surprisingly fat and round body. With good intensity and length this is definitely a quality wine. Though lacking a bit of character to really get me excited.



    • 1999 Domaine Henri Gouges Nuits St. Georges 1er Cru Les Chaignots 93 Points
      France, Burgundy, Côte de Nuits, Nuits St. Georges 1er Cru
      Enticingand complex nose full of mature aromas. Hard cheese, tobacco, leather and dried ham. Lots of bretty notes, horse, lamb and sheep. Like going to a children's zoo. But there is also a distinct Tabasco sauce aroma. Cherry and cranberry fruit.
      On the palate the wine does not dissapoint. Mature round fruit with a high but well balanced acidity. There is just enough tannins to give it structure. What's surprising is the quite big body, even though it's a elegant wine it's no small wine. I like this a lot! But it's missing the Burgundy earthiness for it to become magical.



    • 2002 Château Beausejour (Duffau Lagarrosse) 91 Points
      France, Bordeaux, Libournais, St. Émilion Grand Cru
      Dark, intense colour. Nose is big and vocal with lot's of burnt wood, tar and sulfur. Dense, unspecific fruit and spices. There is some grilled bell pepper giving hints of its origins, but otherwise the guesses was all over the world.
      Full bodied, with a medium+ acidity and maturing fruit. Really good intensity and length. Dry but not especially tannic. The finish is somewhat bitter. Good, quality wine but the burnt sulfur notes hides some of the complexity.



    • 2005 Luigi Baudana Barolo Cerretta 90 Points
      Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
      Modern style Barolo. Lots of inky, almost sticky fruit on the nose. Most prevalent is the cherry candy, but there is also "Kungen av Danmark", Soda Pops and "punschpraliner". Italian speaking for sure, with some volatile acidity and apple seed cyanide.
      A lot more to my liking on the palate. Smooth tannins, high, fresh acidity but with a round, delicious fruit. Very good concentration. One of these wines that are high quality, but were I don't really find the aromas to my liking. Still this is at least a 90p. wine.



    • 1999 Oremus Tokaji Aszú 6 Puttonyos 95 Points
      Hungary, Tokaji
      This is an outstanding wine! So rich and concentrated. Big nose, dripping of honey, dried fruit, figs, coffee, toffee and grapes. Immensely sweet, but with enough acidity to keep it fresh and drinkable. Balancing this wine is a real craft. The concentration is endless and so is the length.

     
    StefanAkiko, Vino fino, Mattias S och 2 andra gillar detta.
  5. Har precis öppnat dessa båda buteljer - båda från den bästa årgången någonsin...1964! ;)
    Återkommer lite senare med rapport.

    IMG_3526.JPG
     
    gece, Magnus L, StefanAkiko och 6 andra gillar detta.
  6. Rexel

    Rexel Medlem

    Ser fram mot den rapporten, önskade att min källare hade några juveler av detta slag:(, öppnade en yngre Altesino montosoli -09, återkommer även jag med rapport senare:)
     
    Michael.S gillar detta.
  7. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Du behöver inte ens skriva något innan folk går upp i brygga. Inte dåligt. ;)

    Jag är nog för okunnig för att förstå, mest troligt. :(
     
  8. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Intressanta pavor. Är dessa långlagrade hos dig eller har du köpt färdiga / halvfärdiga?
     
  9. Båda är köpta de senaste 2-5 åren, inför detta år när jag fyller 50 - har (hade...) 185 flaskor från 1964 att börja med, nu nere i ca 150... :)

    Dags för en uppdatering - har nu varit i glas och karaff knappt två timmar. Båda har hälsan, men......jag önskar att det varit en blend (som jag säkert kommer att förrsöka mig på lite senare...).
    Fattoria´n har en lite gammal, torr doft men mycket torkad röd frukt och torrt läder, men smaken är varm, fin och tät.
    Biondi-Santi´n är précis tvärtom - en pigg, varm, krämig dogt men smaken är lite åt det brända hållet med torr frukt och lite kantiga tanniner.
    Får se vad som händer de närmaste timmarna - återkommer.
     
    Mattias S, Rexel, Michael.S och 2 andra gillar detta.
  10. Rexel

    Rexel Medlem

    Blir ingen recension av Altesino Brunello Montosoli -09 dålig flaska:mad:
     
  11. Trist!
     
  12. Rexel

    Rexel Medlem

    Varför har inte min fru köpt 150 flaskor från -64 då hon fyllde 50 precis:(
     
    Joakim Råhberg gillar detta.
  13. Sörplarn

    Sörplarn Medlem

    1: Fazi Battaglia Verdicchio San Sisto Riserva 2009 (3 av 5)
    En billig italienare, lagom skarp faktiskt och levererar rätt så dugligt under kvällen, här finner man jord, mineraler, inte så värst fruktig lite mer rak på saken, måste kombineras med mat (fisk/skaldjur) för att få fram det lilla extra, sträv som sätter sig på tungan länge, dock inte så det blir otrevlig, man finner en lite vattnig känsla om hastar för fort, den kräver lite tid och rätt tempratur för att komma till sin rätt så lite jox på denna, man rekommenderar en timme, men tycker 30 min duger gott. Lätt drucket vin om inte annat, hyfsad eftersmak 13,5%.

    2: Villa Matilde Caracci 2008 (3,5 av 5)
    Den gula färgen reagerar man på, mycket frukt smak, känns tropiskt, bara en strand som saknas. Denna gjorde sig bättre utan mat och var bara att korka upp och servera. En liten elegans finns, blomster, gula päron, vanilj, nötter och lite toast mycket smakfull. Lite som en del mousserande viner på smak fast utan bubblor (Bättre klasser), trevlig rackare överlag, kan tänka mig några år på detta vit vin för att få igång det mera, få utveckla sin karaktär, otroligt prisvärd i min mening, mysig eftersmak som säger ta en klunk till, 13,5%.

    2.jpg
    I Glaset från San Sisto, mörkare gul färg i Matilde.

    I Matilde är det en druva som kallas Falanghina, gjorde en sökning på den druvan hos bolaget för att se vad liknande viner dom hade, men inte ett enda vin finns med denna druva, kanske hos leverantör, men de räknas inte tycker jag, just här och det har jag inte tänkt på innan ser man verkligen bolagets riktiga sortiment och hur uselt det faktiskt är på vin fronten när man ska söka på druva, prova gärna själva.
     
    Mattias S gillar detta.
  14. Efter fyra timmar i glas och karaff kommer nog inte mer att hända.

    1964 Brunello, Fattoria dei Barbi var hela tiden lite tråkig och torr i doften men hade en fantastisk smak med söta röda körsbär, viol och sadel läder. Mycket god smak men lite för torr doft (87p)

    1964 Brunello, Biondi-Santi, var intressant precis tvärtom - en rik, krämig, söt doft med massor av körsbär, lakrits och rosmarin; medan smaken var torr med torra tanniner och torr röd frukt. Funkar med mat men inte på egen hand. (86p)

    Jag försökte mig på en blend med 50% av vardera vin för att få det bästa av de två, men det blev snarast en katastrof - en anonym doft och en torr och tråkig smak - där försvann min master blender karriär...:)

    IMG_3530.JPG

    IMG_3535.JPG
     
    Last edited: 15 augusti 2014
    Rexel, Larseman, Michael.S och 1 annan gillar detta.
  15. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Så de senaste fem åren har du köpt 15 lådor 1964?? Olika länder-distrikt eller bara Brunello / italienare?
     
  16. Sörplarn

    Sörplarn Medlem

    364 dagar / 180 räknar man på det så har du minst 1 dag per holmgång att nyktra till under ett år då du fyller 50, när fyller du kanske ska medverka med något roligt!? ;)
     
  17. Nej, det var bara de här två flaskorna. De 185 64:eek:r jag hade i våras har köpts in från 1993 (en Tokajer Szamorodni från bolaget) och framåt, så det har tagit drygt 20 år att samla ihop dom - men bara ett år att dricka upp dom... :)

    Har lite av varje, men mest Barolo och Bordeaux, även om 1964 var bra överallt! ;-)
     
    Skrutt och Vino fino gillar detta.
  18. Nja, det blir nog inte en och en flaska, utan lite temaprovningar då och då under hösten - fyller inte förrän i december... :)
    Har redan kört en omgång med de Pomerol flaskor jag hade - noteringar finns på min blogg. Det kommer mera...:D
     
  19. Gurto

    Gurto Medlem

    Ställde två vita Bourgogner av bynivå mot varandra (eller egentligen efter varandra):

    Vincent Girardin Puligny-Montrachet 2011 (till förrätt bestående av grillade skaldjur - havskräftor, rödräkor, pilgrimsmusslor - och gratinerade ostron)

    Doftar citrus, vitblommigt, flintstensmineralitet och rostade fat i form av karamelliserade toner och smör

    Frisk syra- och mineraldriven smak med lagom tyngd från eken.

    Passade mycket bra till skaldjuren.

    Joseph Drouhin Chassagne-Montrachet 2009 (till varmrätten piggvar med kokt mandelpotatis, körvelslungad gurka och vitvinssås)

    I doften aprikos, mognare äpple, nötter, kolaremmar och lite vanilj. Svag mineralton åt ostronskalshållet.

    Smakmässigt mogen gul frukt och kolatoner. Mindre syra - men ändå på en tillräcklig nivå.

    Passade bra till maten.

    Pulignyn tar hem det för mig - även om båda är bra viner. Främst pga de härliga mineraltonerna. Att det är mer mogen och bredare frukt i Chassagnen har jag alls inget emot -äldre och från varm årgång. Men det finns mindre nerv och charm i det jämfört med Pulignyn. Att faten drar mer åt kola tycker jag också är mindre tilltalande än de mer karamelliserade och smöriga.
     
    Vino fino gillar detta.
  20. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Vin på flygplan brukar som ni vet osa bränd katt milt uttryckt. På vår flygresa från Chicago till Frankfurt med bolaget United så fick vi chansen att smaska på följande högkvalitativa "plonk". Det vill säga, det var faktiskt riktigt gott. En helt vanlig halvflaska (glasflaska), dock helt okänt för mig...

    image.jpg

    2012 Meiomi Pinot Noir
    Enligt etiketten så är det en blend från tre olika AVA:s i Kalifornien och mest troligt är det en ren PN.

    Riktigt gott och väluppfostrat vin. Ganska druvtypiskt med röda bär, rabarber och apelsinskal. Lite bränd fatkaraktär, sötlakrits och kryddskåp hittas också. Bra struktur med acceptabel syra och tannin. Enkelt och okomplicerat.

    Funkade kanon i sammanhanget. Det klart bästa flygplansvin jag har druckit. Jag bara måste ge det (85p).
     
    Larseman gillar detta.

Dela sidan