Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Nej, faktiskt inte. Det har en distinkt karaktär av både PN och New World men utan att vara fläskig, biffig, in-yer-face eller konstgjord. Det är ett gediget vin, sanna mina ord! Det når inte 90p på min skala, men jag är ganska hård med 90p-gränsen. Med grandios råge passerar detta vin min hurwen-gräns på 65p. Faktiskt så jag tom låter det passera VERYGOOD-gränsen på 85p.

    Yellow Tail har sannerligen inte snubblat sig till att bygga upp världens mest sålda vinvarumärke.
     
  2. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Jag tvivlar inte på dig, jag tror det kan vara helt okej. :)
     
  3. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Med samma resonemang så borde väl "Diamant" vara helt okej i alla fall ;)
     
  4. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Sambon har fått för sig att köpa eko viner under hundralappen.

    Gurra Gurra Creek 100% Shiraz

    Systembolaget beskriver den med.
    Björnabär, lakrits, eukalyptus och vanilj.

    Jag skulle vilja beskriva den med.
    Metallisk och odrickbar... ej prisvärd..
     
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Du har bara inte sett ljuset ännu.

    För övrigt får du nog lägga till 1a klass och enklare svit till beskrivningen.
     
    StefanAkiko gillar detta.
  6. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Nu kanske den inte skulle hamnat på mitt bord ändå men tack för varningen .-)
     
    Skumpagne gillar detta.
  7. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Nej men någon måste ju locka till oss nya medlemmar som dricker sånt här :cool:
     
    Vino fino gillar detta.
  8. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Dumsnålhet kostar kan du hälsa frun. Tänk vad pengar det finns att spara på att köpa vin man slipper vaska!

    Vaskade ett korkat vin idag...Lucas & Lewellen 2010. Inget sparat kvitto tyvärr så man får vara glad att det enbart kostade en hundralapp. :)
     
  9. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Du behöver inget kvitto på Monopolet. I.o.m. att det är ett monopol. Finns vinet i sortimentet och du köpte det relativt nyligen är det bara byta.
    Jag spar aldrig kvitto och lämnar tillbaka säkert 20 flaskor om året. Även sådant jag inte gillar smaken på, även om de inte är defekta. (Det är ju för övrigt policyn på seriösa vinbutiker i t.ex. London, att man får lämna tillbaka sådant man inte tycker om. På Monopolet måste man låtsas att det är defekt).

    Så nästa gång, vaska inget. Lämna tillbaka
     
  10. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Ah, har visserligen lyckats lämna tillbaka någon flaska tidigare utan kvitto, men då var det flertalet hundralappar dyrt och det gick bra ändå. De hävdade dock att de gjorde ett undantag vid detta tillfälle. Bra att veta till nästa gång. :)
     
  11. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Belle Epoque 1999 & 1996
    1999 drack vi senast för några veckor sen, då ett riktig bra moget vin med bra syra och energi men nu var vi tillbaka till en mera normal flaska av 99an, slapp och konturlös, inget vidare, som tur är var det min kompis sista flaska;)
    1996 var 99ans raka motsats grym struktur hög tydlig syra och en lång ren smak, charmig!Men av de stora husen på Avenue de Champagne (Pol Roger Winston, Moet Dom Perignon) får den nog sista platsen. Behöver ytterligare 3-5 år i källaren innan den öppnar upp sig. Den här flaskan var inköpt för något år sedan och är betydligt yngre i sin karaktär än de flaskor som inköptes när den släpptes. Kanske senare degorgering?! Vintomas hur kollar man deg.datum på Belle Epoque?
     
    Elvis och Anders Landström gillar detta.
  12. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Jag vet att varken hustrun eller jag sett det rödburgundiska ljuset ännu. Men du måste ändå medge att vi kämpat och envetet fortsätter kämpa på både hårt och tappert. Nu på lördag förfasar vi oss över att det skall till en Beaujolais... Men, det står ju Beaujolais i schemat :(
    ...så vi värmde upp idag på Jimboucho Den och värmer upp lite mer på fredag med en flaska 2000 Chateau Montus Cuvée Prestige och lite enklare fransk mat, så vi skall stå ut IFALL lördagens vin inte levererar. Faktiskt så att vi kanske lite i smyg hoppas på korkskada, korkbagge, knallkork och korkmögel...
     
    Anders Landström gillar detta.
  13. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Delar din syn, 1996 väldigt bra, 1999, ja, inte mitt favoritvin. Tänker med glädje på vinerna det här huset levererade på 80-talet och med sorg var de gick.
     
    StefanAkiko gillar detta.
  14. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Jag är med dig nästan hela vägen. Tycker bara att deras 2002 var jämlarns bra...
     
  15. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Alla hjärtans dag, vad dricker man då? Jag impulsköpte, hör och häpna, en Bourgogne, närmare bestämt en Beaujolais av bättre slag och blev inte besviken:

    Château des Jacques Clos du Grand Carquelin, Moulin-à-Vent, Louis Jadot 2011 (95099)

    Lågmäld frukt med enstaka hallon och björnbär, detta tillsammans med snygga fat, lagerblad, krut, ngt stall och fänkål, samt aningen apelsinskal, nötter och kryddpeppar i bakgrunden. Syran var medelhög och tanninerna lite nafsande och närvarande utan att bli sträva. Lätt kropp, men med viss tyngd.

    Mycket trevligt vin som imponerar stort. Ruggigt komplext och bättre än många "riktiga" Bourgogne-viner jag druckit. Påminner lite om tysk PN, faktiskt, vilket jag gillar. Kanske är fattonerna lite i mesta laget, men det funkar för mig. Är det nu man bör utropa "prisvärt"?

    Är detta vad man kan förvänta sig av en bättre Beaujolais? I så fall är jag på!
     
    vininfo.nu och Anders Landström gillar detta.
  16. TEGE

    TEGE Medlem

    Savart L'accomplie

    Doft. Sommaräpplen, en viss nötighet. Nybakat bröd. Lite mandelmassa.

    Smak. Här kommer mandelmassan igen. Gröna äpplen. Fyllig. Syran som var väldigt påtaglig sist jag provade (Maj 13) är nu bara perfekt. Det här var väldigt gott.
     
  17. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Uppställning och formkoll för morgondagens provning av viner från Franska Vinlistan.
    -Det finns hopp för Kalmar. -Återkommer med mingelreportage :)
    20140214_181408.jpg
     
    BarisMattsson och StefanAkiko gillar detta.
  18. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Det är ju inte världens mest sålda vinmärke...
     
  19. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Kvällens röda:
    2000 Chateau Montus Cuvée Prestige (Madiran) 93 p.
    If you love Madiran, this is definitely for you! Almost perfectly mature and a great expression.
    Dark, dark red wine.
    A nose that is full of Bordeaux handles: with its earthy notes, barrel use and beautiful fruit. Would work well as a ringer in a Bordeaux tasting.
    On the palate, it is a rich, well concentrated maturing wine with a restrained pose from mature and maturing M+++ tannins. Acids M++ and creating a fine structure. Balanced and rustic wine with a slightly underwhelming mid-palate but great finish that includes burned soil, dark fruits and well integrated oak.
    Fantastic marriage with fois gras.
    Only btl, will evolve some more and stay strong for at least 7 more years.
    Madiran is a district wifey rarely enjoys. She finds them thin and acidic in a frustrating fashion. 82p this time, but she really loved its nose!
    At amazing French restaurant La Rochelle in Akasaka (Tokyo).

    Kvällens söta, ett glas ur "glass bottle":
    2000 Audrey et Christian Binner Riesling Vendange Tardive (Alsace) 88 p
    Golden wine that is past its prime but a very fine wine with especially Epoisses - the best thing matured in Burgundy.
    Nose is really beautiful and L-sized. It shows white flowers, honey suckle, honey and Riesling fruit.
    Medium sweet wine with fine Riesling fruit and a coarse mineral characteristic that made me think of wet, sandy gravel. The character is light with smashingly elegant fruit and M++ acids.
    The wine is over the hill, but owners can still look forward to many years of great drinking.
    Wife happy it wasn't so sweet, no score.
    We recommend owners to start thinking about wrapping things up with their stash.
    At amazing French restaurant La Rochelle in Akasaka (Tokyo).


    Ja, vad skall man säga annat än med en rinnig Epoisses så kan man verkligen njuta mogna Rieslingar med restsötma :)
     
    Anders Landström gillar detta.
  20. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Har inte druckit den men kul att Jadot levererar. Visst kan en bra Beaujolais leverera. Området man ska/får börja söka sig till.
     

Dela sidan