This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Utveckla gärna detta!Jag har halva flaskan kvar, jag skall tillsätta några korn vinsyra för att pigga upp det.
Mycket bra noter! Intressant att Beaucastels vanliga Ch9dP (dvs inte deras Rousanne VV) presterade så bra. Blir sugen att testa.Provning på SB, PK-huset - “Fransk prestige”
Deltagarna var allt från nybörjare till ganska ärrade sniffare, en eller två sommelierutbildade. Själv befinner jag mig någonstans i mitten. Jag provade vin ganska frekvent under 20 års tid, ca 1988 - 2008, men har nu haft ett 15-årigt uppehåll, pga av liv som kom emellan, och är nu sorgligt ringrostig. Men idag spelade det inte så stor roll; jag hade behövt en rejält trimmad näsa för att klara av utmaningarna i den här provningen.
Detta var en riktigt förrädisk blindprovning som fick även mer erfarna provare att snubbla utför stup, då förutfattade meningar om vad som bör ingå i en fransk storvinsprovning satte rejäla krokben. Bordeauxerna var lätta att hitta med en snabb genomsniffning, men var är den vita respektive röda bourgognen? (Spoiler: ingenstans) Och finns här någon Loire eller en vit Bordeaux, eller kanske något från Alsace? (Spolier: nix).
Blindprovningen blev ännu svårare då trots tre timmars luftning i karaff var flera av vinerna mycket slutna och tigande, armarna vresigt i kors. Efter ytterligare två timmar i glas började vinerna visa rätta jag, och mina smaknoteringar är från hur de upplevdes efter dessa fem timmars luft. Med så här unga jättar är luftning såå viktig för att ge vinerna en chans att visa upp vad de egentligen kan.
Först ut var tre vita (mina blinda smaknoteringar först, sedan facit):
Vin 1
Vita blommor, limezest, lite fin fatgrädde, ett popcorn, krusbärsmarmelad, friska gröna örter, en underbar, komplex doft.
Intensiv, kryddig, fyllig smak med en krämig mineralitet, stor frukt (persika) och iste, fräsch syra, långt och insmickrande, så gott, lysande!
Flera deltagare: “Kan det här vara den vita bourgognen? Ganska otypisk i så fall (men det måste ju finnas en vit bourgogne här någonstans, eller hur?)”
95 p
2021 Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Blanc
80% Roussanne, 10% Grenache Blanc + lite andra smådruvor.
Ett vin som provningsledaren tycker kan hålla jämnt skägg mot en Montrachet. Löfte till mig själv: Måste dricka mer vit CdP.
Vin 2
Klöver och tulpan, bivax, brioche, sparris, gul frukt, apelsinmarmelad, elegant, charmerande och förförande doft.
Balanserat och munfyllande, lyft i syrorna, lång kryddig eftersmak, mycket bra.
“Condrieu?” (min enda någotsånär korrekta gissning)
93 p
2020 Domaine Georges Vernay Condrieu Coteau de Vernon
100% viogner, en höjdarproducent när det gäller Condrieu.
Vin 3
Tjusig citroner i en grästuva, rostat bröd, stor gul frukt (persika), en liten mentolpastill kan anas, mineral, och mycket feta, djupa, lyxiga fattoner, men allt i balans; frukten klarar av det massiva fatanfallet.
Otroligt fyllig, rik, kryddig smak med storslagen stenfrukt och oändligt slingrade eftersmak. Storartat!
96 p
2020 E. Guigal Ermitage Blanc Ex-Voto
30 månader på nya ekfat, 93% Marsanne, 7% Roussanne. Så ungt, men redan härligt.
Därefter 4 röda:
Vin 4
Klar pinotfärg (alla: “Aha, den röda bourgognen!”)
En elegant, frisk klar frukt, söta körsbär, rönnbär, lite jordgubbssylt, mörk choklad, någon rödbeta och en lakritsrot, en superbt elegant doft.
Medelsträv men sömlös, medelfyllig, med en energisk röd frukt som lyfter över tanninerna, lång komplex varm eftersmak, strålande bra
95 p
2020 M. Chapoutier Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac
En ny CdP för min del, mycket positiv överraskning. 100% Grenache, kan lagras 50-75 år enligt Chapoutier, men är drickfärdig redan nu. Elegant och supergott!
Vin 5
Ogenomtränglig svart purpurfärg.
Efter tre timmar i karaff visar sig bara en monoton träkrydda och en anonym blåsvart frukt i bakgrunden. Efter ytterligare två timmar i glaset börjar jätten resa sig: Ur kryddiga fat skjuter en strålkastare av blåsvart stålmansfrukt, bubblande blåbärssoppa (under sista milen av Vasaloppet), drottningsylt och grädde på våfflor, lagerblad, aska, och mörker. “Brooding.”
Aggressiva tanniner, plommon och majestätisk blå frukt, maffig men inte tung, extremt lång, men fortfarande på neonatalavdelningen. “Primordial” är rätt beskrivning, jag hittar inte det svenska ordet.
Många p.
2020 M. Chapoutier Ermitage l'Ermite
100% Syrah, 20 månader på ettåriga fat. Jag sätter inget betyg här, på tok för tidigt, men vinskribenterna dunkar 98-or och 100-poängare i huvudet på varandra över detta vin.
Vin 6 och 7 hörde ganska självklart hem i Bordeaux, och vi fick ledtråden att det var ett vin från vardera sidan Garonne.
Vin 6
Rubinrött med tegelkant.
Cigarrlåda fylld med blyertspennor, vinbärsblad, kaffe, läder, en avlägsen buljong samsas med några fortfarande pigga men fåtalig svartröda bär i bakgrunden, helt enkelt en stor ljuvlig mogen bordeauxdoft, en pipa man inte kan slita näsan ifrån, jösses!
Smaken är ljuvligt mogen sammansmält, urtjusig gammelfrukt, smäckra tanniner och bra strömlinjeformad svans. Älska mogen bordeaux!
95 p
2001 Château Hosanna
Jag var säker på att det här var vänstra stranden, inte Pomerol. En läxa lärd.
69% merlot and 31% cabernet franc. Första gången jag dricker Chateau Hosanna, återigen en positiv överraskning. Vingården ligger inklämd mellan Chateau Petrus, La Fleur-Petrus, Evangile och Vieux Chateau Certan så det borde ju vara schyssta druvor. Värt att notera att detta är ett vin som fick mediokra 88-91 poäng av kritikerna när det släpptes. Tänk vilka under två decennier i källaren kan utföra!
Vin 7
Mörkrött, Inte lika tydlig tegelkant
Plommonmarmelad, mörka körsbär, lite rökighet och mineral, höstlöv, vaniljglass, örter.
Pigg frukt i smaken, mörka bär och söta hallon, krallig syra och rejäla tanniner, lång eftersmak. Stort, men spretar lite, inte riktigt färdig än.
92 p
2004 Château Mouton Rothschild
“Det här måste vara Pomerolen!”
Ganska svårt år. Inte alls en typisk bordeaux-cab-näsa, många missade denna. 73% Cabernet Sauvignon, 11% Cabernet Franc, 14% Merlot, 2% Petit Verdot.
Behöver mer tid, något av en besvikelse, och fick storstyk av Hosanna.
Visa bifogad bild 31921
Kul “red herring”-proving!
Lärdomar: Mycket övning kommer att krävas för att rå på min ringrostiga näsa; jag kan uppenbarligen inte alls skilja på högra och vänstra stranden; förutfattade meningar är blindprovningens fiende nummer ett; drick mer vita Rhone-viner, och sist men inte minst, luft! Unga giganter kräva orkaner av luft!
Härlig provning! Bara nyfiken, vem var provningsledare?Provning på SB, PK-huset - “Fransk prestige”
Deltagarna var allt från nybörjare till ganska ärrade sniffare, en eller två sommelierutbildade. Själv befinner jag mig någonstans i mitten. Jag provade vin ganska frekvent under 20 års tid, ca 1988 - 2008, men har nu haft ett 15-årigt uppehåll, pga av liv som kom emellan, och är nu sorgligt ringrostig. Men idag spelade det inte så stor roll; jag hade behövt en rejält trimmad näsa för att klara av utmaningarna i den här provningen.
Detta var en riktigt förrädisk blindprovning som fick även mer erfarna provare att snubbla utför stup, då förutfattade meningar om vad som bör ingå i en fransk storvinsprovning satte rejäla krokben. Bordeauxerna var lätta att hitta med en snabb genomsniffning, men var är den vita respektive röda bourgognen? (Spoiler: ingenstans) Och finns här någon Loire eller en vit Bordeaux, eller kanske något från Alsace? (Spolier: nix).
Blindprovningen blev ännu svårare av tigande viner. Trots de tre timmarnas luftning i karaff var flera av vinerna mycket slutna och tysta, armarna vresigt i kors. Efter ytterligare två timmar i glas började vinerna visa rätta jag, och mina smaknoteringar är från hur de upplevdes efter dessa fem timmars luft. Med så här unga jättar är luftning såå viktig för att ge vinerna en chans att visa upp vad de egentligen kan.
Först ut var tre vita (mina blinda smaknoteringar först, sedan facit):
Vin 1
Vita blommor, limezest, lite fin fatgrädde, ett popcorn, krusbärsmarmelad, friska gröna örter, en underbar, komplex doft.
Intensiv, kryddig, fyllig smak med en krämig mineralitet, stor frukt (persika) och iste, fräsch syra, långt och insmickrande, så gott, lysande!
Flera deltagare: “Kan det här vara den vita bourgognen? Ganska otypisk i så fall (men det måste ju finnas en vit bourgogne här någonstans, eller hur?)”
95 p
2021 Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Blanc
80% Roussanne, 10% Grenache Blanc + lite andra smådruvor.
Ett vin som provningsledaren tycker kan hålla jämnt skägg mot en Montrachet. Löfte till mig själv: Måste dricka mer vit CdP.
Vin 2
Klöver och tulpan, bivax, brioche, sparris, gul frukt, apelsinmarmelad, elegant, charmerande och förförande doft.
Balanserat och munfyllande, lyft i syrorna, lång kryddig eftersmak, mycket bra.
“Condrieu?” (min enda någotsånär korrekta gissning)
93 p
2020 Domaine Georges Vernay Condrieu Coteau de Vernon
100% viogner, en höjdarproducent när det gäller Condrieu.
Vin 3
Tjusig citroner i en grästuva, rostat bröd, stor gul frukt (persika), en liten mentolpastill kan anas, mineral, och mycket feta, djupa, lyxiga fattoner, men allt i balans; frukten klarar av det massiva fatanfallet.
Otroligt fyllig, rik, kryddig smak med storslagen stenfrukt och oändligt slingrade eftersmak. Storartat!
96 p
2020 E. Guigal Ermitage Blanc Ex-Voto
30 månader på nya ekfat, 93% Marsanne, 7% Roussanne. Så ungt, men redan härligt.
Därefter 4 röda:
Vin 4
Klar pinotfärg (alla: “Aha, den röda bourgognen!”)
En elegant, frisk klar frukt, söta körsbär, rönnbär, lite jordgubbssylt, mörk choklad, någon rödbeta och en lakritsrot, en superbt elegant doft.
Medelsträv men sömlös, medelfyllig, med en energisk röd frukt som lyfter över tanninerna, lång komplex varm eftersmak, strålande bra
95 p
2020 M. Chapoutier Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac
En ny CdP för min del, mycket positiv överraskning. 100% Grenache, kan lagras 50-75 år enligt Chapoutier, men är drickfärdig redan nu. Elegant och supergott!
Vin 5
Ogenomtränglig svart purpurfärg.
Efter tre timmar i karaff visar sig bara en monoton träkrydda och en anonym blåsvart frukt i bakgrunden. Efter ytterligare två timmar i glaset börjar jätten resa sig: Ur kryddiga fat skjuter en strålkastare av blåsvart stålmansfrukt, bubblande blåbärssoppa (under sista milen av Vasaloppet), drottningsylt och grädde på våfflor, lagerblad, aska, och mörker. “Brooding.”
Aggressiva tanniner, plommon och majestätisk blå frukt, maffig men inte tung, extremt lång, men fortfarande på neonatalavdelningen. “Primordial” är rätt beskrivning, jag hittar inte det svenska ordet.
Många p.
2020 M. Chapoutier Ermitage l'Ermite
100% Syrah, 20 månader på ettåriga fat. Jag sätter inget betyg här, på tok för tidigt, men vinskribenterna dunkar 98-or och 100-poängare i huvudet på varandra över detta vin.
Vin 6 och 7 hörde ganska självklart hem i Bordeaux, och vi fick ledtråden att det var ett vin från vardera sidan Garonne.
Vin 6
Rubinrött med tegelkant.
Cigarrlåda fylld med blyertspennor, vinbärsblad, kaffe, läder, en avlägsen buljong samsas med några fortfarande pigga men fåtalig svartröda bär i bakgrunden, helt enkelt en stor ljuvlig mogen bordeauxdoft, en pipa man inte kan slita näsan ifrån, jösses!
Smaken är ljuvligt mogen sammansmält, urtjusig gammelfrukt, smäckra tanniner och bra strömlinjeformad svans. Älska mogen bordeaux!
95 p
2001 Château Hosanna
Jag var säker på att det här var vänstra stranden, inte Pomerol. En läxa lärd.
69% merlot and 31% cabernet franc. Första gången jag dricker Chateau Hosanna, återigen en positiv överraskning. Vingården ligger inklämd mellan Chateau Petrus, La Fleur-Petrus, Evangile och Vieux Chateau Certan så det borde ju vara schyssta druvor. Värt att notera att detta är ett vin som fick mediokra 88-91 poäng av kritikerna när det släpptes. Tänk vilka under två decennier i källaren kan utföra!
Vin 7
Mörkrött, Inte lika tydlig tegelkant
Plommonmarmelad, mörka körsbär, lite rökighet och mineral, höstlöv, vaniljglass, örter.
Pigg frukt i smaken, mörka bär och söta hallon, krallig syra och rejäla tanniner, lång eftersmak. Stort, men spretar lite, inte riktigt färdig än.
92 p
2004 Château Mouton Rothschild
“Det här måste vara Pomerolen!”
Ganska svårt år. Inte alls en typisk bordeaux-cab-näsa, många missade denna. 73% Cabernet Sauvignon, 11% Cabernet Franc, 14% Merlot, 2% Petit Verdot.
Behöver mer tid, något av en besvikelse, och fick storstyk av Hosanna.
Visa bifogad bild 31921
Kul “red herring”-proving!
Lärdomar: Mycket övning kommer att krävas för att rå på min ringrostiga näsa; jag kan uppenbarligen inte alls skilja på högra och vänstra stranden; förutfattade meningar är blindprovningens fiende nummer ett; drick mer vita Rhone-viner, och sist men inte minst, luft! Unga giganter kräva orkaner av luft!
Precis så!Jag var säker på att det här var vänstra stranden, inte Pomerol. En läxa lärd.
Om jag uppfattade hans namn rätt så var det Emil Fast?
Tackar! Ja, det var den vanliga CdPn. Om man tittar på CT så får 2021 Beaucastel CdP Blanc Cuvée Roussanne VV 96-99 poäng av kritikerna, och 2021 Beaucastel CdP Blanc får 94-98 poäng. Inte en enorm skillnad, båda vinerna är riktigt bra, men Roussanne VV verkar vara ytterligare några strån vassare. Jag har en 2012 Roussanne VV liggande i vinkylen. Det börjar kanske bli dags att tänka på att öppna den.Mycket bra noter! Intressant att Beaucastels vanliga Ch9dP (dvs inte deras Rousanne VV) presterade så bra. Blir sugen att testa
Tack! Kul med ordentliga noter från de här provningarna!Provning på SB, PK-huset - “Fransk prestige”
Deltagarna var allt från nybörjare till ganska ärrade sniffare, en eller två sommelierutbildade. Själv befinner jag mig någonstans i mitten. Jag provade vin ganska frekvent under 20 års tid, ca 1988 - 2008, men har nu haft ett 15-årigt uppehåll, pga av liv som kom emellan, och är nu sorgligt ringrostig. Men idag spelade det inte så stor roll; jag hade behövt en rejält trimmad näsa för att klara av utmaningarna i den här provningen.
Detta var en riktigt förrädisk blindprovning som fick även mer erfarna provare att snubbla utför stup, då förutfattade meningar om vad som bör ingå i en fransk storvinsprovning satte rejäla krokben. Bordeauxerna var lätta att hitta med en snabb genomsniffning, men var är den vita respektive röda bourgognen? (Spoiler: ingenstans) Och finns här någon Loire eller en vit Bordeaux, eller kanske något från Alsace? (Spolier: nix).
Blindprovningen blev ännu svårare av tigande viner. Trots de tre timmarnas luftning i karaff var flera av vinerna mycket slutna och tysta, armarna vresigt i kors. Efter ytterligare två timmar i glas började vinerna visa rätta jag, och mina smaknoteringar är från hur de upplevdes efter dessa fem timmars luft. Med så här unga jättar är luftning såå viktig för att ge vinerna en chans att visa upp vad de egentligen kan.
Först ut var tre vita (mina blinda smaknoteringar först, sedan facit):
Vin 1
Vita blommor, limezest, lite fin fatgrädde, ett popcorn, krusbärsmarmelad, friska gröna örter, en underbar, komplex doft.
Intensiv, kryddig, fyllig smak med en krämig mineralitet, stor frukt (persika) och iste, fräsch syra, långt och insmickrande, så gott, lysande!
Flera deltagare: “Kan det här vara den vita bourgognen? Ganska otypisk i så fall (men det måste ju finnas en vit bourgogne här någonstans, eller hur?)”
95 p
2021 Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Blanc
80% Roussanne, 10% Grenache Blanc + lite andra smådruvor.
Ett vin som provningsledaren tycker kan hålla jämnt skägg mot en Montrachet. Löfte till mig själv: Måste dricka mer vit CdP.
Vin 2
Klöver och tulpan, bivax, brioche, sparris, gul frukt, apelsinmarmelad, elegant, charmerande och förförande doft.
Balanserat och munfyllande, lyft i syrorna, lång kryddig eftersmak, mycket bra.
“Condrieu?” (min enda någotsånär korrekta gissning)
93 p
2020 Domaine Georges Vernay Condrieu Coteau de Vernon
100% viogner, en höjdarproducent när det gäller Condrieu.
Vin 3
Tjusig citroner i en grästuva, rostat bröd, stor gul frukt (persika), en liten mentolpastill kan anas, mineral, och mycket feta, djupa, lyxiga fattoner, men allt i balans; frukten klarar av det massiva fatanfallet.
Otroligt fyllig, rik, kryddig smak med storslagen stenfrukt och oändligt slingrade eftersmak. Storartat!
96 p
2020 E. Guigal Ermitage Blanc Ex-Voto
30 månader på nya ekfat, 93% Marsanne, 7% Roussanne. Så ungt, men redan härligt.
Därefter 4 röda:
Vin 4
Klar pinotfärg (alla: “Aha, den röda bourgognen!”)
En elegant, frisk klar frukt, söta körsbär, rönnbär, lite jordgubbssylt, mörk choklad, någon rödbeta och en lakritsrot, en superbt elegant doft.
Medelsträv men sömlös, medelfyllig, med en energisk röd frukt som lyfter över tanninerna, lång komplex varm eftersmak, strålande bra
95 p
2020 M. Chapoutier Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac
En ny CdP för min del, mycket positiv överraskning. 100% Grenache, kan lagras 50-75 år enligt Chapoutier, men är drickfärdig redan nu. Elegant och supergott!
Vin 5
Ogenomtränglig svart purpurfärg.
Efter tre timmar i karaff visar sig bara en monoton träkrydda och en anonym blåsvart frukt i bakgrunden. Efter ytterligare två timmar i glaset börjar jätten resa sig: Ur kryddiga fat skjuter en strålkastare av blåsvart stålmansfrukt, bubblande blåbärssoppa (under sista milen av Vasaloppet), drottningsylt och grädde på våfflor, lagerblad, aska, och mörker. “Brooding.”
Aggressiva tanniner, plommon och majestätisk blå frukt, maffig men inte tung, extremt lång, men fortfarande på neonatalavdelningen. “Primordial” är rätt beskrivning, jag hittar inte det svenska ordet.
Många p.
2020 M. Chapoutier Ermitage l'Ermite
100% Syrah, 20 månader på ettåriga fat. Jag sätter inget betyg här, på tok för tidigt, men vinskribenterna dunkar 98-or och 100-poängare i huvudet på varandra över detta vin.
Vin 6 och 7 hörde ganska självklart hem i Bordeaux, och vi fick ledtråden att det var ett vin från vardera sidan Garonne.
Vin 6
Rubinrött med tegelkant.
Cigarrlåda fylld med blyertspennor, vinbärsblad, kaffe, läder, en avlägsen buljong samsas med några fortfarande pigga men fåtalig svartröda bär i bakgrunden, helt enkelt en stor ljuvlig mogen bordeauxdoft, en pipa man inte kan slita näsan ifrån, jösses!
Smaken är ljuvligt mogen sammansmält, urtjusig gammelfrukt, smäckra tanniner och bra strömlinjeformad svans. Älska mogen bordeaux!
95 p
2001 Château Hosanna
Jag var säker på att det här var vänstra stranden, inte Pomerol. En läxa lärd.
69% merlot and 31% cabernet franc. Första gången jag dricker Chateau Hosanna, återigen en positiv överraskning. Vingården ligger inklämd mellan Chateau Petrus, La Fleur-Petrus, Evangile och Vieux Chateau Certan så det borde ju vara schyssta druvor. Värt att notera att detta är ett vin som fick mediokra 88-91 poäng av kritikerna när det släpptes. Tänk vilka under två decennier i källaren kan utföra!
Vin 7
Mörkrött, Inte lika tydlig tegelkant
Plommonmarmelad, mörka körsbär, lite rökighet och mineral, höstlöv, vaniljglass, örter.
Pigg frukt i smaken, mörka bär och söta hallon, krallig syra och rejäla tanniner, lång eftersmak. Stort, men spretar lite, inte riktigt färdig än.
92 p
2004 Château Mouton Rothschild
“Det här måste vara Pomerolen!”
Ganska svårt år. Inte alls en typisk bordeaux-cab-näsa, många missade denna. 73% Cabernet Sauvignon, 11% Cabernet Franc, 14% Merlot, 2% Petit Verdot.
Behöver mer tid, något av en besvikelse, och fick storstyk av Hosanna.
Visa bifogad bild 31921
Kul “red herring”-proving!
Lärdomar: Mycket övning kommer att krävas för att rå på min ringrostiga näsa; jag kan uppenbarligen inte alls skilja på högra och vänstra stranden; förutfattade meningar är blindprovningens fiende nummer ett; drick mer vita Rhone-viner, och sist men inte minst, luft! Unga giganter kräva orkaner av luft!
Intressant! Sambon och jag tog igår varsitt glas från coravin samma årgång. Inte lika begeistrad av 2019 som årgång 2017. Mer grönt äpple. Faten inte lika tydliga.Jag och min fru drack domaine Vincent Bouzereau Meursault 2019 i helgen till torsk med saffranssås. Vinet passade bra till maten, mer än godkänd.
På doften så hittar vi smör, gul frukt, havsbris?, citrus. I munnen så återkommer samma intryck, men tycker framförallt balansen mellan fat/smör och syran är härlig. Trots att det är en del smör och kanske lite smöriga popcorn, så känns det inte klumpigt eller obalanserad. Tummen upp från mig och min fru.
Det var min första bekantskap med detta vin så har ingenting att jämföra med, men tyckte inte det saknade fattoner. Drack den över två dagar och den var mer öppen dag två och aningen bättre. Dag ett dracks det ju till maten och då var den kanske en aning friskare i sitt uttryck och passade bra i sammanhanget.Intressant! Sambon och jag tog igår varsitt glas från coravin samma årgång. Inte lika begeistrad av 2019 som årgång 2017. Mer grönt äpple. Faten inte lika tydliga.
Kanske blir bättre med mer luft.