StefanAkiko
Återgår till pendeldrickning post-COVID.
I afton var vi på fredagsmys på en fredag (för ovanlighetens skull - vanligtvis är det torsdagar.)
Titta på Instagram om du vill se vad vi åt innanpremiären av senaste filmen med MINIONS!
(Läggs upp under helgen)
Vi värmde upp på やんも。Yanmo. En traditionell japansk restaurang där havsfrukter innehar förstaplatsen på alla vis. Allt är IMPECCABLE. Kommer aldrig finnas något att beklaga sig över, annat än utsocknes besökare som saknar hyfs. Utbudet av saké är underbart. Att Michelinarna inte levererat stjärnor tar från deras "credibility".
Vi drack tre underbara sakéer där:
(Bilder: Instagram)
Då den andra sakén serverades så frågade jag managern om detta inte var en 生酒 (NAMA-SHU) dvs en som fortfarande jäser. Och han svarade: "Näe, det tror jag inte, för då hade vi skrivit det på menyn." på klingande japanska. Men gick vänligen till saké-kylen och hämtade flaskan. Generad svarade han att de faktiskt skrivit fel i dryckeslistan. (Det var en nama-shu.) Och bjöd på en omgång av en sinnessjukt dyr saké som ursäkt för och som tack för och som välkommen åter...
...och för att han uppskattar att vi envisas med att återkomma.
Men, aldrig tidigare har vi ifrågasatt.
Så.
Ävensom jag verkligen försökt låta bli att lära mig minsta lilla om saké (日本酒) så kan jag inte låta bli att göra matten från de numer 1000-tals dryckesexperiment vi gjort med olika sakéer och diskuterat...
Våra slutsatser so far:
Titta på Instagram om du vill se vad vi åt innanpremiären av senaste filmen med MINIONS!
(Läggs upp under helgen)
Vi värmde upp på やんも。Yanmo. En traditionell japansk restaurang där havsfrukter innehar förstaplatsen på alla vis. Allt är IMPECCABLE. Kommer aldrig finnas något att beklaga sig över, annat än utsocknes besökare som saknar hyfs. Utbudet av saké är underbart. Att Michelinarna inte levererat stjärnor tar från deras "credibility".
Vi drack tre underbara sakéer där:
(Bilder: Instagram)
Då den andra sakén serverades så frågade jag managern om detta inte var en 生酒 (NAMA-SHU) dvs en som fortfarande jäser. Och han svarade: "Näe, det tror jag inte, för då hade vi skrivit det på menyn." på klingande japanska. Men gick vänligen till saké-kylen och hämtade flaskan. Generad svarade han att de faktiskt skrivit fel i dryckeslistan. (Det var en nama-shu.) Och bjöd på en omgång av en sinnessjukt dyr saké som ursäkt för och som tack för och som välkommen åter...
...och för att han uppskattar att vi envisas med att återkomma.
Men, aldrig tidigare har vi ifrågasatt.
Så.
Ävensom jag verkligen försökt låta bli att lära mig minsta lilla om saké (日本酒) så kan jag inte låta bli att göra matten från de numer 1000-tals dryckesexperiment vi gjort med olika sakéer och diskuterat...
Våra slutsatser so far:
- Rissorten spelar större roll för saké än druvsorten för vin (kvalitetsmässigt) och 山田錦 (YAMA-DA-NISHIKI) är utan tvekan kungen av de ~87 godkända rissorterna.
- Området spelar roll - ibland.
- (Finns INGEN som kan blint säga från vilket japanskt län en saké kommer från blint. Det saknas markörer, eftersom hantverksskickligheten hos saké-makarna äger scenen.)
- Tidpunkten på året och jäsningstemperaturen spelar roll för slutresultatet - ibland
- Saké är flytande umami. Umami gifter sig med Umami: i det närmaste ALLT i det japanska köket gifter sig med saké på ett vis som enbart ost och portvin/sauternes eller gott sällskap och söt Riesling någonsin kan vara i närheten av att åstadkomma...
- Sötare sakéer har en tendens att falla isär då temperaturen stiger. Klibbiga läppar gifter sig inte med "mat".
- Sötma ger en illusion av rikedom och "splendour" så länge sakén är kall.
- 辛口 - kara kuchi betyder TORR. De flesta torra sakéer är ihåligt ointressanta. Dem som inte är, de är helt magiska! (Läget för sakéer saknar mellan-nivå. Min favorit till sashimi är "med viss sötma")
- Jun Mai Dai Gunjo är den högsta kvaliteten. Men, eftersom den kvaliteten kan åstadkommas av vem som helst genom att slipa riskorn över 50%, så... *gäsp* De allra flesta JMDG är tämligen fattiga skapelser som faller isär redan då temperaturen går upp ngn enstaka grad. Men, som ett "Sprachenwein" med 18% alc så är det ju förträtffligt
- Mer en annan dag...