Surdeg

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Jos, 27 januari 2009.

  1. Jos

    Jos Medlem

    SV: Surdeg

    Med vita menar du vetesurdeg..? Nja, jag har försökt få igång vetesurdeg på bara vatten och vetemjöl vilket ska fungera enligt flera källor men det fungerar inte för mig. Det doftar fint syrligt men blir aldrig något drag, dvs blir ingen jäsning vid bakning. Dock har det fungerat för mig att använda rågsur för att starta en vetesurdeg och även vildjäst(på vatten, råsocker och aprikos) för att starta.
     
  2. weezer

    weezer Medlem

    SV: Surdeg

    Mata upp den med rivet äpple, typ ett halvt.

    Jan Heds recept är

    100 gram vatten
    200 gram råg eller vetemjöl
    100 gram rårivet äpple

    Dag 4 matar du upp den med 200 gram mjöl och 200 gram vatten.

    dag 5, klar.

    Jag brukar ta 5-6 gram jäst åxo, vid en sats på två rejäla bröd. Bara ifall att..
     
  3. Jos

    Jos Medlem

    SV: Surdeg

    Tack, jag kanske kör den när jag står utan vildjäst!
     

Dela sidan