Vad dricker man till ankbröst?

Diskussion i 'Vin' startad av bmf, 4 augusti 2009.

  1. bmf

    bmf Medlem

    Är det nån som har förslag på vin till ankbröst och även bra idéer på vad man ska göra till ankan?

    /Rob
     
  2. Lando

    Lando Medlem

    SV: Vad dricker man till ankbröst?

    Pinot Noir är väl en klassiker till ankbröst men jag suger på bra PN, någon annan vet säkert bättre. Hade tänkt att starta en tråd om det faktiskt. Det lilla jag vet är att billiga PN smakar ännu mer skit än vad billiga viner generellt brukar göra. Kanske en PN från Nya Zealand kunde vara något?
     
  3. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Vad dricker man till ankbröst?

    Det viktiga är att utgå från hur ankbrösten ska tillagas och vad som serveras till. Sen kan vi snacka vin.
    Eller så tar man första bästa vin från Sud-Ouest.
     
  4. anders

    anders Medlem

    SV: Vad dricker man till ankbröst?

    PN från NZ brukar vara ett ganska säkert köp. Betydligt lägre risk än i minfältet som benämns Bourgogne. Likvärdig kvalitet är ofta betydligt billigare från NZ. PN från NZ är enligt min erfarenhet tillhörig den kryddiga skolan av druvan. Har inte stött på de där insmickrande fruktdrivna vinerna som finns i Bourgogne. Kryddig PN låter dock bättre än fruktbomb till anka.
     
  5. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Vad dricker man till ankbröst?

    Bordeaux med bra strävhet är en bra följeslagare, Jag brukar ha en hel del grönpeppar i såsen och en del av ankfettet måste du smaksätta såsen med. Det feta i ankan matchas bra med strävhet i vinet.
     
  6. bmf

    bmf Medlem

    SV: Vad dricker man till ankbröst?

    Tack för svaren. Har tänkt ge mig på ankan i helgen så vi får se hur det går. Har inga PN från NZ liggande hemma men en sträv Bordeaux ska man väl kunna skaka fram.
     
  7. Mmm

    Mmm Medlem

    SV: Vad dricker man till ankbröst?

    Ta i alla fall inte någon gammal ömtålig Bordeaux - jag har haft ihjäl ett gäng viner med den rätten (som Las Cases 1981 kommer jag ihåg). Madiran?
     
  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Det är klart att man ska dricka Pinot Noir. Vilka bra Pinot finns det som alltid är tillgängliga på Systembolaget?
     
  9. MartinE

    MartinE Medlem

    Det här var ett gammal ämne! :)

    Men varför inte välja en flaska Bollinger eller en André Clouet Silver Brut!
     
    Belmont gillar detta.
  10. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    En klassiker är annars ankbröst och. Hermitage.
    Röd sådan.
    Personligen skulle jag undvika PN, men det är ju jag det.
     
  11. Wildthing

    Wildthing Medlem

    Yes! Skumpa funkar utmärkt, dock skulle jag ta Clouets årgångs istället för silver.
     
  12. MartinE

    MartinE Medlem

    Det håller jag med dig om - inte minst gällande 2008. Men jag utgick från Anders passus om att alltid finnas tillgänglig på Systembolaget!
     
    Wildthing gillar detta.
  13. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Last edited: 19 februari 2014
  14. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Jag med.
    Därför naturligt att dricka annat.
    Tex Priorat.
    Kanske en miljard färre bubblor,
    men desto mer köttanknytning.
    Hejja @Jimmy Forsman!

    På CT har de infört "Happy Burgundy Thursday".
    Jag föredrar personligen STARKT begreppet "Köttmåndag".
    Det är kanske mindre subtilt, men samtidigt inte det minsta urvattnat.
    Mums!
     
  15. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    "Musty Meat Monday" har en bra schwung. Torde passa CT som hand i handske. :)

    Jag gillar Pinot till anka, gillar också nordrhônare som exempelvis en crozes av lite mindre kralligt snitt. De som har en del macerasion carbonique är ofta saftiga och fruktiga med en del tanniner och en bra syra. Gott som fan faktiskt till en anka.
     
  16. MartinE

    MartinE Medlem

    Jag har ingen klar minnesbild av tidigare årgångar, men 2008an är mycket bra (och består till 70 % av PN)! Och är sannolikt en höjdare till anka! :)
     
    Last edited: 19 februari 2014
  17. Hagbard C.

    Hagbard C. Medlem

    Om man vågar ta ut svängarna och bryta mot konventionerna så kan man även välja en österrikisk Blaufränkisch till anka (cuvéer som är Blaufränkisch-dominerade fungerar också bra). Speciellt de som kommer från distriktet Leithaberg kan vara rätt burgundiska i stilen.
     
    StefanAkiko gillar detta.
  18. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Borde inte det mesta i röd väg funka utmärkt beroende på tillbehör?

    Jag hade nog valt ett gott rött vin som jag gillar, men av något slankare slag. Därefter anpassat maten på bästa sätt med såser och tillbehör som känns rätt till vinet.
     
  19. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Jag hade provat något rödvin med hög syra. något ifrån Österrike eller Tyskland.
    Eller möjligtvis en flaska champagne med lite ålder. Beroende på tillbehör.

    Potatiskaka med västerbotten eller gruyere är alltid smarrigt.
    Angående ankbrösten så kanske det är bäst att bryna lite sedan lågtempa i ugnen med lite tillbehör. Gör gärna någon god sås på alla safter efter den legat i ugnen ett tag.
    Lycka till.
     
    Mattias S gillar detta.
  20. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    Frågan ställdes 2009, så jag tror ankbrösten gått färdigt i ugnen nu...

    Men håller med @Hagbard C. om Blaufränkish. Drack en för en tid sedan och tyckte den var riktigt riktigt bra. Värdig Pinot-utmanare på alla sätt. Vad fan vinet hette har jag dock förträngt totalt.... Det var nåt på utrikiska. :p
     

Dela sidan