1993 Chateau Saint Jacques-Calon (Montagne-St Emilion)

Diskussion i 'Vin' startad av Magnus70, 5 september 2009.

 1. Magnus70

  Magnus70 Medlem

  Jag har av outgrundlig anledning lyckats gömma/glömma en flaska 1993 Ch St Jacques-Calon (Montagne-St Emilion) i min gamla mors mat- och vinkällare sedan 1997, då en låda av vinet köptes och en kort tid förvarades (och tömdes, vilket kalas...) i källaren. Nyligen återfann jag flaskan och källaren är bra, flaskan har förvarats väl men vinet är förmodligen ändå övermoget.

  Jag tänkte hursomhelst korka upp och dricka i några vinkunniga vänners lag vid tillfälle i höst, då jag aldrig har druckit ett övermoget eller gammalt vin. Det skulle då vara kul att veta lite mer om vinet, men ingen av de vinintresserade jag talat med vet något. Jag har sökt lite på nätet men inte hittat någon mer specifik information.

  Är det någon som vet något om vinet, alternativt kan tipsa om nätsidor där info finns?

  / Magnus70
   
 2. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: 1993 Chateau Saint Jacques-Calon (Montagne-St Emilion)

  Hej Magnus,
  Vet inget om det här vinet men lite sökning på nätet verkar tyvärr inte ge dig ngt större hopp är jag rädd. Dom första träffar jag får på namnet handlar om en fransk gîte (http://www.saint-jacques-calon.com ,dvs Bed&Breakfast) och att vinet från 2007 går att köpa på både 5l box och flaska vilket inte bådar så gott. Dessutom var 1993 en medioker årgång i Bordeaux så om jag hade en låda av det här så skulle jag korka upp det illa kvickt och se om det är drickbart och om så inte är fallet så blir det kanske lite Côq-au-vin för dig i stället.
   
 3. Magnus70

  Magnus70 Medlem

  SV: 1993 Chateau Saint Jacques-Calon (Montagne-St Emilion)

  Ja, att slottet år 2009 sig åt Bed and breakfast och dess vin säljs i femlitersboxar kanske säger något om slottets ekonomiska och vinets kvalitetsmässiga utveckling. Kanske hänger detta ihop på något märkligt, svårgreppbart sätt? Vad vet jag... ::)

  Vinet köpte jag som "Krigsskolan Karlbergs slottsvin 1997" med egen etikett, och jag tror inte att detta är frukten av ett samarbete med något mer välrenommerat vinslott, om än i Montagne-St Emilion.

  Nåväl, 1997 gjorde huvudelen av lådans flaskor sitt, så denna sista, kvarglömda flaska får väl utgöra efterpatrull med en sista trött rapport om hur ett mediokert år i Bordeaux smakar 16 år senare. Innan den åker i grytan, vill säga. Eller vasken.

  Tack för svar / Magnus.
   
 4. Lando

  Lando Medlem

  SV: 1993 Chateau Saint Jacques-Calon (Montagne-St Emilion)

  Glöm inte att rapportera hit om hur det var! :)
   
 5. Magnus70

  Magnus70 Medlem

  SV: 1993 Chateau Saint Jacques-Calon (Montagne-St Emilion)

  Visst, det ska jag göra. / M.
   

Dela sidan