Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

谷、(Tani) fantastisk fransk mat i Tokyo

chambertin

Medlem
Kort rapport från igår, tisdagen den 19 aug.
Två gubbtjuvar, tre flaskor vin och kockens rekommenderade meny.

2011 Guigal, La Doriane (86p) var mer av ett återhållet, men fortf parfymerat *meh* som ingen av oss två farbröder började dansa av. Hade det varit rött, så kunde man nog beskriva det som en intensivt rik Beaujolais. Kanske blir rikare med några år på rygg? Poletten har inte ramlat ned vad gäller Viognier.

2007 Domaine Pegau Cuvée Reserve (96p) var snuskigt god, med försvarliga mängder baksida av kossa över ymnigt röda frukter, bra strävhet, balans och intensiv koncentration. Galet gott! Det sa bara swish så var flaskan slut.

2001 Chateau Suduiraut (100p) var fullkomligt briljant! Fortfarande ung, men ett monster av attraktioner, rikedomar och balans. Två farbröder gulpade i sig hela flaskan till blygsam bit fois gras och liten ostbricka. Letade allt vad jag kunde efter någonting i detta vin som inte var helt perfekt... Fann inget. Farbröderna gick upp i brygga, ropade in kocken som efter en smutt också började dansa. Fullkomligt sanslöst vettlöst makalöst sinnessjukt underbart!

Maten var hur underbar som helst! Inte förvånande, och: precis som vanligt. Lite brun, men så ser ju den traditionella maten ut...

Visa bifogad bild 1978
Först ut en fylld chillifrukt, TOUGARASHI, med råa räkor och omar, på en bädd av bönpuré, EDA MAME, ett knippe boveteskott mm.

Visa bifogad bild 1979
Ser ut som en brun gryta, men smakar som en sensommarkväll! Japanernas favoritsvamp: MATSUTAKE, goliatmusseron, som är lika vackert parfymerad som en sommarskog och är rejält al dente. (Den goliatmusseron som växer i Swe har inte alls dessa aromer.) Det blötdjur som var med hade en härlig konsistens som var mer al dente än svampen och som kontrasterade på ett makalöst vis mot de mjällt välkokta rotfrukterna och mellannivån av lite mjukare, orange, sommarsvamp.

Visa bifogad bild 1980
Fois gras. Hann inte riktigt med i svängarna med kameran. Åts med slutna ögon till tonerna av 2001 Suduiraut. Ett äktenskap stöpt i himlen och den godaste matcombon jag någonsin avnjutit, alla kategorier...

Visa bifogad bild 1981
Fisk, ratatouille, sås...

Visa bifogad bild 1982
Blev ännu en bild enligt @Per Stade Hemingway på en uppäten rätt. Denna gång: perfekt lagad anka med vinsås (brunvin?) och några perfekt tillagade grönsaker som tillsammans smakade som ännu en del av himmelriket. Jävlar i min låda vad gott det är med anka till CdP!

Visa bifogad bild 1983
Hur god är 2001 Suduiraut med Stilton? Överjävligt gott = kvällens svar. Ost blir helt enkelt inte godare än så här.

Visa bifogad bild 1985
Kvällens två sorters avec. Gamm-gubbar gillar gamm-Armagnac och grappa - fö det BÄSTA från Champagne. Drappier kan sin sak. Gediget hantverk.

Noterade fö att en av matgästerna manglade i sig en NV Krug Rosé samt en Richebourg GC. Vår Champagne hade en rimligare prislapp och Bourgognen var den dyraste på vinlistan. Köparen ville alldeles säkert imponera på damen han hade med sig. Såvitt vi kunde se, så fungerade det receptet.
Låter som en helt sanslöst trevligt kväll @StefanAkiko både vad gäller mat och vin.
Vi roade oss med en utfrågning av Göran Hägglund och ett glas trist 2008, Meerlust Rubicon. Kunde lika gärna tuggat paprika.
 
B
Kort rapport från igår, tisdagen den 19 aug.
Två gubbtjuvar, tre flaskor vin och kockens rekommenderade meny.

2011 Guigal, La Doriane (86p) var mer av ett återhållet, men fortf parfymerat *meh* som ingen av oss två farbröder började dansa av. Hade det varit rött, så kunde man nog beskriva det som en intensivt rik Beaujolais. Kanske blir rikare med några år på rygg? Poletten har inte ramlat ned vad gäller Viognier.

2007 Domaine Pegau Cuvée Reserve (96p) var snuskigt god, med försvarliga mängder baksida av kossa över ymnigt röda frukter, bra strävhet, balans och intensiv koncentration. Galet gott! Det sa bara swish så var flaskan slut.

2001 Chateau Suduiraut (100p) var fullkomligt briljant! Fortfarande ung, men ett monster av attraktioner, rikedomar och balans. Två farbröder gulpade i sig hela flaskan till blygsam bit fois gras och liten ostbricka. Letade allt vad jag kunde efter någonting i detta vin som inte var helt perfekt... Fann inget. Farbröderna gick upp i brygga, ropade in kocken som efter en smutt också började dansa. Fullkomligt sanslöst vettlöst makalöst sinnessjukt underbart!

Maten var hur underbar som helst! Inte förvånande, och: precis som vanligt. Lite brun, men så ser ju den traditionella maten ut...

Visa bifogad bild 1978
Först ut en fylld chillifrukt, TOUGARASHI, med råa räkor och omar, på en bädd av bönpuré, EDA MAME, ett knippe boveteskott mm.

Visa bifogad bild 1979
Ser ut som en brun gryta, men smakar som en sensommarkväll! Japanernas favoritsvamp: MATSUTAKE, goliatmusseron, som är lika vackert parfymerad som en sommarskog och är rejält al dente. (Den goliatmusseron som växer i Swe har inte alls dessa aromer.) Det blötdjur som var med hade en härlig konsistens som var mer al dente än svampen och som kontrasterade på ett makalöst vis mot de mjällt välkokta rotfrukterna och mellannivån av lite mjukare, orange, sommarsvamp.

Visa bifogad bild 1980
Fois gras. Hann inte riktigt med i svängarna med kameran. Åts med slutna ögon till tonerna av 2001 Suduiraut. Ett äktenskap stöpt i himlen och den godaste matcombon jag någonsin avnjutit, alla kategorier...

Visa bifogad bild 1981
Fisk, ratatouille, sås...

Visa bifogad bild 1982
Blev ännu en bild enligt @Per Stade Hemingway på en uppäten rätt. Denna gång: perfekt lagad anka med vinsås (brunvin?) och några perfekt tillagade grönsaker som tillsammans smakade som ännu en del av himmelriket. Jävlar i min låda vad gott det är med anka till CdP!

Visa bifogad bild 1983
Hur god är 2001 Suduiraut med Stilton? Överjävligt gott = kvällens svar. Ost blir helt enkelt inte godare än så här.

Visa bifogad bild 1985
Kvällens två sorters avec. Gamm-gubbar gillar gamm-Armagnac och grappa - fö det BÄSTA från Champagne. Drappier kan sin sak. Gediget hantverk.

Noterade fö att en av matgästerna manglade i sig en NV Krug Rosé samt en Richebourg GC. Vår Champagne hade en rimligare prislapp och Bourgognen var den dyraste på vinlistan. Köparen ville alldeles säkert imponera på damen han hade med sig. Såvitt vi kunde se, så fungerade det receptet.
blev det inte någon Cndp Pegau Cuvee Laurence 2009?
 
Nej.
Hade beställt, betalt och bokfört två sådana flaskor, men de visade sig vid den närgågna inspektionen vara Cuvée Réserve. Ya-ya. Det var ju gott det med :)
Ok, jag har testat ett par av vanliga cuvée reserven 2009 och de har varit enastående bra upplevelser. Fick tag på ett par Cuvée Laurence 2009 också ..och den ska ju vara snäppet vassare. Så, ser fram mot dina notes om du kommer över den. PS. På CT står det att det var Laurence 2009 som du drack..
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Ok, jag har testat ett par av vanliga cuvée reserven 2009 och de har varit enastående bra upplevelser. Fick tag på ett par Cuvée Laurence 2009 också ..och den ska ju vara snäppet vassare. Så, ser fram mot dina notes om du kommer över den. PS. På CT står det att det var Laurence 2009 som du drack..
FU*KC, får ordna det lite senare :stendumt:

Nu är det strax flight t Europa med två v i Swe o en vecka i Bdx.
Världens bästa hustru har bokat och ordnat mycket väl till sin äkta man.
Får jobba hårt på att försöka förtjäna denna särbehandling.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Var förbi en sväng för njutningens skull i förra veckan, men brydde oss inte om att vara foodies just den kvällen. Så, bifogar bilder från då jag var där med en gäst, lite tidigare i oktober.
Särskilt det tüska vinet fick gästen, Dr K, att ramla baklänges.
Tänk så bra en bra Mosel kan vara.

Först ut ett slags kåldolme som satte ribban högt! Mjäll, komplex och med fin stringens mellan det lättuggade och mer fasta konsistenser. Perfekt saltat och bra värmande då det ju blivit höst här.

Fois gras... Ja, vi kommer ju alltid till den här punkten i bantardieten. Åts med slutna ögon och ett nöstan fånigt leende...

Krabba i sublim soppa.

Fisk med vit tryffel.

Kött med spänstiga kantareller.

Ostbrickan var lika god som icke-estetisk. Kaffe/thé och les macarons.
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Var dit i afton med en särdeles prominent kille. Vi åt och drack underbart. En flaska vin per rätt. Och det är ju lagom på ett fint sätt. Tack och lov var där bara 4 rätter. För mellanspel, ostbricka, mignardises och starter fanns ju Glass-wine att tillgå. Även om det ständigt blev starksprit eller PX-sherry då.

Vällagrad PX-sherry och Fois Gras är fansicken minst lika bra combo som bättre Sauternes med detta underverk till maträtt.

Största överraskningen idag var hur illa det kan vara att dricka även starka drycker från Bgn. Osten därifrån rockade (Epoisses) som sig bör, men mixen av Cassis och Marc i Marcassin Crème de Cassis Marc de Bourgogne Védrenne var som att kliva åter in i logementet på I20, tuggandes på yllerockar, gummihylsor och madrasser. Fy för den Lede vad militärens malmedel är nära besläktat med Zombies och denna fasansfulla dryck från Bgn. Sannolikt det sämsta som åstadkoms där alla kategorier (iaf med vettig prislapp). Hujedamig!

Sen drack vi också ett bubbelvin som inte låter sig avslöjas förrän den 26 januari, och som (för den som bryr sig) levererade vågen. Köttflaskan var en 2001 Chateau de Beaucastel som vi tyckte 92p samt följande finstilta om:

Seconding @Pigdaddy's love letter.

Started out rather non-descript/bland during morning decant but grew according to expectations.

At Restaurant Tani we had a superbly balanced, youthful, elegant CdP with amazing potential for those better at keeping than we are.

No more btls, but as the price for this domaine has become insane, we will not join in with the choir of insanity. There are so many other wines that are as good as or better than this, that are available at a more agreable price point. At least if you blindedly examine what's in your glass more than you look at what's on the label.
...nevertheless, I really wish we had a case of this for the spread-out long-haul.

Superbly enjoyed with Restaurant Tani's magnificently fabulous baked cow-cheek (Tokyo).
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
L'agneau du jour. Dagens lamm.
image.jpg


Att de serverar kappan separat och särbehandlad gör ju inte saken sämre :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Efterrätten valde vi bort.
Vi var helt enkelt för mätta och lagom runda, både om bukarna och under fötterna.
image.jpg
 
Toppen