Kort rapport från igår, tisdagen den 19 aug.
Två gubbtjuvar, tre flaskor vin och kockens rekommenderade meny.
2011 Guigal, La Doriane (86p) var mer av ett återhållet, men fortf parfymerat *meh* som ingen av oss två farbröder började dansa av. Hade det varit rött, så kunde man nog beskriva det som en intensivt rik Beaujolais. Kanske blir rikare med några år på rygg? Poletten har inte ramlat ned vad gäller Viognier.
2007 Domaine Pegau Cuvée Reserve (96p) var snuskigt god, med försvarliga mängder baksida av kossa över ymnigt röda frukter, bra strävhet, balans och intensiv koncentration. Galet gott! Det sa bara swish så var flaskan slut.
2001 Chateau Suduiraut (100p) var fullkomligt briljant! Fortfarande ung, men ett monster av attraktioner, rikedomar och balans. Två farbröder gulpade i sig hela flaskan till blygsam bit fois gras och liten ostbricka. Letade allt vad jag kunde efter någonting i detta vin som inte var helt perfekt... Fann inget. Farbröderna gick upp i brygga, ropade in kocken som efter en smutt också började dansa. Fullkomligt sanslöst vettlöst makalöst sinnessjukt underbart!
Maten var hur underbar som helst! Inte förvånande, och: precis som vanligt. Lite brun, men så ser ju den traditionella maten ut...
Först ut en fylld chillifrukt, TOUGARASHI, med råa räkor och omar, på en bädd av bönpuré, EDA MAME, ett knippe boveteskott mm.
Ser ut som en brun gryta, men smakar som en sensommarkväll! Japanernas favoritsvamp: MATSUTAKE, goliatmusseron, som är lika vackert parfymerad som en sommarskog och är rejält al dente. (Den goliatmusseron som växer i Swe har inte alls dessa aromer.) Det blötdjur som var med hade en härlig konsistens som var mer al dente än svampen och som kontrasterade på ett makalöst vis mot de mjällt välkokta rotfrukterna och mellannivån av lite mjukare, orange, sommarsvamp.
Fois gras. Hann inte riktigt med i svängarna med kameran. Åts med slutna ögon till tonerna av 2001 Suduiraut. Ett äktenskap stöpt i himlen och den godaste matcombon jag någonsin avnjutit, alla kategorier...
Fisk, ratatouille, sås...
Blev ännu en bild enligt
@Per Stade Hemingway på en uppäten rätt. Denna gång: perfekt lagad anka med vinsås (brunvin?) och några perfekt tillagade grönsaker som tillsammans smakade som ännu en del av himmelriket. Jävlar i min låda vad gott det är med anka till CdP!
Hur god är 2001 Suduiraut med Stilton? Överjävligt gott = kvällens svar. Ost blir helt enkelt inte godare än så här.
Kvällens två sorters avec. Gamm-gubbar gillar gamm-Armagnac och grappa - fö det BÄSTA från Champagne. Drappier kan sin sak. Gediget hantverk.
Noterade fö att en av matgästerna manglade i sig en NV Krug Rosé samt en Richebourg GC. Vår Champagne hade en rimligare prislapp och Bourgognen var den dyraste på vinlistan. Köparen ville alldeles säkert imponera på damen han hade med sig. Såvitt vi kunde se, så fungerade det receptet.