Allt du behöver veta om "Brett"

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias Schyberg, 10 juni 2014.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Helt sant, allt som påminner om stall är inte nödvändigtvis brett samt så finns det mycket som inte luktar typiskt brett som kan vara det (vissa typer av rökighet till exempel). Etylfenol är dock väldigt lätt att känna igen när man väl har kalibrerat sig mot den. Urtypisk lukt av häst med lädersadel.
   
 2. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Är Brett på utdöende?
  Både 2005 Chateau Musar och 2005 Chateau de Beaucastel saknar ju fullständigt denna ovärderliga komponent. Iaf i mänskligt noterbara grader...
   
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Musar -05 hittar jag brett i, däremot så tyckte jag 04:an saknade brett senast jag testade. Kanske är det flaskvariation eller dagsform som är förklaringen?
   
 4. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Den som letar, söker och efterfiker,
  Han finner :)
   
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

 6. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

   
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Chateau Beaucastel -00 hade stall (brett) men inte -11...enligt mig då. Verkar variera ganska rejält.
   
  Last edited: 18 juni 2014
 8. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Att läsa är viktigt. Det utökar dels våra ordförråd och vårt förhållande till språket som förmedlare av nyanser på ett gripbart sätt. Dels gör läsandet oss inte till bättre människor, men till mer människor. En av de mest fascinerande människor jag någonsin träffat, Ramachandran, en indisk professor i ekonomi, vars exakta och precisa, avancerade engelska fick min egen språklighet att sätta sig (gråtandes) på pottkanten. Efter urtömmande kontemplation, så har jag beslutat att han stämde till eftertanke och han har således inducerat min egna innerliga önskan om att kunna växa mina språk, så att jag utan tvekan klarar av att pinpointa 1000-tals stämningar.

  Att kunna måla med ord är viktigare än att kunna måla med färg.
   
  Last edited: 18 juni 2014
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag har i alla fall lyckats läsa ut en bok på ca 300 sidor under ett och samma badtillfälle (badkar). Jag var minst sagt skrynklig när jag steg upp. För övrigt har jag ju en mycket trevlig bok SOM SKALL läsas snarast. Har inte kommit loss ännu, men snart är det ju semester, tack och lov. :)
   
 10. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Senast jag hade semester var... ahum... länge sen.
  Överreklamerat och onödigt. (Om du frågar mig.)
  I det land som har längst semester, lägsta arbetskraven och högsta sociala skyddsnäten på jorden... så ... finns en diagnos som dels lamslar, varnas för och skräms med och som rent av verkar omhuldad: utbränning. Fullständigt makabert i ett (tex) japanskt perspektiv, där 'utbränning' inte ens existerar som begrepp, utan där folk som får det krångligt går till en coach inom området 'coping-strategies' och alltid tar tag i sin situation istf att bygga in den i ett svalbo... (Fö byggt av strå och ... bajs.)

  Man kan ju betänka att i ett modernt samhälle som idag saknar diagnosen "hysterisk" så finns heller inga kvinnor som är hysteriska. I de europeiska samhällen på 18- och 1900-talet som omhuldade diagnosen, så var åtskilliga kvinnor hysteriska.
  Värdet av diagnoser?
  Politisk korrekthet?
  AB och Expressen?
  Var är alla "hysterikor" idag?
  Var är alla "utbrända" imorgon?
   
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Semester för vissa är att resa och se annat. Enligt den definitionen har du semester för jämnan. :D Den som har en statisk arbetsplats har nog större behov av "semester" än den som har ett dynamiskt kontor. Mitt jobb består mestadels av smak och arom - jag jobbar med andra ord jämt, men på "semestern" på annan ort. ;)
   
 12. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Du behöver fler fungerande coping strategies :cool:
   
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag klagar inte, ser mest resande som semester, inte besvär. :cigarr:
   
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Jag avskyr att resa då den som sitter nära mig är en doftande lektion i Brett. Har varit med om det två ggr. En gg så illa att jag var tvungen byta plats.
   
 15. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Vafalls? Flaskvariation på Musar? :D
   
  chambertin, kayaker, Emanuel och 1 annan gillar detta.
 16. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ramlade över en ruggigt intressant artikel som handlar om vinmakaren Christopher Howell (Cain Vineyard and Winery, Napa Valley) och hans experiment med bland annat brettanomyces i sin vinmakning för att få till mer komplexa viner utan för dominerande fruktighet. Jag tror det är helt rätt väg att gå, för få saker kan bli så gott som en lagom dos med brett i ett förövrigt trevligt vin. :)

  http://luckypeach.com/a-fruitless-endeavor-2/
   
  Michael.S och chambertin gillar detta.
 17. chambertin

  chambertin Medlem

  Väldigt intressant och håller med vad gäller lite Brett i vinet. Det piggar verkligen upp och adderar komplexitet.

  Spontant känns det som om ariklen hoovrar runt nästa etapp i den amerikanska vinvärlden efter att i stort sett alla världens stora druvor provats och att man nu är redo att ta sig an lite mer udda vinmakarstilar såsom de i Jura och Jerez t.ex.
  Lite vinmakarahipster kanske den där Howell.:)

  Däremot fattar jag inte hur han får ihop kritiken mot Parker med hur Howell lyfter Rayas som hans stora inspirationskälla.
  Det är ju bara att titta på Parkers score av Rayas så hittar man massor med 95p, 96p, 97p 98p osv.
  Dessutom har mannan lådvis av vinet i sin personliga källare (i alla fall om man skall ta honom på orden i artiklarna om Rayas).
  Dessutom så var det ju Emile Paynaud i Bdx som startade hygienrevolutionen i vinkällarna och inte Parker.
   
  ChristianB, Magnus L och Mattias Schyberg gillar detta.
 18. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Detaljer och åter detaljer. Du har säkerligen helt rätt, men jag läste nog inte de detaljerna utan såg mest det trevliga med att styra viners smak med hjälp av trevliga mikroorganismer och andra finurliga knep. ;)
   
 19. chambertin

  chambertin Medlem

  Sorry, kanske hänger upp mig på fel saker men det går ju snart inte att läsa en bloggpost ngnstans utan att både det ena och det andra av negativa sidor hos viner i allmänhet tillskrivs herr vinadvokaten.

  Gillade innehållet i artikeln för ovrigt och gillar verkligen när vinmakare släpper på hängslen och livrem och kör med det som naturen har att erbjuda. Naturlig jäst och så lite bekämpningsmedel som möjligt är ju de mest uppenbara så klart.

  Kanske snart blir naturvinsmupp också...;)
   
  Daniel A, vintomas, Magnus L och 1 annan gillar detta.
 20. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag ser framemot att se dig i hipstermustasch!
   

Dela sidan