Att skriva om ett vin?

Diskussion i 'Övrigt' startad av Peder, 24 januari 2013.

 1. Silenos

  Silenos Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  egonx slår huvudet på spiken. Att vi i Sverige har ett vin- och spritmonopol och att dess förkroppslingande ibland beter sig klantigt är ett icke-problem. Det är ju bara att handla någon annanstans. Personligen tycker jag att den rådande situationen är perfekt. Vi har tillgång till en fri marknad med ett oändligt utbud till marknadspriser; samtidigt så kan vi också, åtminstonde ibland, nyttja en reglerad marknads fasta prissättning när det kommer till troféviner som kostar långt mer i fria ekonomier. Vi både har och äter kakan!
   
 2. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Att skriva om ett vin?

  finewines.se, forumet som älskar monopolet. Vår nya slogan
   
 3. sunqan

  sunqan Vinös

  SV: Att skriva om ett vin?

  Skönt att se att det blev lite liv i luckan efter mitt inlägg. Jag började tro att vi inte var bättre än "dom".

  Skickat från min GT-I9100
   
 4. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  SV: Att skriva om ett vin?

  Fasta prisättning! Hur menar du?
   
 5. Silenos

  Silenos Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  Ha! Nu ska vi ta det lite lungt... Om jag inte haft möjlighet att lägga 95% av mina inköp ifrån den fria världen så vore min inställning en helt annan. Men i rådande läge så ser jag faktiskt inga problem.

  Till magnum: Nej fast prissättning var nog fel ordval. Jag åsyftade de tillfällen bolaget säljer viner som Rousseaus Chambertin för 1800 kr, när nätbutikerna på kontinenten vill ha 900€. Om Sverige inte haft en trög jätte som enda försäljningskanal så tror inte den möjligheten funnits.
   
 6. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  SV: Att skriva om ett vin?

  Och när eftertraktade viner kostar mera på SB än på kontinenten? ;) Jag tror att detta beror uteslutande på importören!
   
 7. moos

  moos Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  Era bortskämda....... ;)

  För mig som bor i Norge så finns bara vinmonopolet. Enda möjligheten att få tag i ting från den "fria marknaden" är genom vänner i Sverige. Tull, skatt och andra avgifter gör att det inte är lönsamt att importera som privatperson till Norge.

  Detta är ett prinsessan på ärten problem, så nej ni har intet att klaga på.
   
 8. Silenos

  Silenos Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  Jo, inte sällan så kostar ju även finproducenterna mer än marknadspris. Det senaste exemplet som jag kommer på är väl Dujacs 2010:eek:r, även Hudelot-Noellats GC:er kostade långt mer än i utlandet. Men vid de tillfällen då importörerna faktiskt håller sig i skinnet en smula och inte väljer att fläska på mer än dubbla källarpriset, då kan jag som systemkonsument faktiskt vara med och kriga om de flaskorna via weblanseringarna. I öppna vinmarknader så har man att välja på att betala "gråpriser" ( t.ex. nämnda 900€) eller ge sig på "allokeringsspelet". Inget av de alternativen hade varit möjliga för mig.
   
 9. Andreas L

  Andreas L Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  Jag har ett enkelt svar - det är i dagens vin-sverige OMÖJLIGT att ha koll på det enorma antal nya aktörer som varje vecka startar nya verksamheter med import, distansförsäljning etc. Jag får personligen väldigt få inbjudningar av nya aktörer, och det är ingen slump att Johan Lidby eller Vinunic och ett fåtal till av den kalibern får gehör då de skickar flera nyheter per vecka och har vinprovningsevenemang nästan dagligen.
  Dessa firmor har en lång och trogen tjänst bakom sig och det är klart att det är lättare för skribenter och sommelierer att hålla koll på deras sortiment/nyheter. Jag tror inte att man oavsett bransch kan förvänta sig full audiens som relativ nykomling och med all respekt Peder, du är en av dessa 900 importörer + ett 20-tal nya näthandlare som alla tyvärr inte kan ha koll på.
  Precis som i alla branscher finns det gott om fina produkter men man måste också göra PR och presentera produkterna vilket Johan Lidby, Vinunic och ett fåtal till är mycket goda på att göra.
   
 10. Peder

  Peder Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  Först av allt så är det riktigt roligt att det blev lite diskussion och inte bara att alla håller med varandra eller har samma åsikter.

  Instämmer med dig Andreas. Självklart kan man inte hålla reda på allt när man inte som företag gör någon PR eller har möjlighet, och jag är bara en i i mängden. Dessutom är jag en väldigt liten sådan när man pratar omsättning. Jag kan tycka däremot att det är lite för mycket ryggdunk ibland i branschen och det tror jag nog även du har sett eftersom du har arbetat länge och dessutom är sommelier.

  Jag var själv förvånad trots att jag innan 2006 hade arbetat med journalister i närmare 15 år över hur mycket ryggdunk och skitsnack det är bakom ryggen på varandra. Mycket av detta tror jag handlar om Systembolagets offertförfrågningar där det är ett race om att hitta viner i efterfrågad prisklass istället för att få lägga fokus på kvalitén. Det är nog på grund av denna hysteriska prisjakt som även många inom den skrivande kåren älskar att använda orden fynd och prisvärt.

  Sedan är det inte alla vinimportörer som håller med mig och en ganska så stor vinimport tyckte att man inte är konkurrenter i den trevliga branschen när vi hade en liten dispyt.

  Citat från en svensk vinimportör.  Jag har däremot fått mycket goda vänner som även dom arbetar med vininköp och även några som skriver om vin. Det finns mycket bra människor i denna bransch och ta åt sig av min kritik skall man bara göra om man är en skitstövel. Man kan nog tycka ibland att jag verkar vara en sur jävel när jag klankar ner skribenter och SB ibland. Men tycker man det så skall man ta ett glas vin med mig eftersom jag älskar mig arbete och bara har svårt för sådant jag kan tycka är orättvisor ibland, kanske pga mitt tidigare yrkesliv där allt skall ifrågasättas.

  Med vänliga hälsningar

  Peder
   
 11. Hans Artberg

  Hans Artberg Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  À propos pressinbjudningar. Många importörer tycks här rakt av följa SVF:s medlemslista. Sen jag lämnade Skribentföreningen (som jag ser som en intresseklubb för Allt om Vin) har inbjudningarna klart minskat. En som stängt dörren är t ex av Andreas L prisade Vinunic...

  Jag klagar inte, jag har själv valt exilen. Men jag ogillar maktkoncentration. Allt om Vin styr idag inte bara på SVF, DN och SvD utan alltså även i importörsvärlden.
  Några motvikter sutte bra tack...
   
 12. Peder

  Peder Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  Senaste månadsbrevet från Artberg tittar närmare på SVF med bland annat citatet "Då ska du inte ha nån snus!" (Martin Ljung) och är trevlig läsning som alltid.

  http://www.artbergomvin.nu/
   
 13. Hans Artberg

  Hans Artberg Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  Det lönar sig att gråta ut på finewines!
  Förbigången i januari fick jag nu plötsligt inbjudan till nätvinsprovningen 20/2...
   
 14. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

  SV: Att skriva om ett vin?

  Kul att det funkade med lite gråt
   
 15. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Att skriva om ett vin?

  Kul att någon läser finewines
   
 16. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  SV: Att skriva om ett vin?

  Det gör väl alla!!
   
 17. hampus86

  hampus86 Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  Om vi lyfter blicken lite så ser man att problemet är större än vinjournalistiken. Självcensuren och vänsterdominansen på journalisthögskolorna är ett samhällsproblem. Att frångå det politiskt korrekta och rådande konsensus som rödvinsvänstern inom journalistkåren fastställt möts med en tsunami av fördömmanden utan att sakfrågorna ens bemöts.
  Så att vinjournalistiken blir lidande är inget annat än en logiskt. Systemet, i dubbel bemärkelse, är så mycket viktigare än sakfrågorna.
  Och när priset för avvikelse från normen är så oerhört högt, då blir detta resultatet.
   
 18. Hans Artberg

  Hans Artberg Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  Hampus86, kan du precisera dig lite?
  Vilka ledande vinskribenter är det du ser som "vänster" (S, VP, MP)? Moderaternas Bill? DI:s Röttorp? Allt om Vin:s Kronstam, Mölstad, Håkan Larsson?
  Eller tänker du på klassisk rödvinsvänster, typ Guillou, Lundell, Wiehe? Där väl ingen idag dricker rödviner under 200 kr...
  Så, vilka pratar du om?
   
 19. moos

  moos Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  Sorry, men vilket fantastiskt svar på tal! +1
   
 20. hampus86

  hampus86 Medlem

  SV: Att skriva om ett vin?

  Alla som förespråkar systembolagest fortlevnad i en eller annan form sympatiserar ju på något plan med vänsternhalvan av spelplanen. NYA Moderaterna är ju idag snarare sosse light, och skiljer väl sig inte nämnvärt från någon annan när det gäller framförallt monopolet vara eller icke vara. Råder väl konsensus?

  Att "journalister" och "vinskribenter" talar sig varma om "prisvärda" viner under 69 kr och sedan dricker något helt annat privat, följer väl vänsterns ideal som handen i hansken?

  Min poäng var att problemen i vi ser inom gruppen vinskribenter finns inom den större gruppen journalister, och varför då vara förvånad över utfallet?
  Sen finns det självklart undantag.
   

Dela sidan