Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Barsac Wine Bar (Göteborg)

Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Helgen som passerat har tyvärr varit väldigt vinfattig. Jag kompenserade därför det hela igår genom att besöka en av Göteborgs bästa vinbarer, nämligen @Barsac Wine Bar.

Trerätters rustik söndagsmeny med sparris, wallenbergare och choklad/hallonmousse fick sällskap av lite god dryck. En flaska Brunello blev kvällens delikata blindbock. Läcker som tusan med mängder av illröda körsbär, svarta vinbär, lakrits och läder (91p). Gissade för en gångs skull rätt dessutom, visserligen trodde jag det handlade om en 06:a, men ändå! En enkel bourgogne rockade strax innan strumporna av mig följt av en ambitiös Chablis Premier Cru som fick mig upp i brygga. Avslutningen med lite 40-årig tawny och läcker söt chenin blanc blev utan tvekan persiljan i soppan.

Smaskens!

image.jpeg
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Efter att få bitit i det sura äpplet och blivit tvåa i mästerskapet i blindprovning på Göteborgs Vinkällare så blev det åka av på @Barsac Wine Bar för att sörja en aning. Oavsett hur mycket jag unnar @grappa med fru vinsten så är det alltid bittert att komma tvåa och det blir ju inte sötare av att marginalen var några ynka poäng. :(

Glädjande nog så var det lättare att möta kvällens blindgångare på Barsac. Ganska lätt till och med...

image.jpeg


2014 Pierre Gonon Saint-Joseph
Klassisk mark och klassiska markörer som är svåra att missa. Skön doft av björnbär och vildhallon samt vitpepprig chark med läckra drag av mörkt stendamm, stall och gröna oliver. Löjligt ungt och saftigt i munnen med bra struktur. Skolbokssyrah av klass. Gissade på en ung Cornas. Superhärligt vin som kommer bli grymt med lite tid på rygg! 91p

Fick lite comté och ett vin i svart glas som ett litet efterspel. Kände mig övertygad om att det var en fino med all nötighet och bokna äpplen. En superb fino i så fall. Så jäkla läckert med Vin Jaune. Gillar det skarpt!

image.jpeg


Maten denna kväll var härligt rustik och helt rätt en söndag som idag. :)

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Vissa dagar så njuter man lite extra och föga anade Jonas på @Barsac Wine Bar att jag har väldigt bra koll på Couly-Dutheil's äldre årgångar. Jag har ju både druckit 1985 Clos de l'Olive vid ett par tillfällen innan och även den smått magiska 1976 Couly-Dutheil Chinon La Baronnie Madeleine. När jag således fick 1976 Couly-Dutheil Chinon Clos de l'Olive serverat blint av en oerhört skadeglad Jonas så fick jag briljera genom att både plocka producent och årgång (trodde visserligen att det var Baronnie Madeleine). Jonas förvånade min är obetalbar. Har haft jäkligt flyt några gånger i rad på hans blindgångare. Eran är mest troligt slut nu – det går ju inte att ha mer tur än så här! :D

image.jpeg


En mycket bra flaska dessutom. Det tenderar ju att vara mycket flaskvariation på så här gamla årgångar. Mängder av rotfrukt, grön paprika, fänkål och dammig grusväg. Jordig och härlig med fina syror och sammetslena tanniner. Vital och skön, men visst har vinet passerat sin peak. Egentligen så borde jag inte dela ut så höga poäng, men med så mycket charm och komplexitet så måste jag ändå passera 90-strecket och dela ut 92 pinnar. Det var ju trots allt en stor upplevelse! 10:an av samma vin har inga som helst likheter. Mängder av örtigt blåbärsris, paprika och klassisk chinon-känsla. Hur bra som helst, men trist vid sidan om gamlingen. 89p

Som en bonus så lirade dessutom gamlingen grymt bra med både en läcker rödbetsförrätt samt en rustik boeuf bourguignon...

image.jpeg

image.jpeg


Till dessert så blev det lite jorgubbs- och chokladtårta samt ett sött blindvin...

Uppenbart ädelrötat med mängder av saffran, dill, flintarök och tung tropisk frukt avrundat med ett stänk honung. Lite kort i smaken med aningen trött struktur och klen intensitet. Spontant så tänkte vi sauternes, men gick mer över på tokaj eller en enklare monbazillac från tidigt 2000-tal. Blev ganska besviken vid avtäckning när det visar sig vara 1989 Chateau Suduiraut. Gott vin, men inte i klass med vad jag hade förväntat mig av etiketten. Det var sista slatten från flaskan och den hade stått öppen några dagar. Kanske spelade den aspekten in, vad vet jag? 88p

image.jpeg

image.jpeg


Ja, just det. Vi fick även en förstänkare i form av en Premier Cru Chablis. Rekordelig och typisk med förhållandevis fet chardonnay-karaktär. Inget att göra vågen för visserligen, men snyggt och uppfriskande.

image.jpeg
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Var förbi igår kväll efter en jobbig tur på stan där Göteborgkalaset fått ut varenda göteborgare verkar det som. Jobbigt mycket folk på Kungstorget! :(

Desto trevligare och mer avslappnat på Barsac och klart roligare saker i glasen. Tomas är dock inte lika snäll som Jonas med blindvinerna, men det uppskattas att han gör det svårt för oss!

Vi fick till att börja med ett rött och ett vitt glas blint. Det röda kändes ganska mycket som en kryddig och välstrukturerad pinot från Kalifornien, typ Au Bon Climats instegsvin som jag vet finns på deras hylla och som blev min gissning. Mörk och elegant röd frukt med mycket rostade fat och medelfyllig kropp. Lite rabarber, hallon, blodapelsin, peppar och gräsiga örter i aromen.

Det var bara att se sig slagen och erkänna att rött vin från Österrike inte är min starka sida direkt. En blandning av druvorna st laurent, blaufränkish och zweigelt. Lite för kraftig struktur för att gissa på jänkarpinot med facit i hand, men det är mycket i stilen som stämmer överens helt klart. Riktigt gott vin av duglig mellanklass. 87-89p

Facit: 2013 Birgit Braunstein wildwux

image.jpeg


Det vita vinet hade uppenbara drag av stallig brett, ganska precis som fransk cider eller ett suröl brukar kunna dofta. Mogen äpplefrukt med skön funkighet. Hög syra och fin, stram munkänsla. Ingen tillstymelse till druvkaraktär, men visst känns karaktären igen från diverse naturliga viner. Tänkte norra Italien och Slatnik innan myntet föll ner: Jura! Inte den där nötiga fino-karaktären visserligen, men i brist på bättre slutsatser om ursprung så kändes det som en bra gissning. Opersonligt men gott. 86-88p

Facit: 2013 Benedicte & Stephane Tissot
Chardonnay Patchwork


image.jpeg

Missade ta kort så jag snodde en bild på nätet...

Bäst denna kväll var utan tvekan en liten slatt av en löjligt trevlig och elegant vit bourgogne. Snuskigt snygg och karamelliserad citruskaraktär. Perfekt integrerade och rikliga fat. Det var ett tag sedan jag smakade en bättre vit bourgogne, men det var å andra sidan bara en slatt. Kul! Lätt att gissa ursprung. :)

Facit: 2011 Château de la Maltroye Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Chevenottes

image.jpeg


Jag besöker Barsac alldeles för sällan och forumet också med tanke på hur få inlägg det är i denna tråd. Det är ju så jäkla trevligt! :)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Lite valborgsmiddag på Barsac igår. En lysande chablis (2014 Laurent Tribut Chablis) att börja med. Stram och elegant med vitblommig karaktär, inslag av gråpäron och kanderad citrus. Nytvättade kläder på en bädd av ostronskal beskriver upplevelsen bra. Blev mycket imponerad blint och gissade på chablis eller chenin blanc från Loire med tonvikt åt det senare med tanke på "tygkänslan"! (90p)

Frun fick en bourgogne som jag endast smuttade på. Inte lika kul i vilket fall som helst, men ett adekvat vin.

Matmässigt så blev det råbiff, grillad flankstek och en grym passionsfruktdessert. Frun tog in magiska risottobollar (blev avis) och lite torsk. Maten imponerade totalt sett lite extra. Riktigt bra genomgående! Har faktiskt inget att anmärka på. Rustikt med lagom elegans.

image.png


Kvällens röda blindgångare överraskade för att vara ett vin valt av Barsac. Kraft, alkohol och mängder av struktur. Ett maffigt vin med mycket fat, smörkola och dill. Intensiv frukt med plommon, mörka körsbär, tulpanstjälk samt stråk av hallon. Spanien kändes givet. Ribera eller Priorat. Druvtyp mer osäker. Tempranillo av det kraftigare slaget? Cabernet?

Vi blev som fågelholkar när flaskan togs fram. Zinfandel??? (2014 Carlisle Zinfandel Montafi Ranch) Tänk vad bra vin det går att göra på druvan trots allt (91p)

image.png


Avslutade med lite sudd -2002 och tioårig Quinta do Vallado till desserten.
 
Toppen