Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

2006 Dehours, Brisefer
Deg. okt. 2014.
Kraftig och intensiv doft, fylld med smöriga (fat)toner, apelsin, citrus, ugnsbakade sommaräpplen och något som påminner om Vouvray (honung, kanske). På tungan är det massivt fruktigt med en avrundad syra och behaglig torrhet. Helt sjukt jävla gott. Ärligt talat. 92p
Ligger på rygg i vinkylen. Hur bedömer du utvecklingspotentialen?
 

Jos

Medlem
Launois 2008 och Hure Freres Invitation. Bra value i den senare måste jag säga. Launois blir bättre med lagring men väldigt bra nu också
 

MartinE

Medlem
2006 Dehours, Brisefer
Helt sjukt jävla gott. Ärligt talat. 92p. Jag har hört rykten om att de andra vingårdsbetecknade skumporna från Dehours har möjlighet att vara bättre. Måste leta upp! Men måste definitivt plocka på mig några fler av den här. Men också: ge mig tips på fler skumpor i samma stil!!!
Ja, Dehours vingårdschampagner håller genomgående hög klass! Jag tycker att Maisoncelle brukar vara bäst. Jag har inte hunnit prova Brisefer 06 än (men blir väldigt sugen efter ditt inlägg), så jag vet inte exakt hur utvecklad den hunnit bli, men baserat på din beskrivning (och även tidigare inlägg om andra viner) låter det som att du borde gilla utvecklade champagner på 100 % chardonnay, gärna med låg dosage. Och där finns det ju en hel del att välja på!

N.V. Agrapart, 7 Crus
På baksidan: lot mai 2013, aout 2015 (tolkar det som tappade på flaska 2013 och deg. 2015)
Japp, degorgerad i augusti 2015. 7 Crus är för övrigt Agraparts klart enklaste champagne. Prova exempelvis Minéral eller Terroirs!

2006 Taittinger, Comtes de Champagne
Men gudars skymning vad jag hade blivit ledsen om jag köpt en flaska och korkat upp nu. Aggressivt knutet! Visst, det är massivt och intensivt som attan, men omöjligt (för mig) att tränga igenom det. Äpple är det enda jag med rimlighet kan få fram. På tungan är det uppenbart lite sötare, vilket inte var så uppskattat till min förvåning. Gillar ju trots allt demi-sec, men här kändes det bara fel. Inget betyg. När går det här att dricka? Tidigast 2026?
Comtes de Champagne (egentligen Taittinger-viner i allmänhet) är känd för sin relativt höga dosage. Den integreras dock med tiden och efter ett tag ("några" år...) stör den inte alls! Nu har jag inte druckit 06:an än (vet att det i regel lönar sig att vänta), men den borde vara riktigt trevlig redan om fem-sex år! Men ju längre du väntar desto bättre så klart! :) Av en händelse skrev jag precis ett inlägg om 98:an på bloggen och den kommer också att vinna på ytterligare lagring (men är "redan" helt fantastisk)...

 

Larseman

Medlem
Jag kan nästan slå vad om att ingen annan på forumet har provat denna producent:
WP_20161022_002.jpg


Den största/bästa (enligt dom själva) producenten i det lilla området Coteaux Vitryat ca 8 mil sydost om Reims.
I min näsa och mun en synnerligen intressant producent som gör riktigt bra Champagne för löjligt lite pengar.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Jag kan nästan slå vad om att ingen annan på forumet har provat denna producent:
Visa bifogad bild 8474

Den största/bästa (enligt dom själva) producenten i det lilla området Coteaux Vitryat ca 8 mil sydost om Reims.
I min näsa och mun en synnerligen intressant producent som gör riktigt bra Champagne för löjligt lite pengar.
Hur mycket är ¨löjligt lite¨?
 

Larseman

Medlem
Jag kan nästan slå vad om att ingen annan på forumet har provat denna producent:
Jag får kanske backa från detta, det verkar faktiskt som att Bernard Lonclas fanns i beställningssortimentet på bolaget under en kort tid 2012. Någon här kanske hann köpa och prova... (som om SB skulle vara enda inköpskanal :rolleyes: )
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Löjligt lite med svenska mått mätt kanske :oops:
18eur för Extra Brut och 20eur för Millesimme
Egentligen tänkte jag skriva prisvärd, men så insåg jag att det ordet inte passar på forumet :)
-Du får dra någon av forumets leverantörer i svansen så de tar in den i BS.
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Tänker att en fråga om champagne passar bäst i den här tråden;

Det här året har 2008orna varit en snackis. Varför är det just nu, år 2016 som de släpps? Är det varje enskild producent/leverantör som släpper sina viner på marknaden just när de tycker att de är i bra drickfas, eller finns det några riktlinjer för champagne?

Kommer det ex. släppas 2009or nästa år, och 2010or under 2018?

Sitter och funderar på vad jag ska köpa nästa gång jag handlar vin. Funderar på ett sexpack Hugot -08 eller Selosse från små partier. Min ekonomi skulle må bäst av att inte köpa en flaska för 900kr... men samtidigt har jag ett stort behov som jag vill stilla, genom att prova en Selosse!
 

Daniel A

Administratör
Tänker att en fråga om champagne passar bäst i den här tråden;

Det här året har 2008orna varit en snackis. Varför är det just nu, år 2016 som de släpps? Är det varje enskild producent/leverantör som släpper sina viner på marknaden just när de tycker att de är i bra drickfas, eller finns det några riktlinjer för champagne?

Kommer det ex. släppas 2009or nästa år, och 2010or under 2018?

Sitter och funderar på vad jag ska köpa nästa gång jag handlar vin. Funderar på ett sexpack Hugot -08 eller Selosse från små partier. Min ekonomi skulle må bäst av att inte köpa en flaska för 900kr... men samtidigt har jag ett stort behov som jag vill stilla, genom att prova en Selosse!

Har inga svar på dina funderingar, men en solklar lösning på ditt dilemma:

4 st Hugot och 1 st Selosse. Klappat och klart - kostar lika mycket, din ekonomi förblir sig lik!
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Det här året har 2008orna varit en snackis. Varför är det just nu, år 2016 som de släpps? Är det varje enskild producent/leverantör som släpper sina viner på marknaden just när de tycker att de är i bra drickfas, eller finns det några riktlinjer för champagne?
Hade hoppats att någon annan mer kunnig champisnörd skulle svara men jag gör ett försök så får jag väl pisk om jag har fel sen :)

Till att börja med så skall en årgångschampagne ligga minst tre år på jästfällningen, lägg därtill vinifiering och sådant så tar det lite tid innan en "millésime" kommer ut på marknaden.
Många prestiger ligger ju mycket längre och det ar ju i slutändan vinmakaren som avgör när vinet är "färdigt" att släppas.

Småodlarnas årgångar släpps som regel först då de ofta inte har plats att ha stora mängder vin liggandes samt möjlighet att binda upp kapital i lång lagring. Det är väl för närvarande årgång 2012 som är sista årgång att släppas ut på marknaden.

Sedan är det för all del inte säkert att årgångarna släpps i ordning, det är ju inte ovanligt att en yngre men mer tillgänglig årgång släpps före en äldre osv.

Finns en hel del att tillägga gällande detta med sendegorgerade släpp osv men jag hoppas att de mer kunniga på forumet kan utveckla lite mer :)
 

Elvis

Medlem
Bland husen finns det väldigt olika filosofier. För att ta några prestiger som exempel: Cristal har redan släppt 2009 (men väntar med 2008), Krug har precis släppt 2002 (även om de valde att släppa 2003 före 2002) och senaste årgången av Henriot Cuvée des Enchanteleurs är 2000.

Krug 2008 lär väl släppas kring 2022 och Cuvée des Enchanteleurs 2008 ännu senare. 2008 verkar vara en fantastisk årgång men det är först efter att alla prestiger släppts och gärna fått några års flasklagring som man har fått hela bilden av årgången.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Bland husen finns det väldigt olika filosofier. För att ta några prestiger som exempel: Cristal har redan släppt 2009 (men väntar med 2008), Krug har precis släppt 2002 (även om de valde att släppa 2003 före 2002) och senaste årgången av Henriot Cuvée des Enchanteleurs är 2000.

Krug 2008 lär väl släppas kring 2022 och Cuvée des Enchanteleurs 2008 ännu senare. 2008 verkar vara en fantastisk årgång men det är först efter att alla prestiger släppts och gärna fått några års flasklagring som man har fått hela bilden av årgången.
Inte så säker på Enchanteleurs, nästa årgång blir 2005 och sen 2008 så har vi tur blir det tidigare än efter 2022!
 

Per Stade

Lege artis
Apropå den tilltagande höststämningen:
OKTOBERLANDET
...det landet, där det alltid börjar bli sent på året.
Det landet där kullarna är dimma och floderna är
dis, där middagstimmen snabbt drar förbi och
skymning och afton dröjer sig kvar och midnatten
aldrig upphör.
Det landet, som mest består av källare under källare,
kolbodar, garderober, vindar och serveringsrum där
solen aldrig lyser in. Det landet, vars människor är
höstmänniskor som bara tänker hösttankar. Vars
människor låter som regn, när de vandrar förbi på
de tomma trottoarerna om natten...


IMG_3527.JPG


Rosé är ju sommar så för att jaga iväg höstdepressionerna så öppnade jag en flaska
Grande Année Rosé 1996 i lördags.
Egentligen hade jag tänkt dricka den i fredags på champagnedagen men då var jag på fest
med mina jobbarkompisar och kom hem rätt sent.
Först lite rökig doft som följdes av mogen frukt, färska fikon och en liten antydan till oxiderade toner,
som påminde om Selosse.
Bra mousse, pigg och trevlig med väl balanserad syra men på något sätt kändes den lite tunn.
Väldigt friskt men det är ju ett glas kallt vatten också.
Jag hade nog väntat lite mer tryck med tanke på att Bollinger använder mycket fat och det
dessutom är mest Pinot Noir i den här.
Hustrun var mer entusiastisk och det är ju huvudsaken.
 
bolle-1.jpg

2002 Bollinger La Grande Année

Vinifiering
La Grande Année är Bollingers årgångsvin som även säljs som sendegorgerad under beteckningen RD (Recently Disgorged). Druvmaterialet är 60% pinot och 40% chardonnay där 71% är grand cru-klassificerat och 29% premier cru. Som brukligt hos Bollinger sker första jäsningen på små, gamla ekfat för att få de karaktäristiska smakerna av nötter, vanilj samt en viss rökighet.
Degorgerad i november 2011. Dosage på nio gram per liter.

Bedömning
La Grande Année är en personlig favorit och jag håller den generellt som en av de mest prisvärda prestigechampagnerna. Vinifikationen gör också att du inte behöver vänta i evigheter på att den skall blomma ut. Med det sagt så är det inte alla som gillar denna typ av fyllig och smakrik champagne, speciellt inte i tider av zero dosage och Maria Thuns månkalender.

Generös, bred doft av vanilj, nötter, rostat bröd, gula plommon, tropiska frukter och läder.

Utvecklad smak av vanilj, rostade hasselnötter och honung. Viss mineralitet i sekundäraromerna. Lång eftersmak av gröna äpplen som avslutas med ytterligare ett lager honung. Generellt en intensiv champagne med bra längd på eftersmaken. Inte mer än medelhög syra och jag misstänker att honungen kan ta över om den lagras längre.

Tre timmars glasutveckling för champagnen åt ett mjukare, fruktigt håll.

Karaktär
  • Intensitet: 94
  • Komplexitet: 90
  • Längd:91
Betyg
94 (94) poäng
 
Toppen