Så var det dags för ännu en monsterkväll med fantastisk champagne och mat av Stefan Karlsson. Tidigare sittningar har bjudit på Salon, Selosse och Henriot. Denna kvällen var utan tema men höll hög nivå rakt igenom med ett undantag.
Först lite fördricka där det enda nämnvärda var en härligt mogen gammal Comte Audoin de Dampierre 96 med bra nötighet. Spöade banan med övriga förskumpor. Först ut var Roederer Rosé 08 magnum. @Elvis favorit och inget jag säger nej till. Kola, aplesin och lite kryddig. Någon nämnde ingefära, kom även lite rökighet med värme. Fin syra ala 08 men även bra balans och medellång smak. Bra rosé även om det var den sämsta rosén tillsammans med Henriot 90 denna kvällen...

Till detta en laxtartar med citron, schalottenlök, blomkålskräm och öringrom.
Flight 1
Egly Ouriet
Mosad banan och lite äpple med kraft ala Egly, dvs fat och PN.
Selosse Rosé
Även här lite banan men blommigare och mer oxidation. Ung och fin syra. Finns även en hel del likheter med Eglyn. Gillar man oxidation kör på Selosse annars välj Egly. Två riktigt bra roseér men Selosse Rosé är magi för sinnena!

Stekt hummer med pumpakräm, crudité, gräslöksemulsion och smörstekta brödsmulor.
Flight 2 magnum
Dom Ruinart 2004
Rätt knuten i början med viss krutighet. Lite bitter och torr initialt med medel smak. Skrev att den hade potential men bytte bort det mesta mot Selosse Rosé. Gav den 6 poäng av 10 men justerade upp till 8 efter ett par timmar. Ett av vinerna som utvecklades mest och höll hela vägen kvällen igenom. Dom Ruinart är underskattat både vitt och rosé.
Comtés 2005
Knuten, syrlig, intetsägande som en NV. Kvällens sämsta flaska och jag är fortfarande inte såld på Comtés.

Pilgrimsmussla från Hitra med rostad fänkålskräm, picklad fänkål, blekselleri, ostronört och blåmusselbuljong. Bästa rätten och sagolikt god.
Flight 3
Selosse Sous le Mount (BdN Mareuil-sur-Ay)
Röda äpplen, Bollykänsla men med mer fat och oxidation så klart. Syra och intensiv smak som håller i sig. @chambertin s favortiskumpa och en Selosse som kan matcha Rosén och Caralles som är mina topp tre.
Bollinger VVF 2004
Väntade mig ett kraftpaket men fick en lätt dammig filtlukt initialt. Besvikelse först men den är subtil som någon påpekade och det är en kontemplativ skumpa. Lång och intensiv smak men även komplex och balanserad. Även lite örtighet fick jag fram. Vissa likheter med Sous le Mount och tydligen ligger gårdarna nära varandra.

Skaldjurskrokett med torskrygg och svamp.
Flight 4 Bollinger 96
GA
Svamp, fat och lite fotsvett. Bra syra och förvånansvärt pigg.
RD
Köttbuljong, med svamp och tryffel. Doftar som en kraftig mogen bolly ska göra! Elegant och balanserad, fullkomligt perfekt i munnen och beviset för att RD behöver tid för att kommat till sin rätt för det mesta. Klart bättre än GA och bättre balans.
GA Rosé
Hade inte denna flaskan men den fanns i Japan av alla ställen. Tack vare @StefanAkiko hittade den tillbaks till gamla världen. Tack för det och det gjorde vinet än mer värt att dricka.
Liknade GA:n fast än mer power och mer bärig frukt än de vita bollyskumporna. Mycket och lång smak, höll länge och var ett av kvällens bästa vin för mig.

Majskyckling med bönor, jordärtskocka, schalottenlök och veluté på kyckling.
Flight 5
Dom Ruinart 1998
Antecknat aceton och inget mer, säger väl det mesta. Kvällens näst sämsta flaska.
Dom Ruinart 1990
Moget och lite rostat med mandel. Lång smak. Bra balans men lite varmfruktig och trött som 90 kan vara. Bra men inte 88a-klass.

Kalv med smörvispat rotmos, friterad lök, och senapssky av kalvben.
Flight 6 magnum
Henriot Rosé 90
Fikon, bränt socker eller sirap. Bra men svag i sällskapet.
Henriot Rosé 88
Tredje gången jag dricker denna och vilket vin det är! Kaffe, jordgubb och pepparkaka eller äppelpaj. I smaken även krokant och vanilj. Har det mest om inte allt en champagne ska ha. Hade den på fjärde plats och det blev kvällens vinnare totalt sett.

Comté med ett frukt och nötbröd, rosmarinbakat fikon och karamellsås. Svagaste rätten.
Flight 7
Port från 1960 - för gammalt och dåligt.

Smulpaj på vinteräpple och mandelmassa med en riktigt vaniljglass som avslutning på en fantastisk kväll.
Alltigenom fantastisk mat och vin vilket gör det lite svårt. Många bra viner som blir lite styvmoderligt behandlade eftersom de jämförs med de bästa vinerna för kvällen och inte på en absolut skala. Men hellre det problemet än det omvända...
Min ranking:

Först lite fördricka där det enda nämnvärda var en härligt mogen gammal Comte Audoin de Dampierre 96 med bra nötighet. Spöade banan med övriga förskumpor. Först ut var Roederer Rosé 08 magnum. @Elvis favorit och inget jag säger nej till. Kola, aplesin och lite kryddig. Någon nämnde ingefära, kom även lite rökighet med värme. Fin syra ala 08 men även bra balans och medellång smak. Bra rosé även om det var den sämsta rosén tillsammans med Henriot 90 denna kvällen...

Till detta en laxtartar med citron, schalottenlök, blomkålskräm och öringrom.
Flight 1
Egly Ouriet
Mosad banan och lite äpple med kraft ala Egly, dvs fat och PN.
Selosse Rosé
Även här lite banan men blommigare och mer oxidation. Ung och fin syra. Finns även en hel del likheter med Eglyn. Gillar man oxidation kör på Selosse annars välj Egly. Två riktigt bra roseér men Selosse Rosé är magi för sinnena!

Stekt hummer med pumpakräm, crudité, gräslöksemulsion och smörstekta brödsmulor.
Flight 2 magnum
Dom Ruinart 2004
Rätt knuten i början med viss krutighet. Lite bitter och torr initialt med medel smak. Skrev att den hade potential men bytte bort det mesta mot Selosse Rosé. Gav den 6 poäng av 10 men justerade upp till 8 efter ett par timmar. Ett av vinerna som utvecklades mest och höll hela vägen kvällen igenom. Dom Ruinart är underskattat både vitt och rosé.
Comtés 2005
Knuten, syrlig, intetsägande som en NV. Kvällens sämsta flaska och jag är fortfarande inte såld på Comtés.

Pilgrimsmussla från Hitra med rostad fänkålskräm, picklad fänkål, blekselleri, ostronört och blåmusselbuljong. Bästa rätten och sagolikt god.
Flight 3
Selosse Sous le Mount (BdN Mareuil-sur-Ay)
Röda äpplen, Bollykänsla men med mer fat och oxidation så klart. Syra och intensiv smak som håller i sig. @chambertin s favortiskumpa och en Selosse som kan matcha Rosén och Caralles som är mina topp tre.
Bollinger VVF 2004
Väntade mig ett kraftpaket men fick en lätt dammig filtlukt initialt. Besvikelse först men den är subtil som någon påpekade och det är en kontemplativ skumpa. Lång och intensiv smak men även komplex och balanserad. Även lite örtighet fick jag fram. Vissa likheter med Sous le Mount och tydligen ligger gårdarna nära varandra.

Skaldjurskrokett med torskrygg och svamp.
Flight 4 Bollinger 96
GA
Svamp, fat och lite fotsvett. Bra syra och förvånansvärt pigg.
RD
Köttbuljong, med svamp och tryffel. Doftar som en kraftig mogen bolly ska göra! Elegant och balanserad, fullkomligt perfekt i munnen och beviset för att RD behöver tid för att kommat till sin rätt för det mesta. Klart bättre än GA och bättre balans.
GA Rosé
Hade inte denna flaskan men den fanns i Japan av alla ställen. Tack vare @StefanAkiko hittade den tillbaks till gamla världen. Tack för det och det gjorde vinet än mer värt att dricka.

Majskyckling med bönor, jordärtskocka, schalottenlök och veluté på kyckling.
Flight 5
Dom Ruinart 1998
Antecknat aceton och inget mer, säger väl det mesta. Kvällens näst sämsta flaska.
Dom Ruinart 1990
Moget och lite rostat med mandel. Lång smak. Bra balans men lite varmfruktig och trött som 90 kan vara. Bra men inte 88a-klass.

Kalv med smörvispat rotmos, friterad lök, och senapssky av kalvben.
Flight 6 magnum
Henriot Rosé 90
Fikon, bränt socker eller sirap. Bra men svag i sällskapet.
Henriot Rosé 88
Tredje gången jag dricker denna och vilket vin det är! Kaffe, jordgubb och pepparkaka eller äppelpaj. I smaken även krokant och vanilj. Har det mest om inte allt en champagne ska ha. Hade den på fjärde plats och det blev kvällens vinnare totalt sett.

Comté med ett frukt och nötbröd, rosmarinbakat fikon och karamellsås. Svagaste rätten.
Flight 7
Port från 1960 - för gammalt och dåligt.

Smulpaj på vinteräpple och mandelmassa med en riktigt vaniljglass som avslutning på en fantastisk kväll.
Alltigenom fantastisk mat och vin vilket gör det lite svårt. Många bra viner som blir lite styvmoderligt behandlade eftersom de jämförs med de bästa vinerna för kvällen och inte på en absolut skala. Men hellre det problemet än det omvända...
Min ranking:
- Selosse Rosé
- RD 96
- GA Rosé 96
- Henriot Rosé 88 mg
- Sous le Mount
- Dom Ruinart 2004 mg (efter många timmar)
- VVF 2004
- GA 96
- Dom Ruinart 90
- Egly Rosé
- Roederer 08 mg
- Henriot 90 mg
- Dom Ruinart 98
- Comtes 2005 mg
- Henriot Rosé 88 mg 15 p (4 st bästa vin)
- Selosse Rosé 12 p (3)
- VVF 2004 (2)
- GA Rosé 96 (1)
- RD 96 (1)
- Sous le Mount (1)
- GA 96 + Dom Ruinart 90
- Dom Ruinart 2004 mg
- Comtés 2005 mg

Attachments
Last edited: