En fantastisk lördag med Eriksbergs Vinsällskap där vi fick äran att prova en väldigt unik uppställning av viner från Jacques Selosse som matchades av en enastående 11-rätts meny av Stefan Karlsson från Restaurang Fond (Jag förde inga anteckningar utan skriver av från minnet så vissa korrigeringar kan göras i efterhand på beskrivningen av maten eller champagnerna) Intial deg. 2011-04-29 Grand Cru Brut deg. 2001-10-15 Tartar på råräka och hälleflundra smaksatt med basilika, grädde och citron. Rhode island sås och tomater långsamt bakade i ugn med olivolja _____________________________________________ V.O deg. 2010-11-29 Grand Cru Extra Brut deg. 2003-11-18 Fint tärnad ryggbiff penslad med talg smaksatt med calvados, olivolja, salt och peppar Silverlöksreduktion med olivolja och vinäger Råstekta toppar av grönsparris och en sallad på hyvlat äpple och rå sparris och en äppelsenap till _____________________________________________ Substance deg. 2012-06-29 Substance deg. 2003-09-24 Knorrhane och råstekt havskräfta Mandelpotatiscrème med en curryvinägrett till _____________________________________________ Les Carelles deg. 2012-04-20 Chemin de Châlons deg. 2012-05-09 Le Chantereniers deg. 2012-05-09 Ugnsbakad långarygg tillsammans med bröderna Perssons löjrom Mjölksyrad creamfraiche och en gurksoppa i botten med lite chilipeppar _____________________________________________ La Côte Faron deg. 2012-10-31 Le Bout du Clos deg. 2012-04-16 Sous le mont deg. 2012-01-25 3 typer av ärtor till ugnsbakad sjötunga Champagnesås på skrovet från kräftorna och sjötungan samt lite initial. Mellanrätt Bröst och sprängt lår från fransk pärlhöna. Ragu av stjälk från vit sparris Toppar av vit sparris och buljong gjort på pärlhönan _____________________________________________ Rose deg. 2012-01-23 Rose (saknar deg.datum på äldre flaskor men inköpt sep 2003) Kalv innerfilé och första svenska morötterna samt små lökar Kalv och dillsås och kalvbräss _____________________________________________ Lubie (Coteaux Champenois Ambonnay Rouge 2002) Halstrad anklever, anksky och hallon _____________________________________________ 2002 deg. 2012-05-22 1999 deg. 2009-01-19 1995 deg. 2003-02-14 1992 deg. 2000-09-14 Hjortsadel och svensk shiitake Ugnsbakade jordärtskocka och bakat äpple Rödvinssky på kalvsvans och rosmarin _____________________________________________ il était une fois (saknar deg.datum) Mandel och yoghurt shibust Sorbe på råmixade rabarber Ugnsbakad rabarber Svenska jordgubbar och jägarsnus Varm chokladbakelse med råflamberad ananas, smörsås och kokossorbe
SV: Provning av Selosse Personligen har jag nog inte riktigt smällt intrycken eller all maten ännu men ska försöka sammanfatta det. Maten höll enorm hög klass och för er som inte provat Fond så gör det! Alltid en stor ära att prova mat gjort av en guide Michelin kock men att få honom att komma ut till vår vinkällare och tillaga all mat enbart för oss höjer det hela en nivå. Champagnen höll även den väldigt hög nivå och alla flaskor levererade. Man är ju rädd att det ska dyka upp en defekt eller platt flaska men alla var riktigt bra. Det diskuterades en del om den äldre rosen möjligtvis var lite för oxiderad men utöver det så var det snarare förvånande hur ungt allt fortfarande var. Av Initialen och V.O. var det svårt att känna åldersskillnaden och blint hade man aldrig trott det skiljde så mycket som det gjorde mellan den yngre och äldre. Förvånansvärt nog hade de flesta den yngre av båda som sina favoriter i vardera omgång men när Substance kom fram så visade Anselme vilken mästare han är och här märktes åldersskillnaden desto tydligare och det var inget snack om att den äldre var den alla föredrog. På Lieux Ditsen så märktes det att det kommit lite fler årgångar i blandningen av de som varit ute ett tag och den mogenhet som de tidigare degogeringarna visat har ersatts av en betydligt komplexare och yngre champagne som verkligen behöver lagras. Av bdb så var Les Carelles den som var klart bäst och det är spännande att känna hur den blir yngre och yngre för varje släpp. Första gången jag provade den när det endast fanns 2003 i soleran (hur man nu gör en solera på en årgång?) så var den väldigt mogen och såg inte riktigt varför den skulle lagras när den var så bra redan. Av bdn så var det samma sak med Cote Faron som med Les Carelles men denna omgångens vinnare var faktiskt Sous le mont som kommer vara den jag kommer jaga framöver. Inte samma bredd och djup som Cote Faron men med en enorm potential. Le Bout de Clos har tidigare gånger underpresterat men detta var den klart bästa jag provat men fortfarande ett steg bakom sina andra bdn-syskon. Roseerna var båda bra men i den äldre fanns en ton som inte riktigt föll mig i smaken och jag tyckte den passerat sin topp men vissa andra deltagare tyckte det var ett av kvällens bästa viner. Sedan dök ett bonusvin upp som var okänt för alla inklusive mig själv. Ansleme gör en Coteaux Champenois som heter Lubie (har på senare tid även släppt en rose på samma druvor som också heter Lubie) inte är till försäljning men en av deltagarna hade lyckats komma over den och tyckte detta var ett bra tillfälle att öppna den på. Vi andra höll med och det var väldigt spännande att prova. En enormt koncentrerad ton av viol och det är nästa omöjligt att hitta något annat. Av årgångarna stod 99 ut väldigt tydlig direkt och är utan tvekan den bästa 99an av alla champagner jag provat. Gräddig kola toner som charmar alla. 02 naturligtvis väldigt ung men med en potential som troligtvis kommer göra det till det bästa vinet när den väll når sin topp. 95 var bra men kom i skymundan av de andra årgångarna och desto mer luft och värme som 92 fick, desto bättre blev det. En stor afton där vi antagligen drog på för stort för att verkligen kunna uppskatta allt som det förtjänas. Allt höll extremt hög klass och det fanns aldrig på tal att rösta fram bästa vin för det var så många som var bra. För mig så var det 6 viner som verkligen stod ut och det var 99, 92, Sous le Mont, Cote Faron, Les Carelles och den äldre Substance. På det hela en fantastisk kväll som jag är enormt glad att ag fick vara med på.
SV: Provning av Selosse Lugna ner dig nu hjärtat. Tar ju lite tid att få ner allt på papper, speciellt när man stavar så illa som jag gör.