Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Champagneprovning & mat av Stefan Karlsson 2017

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Så var det dags för ännu en monsterkväll med fantastisk champagne och mat av Stefan Karlsson. Tidigare sittningar har bjudit på Salon, Selosse och Henriot. Denna kvällen var utan tema men höll hög nivå rakt igenom med ett undantag.

IMG_20171125_221614.jpg


Först lite fördricka där det enda nämnvärda var en härligt mogen gammal Comte Audoin de Dampierre 96 med bra nötighet. Spöade banan med övriga förskumpor. Först ut var Roederer Rosé 08 magnum. @Elvis favorit och inget jag säger nej till. Kola, aplesin och lite kryddig. Någon nämnde ingefära, kom även lite rökighet med värme. Fin syra ala 08 men även bra balans och medellång smak. Bra rosé även om det var den sämsta rosén tillsammans med Henriot 90 denna kvällen...

IMG_20171125_172015.jpg
Till detta en laxtartar med citron, schalottenlök, blomkålskräm och öringrom.

Flight 1
Egly Ouriet
Mosad banan och lite äpple med kraft ala Egly, dvs fat och PN.
Selosse Rosé
Även här lite banan men blommigare och mer oxidation. Ung och fin syra. Finns även en hel del likheter med Eglyn. Gillar man oxidation kör på Selosse annars välj Egly. Två riktigt bra roseér men Selosse Rosé är magi för sinnena!

IMG_20171125_174451.jpg
Stekt hummer med pumpakräm, crudité, gräslöksemulsion och smörstekta brödsmulor.

Flight 2 magnum
Dom Ruinart 2004
Rätt knuten i början med viss krutighet. Lite bitter och torr initialt med medel smak. Skrev att den hade potential men bytte bort det mesta mot Selosse Rosé. Gav den 6 poäng av 10 men justerade upp till 8 efter ett par timmar. Ett av vinerna som utvecklades mest och höll hela vägen kvällen igenom. Dom Ruinart är underskattat både vitt och rosé.
Comtés 2005
Knuten, syrlig, intetsägande som en NV. Kvällens sämsta flaska och jag är fortfarande inte såld på Comtés.

IMG_20171125_181540.jpg
Pilgrimsmussla från Hitra med rostad fänkålskräm, picklad fänkål, blekselleri, ostronört och blåmusselbuljong. Bästa rätten och sagolikt god.

Flight 3
Selosse Sous le Mount (BdN Mareuil-sur-Ay)
Röda äpplen, Bollykänsla men med mer fat och oxidation så klart. Syra och intensiv smak som håller i sig. @chambertin s favortiskumpa och en Selosse som kan matcha Rosén och Caralles som är mina topp tre.

Bollinger VVF 2004

Väntade mig ett kraftpaket men fick en lätt dammig filtlukt initialt. Besvikelse först men den är subtil som någon påpekade och det är en kontemplativ skumpa. Lång och intensiv smak men även komplex och balanserad. Även lite örtighet fick jag fram. Vissa likheter med Sous le Mount och tydligen ligger gårdarna nära varandra.

IMG_20171125_184942.jpg
Skaldjurskrokett med torskrygg och svamp.

Flight 4 Bollinger 96
GA
Svamp, fat och lite fotsvett. Bra syra och förvånansvärt pigg.
RD
Köttbuljong, med svamp och tryffel. Doftar som en kraftig mogen bolly ska göra! Elegant och balanserad, fullkomligt perfekt i munnen och beviset för att RD behöver tid för att kommat till sin rätt för det mesta. Klart bättre än GA och bättre balans.
GA Rosé
Hade inte denna flaskan men den fanns i Japan av alla ställen. Tack vare @StefanAkiko hittade den tillbaks till gamla världen. Tack för det och det gjorde vinet än mer värt att dricka.:D Liknade GA:n fast än mer power och mer bärig frukt än de vita bollyskumporna. Mycket och lång smak, höll länge och var ett av kvällens bästa vin för mig.

IMG_20171125_192415.jpg
Majskyckling med bönor, jordärtskocka, schalottenlök och veluté på kyckling.

Flight 5
Dom Ruinart 1998
Antecknat aceton och inget mer, säger väl det mesta. Kvällens näst sämsta flaska.
Dom Ruinart 1990
Moget och lite rostat med mandel. Lång smak. Bra balans men lite varmfruktig och trött som 90 kan vara. Bra men inte 88a-klass.

IMG_20171125_200707.jpg
Kalv med smörvispat rotmos, friterad lök, och senapssky av kalvben.

Flight 6 magnum
Henriot Rosé 90
Fikon, bränt socker eller sirap. Bra men svag i sällskapet.
Henriot Rosé 88
Tredje gången jag dricker denna och vilket vin det är! Kaffe, jordgubb och pepparkaka eller äppelpaj. I smaken även krokant och vanilj. Har det mest om inte allt en champagne ska ha. Hade den på fjärde plats och det blev kvällens vinnare totalt sett.

IMG_20171125_204537.jpg
Comté med ett frukt och nötbröd, rosmarinbakat fikon och karamellsås. Svagaste rätten.

Flight 7
Port från 1960 - för gammalt och dåligt.

IMG_20171125_212030.jpg
Smulpaj på vinteräpple och mandelmassa med en riktigt vaniljglass som avslutning på en fantastisk kväll.

Alltigenom fantastisk mat och vin vilket gör det lite svårt. Många bra viner som blir lite styvmoderligt behandlade eftersom de jämförs med de bästa vinerna för kvällen och inte på en absolut skala. Men hellre det problemet än det omvända...

Min ranking:

  1. Selosse Rosé
  2. RD 96
  3. GA Rosé 96
  4. Henriot Rosé 88 mg
  5. Sous le Mount
  6. Dom Ruinart 2004 mg (efter många timmar)
  7. VVF 2004
  8. GA 96
  9. Dom Ruinart 90
  10. Egly Rosé
  11. Roederer 08 mg
  12. Henriot 90 mg
  13. Dom Ruinart 98
  14. Comtes 2005 mg
Total ranking: 12 röster topp tre viner med 3 poäng till vinnaren.
  1. Henriot Rosé 88 mg 15 p (4 st bästa vin)
  2. Selosse Rosé 12 p (3)
  3. VVF 2004 (2)
  4. GA Rosé 96 (1)
  5. RD 96 (1)
  6. Sous le Mount (1)
  7. GA 96 + Dom Ruinart 90
  8. Dom Ruinart 2004 mg
  9. Comtés 2005 mg
En av årets bästa kvällar som avslutades med Hof och en tanke till @Jimmy Forsman. Blev faktiskt nio bitar av friterat okänt innehåll som nattavslut på ett ställe jag endast besöker vinglandes och knappt då...:död:
 

Attachments

  • IMG_20171125_191841.jpg
    IMG_20171125_191841.jpg
    61,2 KB · Visningar: 186
  • IMG_20171125_221547.jpg
    IMG_20171125_221547.jpg
    72,3 KB · Visningar: 185
  • IMG_20171125_221554.jpg
    IMG_20171125_221554.jpg
    74,1 KB · Visningar: 184
  • IMG_20171126_143024.jpg
    IMG_20171126_143024.jpg
    26,3 KB · Visningar: 210
  • IMG_20171129_130654.jpg
    IMG_20171129_130654.jpg
    53,8 KB · Visningar: 185
Last edited:

Ekdahl

Medlem
Vilken kväll det var! Kan fortfarande förnimma upplevelsen av Henriot Rosé 1988, alla underbara Bollinger och Selosse. Och vilken fantastisk mat. Tack för sammanställning @Crist(al)ian 77, lägger till några av min reflektioner nedan.

När det kom till omröstning så försökte jag samla alla intryck och först få ner en topp 5-lista. I den listan hamnade 7 Champagner... och då var inte ens Selosse Rosé en av dem. Och den låg som nr 1 på bästa viner jag provat under 2017 innan denna sittning. SÅ hög var standarden.
IMG_4491.JPG


Man märker verkligen hur hoptryckt det blir med Parkerskalan men det var också väldigt många som kvalitetsmässigt var på lika nivå, det blir mer en frågan om tycke och smak - och min smak premierar ålder! Till slut så fick jag följande topp 3 och med sammanfattning dagen efter fick jag följande ordning och poäng (inkl fördrink och bonus)

1) 1988 Henriot Rosé Millésime Magnum 96p - magiskt god. Hade allt, blommig, sherry, orientaliska kryddor och smultron. Mycket levande med ok mousse och bra syra.
2) Selosse Sous le Mont, deg feb 2013 95p - Superintensiv och typiskt Selosse kraftpaket med bra fat, lite ox, blommig. Tydligt snäpp bättre än Selosse Rosé
3) 1990 Dom Ruinart 94p - trött hörde jag nämnas. Inte alls tyckte jag, men moussen var nästan obefintlig. Bra mognad, smörkola, nötig och väldigt god. Fick bli 3:a för sin ålder, annars var hela Bollingerserien också helt fantastiska.
4) 1996 Bollinger GA, 94p
5) 1996 Bollinger GA Rosé 94p
6) 2004 Bollinger Vieilles Vignes Françaises 94p
7) 1990 Henriot Rosé Millésime Magnum 94p
8) 1996 Bollinger RD, deg juni 2007 93p
9) Selosse rosé, deg april 2017 93p
10) Egly-Ouriet Grand Cru Brut Rosé, deg nov 2015 92p
11) 1996 Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage 91p
12) 2002 de Saint Gall Orpale Blanc de Blancs 91p
13) 1998 Dom Ruinart 90p
14) 2004 Dom Ruinart magnum 88p
15) 2008 Louis Roederer Rose magnum 88p
16) 2005 Comtes de Champagne magnum 88p


Till efterrätten fick vi 1960 Krohn Porto Colheita, jag uppskattade verkligen detta och tyckte inte det var over the top. Bytte faktiskt till mig mer mot 2004 Dom Ruinart.
 
Toppen