Elvis
Medlem
Eftersom jag oftast reser inom EU får jag inte handla alkohol på till tax free-avdelningen på Arlanda, men nu var det trevligt att titta igenom champagneutbudet ordentligt. Det fanns ganska mycket att välja på och priserna låg strax under Systembolagets. Det blev till slut en flaska Jacquesson Cuvée nº 732, som jag sedan hade med som present till min flickväns kusin som vi skulle bo hos. Som bonus fick jag vara med och dricka den första kvällen i USA. En väldigt trevlig torr champagne med lite blommig smak. Den var väldigt uppskattad så den kommer jag att köpa fler av och ha hemma som ”bjudchampagne”. Jacquesson ska också ha plus i kanten för sin extremt informativa etikett, där druvblandning, degorgeringsdatum, årgångsmix och produktion per flaskstorlek stod med.
Jag ville köpa Roederer Estate l’Ermitage och gick därför in i varenda vinbutik vi såg inne i New York. Det var fascinerande hur skeva priserna på champagne var. I en affär kostade till exempel köpa en flaska Jacques Selosse Initiale 400 dollar... Enligt butiksinnehavaren hade han bara lyckats komma över tre flaskor och det här var ”the world’s best champagne”. Ni kan säkert höra hur det låter när en amerikan säger det. I samma affär kostade Krug 150 dollar! Jag har läst någonstans att Jacques Selosse inte exporterar till USA så det kan vara en förklaring.
Vi besökte dessutom Morell Wine Bar & Cafe (http://www.morrellwinebar.com/winebar/index.asp) på Rockefeller Plaza. De har både en vinbar och en vinbutik. Där hittade jag äntligen Roederer Estate l’Ermitage men bara i vinbaren, inte i butiken. De hade ett bra utbud av viner på glas (dock inte Roederer Estate) och mycket kunnig personal. Jag tog ett glas Charles Ellner champagne, mest för att jag inte hört talas om den förut och ville prova något nytt. En OK champagne med lite brödig/nötig smak.
Vi gjorde också ett besök på Balthazar (http://www.balthazarny.com/), en klassisk bistro nere i Soho, och åt hummer till lunch. Till det drack vi varsitt glas Moutard Père & Fils ”Rosé de Cuvaison” Rosé Brut, en champagne helt i min smak. Härligt röd färg och fyllig smak. Jag kan varmt rekommendera både restaurangen och champagnen.
En kväll åt vi middag på One Little West 12th och där drack vi en flaska Ruinard Blanc den Blancs. Hade en ganska speciell smak, rund och fyllig. Mycket god.
Jag hittade till slut Roederer Estate l’Ermitage 2000 för 45 dollar flaskan och köpte med mig fyra flaskor hem till Sverige. Ska bli spännande att prova dem. Jag var ytterst nära att köpa en flaska Pol Roger Winston Churchill 1996 för 199 dollar i samma affär, men besinnade mig i sista stund.
Som avslutning på den här New York-veckan i champagnens tecken kunde jag inte låta bli att köpa en flaska Krug som jag hittade för 145 dollar. Den drack vi med min flickväns kusin och hennes man, och den gjorde succé. Den är numera min flickväns favoritchampagne men eftersom hon oftast tycker ännu bättre om rosé frågade hon om Krug gör en rosé också... Jag vet inte om jag borde ha svarat ärligt på den här frågan – det kan bli dyrt i framtiden...
Jag ville köpa Roederer Estate l’Ermitage och gick därför in i varenda vinbutik vi såg inne i New York. Det var fascinerande hur skeva priserna på champagne var. I en affär kostade till exempel köpa en flaska Jacques Selosse Initiale 400 dollar... Enligt butiksinnehavaren hade han bara lyckats komma över tre flaskor och det här var ”the world’s best champagne”. Ni kan säkert höra hur det låter när en amerikan säger det. I samma affär kostade Krug 150 dollar! Jag har läst någonstans att Jacques Selosse inte exporterar till USA så det kan vara en förklaring.
Vi besökte dessutom Morell Wine Bar & Cafe (http://www.morrellwinebar.com/winebar/index.asp) på Rockefeller Plaza. De har både en vinbar och en vinbutik. Där hittade jag äntligen Roederer Estate l’Ermitage men bara i vinbaren, inte i butiken. De hade ett bra utbud av viner på glas (dock inte Roederer Estate) och mycket kunnig personal. Jag tog ett glas Charles Ellner champagne, mest för att jag inte hört talas om den förut och ville prova något nytt. En OK champagne med lite brödig/nötig smak.
Vi gjorde också ett besök på Balthazar (http://www.balthazarny.com/), en klassisk bistro nere i Soho, och åt hummer till lunch. Till det drack vi varsitt glas Moutard Père & Fils ”Rosé de Cuvaison” Rosé Brut, en champagne helt i min smak. Härligt röd färg och fyllig smak. Jag kan varmt rekommendera både restaurangen och champagnen.
En kväll åt vi middag på One Little West 12th och där drack vi en flaska Ruinard Blanc den Blancs. Hade en ganska speciell smak, rund och fyllig. Mycket god.
Jag hittade till slut Roederer Estate l’Ermitage 2000 för 45 dollar flaskan och köpte med mig fyra flaskor hem till Sverige. Ska bli spännande att prova dem. Jag var ytterst nära att köpa en flaska Pol Roger Winston Churchill 1996 för 199 dollar i samma affär, men besinnade mig i sista stund.
Som avslutning på den här New York-veckan i champagnens tecken kunde jag inte låta bli att köpa en flaska Krug som jag hittade för 145 dollar. Den drack vi med min flickväns kusin och hennes man, och den gjorde succé. Den är numera min flickväns favoritchampagne men eftersom hon oftast tycker ännu bättre om rosé frågade hon om Krug gör en rosé också... Jag vet inte om jag borde ha svarat ärligt på den här frågan – det kan bli dyrt i framtiden...