Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Champagneresa juni 2014

jocke

Medlem
Champagneresa 2014
Resan började i Linköping runt 15.30 tiden söndagen den 22 juni. Första stoppet ner till Troyes var runt 23.30 i Bremen. Resan ner till Bremen gick smärtfritt utan massor med bilköer och vägarbete. Vi hade bokat ett trevligt familjehotell där mannen i huset bjöd på en öl innan sängdags och givetvis så blev det fotbollsprat.
Måndagen 23 Juni: Efter frukost så fortsatte resan ner till Troyes (södra champagne, 12-13 mil från Epernay) där vi tog in på charmigt, lyxigt litet centralt familjehotell. Resten av dagen tog vi det lugnt, kollade in den gamla staden där framförallt centrum är riktigt trevligt med alla gamla huset där det inte finns något på husen som är rakt :).

Troyes.JPG

Vi tog in på en restaurang där det blev sniglar, kött och favvon cream bruleé tillsammans med champagne
Tisdag 24 Juni. Denna dag hade vi 4 odlare (Lassaigne, Marie Courtin, Drappier och Dosnan) inbokade runt Troyes. Vi skulle börja med J. Lassaigne i byn Montgueux. Idag är det Emmanuel, sonen, som sköter allt. Han tog över efter sin far 1999.
När jag hade mailkontakt med Emmanuel så frågade han om det gick bra att vi skulle vara tillsammans med 12 tyska sommelier. För oss var det inga problem. Bara roligt att träffa nya människor. Vilket fest det skulle bli :)
Vi kom lite före de tyska sommelierna och under tiden småpratade vi med Emmanuel. Prick 10.40 kom så tyskarna i två minibussar. Emmanuel visade oss runt bland rankorna, huset och källaren. Emmanuel har en filosofi att vinet aldrig ska röras när vindruvorna väl har plockats. Han kör med en gammal hederlig vinpress, klipper gräset på ett speciellt sätt, har specialmaskiner osv. Se bild nedan på pressen.

Press Lassaigne.JPG

Men som Magnum sa när vi åt middag hemma hos honom och hans fru på onsdagskvällen (återkommer om den kvällen lite senare), ”skitsamma om hästen går baklänges, det är det som finns i glaset som räknas”. Klockrent :) Kommer aldrig glömma den kommentaren. Emmanuel pratade väldigt mycket om processen och inte så mkt om champagnen.
I vilket fall så bjöd han på sig själv. Han är en bestämd och exprementiell herre som kör sitt eget race kan man säga. Han kör väldigt mkt bio men att ha ett certifikat där det står något som organic …. är något han fnyser åt.
Nu återigen till vandringen i källaren där provningen började. Här fick vi prova några av hans experiment direkt från 225 l ekfat. Sen blev det några glas från tankarna. Därefter gick vi upp till garaget/provrummet. Där fortsatte han med att poppa flaska efter flaska.

Deggad. Lassaigne.JPG

Alla deggades på plats. Utanför garaget så stod Emmanuels pappa Jacques och grillade lite korvar som vi skulle äta lite senare. Vi fortsatte med champagnedrickandet. Upp från källaren kom viner i rask takt att jag hade svårt att hänga med. Les Vignes de Montgueux, Les Papilles Insolites, Coteaux Champenois Blanc, La Colline Inspirée, Millésime 2002, 2003, 2004 och 2005, Rosé de Montgueux och Le Cotet plockades fram. Nu var alla flaskor nydeggade men Le Cotet var definitivt den jag upplevde som klart bäst. Årgångar från början av 80 och 90 talet poppades oxå. Här fanns det definitvt några jag uppskattade. Under tiden kom mat fram, skinka, ost, bröd och de lokala korvarna som grillades.
Tyskarna var på ett två dagars besök i champagne och de hade haft en hård kväll dagen innan. De hade varit bla hos Jaqcuesson och Philipponnat. Såg bilder och det var synd att man inte var med.
Men efter en stund när tillräckligt många glas champagne runnit ner för strupen så blev de mer avslappnade, pratglada och jag misstänker att för vissa försvann bakfyllan. Vi började bekantade oss med ett par av tyskarna som satt brevid oss. En av dom ägde ett cafe och ett brasseri i Hamburg. Han var fransman men hade bott i Hamburg i typ 20 år. Påvägen hem till Sverige stannade vi en natt i Hamburg och passade på att besöka cafet där det blev en matbit. Den dagen kunde Tomaz inte närvara men vi kom överens om att vi skulle träffas snart och ta ett par glas champagne. Han har en källare som innehåller en hel del gamla viner som han uttryckte sig. Den andra tysken som vi bekantade oss med var chefssommelier på en 3 stjärning restaurang i Travemunde. Han bjöd hos till restaurangen men vi hann inte med att åka förbi denna gång utan vi bestämde att vi snart skulle träffas.
Besöket hos Lassaigne drog ut på tiden, 4 timmar och då gick vi tidigare än tyskarna. Jag försökte köpa några flaskor Le Cotet men det fick man inte. Han sålde inge flaskor. Överraskade på ett sätt men har man träffat Lassaigne så blir man inte så överaskad igentligen :).


Tyvärr så hann vi inte med besöket hos Courtin (vi hörde av oss och beklagade)). Bilen gick vidare till Urville och Drappier där vi träffade en kul och trevlig prick som heter Jérémy. Där blev det ett besök i källaren där det fanns en hel del äldre champagner. Blev lite sugen på en Drappier 1976 men hoppade denna gång. Givetvis så ångrade jag men nu i efterhand. Skulle vara roligt att prova. Här gick man runt i källaren och lagret som man ville typ. Va roligt att kolla vad det fanns för flaskor i de olika kartongerna och lådorna. Drappier är en av få som gör 30 l och 36 l tror jag. Jag såg en 30 l flaska. Den gick på 3000 euro och enligt Jérémy så kostade bara en tom 30 l flaska att tillverka 1000 euro. Om jag kommer ihåg rätt vägde flaskan (kanske lådan också) 50 kg. Efter besöket i källaren och lagret så visade han upp hos till ett gammalt trevlig rum där vi började prova en hel del champagner. Där satt tre gubbar. Under vi satt där så insåg jag att det var gammelgubben Drappier med 2 kompisar som satt där och drack ett glas champagne och småpratade lite.
På Drappier kändes det nästan som om man kunde prova vad som helst. Vi fick prova bla Carte dór, rosé, bdb, Grande Sendrée 2004 och 2006 och 1992. Har aldrig provat Drappier och är väl inte så jätteimponerad. Grande Sendrée är en trevlig champagne och den bästa, några av årgångs champagnerna funkar också. Drappier har väldigt många äldre årgångar som man kan köpa. 50, 60 och 70 talet är inga större problem att inhandla direkt från Drappier. Det fick bli några flaskor från Drappier. När vi sen fick champagnerna vid bilen sa Jérémy att han la i en extra flaska och ett par glas. Man kan ju inte dricka champagne utan glas som Jérémy sa.


Vi fortsatte till Dosnan & Lepage. Vi hittade byn men inte stället. Vi hade GPS men har ingen aning om vad som hände. Vi hade tyvärr inte telefonnumret till Dosnan så efter en timmes letande så gav vi upp. Hade mailkontakt med Dosnan efteråt och då nämnde han jag hade kontakt med att det var svårt att hitta stället. (synd att han inte nämnde det innan). Så de som har tänkt att besöka Dosnan, ha med telefonnumret :).
Färden gick sen till Epernay och vårt hotell Premiere Classe. Imorgon väntar Ambonnay och H.Billiot, Dethuné, RH Coutier, Marguet och Egly och en middag med Magnum med fru och ytterligare en trevlig och intressant person som jag inte visste skulle komma. Återkommer med del 2 :)
 
Trådskapare
J

jocke

Medlem
Härlig berättelse. Vi väntar spänt på del 2.
Visst är Lassaignes viner bra.
Har inte så mkt erfarenhet av Lassaigne och de flaskor som jag provade var nydeggade och inte alls i balans. Le Cotet har jag provat innan och den är väldigt trevlig
 
Champagneresa 2014
Resan började i Linköping runt 15.30 tiden söndagen den 22 juni. Första stoppet ner till Troyes var runt 23.30 i Bremen. Resan ner till Bremen gick smärtfritt utan massor med bilköer och vägarbete. Vi hade bokat ett trevligt familjehotell där mannen i huset bjöd på en öl innan sängdags och givetvis så blev det fotbollsprat.
Måndagen 23 Juni: Efter frukost så fortsatte resan ner till Troyes (södra champagne, 12-13 mil från Epernay) där vi tog in på charmigt, lyxigt litet centralt familjehotell. Resten av dagen tog vi det lugnt, kollade in den gamla staden där framförallt centrum är riktigt trevligt med alla gamla huset där det inte finns något på husen som är rakt :).

Visa bifogad bild 1623
Vi tog in på en restaurang där det blev sniglar, kött och favvon cream bruleé tillsammans med champagne
Tisdag 24 Juni. Denna dag hade vi 4 odlare (Lassaigne, Marie Courtin, Drappier och Dosnan) inbokade runt Troyes. Vi skulle börja med J. Lassaigne i byn Montgueux. Idag är det Emmanuel, sonen, som sköter allt. Han tog över efter sin far 1999.
När jag hade mailkontakt med Emmanuel så frågade han om det gick bra att vi skulle vara tillsammans med 12 tyska sommelier. För oss var det inga problem. Bara roligt att träffa nya människor. Vilket fest det skulle bli :)
Vi kom lite före de tyska sommelierna och under tiden småpratade vi med Emmanuel. Prick 10.40 kom så tyskarna i två minibussar. Emmanuel visade oss runt bland rankorna, huset och källaren. Emmanuel har en filosofi att vinet aldrig ska röras när vindruvorna väl har plockats. Han kör med en gammal hederlig vinpress, klipper gräset på ett speciellt sätt, har specialmaskiner osv. Se bild nedan på pressen.

Visa bifogad bild 1624
Men som Magnum sa när vi åt middag hemma hos honom och hans fru på onsdagskvällen (återkommer om den kvällen lite senare), ”skitsamma om hästen går baklänges, det är det som finns i glaset som räknas”. Klockrent :) Kommer aldrig glömma den kommentaren. Emmanuel pratade väldigt mycket om processen och inte så mkt om champagnen.
I vilket fall så bjöd han på sig själv. Han är en bestämd och exprementiell herre som kör sitt eget race kan man säga. Han kör väldigt mkt bio men att ha ett certifikat där det står något som organic …. är något han fnyser åt.
Nu återigen till vandringen i källaren där provningen började. Här fick vi prova några av hans experiment direkt från 225 l ekfat. Sen blev det några glas från tankarna. Därefter gick vi upp till garaget/provrummet. Där fortsatte han med att poppa flaska efter flaska.

Visa bifogad bild 1625
Alla deggades på plats. Utanför garaget så stod Emmanuels pappa Jacques och grillade lite korvar som vi skulle äta lite senare. Vi fortsatte med champagnedrickandet. Upp från källaren kom viner i rask takt att jag hade svårt att hänga med. Les Vignes de Montgueux, Les Papilles Insolites, Coteaux Champenois Blanc, La Colline Inspirée, Millésime 2002, 2003, 2004 och 2005, Rosé de Montgueux och Le Cotet plockades fram. Nu var alla flaskor nydeggade men Le Cotet var definitivt den jag upplevde som klart bäst. Årgångar från början av 80 och 90 talet poppades oxå. Här fanns det definitvt några jag uppskattade. Under tiden kom mat fram, skinka, ost, bröd och de lokala korvarna som grillades.
Tyskarna var på ett två dagars besök i champagne och de hade haft en hård kväll dagen innan. De hade varit bla hos Jaqcuesson och Philipponnat. Såg bilder och det var synd att man inte var med.
Men efter en stund när tillräckligt många glas champagne runnit ner för strupen så blev de mer avslappnade, pratglada och jag misstänker att för vissa försvann bakfyllan. Vi började bekantade oss med ett par av tyskarna som satt brevid oss. En av dom ägde ett cafe och ett brasseri i Hamburg. Han var fransman men hade bott i Hamburg i typ 20 år. Påvägen hem till Sverige stannade vi en natt i Hamburg och passade på att besöka cafet där det blev en matbit. Den dagen kunde Tomaz inte närvara men vi kom överens om att vi skulle träffas snart och ta ett par glas champagne. Han har en källare som innehåller en hel del gamla viner som han uttryckte sig. Den andra tysken som vi bekantade oss med var chefssommelier på en 3 stjärning restaurang i Travemunde. Han bjöd hos till restaurangen men vi hann inte med att åka förbi denna gång utan vi bestämde att vi snart skulle träffas.
Besöket hos Lassaigne drog ut på tiden, 4 timmar och då gick vi tidigare än tyskarna. Jag försökte köpa några flaskor Le Cotet men det fick man inte. Han sålde inge flaskor. Överraskade på ett sätt men har man träffat Lassaigne så blir man inte så överaskad igentligen :).


Tyvärr så hann vi inte med besöket hos Courtin (vi hörde av oss och beklagade)). Bilen gick vidare till Urville och Drappier där vi träffade en kul och trevlig prick som heter Jérémy. Där blev det ett besök i källaren där det fanns en hel del äldre champagner. Blev lite sugen på en Drappier 1976 men hoppade denna gång. Givetvis så ångrade jag men nu i efterhand. Skulle vara roligt att prova. Här gick man runt i källaren och lagret som man ville typ. Va roligt att kolla vad det fanns för flaskor i de olika kartongerna och lådorna. Drappier är en av få som gör 30 l och 36 l tror jag. Jag såg en 30 l flaska. Den gick på 3000 euro och enligt Jérémy så kostade bara en tom 30 l flaska att tillverka 1000 euro. Om jag kommer ihåg rätt vägde flaskan (kanske lådan också) 50 kg. Efter besöket i källaren och lagret så visade han upp hos till ett gammalt trevlig rum där vi började prova en hel del champagner. Där satt tre gubbar. Under vi satt där så insåg jag att det var gammelgubben Drappier med 2 kompisar som satt där och drack ett glas champagne och småpratade lite.
På Drappier kändes det nästan som om man kunde prova vad som helst. Vi fick prova bla Carte dór, rosé, bdb, Grande Sendrée 2004 och 2006 och 1992. Har aldrig provat Drappier och är väl inte så jätteimponerad. Grande Sendrée är en trevlig champagne och den bästa, några av årgångs champagnerna funkar också. Drappier har väldigt många äldre årgångar som man kan köpa. 50, 60 och 70 talet är inga större problem att inhandla direkt från Drappier. Det fick bli några flaskor från Drappier. När vi sen fick champagnerna vid bilen sa Jérémy att han la i en extra flaska och ett par glas. Man kan ju inte dricka champagne utan glas som Jérémy sa.


Vi fortsatte till Dosnan & Lepage. Vi hittade byn men inte stället. Vi hade GPS men har ingen aning om vad som hände. Vi hade tyvärr inte telefonnumret till Dosnan så efter en timmes letande så gav vi upp. Hade mailkontakt med Dosnan efteråt och då nämnde han jag hade kontakt med att det var svårt att hitta stället. (synd att han inte nämnde det innan). Så de som har tänkt att besöka Dosnan, ha med telefonnumret :).
Färden gick sen till Epernay och vårt hotell Premiere Classe. Imorgon väntar Ambonnay och H.Billiot, Dethuné, RH Coutier, Marguet och Egly och en middag med Magnum med fru och ytterligare en trevlig och intressant person som jag inte visste skulle komma. Återkommer med del 2 :)

Trevlig resa. Lassaigne tillhör mina favoritodlare. Fann dem ursprungligen i den butik i Paris som för ett tag var min husleverantör av Leclapart. Inte så stor i Sverige av någon anledning.

Det är oftast kul med ett större sällskap, 12 kanske är i största laget men det är alltid kul att dela med sig av erfarenheter. Ser fram emot dina intryck från de andra odlarna.
 
Trådskapare
J

jocke

Medlem
Del 2 av champagneresa Juni 2014
Onsdag 25 Juni.
Idag är det yterliggare några odlare bokade, H.Biliot, Paul Déthune, RH Coutier och Marguet. Alla dessa odlare finns i byn Ambonnay. Jag är lite nervös att något besök ska dra ut på tiden som det gjorde igår. Jag har varit hos rätt många odlare och ibland kan besöken ta max 30 min, typ in, sitt vid bord, prova champagne, småprata lite, köp, hej då. Eller som hos Lassalle 4 timmars besök som säkert kunde bli någon timme el två till om vi hade velat. Brukar dock räkna med 1.30-2 h per besök när jag bokar besök hos odlare.
Den första odlaren för dagen H. Billiot visste att vi hade begränsat med tid, typ 1.30 h och det skulle räcka. Laettia Billiot tog emot oss. Dottern i familjen och som även fått gett namnet till Billiots prestige champagne, Cuvée Laetitia.
Vi hade haft en del mailkontakt innan och hon visste vad jag var intresserad. Jag var ute efter deras 2008 och Cuvée Laetitia. Sen av bara farten blev det Cuvée Julie, rosé, tradition och Cuvée reserve.
Laetitia kan bra engelska, lätt att prata med och hon har högt tempo. Kan dock beror på att hon fick ett ärende samtidigt. Hon är inte blyg när det gäller att hälla upp champagne. Här handlar det om fullt glas :)
Billiot 2008 och Cuvée Laetitia är riktigt härliga champagner. Laetitia är en blandning av olika årgångar, den äldsta från 1982. Givetvis så köpte jag med mig några flaskor av 2008 och Laetitia. Ångrar mig att jag inte köpte ngn Cuvée Julie. När jag satt där så upplevde jag att den var ok men inte mer men har märkt att det kan vara skillnad när man sitter hemma och tar det lugnt än när man sitter hos odlaren. Ordningen spelar också roll. Nu testade vi Cuvée Julie efter Cuvée Laetitia och det är nog inte den bästa ordningen. Cuvée Laetitia är deras bästa champagne enligt mig. Besöket tog runt 45 min. Det blev ingen rundvandring utan en enkel med intressant provning. En ny upplevelse och yterliggare ett par champagner som jag kommer att ta med mig.
Nästa besök blev hos Sophie Dethune. Sophie är den som styr och ställer på Paul Dethune. Hon är en rak, bestämd och har skinn på näsan kvinna. Jättetrevlig och pratglad. Här tog besöket säkert 2 timmar och vi fick en rundvandring med källare och omgivning. Vi fick även information om folk som gifter in sig i champagnefamiljer och att man i champagne gärna gifter bort sin dotter vars familj har odlingar med en son vars familjer också har odlingar. På det sättet ökar man sina odlingar:). Och som Sophie sa, det är ju inte alltid de gifter sig av kärlek utan det är business. Och inte skiljer man sig utan man bor då isär. Hehe champagne är ett riktigt klassiskt historisk ställe även när det gäller affärer. Hon är inte heller någon entusiast av kollektiv eller stora hus. Vet inte om det är våra frågor som gör att vi får reda på så mycket runt omkring men trevligt är det:).
När vi satte oss ner för att prova så blev det en brut och inget annat. Vi fick även reda på att holländare är snåla(Sophie fick reda på att min fru bott i Holland i 6 år). Holländare köper inget utan bara provar. Sophie fortsatte av bara farten och berättade att veckan innan kom det en belgare med två kvinnor och han ville prova en lÀncienne för att sen kanske kunna köpa med sig en hem. Då blev Sophie sur, hon sa nej och kastade ut honom. Hon säljer bara till de hon vill. Och det är ingen affär att öppna en lÀncienne för att sälja en. För det finns så få flaskor av lÀncienne och de är så eftertraktade att inte ens hon går och tar en flaska lÀncienne när hon känner för det. Hon exporterar absolut inte till Ryssland och Kina fick vi också reda på. Skithärlig kvinna:). Man kan säga att affärerna går bra hos Paul Dethune. Vi fick även reda på att Déthune har köpt huset bredvid från Pierres morbror tror jag det var. Köpet var pga att Déthune måste bygga ut sin källare.
Vi avslutade vårt besök med att köpa ett par kartonger gott och blandat från Déthune. Sophie hade förberett lite flaskor av lÀncienne eftersom hon visste att vi skulle komma. Vi sa hej då till Dethune och därefter gick vi en liten sväng i Ambonnay innan nästa besök var hos RH Coutier. När vi ändå gick runt i Ambonnay spanade mina hökögon efter Ledru. Jag hade försökt att boka tid med henne men fått nej. Uppskattar verkligen hennes champagner och det hade varit roligt att få träffa henne. Dock har jag hört att hon har blivit av med en hel del av sina odlingar så hennes champagner är nu ännu svårare att få tag i. Den exakta orsaken till varför hon har blivit av med sina odlingar vet jag inte. Har hört lite olika rykten. Efter ett väldigt kort och resultatlöst spanande blev det istället ett stopp hos den lokala handlaren för lite energiintag.
RH Coutier är en odlare som jag bara har hört gott om. Då är det framförallt deras cuvée Henri lll som är RH Coutiers top of the line. Innan vi träffade Nathalie Coutier så hade jag förvarnat min fru om att Nathalie kanske inte kunde engelska så bra. Verken jag eller min fru kan franska. Dock har jag funderat under ett par års tid att läsa franska. Hmm vi får se om jag tar tag i det under hösten… När vi träffade Nathalie så stämde mina föraningar. Nathalie kunde väldigt lite engelska men det fungerade bra ändå. Blev dock lite stelt och förståligt inte så mkt frågor även fast vi försökte :). Vi fick en visning i källaren. Det var en lite ingång till källaren (se bild nedan)
Ingång RH Coutier källare.JPG

där man fick se upp så man inte blev huvudlös när man gick ner, men jäklar vad stor den var, 150.000 flaskor finns i källaren. Det är så jäkla trevligt att gå runt i olika champagnekällare. Sen kan man inte rå för att man dreglar som en hund när man ser alla flaskor och då framförallt de med lite ålder. På tal om dregel så hälsade vi på Nathalies trevliga hund som gärna ville springa runt i trädgården men som gärna ville ner i källaren men där blev det stopp. Han fick vänta snällt och tålmodigt vid ingången. Efter rundvandringen och en del språkproblem gick våra fötter till ett trevligt rum där vi fick prova RH Coutiers utbud. Jag köpte några olika flaskor bla Cuvée Henri lll, 2004 magnum,2005 och Grands Vintages, där basen är från 2008 och reserv från 2006. Grands Vintages är en riktigt trevlig champagne. Här har jag fått en ny favvo odlare. Deras magnum 2004 blir man så glad av att man springer runt som en duracell kanin. Nog om duracell kaniner. I vilket fall så kom vi ut med ett par kartonger av delikata godsaker. Vi sa hej då och då vi hade lite tid över innan nästa besök hos Marguet så passade vi på att åka förbi Egly. Hade blivit inbjuden till Egly att handla några flaskor som de skrev men ingen rundvandring eller provande var aktuellt. Vi bokade ingen exakt tid, bara dag. Tyvärr var de inte hemma och vi åkte även förbi efter besöket hos Marguet men vi hade otur. De var borta även då.
Hos Marguet kom vi lite tidigare än vi hade sagt men det var inga större problem. Vi blev väl mottagna av en lite blöt (han höll på med att tvätta ekfat), stressad men trevlig kille vid namn Benoit. Här blev det en snabbare variant av besök. In i ett rum, prata lite framför tavlor, se var de har sina odlingar och sen fram med flaskor. I tur och ordning kom blanc de Noirs, réserve, rosé, amboniacus 2008 och amboniacus rosé 2008. Les Crayéres 2008 och 2009 var slut. Det var tråkigt. Hade sett fram mot att få testa 2008 (finns dock på SB). De har en Sapience 2006 som är deras BIO vin och dyrast. Den blev vi inte bjudna på:). Vi fick med oss en kartong av 2008 amboniacus, vanlig och rosé. Vi sa hej då. Satte oss i bilen och insåg att här har vi tid till yterliggare en odlare. Vi körde till André Jacquart för att köpa med oss ett par kartonger av bla deras Mesnil som jag uppskattar och frun tycker om deras Mesnil nature. Besök hos Jacquart har blivit standard när vi är i Champagne. Blev nog ett par flaskor av deras millesime också. Här behöver man inte boka även fast alla odlare uppskattar att man gör det utan vi brukar bara komma förbi och handla. Snabbt och enkelt. Hos Jacquart får man givetvis prova om man vill men vi har koll på vad de har att erbjuda och sen förra året har de samma utbud.
Bagaget fullt med champagnekartonger bar det iväg till Epernay och hotellet. Om ngn timme ska vi till Magnum och fru för en trevlig middag och det skulle bli några flaskor Bonnaire :).
Magnum hade erbjudit sig att hämta oss vid hotellet och det var kanonsnällt. När vi kom hem till Magnum så plockade jag fram mina två flaskor jag hade med mig från Sverige, en Bonnaire Special Club 1979 och en Bonnaire collection 1988. Snabbt in i kylen med dom. När vi väntade på förrätten så kom en Bonnaire 2008 fram. Den finns inte att köpa än men Magnum har sina kontakter:). Han nämnde också att det skulle komma en person till på middag. Denna person var Emmanuel Bonnaire. Jag fick reda på att sönerna har tagit över Bonnaire och Emmanuel är en av sönerna. Och som Magnum sa dök Emmanuel upp. En väldigt trevlig kille.
Kvällen flöt på. Jag var lite nervös när vi skulle öppna 1979. Den var köpt genom en vinhandlare i Tyskland och man vet aldrig vad man får när man handlar äldre viner från privatpersoner eller vinhandlare. När jag skulle öppna korken så gick den av. Skit tänkte jag Den är förstörd sa jag. Nä. Inga problem sa Magnum och tog fram en korkskruv och med den fick vi upp resten av korken. Jag förvarnade alla runt bordet att 79 går nog inte att dricka. Magnum hällde upp en skvätt och jag fick prova. Hmm den var nog inte förstörd men jag var osäker. Den smakade inte kork eller gammal källare. Va fan den går att dricka :). Här tändes ett hopp. Magnum provade och javisst. En mkt trevlig champagne. Kvällens bästa måste jag säga. Emmanuel hade aldrig sett special club flaskan från 1979 så det var lite roligt. Antar att det inte finns så många kvar. Förövrigt var alla champagner vi drack under kvällen väldigt goda. Vi drack en Variance 95 (lagrad på ek). Jag och Emmanuel försökte gissa årgången och bägge gissade i början av 80 talet, blev galet fel :)
Det blev en super trevlig kväll med satan i gatan god mat, lax som huvudrätt och rikligt med härlig champagne. Min fru hade väldigt ont i huvudet dagen efter men det kan bero på att följande drycker rann ner för strupen under kvällen.
Bonnaire.jpg

Bonnaire Collection 1975, Bonnaire Special club 1979, Bonnaire Collection 1988, Bonnaire Collection 1989 och en annan flaskvariant av 1989, Bonnaire Variance 1995 och Bonnaire 2008. Avslutningsvis så blev det en rosé Hugo. (på bilden saknas 2008 och Hugo). Vi var 5 personer men Emmanuel gick lite tidigare för att träffa sin blivande fru och vi fyra fortsatte ett tag till:). Runt ett tiden rullade sen taxin till hotellet. Dagen kunde nog inte slutat på ett bättre sätt. Imorgon är J.L Vergnon, Bonnaire och Guy Charlemagne inbokade.
Torsdag 26 Juni. Idag skulle det bli en dag i Le Mesnil sur Oger men en avstickare till Bonnaire i Cramant. Första odlaren Guy Charlemagne.
Skylt Charlemagne.JPG

En trevlig och artig tjej tog emot oss och visade oss till ett rum där vi direkt fick prova ett antal champagner. Här blev det ingen visning av källaren osv. I tur och ordning blev det brut classic, brut nature, réserve brut, rosé och Cuvée Charlemagne och avslutningsvis 2004. Kan ärligt säga att det blev lite segt i början med all champagne. Blev ju väldigt mkt igår och man har druckit en stor mängd champagne de senaste dagarna. Men jag kom igång efter några glas medan fru tyckte nog att hela dagen var lite seg (hennes huvud hängde inte riktigt med efter gårdagen och hon tyckte nog att vi hade träffat lite många odlare och druckit lite för många champagner, för mkt av det goda på kort tid kanske :)). Blev drygt 60 olika champagner under veckan. Besöket gick snabbt och jag köpte en kartong med bla 2004. Vi tackade och bockade och körde sen till den lokala handlaren för en äkta fransk baugette innan vi åkte till Bonnaire för att träffa Laetita och Emmanuel. Väl hos Bonnaire kom Emmauel fram och hälsade. Han var upptagen med lite provningar men tackade för igår och lämnade över en present i en trälåda, Bonnaire 1975:). Väldigt trevligt och snällt :). Emmanuel avvek och Laetitia tog över. Laetitia är en väldigt trevlig tjej, social, kan bra engelska och har goda kunskaper om champagne och framförallt om Bonnaire. Vi körde igenom hela Bonnaires utbud. Jag är jäkligt förtjust i Bonnaire. Ut från Bonnaire blev det bla 1975, 1980, 95, 2005 och 3 flaskor 2008 (som officiellt inte har släppts än). Blev lite annat också. Vi tackade för oss och åkte tillbaka till Le Mesnil sur Oger och restaurangen Le Mesnil där det blev en trerätters lunch och EN champagne :). Väldigt trevlig mat. Men nästa gång jag vill jag prova det nya stället, La Gare som också ligger i Le Mesnil sur Oger.
Efter lunchen hade jag bara bokat in en odlare till och det var J.L Vergnon. En odlare som kanske inte är så känd i Sverige men som är på G. I alla fall med sin Confidence och då 2008. Vi blev mottagna av en kille som var allmänt förvirrad (eller ointresserad i början) men rätt skön ändå. Väldigt anspråkslösa och avslappnad. Han ställde fram tre flaskor direkt. Hällde upp och vi satt avslappnat och pratade. Efter de tre flaskorna så trodde vi att det var slut och förberedde oss för att beställa men då tittade han på oss och sa att det fanns mer att prova eller ville vi inte ha mer? Självklart ställer man upp :). Vergnon har trevliga champagner, och framförallt deras Confidence 2008. Vergnon är lite hårda och fyrkantiga i sin struktur och de kommer utvecklas väldigt fint i källaren. Detta är good shit :). Men de kan absolut drickas idag. Min fru tycker dock att Confidence 2008 är alldeles för hård idag.
Torsdagen gick mot sitt slut och vi åkte till hotellet. Imorgon fredag bär det av hemåt. Givetvis så insåg att jag att det fanns tid för ett besök under fredagen och jag skickade ett mail under torsdagskvällen till Roger Brun som jag är intresserad av att få träffa. Tyvärr kunde han träffa oss fören på fredag eftermiddag och det passade inte oss. Det får bli ett besök nästa gång. Istället åkte vi förbi Zweibrucken i Tyskland för outlet shopping och sen vidare till Hamburg och ett trevligt hotell. Dagen efter gick den fullproppade bilen vidare till Linköping och idag ligger champagnerna i den nya men icke färdiga 50 kvm champagnekällaren. Förutom en del flaskor som man redan har druckit upp:).
Jag kommer aldrig glömma de trevliga mötena med olika människor, odlare, atmosfären, värmen, middagen hos Magnum som man bara kan hitta i Champagne. Jag säger som en person jag fick träffa i Spanien förra hösten, I´ll be back.
 
Last edited:

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Del 2 av champagneresa Juni 2014
Onsdag 25 Juni.
Idag är det yterliggare några odlare bokade, H.Biliot, Paul Déthune, RH Coutier och Marguet. Alla dessa odlare finns i byn Ambonnay. Jag är lite nervös att något besök ska dra ut på tiden som det gjorde igår. Jag har varit hos rätt många odlare och ibland kan besöken ta max 30 min, typ in, sitt vid bord, prova champagne, småprata lite, köp, hej då. Eller som hos Lassalle 4 timmars besök som säkert kunde bli någon timme el två till om vi hade velat. Brukar dock räkna med 1.30-2 h per besök när jag bokar besök hos odlare.
Den första odlaren för dagen H. Billiot visste att vi hade begränsat med tid, typ 1.30 h och det skulle räcka. Laettia Billiot tog emot oss. Dottern i familjen och som även fått gett namnet till Billiots prestige champagne, Cuvée Laetitia.
Vi hade haft en del mailkontakt innan och hon visste vad jag var intresserad. Jag var ute efter deras 2008 och Cuvée Laetitia. Sen av bara farten blev det Cuvée Julie, rosé, tradition och Cuvée reserve.
Laetitia kan bra engelska, lätt att prata med och hon har högt tempo. Kan dock beror på att hon fick ett ärende samtidigt. Hon är inte blyg när det gäller att hälla upp champagne. Här handlar det om fullt glas :)
Billiot 2008 och Cuvée Laetitia är riktigt härliga champagner. Laetitia är en blandning av olika årgångar, den äldsta från 1982. Givetvis så köpte jag med mig några flaskor av 2008 och Laetitia. Ångrar mig att jag inte köpte ngn Cuvée Julie. När jag satt där så upplevde jag att den var ok men inte mer men har märkt att det kan vara skillnad när man sitter hemma och tar det lugnt än när man sitter hos odlaren. Ordningen spelar också roll. Nu testade vi Cuvée Julie efter Cuvée Laetitia och det är nog inte den bästa ordningen. Cuvée Laetitia är deras bästa champagne enligt mig. Besöket tog runt 45 min. Det blev ingen rundvandring utan en enkel med intressant provning. En ny upplevelse och yterliggare ett par champagner som jag kommer att ta med mig.
Nästa besök blev hos Sophie Dethune. Sophie är den som styr och ställer på Paul Dethune. Hon är en rak, bestämd och har skinn på näsan kvinna. Jättetrevlig och pratglad. Här tog besöket säkert 2 timmar och vi fick en rundvandring med källare och omgivning. Vi fick även information om folk som gifter in sig i champagnefamiljer och att man i champagne gärna gifter bort sin dotter vars familj har odlingar med en son vars familjer också har odlingar. På det sättet ökar man sina odlingar:). Och som Sophie sa, det är ju inte alltid de gifter sig av kärlek utan det är business. Och inte skiljer man sig utan man bor då isär. Hehe champagne är ett riktigt klassiskt historisk ställe även när det gäller affärer. Hon är inte heller någon entusiast av kollektiv eller stora hus. Vet inte om det är våra frågor som gör att vi får reda på så mycket runt omkring men trevligt är det:).
När vi satte oss ner för att prova så blev det en brut och inget annat. Vi fick även reda på att holländare är snåla(Sophie fick reda på att min fru bott i Holland i 6 år). Holländare köper inget utan bara provar. Sophie fortsatte av bara farten och berättade att veckan innan kom det en belgare med två kvinnor och han ville prova en lÀncienne för att sen kanske kunna köpa med sig en hem. Då blev Sophie sur, hon sa nej och kastade ut honom. Hon säljer bara till de hon vill. Och det är ingen affär att öppna en lÀncienne för att sälja en. För det finns så få flaskor av lÀncienne och de är så eftertraktade att inte ens hon går och tar en flaska lÀncienne när hon känner för det. Hon exporterar absolut inte till Ryssland och Kina fick vi också reda på. Skithärlig kvinna:). Man kan säga att affärerna går bra hos Paul Dethune. Vi fick även reda på att Déthune har köpt huset bredvid från Pierres morbror tror jag det var. Köpet var pga att Déthune måste bygga ut sin källare.
Vi avslutade vårt besök med att köpa ett par kartonger gott och blandat från Déthune. Sophie hade förberett lite flaskor av lÀncienne eftersom hon visste att vi skulle komma. Vi sa hej då till Dethune och därefter gick vi en liten sväng i Ambonnay innan nästa besök var hos RH Coutier. När vi ändå gick runt i Ambonnay spanade mina hökögon efter Ledru. Jag hade försökt att boka tid med henne men fått nej. Uppskattar verkligen hennes champagner och det hade varit roligt att få träffa henne. Dock har jag hört att hon har blivit av med en hel del av sina odlingar så hennes champagner är nu ännu svårare att få tag i. Den exakta orsaken till varför hon har blivit av med sina odlingar vet jag inte. Har hört lite olika rykten. Efter ett väldigt kort och resultatlöst spanande blev det istället ett stopp hos den lokala handlaren för lite energiintag.
RH Coutier är en odlare som jag bara har hört gott om. Då är det framförallt deras cuvée Henri lll som är RH Coutiers top of the line. Innan vi träffade Nathalie Coutier så hade jag förvarnat min fru om att Nathalie kanske inte kunde engelska så bra. Verken jag eller min fru kan franska. Dock har jag funderat under ett par års tid att läsa franska. Hmm vi får se om jag tar tag i det under hösten… När vi träffade Nathalie så stämde mina föraningar. Nathalie kunde väldigt lite engelska men det fungerade bra ändå. Blev dock lite stelt och förståligt inte så mkt frågor även fast vi försökte :). Vi fick en visning i källaren. Det var en lite ingång till källaren (se bild nedan)
Visa bifogad bild 1798
där man fick se upp så man inte blev huvudlös när man gick ner, men jäklar vad stor den var, 150.000 flaskor finns i källaren. Det är så jäkla trevligt att gå runt i olika champagnekällare. Sen kan man inte rå för att man dreglar som en hund när man ser alla flaskor och då framförallt de med lite ålder. På tal om dregel så hälsade vi på Nathalies trevliga hund som gärna ville springa runt i trädgården men som gärna ville ner i källaren men där blev det stopp. Han fick vänta snällt och tålmodigt vid ingången. Efter rundvandringen och en del språkproblem gick våra fötter till ett trevligt rum där vi fick prova RH Coutiers utbud. Jag köpte några olika flaskor bla Cuvée Henri lll, 2004 magnum,2005 och Grands Vintages, där basen är från 2008 och reserv från 2006. Grands Vintages är en riktigt trevlig champagne. Här har jag fått en ny favvo odlare. Deras magnum 2004 blir man så glad av att man springer runt som en duracell kanin. Nog om duracell kaniner. I vilket fall så kom vi ut med ett par kartonger av delikata godsaker. Vi sa hej då och då vi hade lite tid över innan nästa besök hos Marguet så passade vi på att åka förbi Egly. Hade blivit inbjuden till Egly att handla några flaskor som de skrev men ingen rundvandring eller provande var aktuellt. Vi bokade ingen exakt tid, bara dag. Tyvärr var de inte hemma och vi åkte även förbi efter besöket hos Marguet men vi hade otur. De var borta även då.
Hos Marguet kom vi lite tidigare än vi hade sagt men det var inga större problem. Vi blev väl mottagna av en lite blöt (han höll på med att tvätta ekfat), stressad men trevlig kille vid namn Benoit. Här blev det en snabbare variant av besök. In i ett rum, prata lite framför tavlor, se var de har sina odlingar och sen fram med flaskor. I tur och ordning kom blanc de Noirs, réserve, rosé, amboniacus 2008 och amboniacus rosé 2008. Les Crayéres 2008 och 2009 var slut. Det var tråkigt. Hade sett fram mot att få testa 2008 (finns dock på SB). De har en Sapience 2006 som är deras BIO vin och dyrast. Den blev vi inte bjudna på:). Vi fick med oss en kartong av 2008 amboniacus, vanlig och rosé. Vi sa hej då. Satte oss i bilen och insåg att här har vi tid till yterliggare en odlare. Vi körde till André Jacquart för att köpa med oss ett par kartonger av bla deras Mesnil som jag uppskattar och frun tycker om deras Mesnil nature. Besök hos Jacquart har blivit standard när vi är i Champagne. Blev nog ett par flaskor av deras millesime också. Här behöver man inte boka även fast alla odlare uppskattar att man gör det utan vi brukar bara komma förbi och handla. Snabbt och enkelt. Hos Jacquart får man givetvis prova om man vill men vi har koll på vad de har att erbjuda och sen förra året har de samma utbud.
Bagaget fullt med champagnekartonger bar det iväg till Epernay och hotellet. Om ngn timme ska vi till Magnum och fru för en trevlig middag och det skulle bli några flaskor Bonnaire :).
Magnum hade erbjudit sig att hämta oss vid hotellet och det var kanonsnällt. När vi kom hem till Magnum så plockade jag fram mina två flaskor jag hade med mig från Sverige, en Bonnaire Special Club 1979 och en Bonnaire collection 1988. Snabbt in i kylen med dom. När vi väntade på förrätten så kom en Bonnaire 2008 fram. Den finns inte att köpa än men Magnum har sina kontakter:). Han nämnde också att det skulle komma en person till på middag. Denna person var Emmanuel Bonnaire. Jag fick reda på att sönerna har tagit över Bonnaire och Emmanuel är en av sönerna. Och som Magnum sa dök Emmanuel upp. En väldigt trevlig kille.
Kvällen flöt på. Jag var lite nervös när vi skulle öppna 1979. Den var köpt genom en vinhandlare i Tyskland och man vet aldrig vad man får när man handlar äldre viner från privatpersoner eller vinhandlare. När jag skulle öppna korken så gick den av. Skit tänkte jag Den är förstörd sa jag. Nä. Inga problem sa Magnum och tog fram en korkskruv och med den fick vi upp resten av korken. Jag förvarnade alla runt bordet att 79 går nog inte att dricka. Magnum hällde upp en skvätt och jag fick prova. Hmm den var nog inte förstörd men jag var osäker. Den smakade inte kork eller gammal källare. Va fan den går att dricka :). Här tändes ett hopp. Magnum provade och javisst. En mkt trevlig champagne. Kvällens bästa måste jag säga. Emmanuel hade aldrig sett special club flaskan från 1979 så det var lite roligt. Antar att det inte finns så många kvar. Förövrigt var alla champagner vi drack under kvällen väldigt goda. Vi drack en Variance 95 (lagrad på ek). Jag och Emmanuel försökte gissa årgången och bägge gissade i början av 80 talet, blev galet fel :)
Det blev en super trevlig kväll med satan i gatan god mat, lax som huvudrätt och rikligt med härlig champagne. Min fru hade väldigt ont i huvudet dagen efter men det kan bero på att följande drycker rann ner för strupen under kvällen.
Visa bifogad bild 1799
Bonnaire Collection 1975, Bonnaire Special club 1979, Bonnaire Collection 1988, Bonnaire Collection 1989 och en annan flaskvariant av 1989, Bonnaire Variance 1995 och Bonnaire 2008. Avslutningsvis så blev det en rosé Hugo. (på bilden saknas 2008 och Hugo). Vi var 5 personer men Emmanuel gick lite tidigare för att träffa sin blivande fru och vi fyra fortsatte ett tag till:). Runt ett tiden rullade sen taxin till hotellet. Dagen kunde nog inte slutat på ett bättre sätt. Imorgon är J.L Vergnon, Bonnaire och Guy Charlemagne inbokade.
Torsdag 26 Juni. Idag skulle det bli en dag i Le Mesnil sur Oger men en avstickare till Bonnaire i Cramant. Första odlaren Guy Charlemagne.
Visa bifogad bild 1800
En trevlig och artig tjej tog emot oss och visade oss till ett rum där vi direkt fick prova ett antal champagner. Här blev det ingen visning av källaren osv. I tur och ordning blev det brut classic, brut nature, réserve brut, rosé och Cuvée Charlemagne och avslutningsvis 2004. Kan ärligt säga att det blev lite segt i början med all champagne. Blev ju väldigt mkt igår och man har druckit en stor mängd champagne de senaste dagarna. Men jag kom igång efter några glas medan fru tyckte nog att hela dagen var lite seg (hennes huvud hängde inte riktigt med efter gårdagen och hon tyckte nog att vi hade träffat lite många odlare och druckit lite för många champagner, för mkt av det goda på kort tid kanske :)). Blev drygt 60 olika champagner under veckan. Besöket gick snabbt och jag köpte en kartong med bla 2004. Vi tackade och bockade och körde sen till den lokala handlaren för en äkta fransk baugette innan vi åkte till Bonnaire för att träffa Laetita och Emmanuel. Väl hos Bonnaire kom Emmauel fram och hälsade. Han var upptagen med lite provningar men tackade för igår och lämnade över en present i en trälåda, Bonnaire 1975:). Väldigt trevligt och snällt :). Emmanuel avvek och Laetitia tog över. Laetitia är en väldigt trevlig tjej, social, kan bra engelska och har goda kunskaper om champagne och framförallt om Bonnaire. Vi körde igenom hela Bonnaires utbud. Jag är jäkligt förtjust i Bonnaire. Ut från Bonnaire blev det bla 1975, 1980, 95, 2005 och 3 flaskor 2008 (som officiellt inte har släppts än). Blev lite annat också. Vi tackade för oss och åkte tillbaka till Le Mesnil sur Oger och restaurangen Le Mesnil där det blev en trerätters lunch och EN champagne :). Väldigt trevlig mat. Men nästa gång jag vill jag prova det nya stället, La Gare som också ligger i Le Mesnil sur Oger.
Efter lunchen hade jag bara bokat in en odlare till och det var J.L Vergnon. En odlare som kanske inte är så känd i Sverige men som är på G. I alla fall med sin Confidence och då 2008. Vi blev mottagna av en kille som var allmänt förvirrad (eller ointresserad i början) men rätt skön ändå. Väldigt anspråkslösa och avslappnad. Han ställde fram tre flaskor direkt. Hällde upp och vi satt avslappnat och pratade. Efter de tre flaskorna så trodde vi att det var slut och förberedde oss för att beställa men då tittade han på oss och sa att det fanns mer att prova eller ville vi inte ha mer? Självklart ställer man upp :). Vergnon har trevliga champagner, och framförallt deras Confidence 2008. Vergnon är lite hårda och fyrkantiga i sin struktur och de kommer utvecklas väldigt fint i källaren. Detta är good shit :). Men de kan absolut drickas idag. Min fru tycker dock att Confidence 2008 är alldeles för hård idag.
Torsdagen gick mot sitt slut och vi åkte till hotellet. Imorgon fredag bär det av hemåt. Givetvis så insåg att jag att det fanns tid för ett besök under fredagen och jag skickade ett mail under torsdagskvällen till Roger Brun som jag är intresserad av att få träffa. Tyvärr kunde han träffa oss fören på fredag eftermiddag och det passade inte oss. Det får bli ett besök nästa gång. Istället åkte vi förbi Zweibrucken i Tyskland för outlet shopping och sen vidare till Hamburg och ett trevligt hotell. Dagen efter gick den fullproppade bilen vidare till Linköping och idag ligger champagnerna i den nya men icke färdiga 50 kvm champagnekällaren. Förutom en del flaskor som man redan har druckit upp:).
Jag kommer aldrig glömma de trevliga mötena med olika människor, odlare, atmosfären, värmen, middagen hos Magnum som man bara kan hitta i Champagne. Jag säger som en person jag fick träffa i Spanien förra hösten, I´ll be back.
Tack! riktigt rolig läsning!
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Oj vad trevligt det lät!!
-Blir sugen på att hoppa i sjön, simma in till land, råna en bank, hyra en lastbil med släp och sträckköra ner till Champagne... Men det får nog istället bli att planera en resa ner till våren 2015 istället...
 

MartinE

Medlem
Tack för en trevlig och inspirerande berättelse! Kul med tyskarna och Emmanuel Bonnaire!

Jag åker ner en runda nästa vecka och har inte hunnit boka alla besök än. Har du (eller någon annan) mailadressen till Marie Courtin (Dominique Moreau)?
 
Toppen