Cider

Diskussion i 'Destillat & Öl' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Darth Angelus

  Darth Angelus Medlem

  SV: Cider

  Jag beställde just en flaska Sydre Argelette och en flaska Poiré Granit.
  Hur fick man provlådor?
   
 2. Martin Berggren

  Martin Berggren Bad santa

  SV: Cider

  Bra val, båda är mycket goda tycker jag!

  Innebär detta att de nu finns i BS? I så fall har det hänt en del sedan jag rekommendera Anders att privatimportera en blandlåda för att prova igenom de olika stilarna och söthetsgraderna. Det var det jag menade med provlåda i detta fallet.
   
 3. Darth Angelus

  Darth Angelus Medlem

  SV: Cider

  Jag skickade en förfrågan till Systembolagets privatimport. Det var det jag menade med "beställde". Ursäkta otydligheten!
   
 4. Martin Berggren

  Martin Berggren Bad santa

  SV: Cider

  Ok! Blir ju lite administration och fraktkostnader för importören så jag utgick från att de inte tycker enstaka flaskor är toppen, alternativt att det blir dyrt för kunden. Håll oss gärna uppdaterade om hur det fungerar för dig. Riktpris på de du beställt är runt 120 kr styck om jag inte minns fel.
   
 5. Darth Angelus

  Darth Angelus Medlem

  SV: Cider

  Poiré Granit verkar faktiskt finnas för 170kr i beställningssortimentet. Jag skall nog försöka stoppa privatimporten och plocka ihop lite fer flaskor, då.
   
 6. Martin Berggren

  Martin Berggren Bad santa

  SV: Cider

  Skadar ju inte att göra en förfrågan, man har ju rätt att tacka nej till offerten. 170 kr låter som BS i ett nötskal med de dryga hanterings och fraktkostnaderna som det innebär.
   
 7. Darth Angelus

  Darth Angelus Medlem

  SV: Cider

  Jag var och inhandlade en flaska Sidre Brut Tendre (nr 1865) igår, som jag nu öppnat och börjat prova. Den har en hög koncentration av frukt i både doft och smak, men är ändå välbalanserad och harmonisk i sin stil. Sötman kunde dock gärna ha varit ännu lägre, för min del.
  Hur som helst en helt klart bra cider som stilmässigt skiljer sig mycket ifrån svensk blaska. Vill man inte lägga mer än en hundralapp på något som bubblar så är väl detta i alla fall betydligt godare än mousserande vin till samma pris. ;)
   
 8. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Jag hämtade idag ut 12 flaskor av Dupont Cuvée Colette, som är en cider, där de har använt samma metod som för Champagne, men med äppelråvara. På baketiketten står till och med degorgeringsdatum!
   
 9. kayaker

  kayaker Cyklist

  Har du provat än? Duponts cider och Calvados brukar vara mycket bra.
   
 10. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Jag drack någon flaska Cuvée Colette på plats för två år sedan och tyckte att den var mycket bra. En uddafågel, men mycket bra. Min minnesbild är att den var ganska kraftig och med brödighet och lite mineralsälta i eftersmaken.
  Kan det vara så att den vittomtalade rosésäsongen i år kommer att vara en cidersäsong?
   
  gece, Mattias Schyberg och Larseman gillar detta.
 11. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Öppnade den första flaskan av Cuvée Colette (2012) igår. Något av en besvikelse. Tunnare än jag mindes den och med en lite suspekt beska i slutet. Sockerdricksbubblig. Sparade halva flaskan i kylen och ikväll började det likna något. Smakerna hängde ihop bättre och det som igår var suspekt beska var mer åt det stalliga hållet... Till sushi var det alldeles utmärkt.
   
 12. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Prova det till blandade ostar! Cider är grymt till det faktiskt! :) Sushin är nog lite smakmässigt besläktad med tanke på sältan och umamin.
   
 13. Ekdahl

  Ekdahl Medlem

  Dammar av den här gamla tråden. Firade skolavslutning med en flaska "riktig" svensk cider, faktiskt av en de stora producenterna - Kiviks Flaskjäst Skånsk Äppelcider, från skörd 2013 och degorgerad 2015. Flaska nr 199 (av 1408), släppt för ett par veckor sedan. God, torr, "fyllig", bra intensitet med röda/bokna äpplen.

  IMG_3541.JPG
  IMG_3542.JPG

  Kul att vi börjar komma igång i Sverige, vi har väl alla förutsättningar att lyckas. Tycker att det är trist att vi mest är kända för att göra ciderläsk.

  Blev inspirerad och lägger en beställning på Skepparp Flaskjäst Cider och Astrakan Flaskjäst Äppelcider för att testa också. Någon som provat dessa eller har andra tips på riktig svensk cider? Vet att jag har läst om några "hipsterproducenter" som gör små batchar, någon som vet mer?
   
 14. gece

  gece Man vänjer sig.

  Har provat Astrakans variant, var ett par år sen dock. Den var god men lite tunn, minns jag det som, saknade lite struktur.
   
  Ekdahl gillar detta.
 15. Gurto

  Gurto Medlem

  Ekdahl och Mattias Schyberg gillar detta.
 16. Ekdahl

  Ekdahl Medlem

 17. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Cuvée Colette 2012. Jag köpte två lådor för två år sedan. Hittills har jag blivit besviken varje gång jag har öppnat en flaska. Till idag. Nu är den i balans med stall, frukt och beska. Glädje!
   

  Bifogade filer:

 18. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Tittade ned i låda två och märkte att de har legat ett år längre på jästfällningen än den första lådan.
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 19. Daniel A

  Daniel A Medlem

  Nä, ser ut som att jag skiter i vinet imorgon till förmån för cidern som Pomologik släpper. Mycket där som är klart spännande - är det här starten på trenden som ska leda Sverige till vår rättmätiga plats som världens bästa ciderland?
   
  LarsW, Ekdahl, Tomas Lindblom och 1 annan gillar detta.
 20. MartinE

  MartinE Medlem

  Låter intressant! Berätta mer!
   
  Ekdahl gillar detta.

Dela sidan