Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

Diskussion i 'Övrigt' startad av Jimmy Forsman, 29 april 2008.

 1. Andreas L

  Andreas L Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Jag har läst att den passar bra till aperitif eller fisk ???
   
 2. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Eller Pizza. Brukade alltid gå ner på Grappe och klippa en Krug GC med en Chevre, Scampi och ruccola pizza från vedugnen på riddargatan.

  Velly good!

  Anars rekommenderar vi alltid Pangasiusfilé till allt!
   
 3. anders

  anders Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Vi beskrev ett perfekt recept på fisk du kan använda. Du borde utan vidare kunna byta ut Salon 96 mot Krug.
   
 4. Andreas L

  Andreas L Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Drack 97:an till lunch, fast sushi förstår man sig inte på i Bordeaux (där jag fortfarande är)...
   
 5. anders

  anders Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Jag upprepar: stackars, stackar du! :D
   
 6. Andreas L

  Andreas L Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Och comtes 98... ;D
   
 7. anders

  anders Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Med den alkoholmängden så torde lite halvdassig sushi ha passerat utan större problem...

  Själv sitter jag här med tolv baljor champagne som får stå kvar på kontoret över helgen. Jag bär hem österrikarna. Jag får tröstdricka en halva Roederer ikväll som jag införskaffat för att just kunna släta över problem av den här karaktären.
   
 8. Darth Angelus

  Darth Angelus Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Jag vill bara nämna det självutnämnt "exceptionella" vinet Codorníu (nr 7735 på Systemet). Det jag vill minnas var att jag blivit itutad av min familj att vin över c.a. 60-70 kr var slöseri med pengar och att man inte känner skillnad, och fått tipset av bolaget att spansk cava gjordes på samma sätt som champagne, så oerfaren av vin som jag var så skulle jag prova det... Den platta, beska blaskan har jag aldrig köpt igen, och när jag några dagar senare bestämde mig för att prova riktig champagne trots allt och tog Moet (jag var, som sagt, oerfaren då) så var Moeten avsevärt godare. Ja, jag vet att Moet är skräp, men att det ändå är vida överlägset Codorníu är jag fullständigt övertygad om att jag fortfarande skulle anse. Dock så har spanjorerna uppenbarligen fått för sig att cava är sisådär hundra gånger bättre än det är, för på baksidan av flaskan (en annan flaska, på Systemet, för jag hade självfallet slängt den jag köpt) upptäckte jag att det stod "An exceptional wine from Spain".

  Den andra poängen skall gå till min vänsteristpolare som anser att det inte finns något egentligt samband mellan pris och kvalitet (efter att jag retoriskt gjort en jämförelse av smaken mellan krusbärscider och tusenkronorschampagne). Ett tag senare (jag kommer inte ihåg hur länge), så beklagade han sig över orättvisan i att visa har råd att köpa de dyrare vinerna. Exakt vad som är orättvist med att vissa kan komma över viner som, enligt honom, inte är ett dugg bättre har aldrig framgått. Som en sidnot, han har för övrigt uppvisat en förkärlek för libanesiskt vin, Chateau Ksara och Chateau Musar. Jag fick prova en liten skvätt av det sistnämnda på nyårsafton och trodde att det kostat under 100 kr, då han sagt att 100 kr är dyrt för vin och det för mina smaklökar var ett fullständigt värdelöst vin som jag inte ens skulle ha gett en 50-lapp för. Han hade dock gladeligen gett över 200 för det, trots att han i normala fall tycker 100 kr är dyrt. Som tur var hade jag Salon 1996 att återgå till. Det mest lustiga med det hela kanske är att han, trots allt, inte tycker det är väsensskillt sämre än t.ex. årgångs-Krug, som jag bjudit på mina fester. "Det är olika saker", är hans argument. Ja, det kan man verkligen säga att det är, men den astronimiska kvalitetsskillnad försvinner inte bara därför.

  Sist, min mor hade läst (förmodligen i Aftonbladet) att i varmare, soliga länder görs godare viner än i Frankrike med mer frukt, och trodde på fullaste allvar på att länder som Chile och Sydafrika var bättre. Det är måhända sant för bag-in-box och övriga skräpprisklassen (jag har aldrig förnimmat några kvalitativa fördelar med Chilenskt eller Sydafrikanskt boxvin framför franskt ditto men har å andra sidan inte provat mycket av någotdera), men. Dock så räcker knappast box-blask för att peta Frankrike från tronen som världens främsta vinnation (när det gäller riktigt vin). Amarone från Italien kan vara ok (men inte lika bra som Bordeaux eller Borgogne) och ett väl valt portvin eller Madeira som är 30+ år gammalt från Portugal är i mina smaklökar mycket bra, men ändå, Frankrike är överlägset totalt sett. Iden om att Chile och Sydafrika kan konkurrera med Frankrike är bara fjantig.
   
 9. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Kanske inte på vinsätt, men likförbannat Darwinism i praktiken, upplevde jag igår då jag tog min lekamen ut från lägenheten och bort till den riktigt habila indiska restaurangen "Nirvana" i Stolta Solna. Jag beställde en Kyckling Vindaloo och ett vitlöksnaan samt en Cobra och satte mig att njuta detta på uteserveringen.

  Till saken hör att ärkenötterna på klassiskt muppvis har beslutat sig för att det bästa sättet att hålla småfåglarna borta från gästernas bord (och mat) är att ge de små otygen eget käk precis utanför uteserveringen, någonting som leder till att det är väldigt mycket hungriga fåglar i omlopp som naturligtvis försöker plocka gästernas mat... Catch 22.

  Då mitt gottis kom in så satt det 20 stycken sparvar och tittade hungrigt på min mat, jag lade upp min tallrik, flinade förnöjt, och sköt den överblivna Vindaloo såsen åt sidan, närmare de små monstren. De tittade på mig och hoppade försiktigt fram mot maten och började äta.

  Nu, för de av er som inte har koll på det indiska köket så kan jag meddela att Vindaloo är starkt på riktigt. Jag visste detta och hade förberett mig med solglajor så att mina tårar inte skulle synas. Fåglarna visste det inte.

  På någrra ögonblick var det helt tomt på mitt bord, förutom en liten rackare som verkade gilla det! Han åt, gnuggade näbben mot staketet, åt lite till, tills han praktiskt taget föll ner på marken och till det vattentråg som stod där. någon minut senare så satt han på en stol mitt emot mig och blängde väldigt irriterat med öppen näbb. Han satt och vädrade näbben i säkert en minut innan han lämnade mig själv.

  Intressant upplevelse. Vindaloo kan avskräcka de mest irriterande fåglar. Det måste få en att undra vad det egentligen är man trycker i sig.
   
 10. Keen

  Keen slan

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!


  hahaha, grymt ;D Kanske borde köpa en balja vindaloo och ta med ut till kannibalmåsarna på fjäderholmarna. ;D
   
 11. anders

  anders Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Så du vill prova de bibliska stekta sparvarna? Fast du försökte grilla dessa inifrån och ut. ;D
  Det där hade varit något att filma och skicka in som tittarbidrag till Ett med naturen (eller vad det nu heter). Det borde få ett antal medlemmar i PK-maffian att spränga en artär i skallen. :D
   
 12. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Hehe! Ja, det vore någonting att ha på bild. Precis näsr jag skulle knäppa en med kameran på den gapande sparven så flög fanstyget!

  Undrar vad de små naturvännerna skulle göra med mig... Speciellt om de visste att jag under den värsta galna ko sjukan försökte skapa en epedimi av galna duv sjukan genom att mata östemalmsduvorna med ankleverterrine från hallen...
   
 13. ae

  ae Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!


  Sommarstugeimportörernas småsyskon tycker jag man träffar på ganska ofta - personer som tror att bara för att en person är italienare, fransman eller spanjor så innebär det med automatik att denne kan extremt mycket om vin. Om ex valfri fransman sagt att all champagne ska drickas omående så är det så. Det är ju en fransman som sagt det.
   
 14. anders

  anders Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Igår samtalade jag med ett par damer här i stan (jag är hemma i Svedala den här veckan). De här nyblivna pensionärerna hade varit på resa till Bordeaux i somras. Gissa vem som hade dykt upp och bjudit damerna på champagne. Just det, Don Juan Larsson. Naturligtvis kunde jag ju som gentleman inte förhöra mig om det vidare förloppet men leendena sa en hel del... ;D
  Vi har ju någon tråd där vi ställer oss frågan om vi skulle låta våra döttrar gå ut med den här mannen. Vi får nog starta upp en ny där vi frågar oss om vi skulle låta våra mödrar gå ut med den här mannan. Betänk att slutresultatet kan bli att du får Larsson som styvfar...

  Världen är bra liten Larsson. :D
   
 15. Mysonoxen

  Mysonoxen Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Jasså Larsson har blivit tantgodis?

  Då får jag nog hålla min 75-åriga morsa borta från restaurangerna då han är i stan. :D
   
 16. Andreas L

  Andreas L Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  För att avslöja lite yrkeshemligheter så var jag vid detta tillfälle i Bordeaux och utförde en stor champagneprovning till en kommande guide, det blev ju ett antal slattar över så att säga så jag gjorde en deal med en polare som äger butiken Bordeaux Magnum, han hade vid detta tillfälle en vinbar ute på place tourny där det var mat & vinfestival. Ett par extra slattar champagne skulle ju inte skada att sälja för hans del (och min kraftigt reducerade rabatt hos honom skulle jag ha en god anledning att pressa ännu mer!! :D). Efter att ha fått ett antal (vad ska man kalla det, beundrarbrev???) Från denna grupp med munskänkar som bodde på samma hotell, så tyckte jag att det vore en kul gest att lbjuda på ett glas så jag ämnade ett meddelande i receptionen att "jag bjuder på ett glas champagne i vinbaren här bredvid".
  Ni vet ju hur folk kan imponeras av småsaker och detta var säkert en av dom - man minns ju själv hur koolt det var när man var en ung och blåögd sommelier som blev bjuden på ett glas vin av en förebild som t ex Johan Edström eller att det var ballt att se Bengt Frithiofsson då man gick på vinnordic 1995...
   
 17. anders

  anders Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Efterkonstruktion!! :D

  Och EXAKT vilken kroppsdel syftar du på nu...? ;D
   
 18. Andreas L

  Andreas L Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  hjärnan... ;)
   
 19. Arvid

  Arvid Medlem

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Jag kan bara hoppas att jag någon gång får träffa den mytiska "vinexpertvännen" och göra upp. Det hade varit ett värdigt bidrag till Wine Darwin Awards.

  Ni vet vem jag menar. Även ni, som kanske till och med arbetar i vinvärlden och gjort det med bravur i många år och förtjänar en viss repsekt, har säkert fått höra talas om denna man (det är alltid en äldre herre) som minsann kan sniffa på ett glas vin blint och berätta om producenten och växtplatsen ner till om det är "nordsluttning eller sydsluttning" (att den frasen alltid dyker upp också...). Och eftersom historien alltid dyker upp i situationer där man måste vara hövlig; hos släktingar, med gäster eller vänners vänner så kan man ju aldrig säga som det är - "skitsnack".

  Sist jag hörde berättelsen om den mytiska vinexperten så hade han minsann prickat inte bara druvsort och årgång utan även att druvorna växt i nordsluttning... i en cognac.
   
 20. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Dom Perignon Awards - Darwinism på vinsätt!

  Det måste väl ha varit minst lika imponerande att han plockat årgången på en cognac. ;D
   

Dela sidan