DRC 2010 BYO

Diskussion i 'Övrigt' startad av vintomas, 13 juni 2013.

 1. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Nu har DRC 2010-släppet på Systembolaget och Vinunics eget släpp genomförts, även om väl ingen sett de faktiska flaskorna än... Förra året genomförde importören Vinunic provningar av DRC 2009:eek:rna, i så väl Stockholm som Göteborg och Malmö, i samma veva som släppen av 2009 (läs t.ex. här: http://vintomas.wordpress.com/2012/08/2 ... onti-2009/), vilket definitivt gav mersmak på provning av ung DRC för min del. Ska man prova stor Bourgogne före den är mogen vid minst 10-15 års ålder, ska man göra det direkt efter släpp, innan den hittar ner i en eventuell tunnel. Inga motsvarande provningar har planerats in i år vad jag har sett - kanske för att 2009 var en volymmässigt rätt stor årgång medan 2010 däremot är en liten årgång i volym. Däremot är ju även 2010 en absolut toppårgång kvalitetsmässigt.

  Jag skulle därför vilja undersöka möjligheten att dra ihop en motsvarande provning med DRC 2010:eek:rna i Stockholm, byggd på BYO av en flaska per deltagare.

  Det är väl realistiskt att i likhet med förra årets evenemang sikta på att samla ihop vinerna upp till La Tâche, vilket för årgång 2010 innebär sex stycken, eftersom ingen Vosne-Romanée 1er cru Cuvée Duvault-Blochet gjordes detta år. De sex vinerna är följande, varav de markerade med (*) i år enbart har sålts via Vinunic och inte via Systembolagets webblansering:
  - DRC Corton 2010 (*)
  - DRC Echezeaux 2010
  - DRC Grands Echezeaux 2010 (*)
  - DRC Richebourg 2010 (*)
  - DRC Romanée-Saint-Vivant 2010
  - DRC La Tâche 2010

  Jag vill alltså dra ihop sex personer (varav jag själv är en) som är beredda att vardera offra en av flaskorna ovan, för att få möjlighet att få prova alla sex. Självfallet jämnar vi ut ekonomin mellan deltagarna baserat på inköpspris, för en offrad Corton går ju inte riktigt jämnt upp mot en offrad La Tâche. Insisterar någon absolut på att erbjuda en Montrachet eller Romanée-Conti får väl även det tas under övervägande... :))

  Om du vill vara en av dessa sex personer, skicka PM eller epost till mig, och tala om vilken eller vilka flaskor du kan tänka dig att ställa upp med. Snabbt svar får förstås prioritet, men jag behöver också lägga pussel för att få ihop alla viner, så ju fler olika du kan ställa upp med, desto större är chansen att dina flaskor passar in i pusslet. Jag hoppas att alla som vill bidra inser att om man bara kan erbjuda dublett(er) till sådant som redan är erbjudet, så hamnar man tyvärr på en väntelista.

  När alla flaskor är levererade och uthämtade om några veckor har vi nog redan börjat komma in i semestertider, så det är nog mer realistiskt att sikta på att genomföra provningen någon gång i augusti. När jag har fått ihop sex stycken BYO-deltagare, eller så många vi nu blir (jag är beredd att köra med lite färre viner också), ser vi till att hitta ett gemensamt datum för provningen.

  När vi väl har en uppsättning BYO-deltagare tar vi också gemensamt ställning till om vi är beredda att släppa in ytterligare deltagare, och i så fall hur många. Jag hade då inte tänkt folk som skulle betala sig in, utan enbart sådana som kan bidra med ytterligare flaskor som vi är överens om att vi vill prova mot dessa viner. Jag tycker själv att två typer av bidrag kan passa in:
  - Andra svåråtkomliga ikon-Bourgogner av årgång 2010. För att vara mer konkret tänkte jag t.ex. någon Musigny eller toppvinerna från Armand Rousseau.
  - DRC-viner från tidigare årgångar (med viss reservation för att vi ska tro på att de är i drickbar fas just nu).
  Det går för all del att anmäla intresse för sådant deltagande redan nu, om man tror sig ha något att bidra med, men besked om bidraget är välkommet kommer således att dröja tills de egentliga DRC 2010 BYO-deltagarna är klara.

  Jag hoppas verkligen att det går att dra ihop en sådan här provning, för den skulle verkligen bli något extra - för alla som är med - oavsett hur mycket DRC man provat tidigare!
   
 2. Old Sparky

  Old Sparky Medlem

  SV: DRC 2010 BYO

  Bra initiativ!

  Jag bor längst söderut i landet 8) men skulle eventuellt tänka mig att komma till Stockholm för detta.

  1 av följande kan jag eventuellt ta med:
  - DRC Romanée-Saint-Vivant 2010
  - DRC Grands Echezeaux 2010
  - DRC Echezeaux 2010

  Jag tycker absolut fler personer kan vara med om man kan uppbringa något av samma paritet, behöver inte bara vara bourgogne tycker jag.
   
 3. Keen

  Keen slan

  SV: DRC 2010 BYO

  Jag kan tänka mig också. Har en Echezeaux och en Armand Rousseau Chambertin 2010.
   
 4. Old Sparky

  Old Sparky Medlem

  SV: DRC 2010 BYO

  Tror det kan bli svårt att få med La Tache om vi baserar det på inköpspris eftersom andrahandsmarknaden ser ut så här: http://www.wine-searcher.com/find/drc+la+tache/2010

  Hur blir det om man räknar på värde istället? Ekonomiskt ohållbart för dem som tar med de billigare flaskorna? Mer intressant att ta med en La Tache eller Montrachet då iaf.
   
 5. MD

  MD Medlem

  SV: DRC 2010 BYO

  Inköpspris måste räcka, med tanke på att La Tache 2010 säljs på krogen för under 11000kr så är det inte så mycket att bråka om eller? Ska man börja köra wine-searcher så kommer det här aldrig att bli av...
   
 6. Old Sparky

  Old Sparky Medlem

  SV: DRC 2010 BYO

  Helt ok för min del och om någon vill ta med en La Tache är det ju fantastiskt
   
 7. perpro

  perpro Medlem

  SV: DRC 2010 BYO

  Får jag komma? Jag har en video som visar att jag försökte klicka...

  Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2
   
 8. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: DRC 2010 BYO

  Vill man ha ut marknadspris för sina DRC:er så rekommenderar jag att sälja dem på auktion. Fast då får du knappast prova dem själv. Jag räknar inte att det går att dra ihop mogna ikonviner till inköpspris, men jag vill prova med att göra så med senaste årgången.
   
 9. Jos

  Jos Medlem

  SV: DRC 2010 BYO

  Vintomas, vilken flaska kör du?

  Jag är gärna med och kan bidra med DRC men från annan årgång.
   
 10. Dovberg

  Dovberg Medlem

  SV: DRC 2010 BYO

  Jag kan eventuellt bidra med Echezeaux från -09 och -10. Beror på vilket datum provningen blir och plats. Stockholm eller?
   
 11. Ramberg

  Ramberg Medlem

  SV: DRC 2010 BYO

  En mycket god idé!

  Jag kan ev. bidra med 2010 R.S.V?

  2010 är en helt makalöst bra årgång i Bourgogne, och det vore onekligen sjukt intressant att prova igenom DRC's line- up från 2010!
   
 12. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: DRC 2010 BYO

  Efter de första två dagarnas anmälningar, ser det nu ut att vara ganska säkert att provningen faktiskt blir av, med åtminstone fem av de sex vinerna! Åtta personer har anmält intresse att bidra med DRC 2010:eek:r (och ibland även annat), och ytterligare några erbjuder att bidra med annat. Således finns det redan en del dubletterbjudanden.

  Ett bidrag av en La Tâche 2010 kan fortfarande garantera en plats. Övriga som anmäler sig fr.o.m. nu får därför nöja sig med en vänteplats (ifall någon hoppar av - vi har inte diskuterat datum än), trots att de kan bidra med någon DRC 2010. Livet är hårt!
   
 13. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: DRC 2010 BYO

  Kul initiativ, vintomas. Ser fram emot anteckningarna!
   
 14. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

 15. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  SV: DRC 2010 BYO

  Som alltid mycket bra skrivet !
  Extra kul läsning med sådan inlevelse ;)
  "
  Till sist blev det en av deltagarna som med lätt darrig hand fick öppna alla sex flaskorna under övervakning av två av oss andra, medan de övriga fortsatte med uppvärmningen på balkongen för att slippa nervanspänningen
  "


  Edit: fixade formateringen åt Johan1279 :)
   
 16. Segol

  Segol Medlem

  SV: DRC 2010 BYO

  Riktigt trevlig läsning precis som Johan säger, grattis till er som var med!
   
 17. Silenos

  Silenos Medlem

  SV: DRC 2010 BYO

  Tack för trevlig och intressant läsning, på god prosa.

  Jag är lite förvånad över att stjälkigheten endast lös igenom på La Tâche, firman kör väl alltid med 100% oavstjälkat (dubbelnegation i ett ord, sug på den!) på alla viner om jag minns rätt? Min DRC erfarenhet är noll, men det borde ju vara tvärtom om kan tyckas, att vinet med mest "tryck" också är det som maskerar stjälkarna bäst. Lite på samma sätt som många producenter ökar ny ek-procenten ju högre klassificering det handlar om.
   
 18. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: DRC 2010 BYO

  Jag hittade ingen information om avstjälkning för 2010:eek:rna när jag kollade deras årgångsinformation. I årgång 2009 var Corton avstjälkad, de andra inte. Jag tror att varken 100% stjälkar eller 100% ny ek är en fast policy hos DRC, även om båda är vanliga. Jag hittade stjälktoner i fler viner 2009.
   

Dela sidan