Dryckesval till middag

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av thunberg, 4 maj 2016.

  1. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Hej alla.

    Jag har extrem beslutsångest inför en kommande middag som jag håller. Det jag inte klarar av är att bestämma vilket vin jag ska välja till huvudrätten. Den består av helgrillad oxfilé med potatiskaka (parmesan, baconlindad) och smörstekt savoykål (ev några kantareller också). Jag har kommit fram till följande tre områden:
    Barolo
    Brunello
    Chateaneuf-du-pape

    Jag personligen hade nog valt en Brunello eller Barolo men då blir frågan, ungt eller med lite mognad? Funkar exempelvis Massolino 2011 (den årgången av Barolos har visat sig vara drickbara redan nu)?

    Hjälp!!! Ta beslutet åt mig :vägg:
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  2. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Jag hade valt ett lagom moget rödvin med bra kraft och rimlig fruktighet (max tio år på rygg). Rätten du valt borde funka lysande med många olika rödviner, men bacon och parmesan kräver enligt mig lite generösare fruktighet. Brunello med lite lagom ålder låter som ett lysande val i ditt fall, men mer ungdom lär funka det med. En stöddig cabernet i lite fruktigare stil än traditionell Bordeaux borde fungera fantastiskt. Det är underskattat att välja vin efter egen preferens dessutom. Ett vin man gillar har ju alltid större chans att fungera än ett man gillar mindre. :)
     
    Omar Khayyam gillar detta.
  3. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    @Mattias S Haha, det är med andra ord helt vidöppet :D

    Jag kollade vad jag har tillgängligt så utifrån dessa viner, vad ska jag välja (insåg att jag glömt fylla på Barolo, väldans tomt på den hyllan)
    2011 Les Cailloux (Lucien et André Brunel) Châteauneuf-du-Pape
    2010 Mas de Boislauzon Châteauneuf-du-Pape
    2007 E. Guigal Châteauneuf-du-Pape
    2011 Ferdinando Principiano Barolo Serralunga
    2011 Massolino Barolo Serralunga d'Alba
    2008 Raineri Gianmatteo Barolo Raineri
    2007 Val di Suga (Angelini) Brunello di Montalcino
    2008 Tenuta di Collosorbo Brunello di Montalcino
    2009 Castelgiocondo (Marchesi de' Frescobaldi) Brunello di Montalcino
     
  4. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Så, klart! ;)
     
    Larseman gillar detta.
  5. Martin Berggren

    Martin Berggren Bad santa

    :)
     
    Larseman gillar detta.
  6. kayaker

    kayaker Cyklist

    Varför inte Barone Ricasoli Casalferro 2008? Jag tror den skulle funka perfekt! :)
    F.ö. så hade jag hellre valt Bordeaux eller något annat vin på Cabernet Sauvignon/Merlot/Cabernet Franc än Barolo. Barolo gör sig bättre till lite mustigare kötträtter om du frågar mig.
     
  7. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Larseman gillar detta.
  8. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Potatiskakan är väldigt mastig i sig så jag tror att det inte ska vara ett problem.
     
  9. kayaker

    kayaker Cyklist

    ?
    Nu vet jag inte hur du gör din potatiskaka, men i min värld så är det definitivt inte samma smaker som i t.ex. en Brasato al Barolo. Mustig var ordet, inte "mastig". :)
     
  10. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Du stämmer och jag specade viner som alternativ. Vi kliver alla över "gränserna" ;)
    Skämt o sido, inte menat som pajkastning, men jag personligen föredrar de viner jag listat. Har ännu inte helt fastnat i Bdx-träsket. Jag skrev slarvig med mastig, själva potatiskakan är bastant, saftig med både sälta och viss beska. Tillsammans med savoykålen som är "smörspäckad" så blir det med köttet en ganska så mustig anrättning.
     
  11. Alpha

    Alpha Medlem

    Hade nog valt en Cab i första hand men utifrån dina förslag så hade jag gått på ovan av det enkla skälet att det är mer av min smakpreferens än vad Brunello är. Skulle även rekommendera att du inkluderar de där eventuella kantarellerna.
     
    Larseman och Mattias Schyberg gillar detta.
  12. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Tack för det, kantareller får det bli. Guigals CdP gillar jag sedan länge.
     
    Larseman gillar detta.
  13. Alpha

    Alpha Medlem

    Vad blev det och hur funkade det?
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  14. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Sorry, glömde meddela. Jag fick en sista minuten ångest (f-n att man ska vara så velig) då det pratades om CS. Så det blev en kompromiss som blev lyckad. En Villa di Capezzana, Carmignano 2009 (80% sangiovese, 20% CS). Det är precis lagom mycket CS för att man ska notera det men fortfarande med sangiovesens noter av timjan och kaffe. Satt som en smäck till maten.
     
    Elvis, Alpha, kayaker och 2 andra gillar detta.

Dela sidan