Emanuel
Instagram; Swedish Champagne Dude
Ekologiska viner ökar i populäritet och i samband med detta märker jag att en hel del förvirring råder bland gemene man gällande de olika begreppen. Många tycks ha anammat en tro att biodynamiskt är "bättre" än Ekologiskt och att Naturvin skulle vara ännu "bättre" varvid det känns som att det är hög tid att reda ut detta en gång för alla med hjälp av den samlade vinkompetensen här på forumet.
Så här har jag uppfattat saken, rätta mig gärna där jag har fel:
Ekologiskt
Detta är ett helt vanligt jordbruk styrt av ett EU-direktiv som strävar efter att odlingen ska ske så naturligt som möjligt i ett hållbart kretslopp med ett minimum av bekämpningsmedel. Kräver certifiering och en omställningsperiod på två år.
De flesta producenter av kvalitétsviner odlar oftast ekologiskt men utan att för den delen alltid vara certifierade.
Biodynamiskt
Nu börjar det bli intressant, i grunden bygger det på samma saker som ekologisk odling men sedan är det dags att ta på sig foliehatten då man blandar in pseudovetenskap och astrologi i processen. Diverse mystiska preparat skall grävas ner på 50cm djup i marken. Som exempel; "Småhackade barkbitar av ek läggs i en skalle från något husdjur, omges av torv och grävs ned i marken på hösten på ett ställe där mycket regnvatten rinner förbi.
Någonstans här var det dags att ta på sig sin extrastora foliehatt kan jag tycka?
Hur som hellst så verkar det vara få som känner till att biodynamiskt innebär inblandning av pseudovetenskap och astrologi, många verkar istället tro att det är en ren miljöcertifiering.
Naturvin
Slutligen naturvin då, här finns vad jag förstår inga som helst riktlinjer utan det är upp till vem som helst att tycka att deras vin är ett naturvin?
Många som gör naturvin verkar dock mena att det handlar om att minimera användandet av traditionella tillsatser i vin samt att använda inget eller mycket lite svavel.
-Det vore väldigt intressant om någon av våra vinmakare på forumet ville ge sin syn på saken och reda ut begreppen men även alla ni andra
Så här har jag uppfattat saken, rätta mig gärna där jag har fel:
Ekologiskt
Detta är ett helt vanligt jordbruk styrt av ett EU-direktiv som strävar efter att odlingen ska ske så naturligt som möjligt i ett hållbart kretslopp med ett minimum av bekämpningsmedel. Kräver certifiering och en omställningsperiod på två år.
De flesta producenter av kvalitétsviner odlar oftast ekologiskt men utan att för den delen alltid vara certifierade.
Biodynamiskt
Nu börjar det bli intressant, i grunden bygger det på samma saker som ekologisk odling men sedan är det dags att ta på sig foliehatten då man blandar in pseudovetenskap och astrologi i processen. Diverse mystiska preparat skall grävas ner på 50cm djup i marken. Som exempel; "Småhackade barkbitar av ek läggs i en skalle från något husdjur, omges av torv och grävs ned i marken på hösten på ett ställe där mycket regnvatten rinner förbi.
Någonstans här var det dags att ta på sig sin extrastora foliehatt kan jag tycka?
Hur som hellst så verkar det vara få som känner till att biodynamiskt innebär inblandning av pseudovetenskap och astrologi, många verkar istället tro att det är en ren miljöcertifiering.
Naturvin
Slutligen naturvin då, här finns vad jag förstår inga som helst riktlinjer utan det är upp till vem som helst att tycka att deras vin är ett naturvin?
Många som gör naturvin verkar dock mena att det handlar om att minimera användandet av traditionella tillsatser i vin samt att använda inget eller mycket lite svavel.
-Det vore väldigt intressant om någon av våra vinmakare på forumet ville ge sin syn på saken och reda ut begreppen men även alla ni andra