Anders Landström
Medlem
Var för ovanlighetens skull på Eriks vinbar igår. Vinbaren har genomfört en del förändringar (förändringar kan ALDRIG vara bra tycker undertecknad). Inget dramatiskt på ytan men för mig en skakande omvälvning.
Min vana trogen så bad jag om vinlistan och fick en röd pärm presenterad för mig. Då denna pärm tidigare var ”hemlig” lista nummer två så förtydligade jag mig och bad om den svarta listan (vilket brukade vara ”hemlig” lista nummer ett). Efter lite förvirring fick jag klart för mig att man inte bara avskaffat den ena av dessa listor utan båda TVÅ. Så mitt kära herrskap, vad det innebär är nu att HELA listan (inte bara vinerna på glas) är tillgänglig för alla utan att de har den speciella kunskap årtal av besök har givit mig.
För att sätta det här i relation, det är som att någon av innekrogarna runt Stureplan eller Avenyn avskaffade dörrvakterna och lät alla , demokratiskt stå i kö. Hur jag ska hantera denna förändring har jag grubblat på sedan nyheten slog mig rätt i ansiktet. Jag är just nu i chockfasen som jag förstår kan tid att komma ur. För att åtminstone försöka mildra chocken botaniserade jag i den nya (förändring är som sagt aldrig bra) listan och provade lite olika saker för att ta mig vidare i livet
2007 Louis Jadot Chambertin-Clos de Bèze. Kraftfullt väldigt behaglig doft med inslag av mogna körsbär, vanilj och hel del mylla. Balansen i vinet är tydlig och det är ett vin som kommer åldras med respoekt. Idag allt för ungt förstås men som många unga bättre bourgogner så känner man tydligt strukturen och de olika lager av smaker som kommer efterhand. Det är ettt vin som man kan sitta länge med. Inte allt för kraftig syra, bra , lång eftersmak. Så här dagen efter med lite eftertanke så lyfter jag nog det här vinet ett snäpp till mycket bra
2007 Louis Jadot Chassagne-Montrachet Trevlig, lite smörig, fyllig doft men inslag av grapefrukt och honung. Ganska torr, lite sträv smak med hyfsad syra och bra integrerad ek. Inte så krämig som jag förväntade mig, en del mineraler. För mig lite tunn i mellansegmentet då vinet dog lite i munnen. Fungerade bra till lite ost men inget som behöver ligga allt för längre.
2009 Dominique Lafon Meursault. Kommunvin som klart överträffade förväntningarna. Väldigt mineralig doft , mer som en Chablis eller Champagne med krossade stenar. bra citrusfrukt och blommiga toner Jag älskar den här typen av doft och kan sitta länge med glaset. Precist och balanserat vin. Mineralerna är tydliga även i smaken och det har en väldigt torr ansats. Skulle kalla vinet elegant.Visar på vad ett "enkelt" kommunvin kan leverera i rätt händer.
1998 Jacques Selosse Grand Cru Brut. Degad Feb 2007 För årgången ganska mörk, Fantastisk blommig, syrenberså. Selosse förstås, viniöst, oxidativt. Med lite luft så kommer hela batteriet av choklad, nötter och smörig honung. Har fortsatt bra syra och är nog lite lättare än 99an. Bra syra som är mer integrerad än tidigare, vinet har mognat en hel på ett år men ingen som behöver oroa sig för att det legat för länge i källaren. Eftersmaken är helt enorm. Det här är ett stort vin som komemr dricka bra de närmaste 5-8 åren.
Min vana trogen så bad jag om vinlistan och fick en röd pärm presenterad för mig. Då denna pärm tidigare var ”hemlig” lista nummer två så förtydligade jag mig och bad om den svarta listan (vilket brukade vara ”hemlig” lista nummer ett). Efter lite förvirring fick jag klart för mig att man inte bara avskaffat den ena av dessa listor utan båda TVÅ. Så mitt kära herrskap, vad det innebär är nu att HELA listan (inte bara vinerna på glas) är tillgänglig för alla utan att de har den speciella kunskap årtal av besök har givit mig.
För att sätta det här i relation, det är som att någon av innekrogarna runt Stureplan eller Avenyn avskaffade dörrvakterna och lät alla , demokratiskt stå i kö. Hur jag ska hantera denna förändring har jag grubblat på sedan nyheten slog mig rätt i ansiktet. Jag är just nu i chockfasen som jag förstår kan tid att komma ur. För att åtminstone försöka mildra chocken botaniserade jag i den nya (förändring är som sagt aldrig bra) listan och provade lite olika saker för att ta mig vidare i livet

2007 Louis Jadot Chambertin-Clos de Bèze. Kraftfullt väldigt behaglig doft med inslag av mogna körsbär, vanilj och hel del mylla. Balansen i vinet är tydlig och det är ett vin som kommer åldras med respoekt. Idag allt för ungt förstås men som många unga bättre bourgogner så känner man tydligt strukturen och de olika lager av smaker som kommer efterhand. Det är ettt vin som man kan sitta länge med. Inte allt för kraftig syra, bra , lång eftersmak. Så här dagen efter med lite eftertanke så lyfter jag nog det här vinet ett snäpp till mycket bra
2007 Louis Jadot Chassagne-Montrachet Trevlig, lite smörig, fyllig doft men inslag av grapefrukt och honung. Ganska torr, lite sträv smak med hyfsad syra och bra integrerad ek. Inte så krämig som jag förväntade mig, en del mineraler. För mig lite tunn i mellansegmentet då vinet dog lite i munnen. Fungerade bra till lite ost men inget som behöver ligga allt för längre.

2009 Dominique Lafon Meursault. Kommunvin som klart överträffade förväntningarna. Väldigt mineralig doft , mer som en Chablis eller Champagne med krossade stenar. bra citrusfrukt och blommiga toner Jag älskar den här typen av doft och kan sitta länge med glaset. Precist och balanserat vin. Mineralerna är tydliga även i smaken och det har en väldigt torr ansats. Skulle kalla vinet elegant.Visar på vad ett "enkelt" kommunvin kan leverera i rätt händer.
1998 Jacques Selosse Grand Cru Brut. Degad Feb 2007 För årgången ganska mörk, Fantastisk blommig, syrenberså. Selosse förstås, viniöst, oxidativt. Med lite luft så kommer hela batteriet av choklad, nötter och smörig honung. Har fortsatt bra syra och är nog lite lättare än 99an. Bra syra som är mer integrerad än tidigare, vinet har mognat en hel på ett år men ingen som behöver oroa sig för att det legat för länge i källaren. Eftersmaken är helt enorm. Det här är ett stort vin som komemr dricka bra de närmaste 5-8 åren.
