Frakt av vin från USA, Californien

Diskussion i 'Övrigt' startad av v_skogh, 18 oktober 2017.

 1. v_skogh

  v_skogh Medlem

  Kommer inom kort behöva hjälp att ta hem ett större antal flaskor från Kalifornien. Är alltså på jakt efter en speditör/fraktfirma som kan ta emot mindre kollin och samlasta dem till Sverige.
  Några bra tips om vem/vilka jag kan kontakta?
  Rimligt att anta är att företaget bör ha hub, vara verksamma i San Fran.
  Tacksam för svar.
   
 2. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Liknande tråd här kanske kan ge dig lite hjälp. https://www.finewines.se/threads/transportera-gamla-viner.4521/#post-115918

  Lukastolligs tips verkade bra:

   
  v_skogh och Pontus gillar detta.
 3. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jag antar att du ställer frågan som privatperson och att flaskorna innehåller vin? :) Länken går till svar på en fråga gällande UK. Vad gäller regelverket är det tyvärr en fundamental skillnad mellan att privatimportera inom EU/EES (tillåtet till och med i Sverige p.g.a. Rosengrendomen, men du förmodas betala svensk alkoholskatt) respektive från andra länder. Det sistnämnda är i normalfallet ej tillåtet eftersom ingen domstol tvingat svenska politiker att tillåta det. Det fall där detta är tillåtet för en privatperson är, enligt alkohollagen (2010:1622) 4 kap 4 §:
  - som resanderanson (punkt 2) eller för all del "överranson" som du betalar för - och då ska du alltså själv transportera flaskorna över gränsen
  - som flyttgods (punkt 4) när du flyttar hem till Sverige
  - transport av arv (punkt 5)
  - enstaka gåvoförsändelse (punkt 6)

  Det finns alltså tyvärr inget lagligt sätt för en privatperson att direkt importera t.ex. 100 flaskor eller en pall viner från utanför EES till Sverige. Det är inte en fråga om att det kostar dyra tullavgifter, det är inte tillåtet. Enbart företag med partihandelstillstånd kan göra en sådan import, och de kan (p.g.a. detaljhandelsmonopolet) inte sälja direkt till privatpersoner.

  Den lagliga lösningen, även om den är krånglig, torde vara att försändelsen först tas till ett annat EU-land, som tillåter privatpersoner att transportera in flaskor i volym från utanför EU. Kanske UK tillåter detta, bl.a. eftersom de har en etablerad tradition av vinauktioner med internationella köpare och säljare? (Har aldrig behövt ta reda på hur andra EU-länders lagstiftning ser ut på området.) Någon senare tidpunkt transporterar du, i en separat transport, flaskorna till Sverige som laglig privatimport (förutsatt att du betalar skatt för dem).

  Möjligen kan man också tänka sig att en importör med partihandelstillstånd, som du i så fall behöver vara tjenis med och lita på, importerar sakerna till Sverige och att du därefter köper loss dem i en privatimport via Systembolaget. (Priset kan vara vad ni kommer överens om, men det blir ju SB:s marginal + alkoholskatt + moms på det beloppet.) Du kommer då att behöva betala en massa till Bolis och behöver överlåta ägandet av dina flaskor till importören innan de lämnar USA, så inte direkt en tilltalande lösning.
   
 4. v_skogh

  v_skogh Medlem

  Precis, det gäller vin och kanske även destillat.
  Jag uppskattar ditt utförliga svar men vi är registrerad varumottagare av alkohol så den saken är ur världen, så ja. Det gäller vin. Kvar står uppköp och hemförsel:)
   

Dela sidan