Frantzén-Lindeberg

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Jimmy Forsman, 14 januari 2008.

 1. NonPlusUltra

  NonPlusUltra Medlem

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Vilken härlig överraskning - det gjorde hon/ni rätt i! :)

  F/L har varit en av våra favoriter också ända sedan Mistral flyttade ut – vilket jag då var lätt bedrövad över – och det är fantastiskt kul att fått vara med om hela resan. Trots sju-åtta besök sedan starten 2008 så vågar jag påstå att varje gång har varit lite bättre än förra besöket – och det är mycket sällan fallet, som ni vet... Jag håller dessutom med dig, Elvis – det är svårt att hitta någon restaurang, oavsett antal stjärnor, som kan konkurrera med helhetsupplevelsen som F/L bjuder på. Kombinationen av svensk oförställdhet och total avsaknad av stjärnkrogslater – ni vet, det där lite otäckt regisserade sense-of-occation som på trestjärniga krogar på kontinenten ofta ställer sig i vägen för själva upplevelsen av maten – utan att för den skull bli alltför familjärt skojfriska (den nordiska sjukan), ja, den balansgången är suverän och i det närmaste unik.

  Jag vet att man har jobbat en hel del med bl.a. vinlistan (som på sätt och vis har varit deras svagaste länk, även om vinpaketen, som Elvis säger, är mycket flexibla) sedan Antonia investerade för något år sedan, och tre stjärnor torde definitivt vara inom räckhåll trots restaurangens ringa storlek – kanske redan i vår... :)
   
 2. Jos

  Jos Medlem

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Jäklar vad vinlistan blivit bra sen jag var där senast! Avsaknad av Bordeaux är dock en miss enligt mig och undrar vem som lägger 2800 spänn på en Henriot -96...
   
 3. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Håller med, listan är bra och det finns en del intressant på listan. Men priserna spretar lite grand. 2300 kronors pålägg på en Henriot är rätt magstarkt men BP N.P.U 1995 till det facila priset av 4800 lockar ju inte heller.

  Cedric Bouchard på champagnefronten däremot är rätt ok priser. Att bara ha två Bordeaux är verkligen konstigt
   
 4. NonPlusUltra

  NonPlusUltra Medlem

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Märkligt är ordet. Nye sommeliern Niklas Löfgren älskar i alla fall skumpa enligt egen utsago, men vet inte precis om hans uttalande från i höstas känns helt betryggande: ;)

  – Sen älskar jag Champagne i alla dess former. Jag har hittills inte druckit en Champagne som inte smakat bra. Hus-Champagne hos mig är Pierre Peters Cuvée de Réserve som är svingott.
   
 5. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Han är väl en sådandär himla champagneintresserad person ;D
   
 6. hampus86

  hampus86 Medlem

 7. Jos

  Jos Medlem

 8. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Frantzén-Lindeberg

  @Restaurant_FL Stort grattis till Frantzén/Lindeberg för att de hamnar på plats 20 i The World’s 50 Best Restaurant Awards. Första året de omnämns. väl värt. Som Elvis skriver, Sveriges bästa restaurang. Nu gäller det bara att plocka ner Noma som blev nummer ett i år igen.

  http://www.theworlds50best.com/awards/1 ... lindeberg/
   
 9. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Kul! Noterar även att Eleven Madison Park i New York letat sig in på topp-tio-listan. Den restaurangen tipsade jag om i somras.
   
 10. NonPlusUltra

  NonPlusUltra Medlem

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Känns symptomatiskt att Mathias Dahlgren hamnade först på 41:a plats, för F-L är ju ungefär dubbelt så bra. ;)

  Några andra favoriter högt upp på listan:

  6. Per Se - New York, USA (upp 4 placeringar sedan förra året)
  12. L'Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon - Paris, France (upp 2)
  14. The Ledbury - London, England (upp 20)

  Ett av de intressantare nytillskotten var annars Hestons nya Knightbridge-hak "Dinner by Heston" som knep 9:e platsen och därmed hamnade ett antal platser före "The Fat Duck" på 13:e plats... Ser fram emot besök där i juni!
   
 11. Jos

  Jos Medlem

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Sweet jesus.... 11 kockar och 17 gäster??
  Saxat ur F/Ls nyhetsbrev
   
 12. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Frantzén-Lindeberg

  vore intressant att se ekonomin kring detta. Med serveringspersonal och allt så är det nära på en 1/1 relation personal/gäster och till detta tillkommer ju råvaror, hyror och kapitalkostnader, samt förhoppningsfullt en lite vinst.

  Det stora marginaldelen lär ju vara på vinet, annars förstår jag inte hur man kan räkna hem det.

  Men sagt det, borgar ju för en rätt bra upplevelse och visar väl på att F&L satsar rätt hårt på den tredje stjärnan
   
 13. moos

  moos Medlem

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Stjärna nummer två är den svåraste att behålla och underhålla. Han räknar nog kalt med slutsålt på två sittningar om dagen och 10-15% uppgång i pris.
   
 14. Keen

  Keen slan

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Är väl också en satsning mot en 3:e stjärna.
   
 15. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Frantzén/Lindeberg får fina och välförtjänade vitsord i SvD. De har konstant legat på topp av restauranger i Sverige Vi får se om de lyckas ta en tredje stjärna. Jag är tveksam, inte på grund av Frantzén/Lindeberg kvalité utag pga att den nordiska stilen, framförallt när det gäller service och koncept nog inte riktigt passar guidens kriterier. Men jag hoppas jag har fel.

  http://www.svd.se/mat-och-vin/krog/poet ... 555568.svd
   
 16. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Jag tror att det är läget som är problemet. Kanske Stockholm är en för liten stad för att kunna ha en trestjärnig restaurang (enligt guiden). Däremot tycker jag att stilen ligger väldigt nära den stil som guiden brukar belöna. Servicen är lika förstklassig och avslappnad som på de två- och trestjärniga restauranger jag varit på utomlands. (Med undantag för Les Crayeres i Champagne som inte borde ha någon stjärna alls.)
   
 17. Magikern

  Magikern Medlem

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Det finns en hel del restaurager med 3 stjärnor i världen som ligger i småstäder. Lilla Bray i England har två 3-stjärniga restauranger t.ex.

  Tror de är den Nordiska stilen som inte faller guiden i smaken riktigt, det är experimentellt, Japanskt och klassiskt Franskt som föredras i regel.
   
 18. Jos

  Jos Medlem

  SV: Frantzén-Lindeberg

  San Sebastian är en femtedel av Stockholms storlek och har 3 st trestjärniga.....
   
 19. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Frantzén-Lindeberg

  Jag vet. Skillnaden är att det finns en Guide Michelin för Spanien och Portugal och en för England. Då kan restauranger i mindre städer komma med. Men Stockholm tillhör guiden Main Cities of Europe och det innebär till att börja med att alla svenska restauranger på mindre orter är exkluderade per automatik (annars hade till exempel Oaxen garanterat haft en stjärna förut) och kanske också att vi ligger för mycket i Europas utkant för att kunna få en trestjärnig restaurang överhuvudtaget, hur bra den än är. Det är svårt att veta hur guiden resonerar men det är en teori jag har hört och tror på. Men jag blir gärna motbevisad när nästa upplaga av Main Cities of Europe kommer ut i vår.
   

Dela sidan