Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Trådskapare
P

Pomerol

Medlem
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

En mycket gammalt bloginlägg som jag snubblade över tar upp ämnet. Om ni redan har läst det så ber jag om ursäkt, annars håll till godo och missa inte kommentarerna.
 

vininfo.nu

Medlem
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Hela kronstam historien är pinsam på flera sätt... Dels hyllningen till dessa viner som inte kostat ngt att producera och dels faktiskt hyllningen till skruvkorken och därmed också påhoppet på dom naturliga korkarna.

Faktum är att man idag (som producent) kan köpa analyserade batcher naturkork, med minimal risk för korkdefekt, eller sk agglomererade korkar där man tvättat ur korkarna med flytande koldioxid. Den här senare metoden är på många sätt mer hitec än skruvkorkarna och resultatet är korkar gjorda av naturmaterial som är inerta och garanterat fria från korkdefekt.

Dessutom så är många av skruvkapsylerna för täta vilket gör att man istället för långsam oxidation, som är fallet normalt, så får man snarare reduktion, med bildning av bland annat illalutande merkaptaner (svavelföreningar). Detta har uppmärksammats gång på gång, bl.a. av Australian Wine Research Institute, årliga Wine Challange i London, för att inte tala om vinlitteratur. Tyvärr så är Kronstam långt ifrån påläst även när det gäller teori...
 

Allaboda

Medlem
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

vininfo.nu skrev:
Faktum är att man idag (som producent) kan köpa analyserade batcher naturkork, med minimal risk för korkdefekt, eller sk agglomererade korkar där man tvättat ur korkarna med flytande koldioxid. Den här senare metoden är på många sätt mer hitec än skruvkorkarna och resultatet är korkar gjorda av naturmaterial som är inerta och garanterat fria från korkdefekt.

Dessutom så är många av skruvkapsylerna för täta vilket gör att man istället för långsam oxidation, som är fallet normalt, så får man snarare reduktion, med bildning av bland annat illalutande merkaptaner (svavelföreningar). Detta har uppmärksammats gång på gång, bl.a. av Australian Wine Research Institute, årliga Wine Challange i London, för att inte tala om vinlitteratur. Tyvärr så är Kronstam långt ifrån påläst även när det gäller teori...

Källa till koldioxidbehandlade korkar och deras förträfflighet? Vore intressant att läsa mer om. T.ex. vad de kostar.

Kork kontra skruvkork i förhållande till lagring debatteras väl fortfarande?
Och till Kronstams försvar (trodde aldrig jag skriva de orden) så är väl Claude Val inte ett lagringsobjekt direkt.

Jag är för skruvkorkar på viner jag inte ska lagra.
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

vininfo.nu skrev:
Hela kronstam historien är pinsam på flera sätt... Dels hyllningen till dessa viner som inte kostat ngt att producera och dels faktiskt hyllningen till skruvkorken och därmed också påhoppet på dom naturliga korkarna.

Faktum är att man idag (som producent) kan köpa analyserade batcher naturkork, med minimal risk för korkdefekt, eller sk agglomererade korkar där man tvättat ur korkarna med flytande koldioxid. Den här senare metoden är på många sätt mer hitec än skruvkorkarna och resultatet är korkar gjorda av naturmaterial som är inerta och garanterat fria från korkdefekt.

Dessutom så är många av skruvkapsylerna för täta vilket gör att man istället för långsam oxidation, som är fallet normalt, så får man snarare reduktion, med bildning av bland annat illalutande merkaptaner (svavelföreningar). Detta har uppmärksammats gång på gång, bl.a. av Australian Wine Research Institute, årliga Wine Challange i London, för att inte tala om vinlitteratur. Tyvärr så är Kronstam långt ifrån påläst även när det gäller teori...

Diskussionen kring förslutningsmetoder ska kanske tas i en annan tråd, men problematiken med korkdefekt försvinner tyvärr inte bara för att det numera finns tcafria korkar att köpa. DIAM och andra produkter kostar nämligen en hel del vilket gör det ekonomiskt omöjligt för bulkproducenter att sätta den typen av förslutningar i buteljerade bulkviner (vilket är det vi talar om med Claude val).

Sen att Kronstam i mångt och mycket är en lallare... Ja, det är ju en annan fråga.
 

Lando

Medlem
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

BGK:

– Vi månar om vårt rykte och tillämpar samma pressetiska policy som andra journalister. Alla medlemmar får ett exemplar av de pressetiska spelreglerna. De etiska frågorna är uppe på varenda medlemsmöte.

Kronstam har tagit initiativ till en arbetsgrupp som ska stärka pressetiken ytterligare. Han har också påtalat för uppdragsgivarna att de inte ger vinjournalisterna de resurser som de behöver.

Om inte skribenten får tillräckliga resurser ökar frestelserna att ta emot förmåner från branschen, vilket går ut över trovärdigheten – ytterst också för det medium som publicerar vinrecensioner.

Bengt-Göran Kronstam åker inte på gruppresor som branschen ordnar. Han föredrar att åka ensam och vara oberoende.

– Det handlar inte bara om integritet, utan om att jag är privilegierad eftersom Vin & Mats ägare har avsatt en summa till resor i tidningens budget. Från DN får jag en fast ersättning. Om jag köpt vin själv fakturerar jag.

Han vill vara tydlig i omdömet och rekommendera eller varna för inköp av vissa viner. Fusk uppdagas fort av läsarna.

– Ska man kunna leva på det här måste man ha rent samvete och inte låta sig påverkas. Man kan inte lura läsarna. Det gäller Systembolaget också. Jag vet viner som stödköpts men som till slut ändå försvunnit ur sortimentet.
 
Trådskapare
P

Pomerol

Medlem
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Äntligen - som Gert skulle ha sagt men äntligen nämner BGK Calude Val igen. Återigen som ett julklappstips:

2008 Claude Val Blanc
Frankrike, VdP d’Oc, 56 kr
Nr 5552
Det franska vinet har fått allt svårare att hävda sig på budgetsidan, men detta är ett strålande smakprov på marknadsanpassning. Stort är det inte, men lättdrucket och lättgillat nog för att passa de flesta. Doften är vidöppen, smaken rik och fruktig i rejäl, matorienterad, för priset välgjord stil.


För det första, Claude Val köper man inte till sina vänner utan till sina ovänner.
För det andra, man köper inte julklappar till sina ovänner.
 
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Pomerol skrev:
Äntligen - som Gert skulle ha sagt men äntligen nämner BGK Calude Val igen. Återigen som ett julklappstips:

2008 Claude Val Blanc
Frankrike, VdP d’Oc, 56 kr
Nr 5552
Det franska vinet har fått allt svårare att hävda sig på budgetsidan, men detta är ett strålande smakprov på marknadsanpassning. Stort är det inte, men lättdrucket och lättgillat nog för att passa de flesta. Doften är vidöppen, smaken rik och fruktig i rejäl, matorienterad, för priset välgjord stil.


För det första, Claude Val köper man inte till sina vänner utan till sina ovänner.
För det andra, man köper inte julklappar till sina ovänner.

Trodde han slutat med att promota Claude De Val men ack å fel hade jag.
 
Trådskapare
P

Pomerol

Medlem
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

shorepower skrev:
Trodde han slutat med att promota Claude De Val men ack å fel hade jag.

Konstigt nog slutade han efter att hans oförklarliga intresse för vinet uppmärksammades på forumet och en del bloggar.
 

SUPRA

Bäst
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Pomerol skrev:
Konstigt nog slutade han efter att hans oförklarliga intresse för vinet uppmärksammades på forumet och en del bloggar.

Just detta faktum är oerhört intressant. Kanske känner han att det är dags att prova igen så att han kan få lite julklappar av Salming ;)
 

kayaker

Cyklist
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

SUPRA skrev:
Just detta faktum är oerhört intressant. Kanske känner han att det är dags att prova igen så att han kan få lite julklappar av Salming ;)
Han kanske behöver nya kalsonger? ;D
 

SUPRA

Bäst
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

HAHAHAHA!!! ;D


2008 Claude Val Rouge
Frankrike, VdP d’Oc
Nr 32153, 59 kr
Här befinner vi oss vid den övre gränsen för listans budgetstämpel, en magisk brytpunkt för många. :-\
Både detta och det vita syskonvinet med samma namn (nr 5552, 56 kr) har kvalat in genom succé i beställningssortimentet. Två perfekta viner för den stora festen, om du vill hålla kostnaden nere.
 

SUPRA

Bäst
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Vad sa ni nu då?

Det är sjukt vad prisfixerad han är.

Kul med kommentaren om färskt vin. ;D Och här sitter vi och pratar om lagring.

http://www.dn.se/mat-dryck/dryck/har-hi ... -1.1023078

BOXARNA
2008 Barone
Ricasoli Formulae
Italien, Toscana, 229 kr
Nr 12300

Den svenska vinmarknaden har gått in i en fas där boxarna blir antingen billigare eller dyrare. Själv föredrar jag de senare som ger mycket mer.
Ricasoliboxen är årets vinnare och det är inte första gången. Här får du ett rejält tjut, framställt av samma ambitiösa team som Ricasolis dyrbaraste lyxviner med den kultförklarade Carlo Ferrini i spetsen. Som alltid gäller dock tipset att kolla datumstämpeln. Ju färskare vin, desto godare smakar det. Ställ in boxen i kylen, det borde Systemet också göra.
 

anders

Medlem
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

SUPRA skrev:
Vad sa ni nu då?

Det är sjukt vad prisfixerad han är.

Kul med kommentaren om färskt vin. ;D Och här sitter vi och pratar om lagring.

http://www.dn.se/mat-dryck/dryck/har-hi ... -1.1023078

BOXARNA
2008 Barone
Ricasoli Formulae
Italien, Toscana, 229 kr
Nr 12300

Den svenska vinmarknaden har gått in i en fas där boxarna blir antingen billigare eller dyrare. Själv föredrar jag de senare som ger mycket mer.
Ricasoliboxen är årets vinnare och det är inte första gången. Här får du ett rejält tjut, framställt av samma ambitiösa team som Ricasolis dyrbaraste lyxviner med den kultförklarade Carlo Ferrini i spetsen. Som alltid gäller dock tipset att kolla datumstämpeln. Ju färskare vin, desto godare smakar det. Ställ in boxen i kylen, det borde Systemet också göra.

Ursäkten med boxar brukar ju vara att det är så smidigt när man bara vill ta ett glas. Perfekt att då ha ett RÖDVIN i KYLSKÅPET eftersom det då håller en så perfekt serveringstemperatur... Nu kan vi dock konstatera att om man är så pass svagbegåvad att man köper boxar så skiter man uppenbarligen i hur det smakar och därmed är det högst troligt att man också fullständigt skiter i serveringstemperaturen.

Den här mannen håller i stadig takt på att diskvalificera sig från alla seriösa vinforum. Den dagen kontraktet med DN går ut kan han se fram emot att få prova ännu fler boxar för kvällstidningarna.
 
Toppen