Gör din egen cuvée av dina vinfavoriter

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias Schyberg, 13 februari 2014.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

 2. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Håller helt med @Anders Landström, all heder åt vinmakarna som lärt sig själva eller av sina förfäder att blanda. (Inte minst våra idoler Chefs de Cave i Champagne som har dosage, reserve och en massa nygjort vin på blå och gröna druvor att pussla ihop!!!).

  Är det rimligt att blanda två färdiga viner, utan att ge dem tid tillsammans på flaska? Ja kanske, om man tycker att bägge är obalanserade. Men jag skulle nog dra mig för att blanda två viner jag gillar. 1+1 blir inte alltid 3, ibland blir 1+1 inte ens 2.
   
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag säger inte emot då jag inte vet, men det där med att smakerna måste "gifta" sig låter ändå lite märkligt ur ett rent kemiskt perspektiv. De smak- och aromämnen som finns i vin blandar sig mest sannolikt utan problem och därefter är det etanol, diverse syror och vatten som absolut inte borde ställa till det? Men att vissa viner inte blir bra vid blandning kan jag mycket väl tänka mig, likaså svårigheterna att få till en bra blend.

  Men som sagt, jag vet inte. Kanske kan nån förklara hur det borde funka rent kemisk och vad som gör det svårt?
   
 4. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Jag är ingen kemist men vad jag menade med gifta sig är att vinet utvecklas tillsammans. I ett fat finns det syra som påverkar vinet, beroende på fat tar man upp olika ämnen etc. Kan inte svara på om aromämnen direkt blandar sig.
   
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag är med dig i ditt resonemang, men det känns mer som att olika ålder och fas på de viner man blandar mest borde göra det svårare att nå bra resultat möjligen, dvs. att det lätt blir obalans. Inte som att blanda saft direkt. ;) Vi får invänta och se om vi kan få en lite mer utförlig beskrivning kring hur det funkar. @vininfo.nu är nog en fena på sånt här.
   
 6. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Nu jobbar jag med att blanda saker, så den komplexitet det innebär köper jag. Det är svårt att uppnå 1+1=3, men det är så man skapar intressanta smaker.
   
 7. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Håller helt med dig. Man måste förstås prova. Och jag är den siste att racka ner på experimentlustan hos kockar och andra livsmedelsexperter.

  Dock: det kanske är psykologiskt, men det tar mig emot att blanda två viner som jag gillar. OK att jag som oduglig amatör kan blanda en hallonbåt med en lakritsbåt, coca cola med fanta, spännande att se vad det blir. Men vin känns mer i själen: man vet vilket hantverk som ligger bakom ett bra vin, man vet vinbondens stolthet. Jag ser ett ansikte på en stolt fransman/italienare/välj själv nationalitet/ framför mig, vars släkt har hållit på i 10 generationer, och så ska jag skända hans vin och blanda med någon annans… det svider lite i själen.
   
 8. vininfo.nu

  vininfo.nu Medlem

  Tyvärr så kan jag nog inte hjälpa till här... Mer än att vinerna man blandar blir lite "förbrukade", dvs man får konsumera upp blandningen (vad man nu annars skulle ha den till?). Vill man att blandningen skall fortsätta att utvecklas tillsammans behöver den buteljeras sterilt och få en dos "svavel"...

  "Svavel" ja, just ett ord jag tycker missbrukas (annan tråd, jag vet... :confused:). Detta då svavel hänsyftar på elementärt svavel (S) som skulle förstöra ett vin då det man faktiskt sätter till antingen är svaveldioxid (SO2) eller kemiska salter som ska "sönderdelas" till svaveldioxid...
  --------------------------------
  http://www.vininfo.nu/
  http://vininfo.wordpress.com/
   
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Synd, vi får fortsätta att fundera helt enkelt. Kanske dyker det upp någon som kan förklara så småningom. :)

  Framtill dess, blend on!
   
  Last edited: 14 februari 2014
 10. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  På "goda maten" mässan för ett antal år sedan var det en importör som visade upp en portugisisk bag-in-the-box med två kranar med vin från olika druvor i kranarna. Tanken var att man skulle blanda efter egen smak. Såg aldrig om boxen dök upp på SB, men idén var ganska kul.

  Vill man snabblagra en hemgjord blandning kanske det fungerar med att ställa ned den i ett ultraljudsbad? Alternativt använda elvispen, men då finns det nog en risk för att man snabboxiderar också.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Roliga tillägg till diskussionen, just BiB skulle nog förstöra hela konceptet kan jag tänka mig, det behöver göras seriöst om det skall ha en chans att bli en hipster-vindrickar-grej, tror jag.
   
  Vino fino gillar detta.
 12. Kallas gissningsvis för Royal Black Velvet.
  "Vanlig skumpa", typ standard cuvée + Guinnes = Black Velvet och är en klassik cocktail som är riktigt bra. Mycket bättre än Stenbecks Kejsargrogg, som innehåller Cognac istället för guinnes.
   
  Vino fino gillar detta.
 13. Mats

  Mats Gone todash....

  I en annan tråd pratades det om att blanda viner och det är precis vad jag gjorde förra helgen med otroligt bra resultat!

  IMG_0373.jpg

  La Spinetta, Pin 2001: Läder, bläck, peppar och grillat kött i doften. Lite bitter i smaken med mycket läder, utedass, körsbärskärnor och sura men övermogna äpplen. Tanniner som torkar ur munnen. Gott och har det mesta jag vill ha i ett vin och måste ge den 91 p rent objektivt men det var ändå något som gjorde att den inte fick igång mig som det borde ha gjort.

  Tokaji 5 puttonos ”Monimpex” 1983: Doft av gamla övermogna frukter, lite källare och något oxiderad. Smak ganska lik doften och mycket, mycket söt och lite för lite syra. Har nog tyvärr sparat den här lite för länge. Poäng är svårt, helt blint skulle jag nog sagt ca 81 trots att jag tycker den är god. Tokajirar brukar ju vara nästan odödliga men den här hade jag som sagt sparat för länge.

  Ch. Suduiraut 2002: Favoritslottet av alla sauternes. Ganska svag årgång men ändå god. Nyöppnad 87p? Får stå i kylskåpet och småsmuttas på närmaste månaden så får man se hur den förhoppningsvis växer.

  Moscatel de Setubal, Alhambre 10 years NV: Ganska enkel och lite för lite syra för sötman men oj oj oj så god direkt den öppnades för någon månad sedan. Då ca strax under 90 p men har stadigt ökat i godhet och komplexitet och ligger nu på ca 92 p. Släpptes på Bolaget i litet släpp i början av november så kanske den finnas kvar på ett bolis nära dig.

  Så, groggdags! Efter som syran var alldeles för låg i tokajiern men ganska hög i sudden, samtidigt som tokajiern var för gammal och sudden för ung så provade jag med en 50/50 blandning. Helt plötsliggt blev 81+87 = 92!! Botrytisarna gick bra ihop och syran i Sudden gav lite ryggrad till Tokajiern och resultatet blev riktigt riktigt gott.

  Kvällen vinnare är alltså en Tokairaut? Suduiraji???
   
  Last edited: 10 december 2015
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Hade gärna smakat Toksyd:en.
  Ang 2001 Pin så är där en stor flaskvariation på omfattningen av Brett. Från ett kavalleris stallar till ståltanksvin med understruken frukt. Typ. Vi avnjöt vår första obalanserade '01 Pin med kort slut härförleden. Vi har två flaskor kvar och jag tror nog nästa blir innan 2020. Minns du då vi hade '00:an mot '01:an? Då var båda återhållna och '01:an vann på att den hade lite mer uttalad Cab, något lite mer rondör...

  Men 91pinnar från dig är väl som 99p från Luca Maroni? :)

  ...hur smakar en Pintok?
   
  Larseman, Sörplarn, chambertin och 3 andra gillar detta.
 15. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Humlan kan inte flyga för vingarna är för små. Den struntar i allt man säger och flyger ändå.

  - Säg mig lilla humla, hur går den där flykten till?

  Humlan brummar och mumlar:

  - Man kan allt man vill!
   

Dela sidan