Gör din egen cuvée av dina vinfavoriter

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias Schyberg, 13 februari 2014.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Är det bara jag som går och funderar på om det inte skulle kunna vara kul att göra egna blends av olika vin?

  Tänk att gå in på en vinbar och istället för att beställa samma gamla Barolo så kan du välja en ypperligt välbalanserad Chianti uppblandad med en tredjedel Crozes-Hermitage. Givetvis skall "vindrinken" vara framtagen med omsorg av kunnig personal.

  Detta skulle dessutom helt ta bort fokus på ursprung och helt handla om smakupplevelsen, dvs. bartendern/sommelieren skulle få lite tid i solen som "blender".

  Själv har jag vid flertalet tillfällen slagit ihop väl valda viner som saknat balans eller haft andra brister som avslutning på en provning. Mer än en gång har det blivit kvällens bästa vin. Dessutom görs ju många viner som blends redan från början, så varför inte liksom?

  Jag har full förståelse om flera av er tycker att jag måste ha tappat en skruv eller nåt, men känn på det lite, tanken är inte helt fel - bara annorlunda och helt galet kul som koncept. För visst måste ni själva öppnat många viner där det hade behövts en liten ökad komplexitet, högre syra, eller en lite avrundande sötma? En liten justering med väl valt vin och ni har i bästa fall ett mer njutningsbart vin i glaset.

  Vad säger ni, är jag galen, eller är jag något på spåren här?
   
  Last edited: 13 februari 2014
  Crist(al)ian 77, Larseman och Matovin gillar detta.
 2. Silex

  Silex Medlem

  Jag har tänkt tanken många gånger, men inte övergått i handling. Det kan ju tänkas vara svårt att uppnå balans och harmoni i vinet. Å andra sidan, om man har två viner som redan saknar balans och på papperet borde komplettera varandra så förlorar man ju inget på att testa. Vore intressant att göra detta på en blindprovning för då får man ju i alla fall ärliga synpunkter i fråga om hur vinet upplevs, med viss risk att de som utsätts för experimentet blir lite upprörda...
   
 3. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  Haha... skum tajming, men precis det du beskriver tänkte jag faktiskt på så sent som i går kväll.
  Jag filosoferade i min egna lilla värld medan jag höll på med tvätten (eller nåt annat viktigt) och funderade på senaste vinerna, hur de smakat, vad som saknats i respektive och så vidare. Och, i samma veva ser jag en cocktailbok i min bokhylla. Så, tanken flög genast iväg såklart. :D

  Jag tror helt klart att man skulle kunna få till riktigt bra blends. Men, skulle det fortfarande vara "ett vin"?
  Att få till goda drycker, ja där är du kanske något på spåren. Att tro du kan förändra vinvärlden, nä där är du skvatt galen!!
   
 4. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Exakt, har ofta tänkt att prova detta blint i någon provningsgrupp. Är medlemmarna i gruppen av den lite mer tillbakalutade typen, så kommer det nog endast uppskattas tror jag. Tänk om @Anders Landström hade vågat prova konceptet på Eriks Vinbar på lördag - det hade varit respektingivande, eller så hade han satt sin sista potatis. ;)

  Men visst, precis som du säger kan det nog vara lite svårt att få till det bra, men det gör ju bara att dessa "blenders" kompetens blir ännu mer betydelsefull. Man måste ju såklart ha en känsla för det om det skall bli bra, precis som med vilken drink som helst. Balans och harmoni är ju relativt lätt att få till om man testar sig fram. Om resultatet uppskattas av andra är dock svårare att säga.
   
  Last edited: 13 februari 2014
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det ena behöver aldrig utesluta det andra. Ibland dricker man en blend av enklare viner, en annan gång ett vingårdsvin där vingården satt sin prägel. Mångfald förgyller och endast fantasin sätter begränsningarna. Great minds think alike, för övrigt ;)
   
 6. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Detta har jag roat mig med till och från i flera år. Är ju heller inget konstigt, vinmakare sysslar med detta hela tiden på olika sätt. Och vinimportörer blandar viner för storkonsumption efter efterfrågan (BiB från Simrishamn!)

  Håller mycket provningar, och det blir nästan alltid över lite i varje flaska vilket jag sedan kan experimentera lite med när jag hinner. Smakmässigt funkar det ganska bra. Kan balansera upp viner med svag syra eller frukt. Mjuka upp sträva viner, eller ge för mjuka viner lite struktur. Det största problemet får jag med doften, det är svårt att få det att inte dofta "blandat". Det är som om aromerna inte riktigt vill harmonisera och känns nästan alltid lite fejk.

  Kanske är det för att jag vet att det är blandat. Skulle vara kul som Matlen skriver att prova blint på någon öppensinnad. Det kan ju också vara så att det tar lite tid (veckor, månader) för det blandade vinet att få harmoni.

  Kul tanke!
   
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Du har nog en poäng med att vinet kan behöva bli homogent på något vis. Svårt också att låta det stå för länge med tanke på oxidationsrisken.

  Blindprovning nästa!
   
 8. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Det finns ju kork för sådana ändamål :)
  Ibland har vi skvättat ihop viner som gått över tiden med lite yngre varianter, och alla gånger (jag minns) har det adderat riktigt bra mognadsaspekter i smaken. Dock har jag inga minnen av att min näsa gjort några analyser...
  Det är hursomhelst spännande tassemarker.
   
  Last edited: 13 februari 2014
 9. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Jo, svårt när man redan luftat vinet ordentligt innan :)
   
 10. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Det gör man ju under normal produktion också, men visst. Redox-potentialen kanske gått så långt att det tar flera år innan vinet återhämtat sig...
   
 11. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Jag brukar alltid dricka Moet Imperial som bas och Krug -88 som reservvin när jag blandar. Det funkar jätte bra.. :rolleyes:
   
  El burro grande och Mattias Schyberg gillar detta.
 12. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Ung Dompa och ngn droppe Guinness är fö en höjdare.
   
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

 15. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Vad har CT med finewines.se att göra? Vi är i Sverige nu, solidaritetens högborg. Vi står i kö och skriver i trådar vi ombeds skriva i, därmed basta. ;)
   
 16. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Jag gjorde en intressant sak i höstas i sällskap med min kära mor, vi besökta Högberga vinfabrik ute på Lidingö för att bland annat blanda vårt eget vin. Nu talar vi egentligen inte om "finewines" utan rätt vanliga super-Tuscans som de gör av köpta druvor från Italien, som de sedan fraktar hit och processar. Men (!), det var väldigt intressant att få tre glas med rött vin, där det var ståltankslagrad merlot, sangiovese och cabernet i de tre. Sedan fick vi blanda som vi ville med hjälp av mätglas och när vi var nöjda fick man skala upp det till sex hela flaskor. Jag tror vi hade 66% merlot och 34% sangiovese... Oerhört strävt vin dock med tanke på bristen på fat för merlotvinet. :p

  Problemet med ett icke-homogent vin måste väl ligga i bristen på att det inte får tillräckligt med tid, så med hjälp av rätt behållare så borde det ju gå att få till något vettigt!
   
  Anders Landström och Skumpagne gillar detta.
 17. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det låter kul det där, får söka upp lite sådana events. Hade varit mumma att ha ett gäng flaskor med egenblandat vin.
   
 18. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Mattias Schyberg gillar detta.
 19. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Jag har provat att blanda, oftast med ganska dåliga resultat. Det stora problemet är balansen eftersom vinerna har utvecklats olika under sin tid i flaskan. Tror att det är "lättare" att blanda från fat då smakerna får möjlighet att "gifta" sig med varandra under ett antal månaders kommande lagring. Naturligtvis blir kommer det en ny svårighetsgrad, hur utvecklas vinet. Som @ChristianB redan skrivit om.

  Har stor respekt för vinmakarna som innehar kompetens att blanda ihop ett vin som inte bara blir drickbart utan även utvecklas under i många fall årtionden
   
  Vino fino gillar detta.
 20. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Hmmm.
  Jo, jag är ju väldigt bra på att grupparbeta...
  Kanske i helgen.
   
  Anders Landström gillar detta.

Dela sidan