Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Gör din egen cuvée av dina vinfavoriter

Mattias Schyberg

Administratör
Är det bara jag som går och funderar på om det inte skulle kunna vara kul att göra egna blends av olika vin?

Tänk att gå in på en vinbar och istället för att beställa samma gamla Barolo så kan du välja en ypperligt välbalanserad Chianti uppblandad med en tredjedel Crozes-Hermitage. Givetvis skall "vindrinken" vara framtagen med omsorg av kunnig personal.

Detta skulle dessutom helt ta bort fokus på ursprung och helt handla om smakupplevelsen, dvs. bartendern/sommelieren skulle få lite tid i solen som "blender".

Själv har jag vid flertalet tillfällen slagit ihop väl valda viner som saknat balans eller haft andra brister som avslutning på en provning. Mer än en gång har det blivit kvällens bästa vin. Dessutom görs ju många viner som blends redan från början, så varför inte liksom?

Jag har full förståelse om flera av er tycker att jag måste ha tappat en skruv eller nåt, men känn på det lite, tanken är inte helt fel - bara annorlunda och helt galet kul som koncept. För visst måste ni själva öppnat många viner där det hade behövts en liten ökad komplexitet, högre syra, eller en lite avrundande sötma? En liten justering med väl valt vin och ni har i bästa fall ett mer njutningsbart vin i glaset.

Vad säger ni, är jag galen, eller är jag något på spåren här?
 
Last edited:

Silex

Medlem
Jag har tänkt tanken många gånger, men inte övergått i handling. Det kan ju tänkas vara svårt att uppnå balans och harmoni i vinet. Å andra sidan, om man har två viner som redan saknar balans och på papperet borde komplettera varandra så förlorar man ju inget på att testa. Vore intressant att göra detta på en blindprovning för då får man ju i alla fall ärliga synpunkter i fråga om hur vinet upplevs, med viss risk att de som utsätts för experimentet blir lite upprörda...
 

Sjödin

Joråsåatt...
Haha... skum tajming, men precis det du beskriver tänkte jag faktiskt på så sent som i går kväll.
Jag filosoferade i min egna lilla värld medan jag höll på med tvätten (eller nåt annat viktigt) och funderade på senaste vinerna, hur de smakat, vad som saknats i respektive och så vidare. Och, i samma veva ser jag en cocktailbok i min bokhylla. Så, tanken flög genast iväg såklart. :D

Jag tror helt klart att man skulle kunna få till riktigt bra blends. Men, skulle det fortfarande vara "ett vin"?
Att få till goda drycker, ja där är du kanske något på spåren. Att tro du kan förändra vinvärlden, nä där är du skvatt galen!!
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Jag har tänkt tanken många gånger, men inte övergått i handling. Det kan ju tänkas vara svårt att uppnå balans och harmoni i vinet. Å andra sidan, om man har två viner som redan saknar balans och på papperet borde komplettera varandra så förlorar man ju inget på att testa. Vore intressant att göra detta på en blindprovning för då får man ju i alla fall ärliga synpunkter i fråga om hur vinet upplevs, med viss risk att de som utsätts för experimentet blir lite upprörda...
Exakt, har ofta tänkt att prova detta blint i någon provningsgrupp. Är medlemmarna i gruppen av den lite mer tillbakalutade typen, så kommer det nog endast uppskattas tror jag. Tänk om @Anders Landström hade vågat prova konceptet på Eriks Vinbar på lördag - det hade varit respektingivande, eller så hade han satt sin sista potatis. ;)

Men visst, precis som du säger kan det nog vara lite svårt att få till det bra, men det gör ju bara att dessa "blenders" kompetens blir ännu mer betydelsefull. Man måste ju såklart ha en känsla för det om det skall bli bra, precis som med vilken drink som helst. Balans och harmoni är ju relativt lätt att få till om man testar sig fram. Om resultatet uppskattas av andra är dock svårare att säga.
 
Last edited:
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Haha... skum tajming, men precis det du beskriver tänkte jag faktiskt på så sent som i går kväll.
Jag filosoferade i min egna lilla värld medan jag höll på med tvätten (eller nåt annat viktigt) och funderade på senaste vinerna, hur de smakat, vad som saknats i respektive och så vidare. Och, i samma veva ser jag en cocktailbok i min bokhylla. Så, tanken flög genast iväg såklart. :D

Jag tror helt klart att man skulle kunna få till riktigt bra blends. Men, skulle det fortfarande vara "ett vin"?
Att få till goda drycker, ja där är du kanske något på spåren. Att tro du kan förändra vinvärlden, nä där är du skvatt galen!!
Det ena behöver aldrig utesluta det andra. Ibland dricker man en blend av enklare viner, en annan gång ett vingårdsvin där vingården satt sin prägel. Mångfald förgyller och endast fantasin sätter begränsningarna. Great minds think alike, för övrigt ;)
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Detta har jag roat mig med till och från i flera år. Är ju heller inget konstigt, vinmakare sysslar med detta hela tiden på olika sätt. Och vinimportörer blandar viner för storkonsumption efter efterfrågan (BiB från Simrishamn!)

Håller mycket provningar, och det blir nästan alltid över lite i varje flaska vilket jag sedan kan experimentera lite med när jag hinner. Smakmässigt funkar det ganska bra. Kan balansera upp viner med svag syra eller frukt. Mjuka upp sträva viner, eller ge för mjuka viner lite struktur. Det största problemet får jag med doften, det är svårt att få det att inte dofta "blandat". Det är som om aromerna inte riktigt vill harmonisera och känns nästan alltid lite fejk.

Kanske är det för att jag vet att det är blandat. Skulle vara kul som Matlen skriver att prova blint på någon öppensinnad. Det kan ju också vara så att det tar lite tid (veckor, månader) för det blandade vinet att få harmoni.

Kul tanke!
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Detta har jag roat mig med till och från i flera år. Är ju heller inget konstigt, vinmakare sysslar med detta hela tiden på olika sätt. Och vinimportörer blandar viner för storkonsumption efter efterfrågan (BiB från Simrishamn!)

Håller mycket provningar, och det blir nästan alltid över lite i varje flaska vilket jag sedan kan experimentera lite med när jag hinner. Smakmässigt funkar det ganska bra. Kan balansera upp viner med svag syra eller frukt. Mjuka upp sträva viner, eller ge för mjuka viner lite struktur. Det största problemet får jag med doften, det är svårt att få det att inte dofta "blandat". Det är som om aromerna inte riktigt vill harmonisera och känns nästan alltid lite fejk.

Kanske är det för att jag vet att det är blandat. Skulle vara kul som Matlen skriver att prova blint på någon öppensinnad. Det kan ju också vara så att det tar lite tid (veckor, månader) för det blandade vinet att få harmoni.

Kul tanke!
Du har nog en poäng med att vinet kan behöva bli homogent på något vis. Svårt också att låta det stå för länge med tanke på oxidationsrisken.

Blindprovning nästa!
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Du har nog en poäng med att vinet kan behöva bli homogent på något vis. Svårt också att låta det stå för länge med tanke på oxidationsrisken.

Blindprovning nästa!
Det finns ju kork för sådana ändamål :)
Ibland har vi skvättat ihop viner som gått över tiden med lite yngre varianter, och alla gånger (jag minns) har det adderat riktigt bra mognadsaspekter i smaken. Dock har jag inga minnen av att min näsa gjort några analyser...
Det är hursomhelst spännande tassemarker.
 
Last edited:

ChristianB

DipWSET
Jag gjorde en intressant sak i höstas i sällskap med min kära mor, vi besökta Högberga vinfabrik ute på Lidingö för att bland annat blanda vårt eget vin. Nu talar vi egentligen inte om "finewines" utan rätt vanliga super-Tuscans som de gör av köpta druvor från Italien, som de sedan fraktar hit och processar. Men (!), det var väldigt intressant att få tre glas med rött vin, där det var ståltankslagrad merlot, sangiovese och cabernet i de tre. Sedan fick vi blanda som vi ville med hjälp av mätglas och när vi var nöjda fick man skala upp det till sex hela flaskor. Jag tror vi hade 66% merlot och 34% sangiovese... Oerhört strävt vin dock med tanke på bristen på fat för merlotvinet. :p

Problemet med ett icke-homogent vin måste väl ligga i bristen på att det inte får tillräckligt med tid, så med hjälp av rätt behållare så borde det ju gå att få till något vettigt!
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Jag gjorde en intressant sak i höstas i sällskap med min kära mor, vi besökta Högberga vinfabrik ute på Lidingö för att bland annat blanda vårt eget vin. Nu talar vi egentligen inte om "finewines" utan rätt vanliga super-Tuscans som de gör av köpta druvor från Italien, som de sedan fraktar hit och processar. Men (!), det var väldigt intressant att få tre glas med rött vin, där det var ståltankslagrad merlot, sangiovese och cabernet i de tre. Sedan fick vi blanda som vi ville med hjälp av mätglas och när vi var nöjda fick man skala upp det till sex hela flaskor. Jag tror vi hade 66% merlot och 34% sangiovese... Oerhört strävt vin dock med tanke på bristen på fat för merlotvinet. :p

Problemet med ett icke-homogent vin måste väl ligga i bristen på att det inte får tillräckligt med tid, så med hjälp av rätt behållare så borde det ju gå att få till något vettigt!
Det låter kul det där, får söka upp lite sådana events. Hade varit mumma att ha ett gäng flaskor med egenblandat vin.
 
Exakt, har ofta tänkt att prova detta blint i någon provningsgrupp. Är medlemmarna i gruppen av den lite mer tillbakalutade typen, så kommer det nog endast uppskattas tror jag. Tänk om @Anders Landström hade vågat prova konceptet på Eriks Vinbar på lördag - det hade varit respektingivande, eller så hade han satt sin sista potatis. ;)

Men visst, precis som du säger kan det nog vara lite svårt att få till det bra, men det gör ju bara att dessa "blenders" kompetens blir ännu mer betydelsefull. Man måste ju såklart ha en känsla för det om det skall bli bra, precis som med vilken drink som helst. Balans och harmoni är ju relativt lätt att få till om man testar sig fram. Om resultatet uppskattas av andra är dock svårare att säga.

Jag har provat att blanda, oftast med ganska dåliga resultat. Det stora problemet är balansen eftersom vinerna har utvecklats olika under sin tid i flaskan. Tror att det är "lättare" att blanda från fat då smakerna får möjlighet att "gifta" sig med varandra under ett antal månaders kommande lagring. Naturligtvis blir kommer det en ny svårighetsgrad, hur utvecklas vinet. Som @ChristianB redan skrivit om.

Har stor respekt för vinmakarna som innehar kompetens att blanda ihop ett vin som inte bara blir drickbart utan även utvecklas under i många fall årtionden
 
Toppen