Blev lite inspirerad av en diskussion idag kring hästbiff. Någon restaurang i Stockholm som hanterar detta ofta förbisedda kvalitetskött? Vet att man kan köpa det själv men är intresserad av restaurang.
SV: Hästbiff Inget på deras meny iallafall. Efter hund lär väl häst vara en av de mer känsliga ingredienserna att använda på en svensk restaurang. Finns ju en anledning till att rökt hästkött går under namnet hamburgerkött.
SV: Hästbiff Restaurang Minerva på Kungstensgatan är ju sedan länge (60-talet?) känd för sitt hästkött. De köpte trav- och galopphästar, som hade tjänat ut, läste jag någon gång för många år sedan. Har aldrig varit där själv.
SV: Hästbiff Anar vilken diskussion som avses och lovar att inte skvallra (men bara om du är RIKTIGT snäll... ) Enda restaurangen som ibland har hästkött på menyn (nb) i Stockholm är mig veterligen kvarterskrogen Minerva borta på Kungstensgatan. Dock verkade de ha tagit bort det senaste gång vi gick förbi, men det kan ju som sagt variera...
SV: Hästbiff Jag har varit där och ätit utskuren hästbiff, och man kan knappast påstå att du missat något, Per... Fast det var nog inte hästens fel.
Det finns ett recept på hästkött med i Johan Jurekogs nya kokbok "24 Timmar". Så det har nog funnits på menyn i alla fall.
SV: Hästbiff Den recension jag hittade om Minerva var inte så positiv och precis som NpU skriver, kritiken var inte mot köttet utan resten av det som var på tallriken Både AG och Rolfs Kök verkar haft det på menyn men det är borttaget. Blir nog att köpa själv som gäller. Finns ju en del recept på nätet, bland annat från herr Jureskog.
SV: Hästbiff Jag kan vara ute och cykla nu, men har jag inte läst om något sydamerikanskt grillställe (hittar inte ordet just nu, men alltså argentinsk/brasiliansk BBQ... fan, hjärsnläpp... ni vet vad jag menar) som serverar hästkött? Och dessutom, enligt Sveriges Radio är ju det mesta nötkött som serveras på krogarna i Södertälje i själva verket häst. ;D
SV: Hästbiff Tyvärr har Minerva stängt. De hade ju som praxis att allt kött som serverades var häst. Var det inte det så stod det. Annars har man ju den finfina slaktaren i Hötorgshallen som har finfin häst. Kanske ska köpa lite framöver.
SV: Hästbiff Tydligen har Frantzén / Lindeberg haft hästkött på menyn. Detta citat från artikeln bifogad är intresssant. Tydligen var det kyrkan som stoppade oss från att äta hästkött. http://mobil.hd.se/mer/2011/03/18/hastk ... t-och-ont/
SV: Hästbiff Jag tror (tyvärr?) inte de har stängt än i alla fall - däremot har de blivit uppsagda från sin lokal och skall tydligen vara ute tills i september. Men de har öppet som vanligt fram till dess.
SV: Hästbiff För oss hästvänner så gäller det tydligen att boka in den 24/25 maj på Djuret. Enligt deras senaste nyhetsprev så kommer restaurangen ljuda av muntra gnägg då gästerna inmundigar läckra rätter från ett smakligt kött
SV: Hästbiff Vi körde faktiskt häst som amuse bouche på jobbet förra veckan - lätt halstrad och rökt tartar på ryggbiff av häst med brynt smör och någon puré som jag inte minns. Har en ung kock som länge pratat om att han ville testa göra något av häst så vi tog hem en rejäl bit ryggbiff till slut. Blev några experimenträtter innan tartaren. Kan konstatera att häst verkligen inte lämpar sig mer tillagat än absolut max medium. Får samma järnaktiga smak som överkörd hjort då. Annars ett rätt trevligt kött. Uppskattat av de flesta när de väl smakade men en och annan märklig blick blev det när man presenterade. Någon enstaka bojkottade helt.
SV: Hästbiff Häst i form av både biff och entrecote låg i disken på ICA Maxi i Nacka i lördags. Memoreade inte priserna, men de var rätt okej vill jag minnas.