Hatt et Söner?

Diskussion i 'Vin' startad av vintomas, 29 juli 2012.

 1. Erica L

  Erica L Medlem

  SV: Hatt et Söner?

  Du räddade precis dig själv från ett tjuvnyp Anders ;-) Men men, om det gör dig glad kommer jag att skriva något mindre för AoV framöver för att börja skriva på Filters nya mattidning Hunger i höst, den behöver du inte ens gömma dig under en hoodie för att köpa. ::)

  När jag kom till skribentprovningen hade de tagit bort rosén pga flertalet defekta flaskor. "Blöja" låter ju onekligen som att det kan ha varit för defekt.

  De andra hade jag sågat med nöje. Blanc de Blanc var "bäst" (klart relativt) men ordet "prisvärd" fanns inte på kartan.
   
 2. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Hatt et Söner?

  Trevligt! Kan man prenumera från Filippinerna, tro? ::)

  Håller med!
   
 3. kayaker

  kayaker Cyklist

 4. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

 5. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Hatt et Söner?

  Det känns som om de desperat vill ha icke-negativ publicitet.
   
 6. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  När jag svängde förbi Systembolaget på Regeringsgatan i veckan, lade jag märke till att Hatt et Söners "standardchampagne" Grande Cuvée hade bytt från att vara årgångslös till att vara en årgångschampagne från 2008. Samma namn, samma etikettutseende, samma varunummer, men en liten oval med årgången har kommit till längst ner på framsidesetiketten. För övrigt samma pris (351 kr enligt webbplatsen även om det står 359 kr på hyllkantsetiketten) eller t.o.m. några tior billigare än när den låg i beställningssortimentet förra året.
  [​IMG]

  När jag nyligen provade en Grande Cuvée inköpt i december, då årgångslös, tyckte jag den var helt OK även om den kanske inte direkt var ett fynd till priset 379 kr som jag har för mig att jag betalade. Detta var ändå ett mycket positivt omdöme jämfört med hur vår blindprovning av deras Grand-Père 2004 föll ut hösten 2012. Så det ska bli intressant att prova 2008:an vid tillfälle, även om det kanske inte blir någon av de närmaste dagarna. Om den håller den kvalitet som man kan förvänta sig av en 2008 från ett kooperativ i en bra by (Vertus) och premer cru & grand cru-druvor, så kan det vara ett fall framåt. Vi får se.

  Det är inte lätt att hänga med i svängarna när det gäller den här producenten. På 1,5 år har de lyckats byta producentklassificering (från RC = recoltant-coopérant till ND = négociant-distributeur, har jag för mig, det sistnämnda är någon som köper färdiga flaskor och säljer dem under egen etikett), åka in och ut ur SB:s ordinarie sortiment ett par gånger, och nu byta status på sin standardchampagne till årgångschampagne. Varken SB eller de själva verkar riktigt ha hängt med. SB har fortfarande en flaskbild på en årgångslös flaska på produktsidan. På baksidesetiketten skriver de själva fortfarande texten "cellar aged for more than four times longer than required by the Appellation". Minimikravet för en årgångschampagne är tre år på jästfällningen, så mer än fyra gånger detta är mer än 12 år. De första 2008orna uppnår 12 år på jästen först i början av 2021. Tar man däremot fyra gånger 15 månader (som gäller för årgångslösa skumpor) blir det 60 månader, d.v.s. fem år. Då hamnar vi i början av 2014. Deras hemsida anger "aged: 6 years in perfect storing conditions". Det behöver inte syfta enbart på tiden på jästen, med sex år efter 2008-druvorna skördades är ju faktiskt först i höst.

  Nåväl, om någon byter från årgångslöst till en bra årgång utan att förändra priset får man väl ha överseende med sådana mindre detaljer som ålders/lagringsangivelser som inte stämmer.
   
  kayaker, Skumpagne och magnum gillar detta.
 7. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Det är som du säger @vintomas intressant att följa Hatt et Söner. Tror att vi alla är överens att den flaska vi provade vid vår 2004a provning var långt ifrån vad man kunde förvänta sig och redan då var den vanliga standardcuvéen ett bättre köp.

  Har haft lite sporadiska kontakter med dem och det som är klart är att de har förhållandevis höga ambitioner och kanske kommer de att överraska oss framåt. Helt klart har de lärt sig en hel del. Får uppfattningen att de har höjt ambitionerna på vad de vill uppnå med sina viner och sänkt tonläget på sin marknadsföring. Bland annat har de anställt nya vinmakare, investerar i produktion och lagring samt försöker höja kvaliteten på druvorna. De experimenterar också med viner från enskilda plottar (Oger) samt med ekfat av olika kvaliteter.

  Planerna är att de ska bli en Négociant-Manipulant och Négociant-Distributeur statusen är ett steg på vägen då de flyttar försäljningen till ett nytt bolag.

  Att sedan SB inte hänger med i svängarna, ja vad ska man säga där :).
   
  StefanAkiko och Skumpagne gillar detta.
 8. Jos

  Jos Medlem

  Bevisligen har de i princip ingen koll på vad de pysslar med iom allt hattande(!) fram och tillbaka och felaktiga påståenden.
  Med andra ord klart tveksamt om man verkligen får en vintage från 2008...
   
 9. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Ni måste vara snälla med SB!
  De håller ju på att få slut på artikelnummer...
  Det är förmodligen pga importörerna och Beställningssortimentet.
  Huh jedamig för Beställningssortimentet.
  Så skyll inte på SB, annat än att det på SB saknas många hjärnceller på flera högre chefsnivåer...
   
 10. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  För att inte prata om på de politiska nivåerna ovanför SB.
   
  StefanAkiko, Anders Landström och perpro gillar detta.
 11. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Finns något mer om detta spännande "Champagnehus" som framkommit?
   
 12. kayaker

  kayaker Cyklist

  De verkar iallafall hålla en något lägre profil nuförtiden. Jag tycker att det är en förbättring.
   
 13. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  Du dricker ju bara ramlösa o cava , varför skulle du va intresserad ?
   
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  :kyss:
   
 15. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Tillhör inte Champagne egentligen Stortyskland eller åtminstone det Karolingiska riket?

  Borde inte detta hus heta Hatt UND Söner? :rolleyes: :D
   
  StefanAkiko gillar detta.

Dela sidan