Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 19 februari 2013.

 1. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Henriot Enchanteleurs vertikalprovning 1959-1996 i rätt flaskstorlek ==> magnum

  [​IMG]

  En sedan längre tid planerad middag regisserades och tog plats med hjälp av Djuret 12 x 8 igår kväll. Idén till middagen kom då en serie sendegorgerade Henriot Enchanteleurs på magnum blev tillgängliga

  Dessa tre årgångar 1959, 1969 och 1979 skapade en bas till vilken 1988, 1989, 1990, 1995 och 1996 adderades. Får rikta ett tack till Henriot som släppt inte bara dessa utan en rad årgångar direkt från sin källare. För kalenderbitaren så var det ju först 1985 som Henriot började använda namnet Enchanteluers och vinet gick tidigare under namnet Cuvée Baccarat. Med lite tålamod och hjälp bland annat av Henriot och Mondo Wine så lyckades en vertikal sättas ihop som blir svår att slå i framtiden.

  Vi bestämde att inte köra i årgångsordning utan att istället försöka sätta vinerna efter årgångarnas karaktärer och para med lämplig mat. Den slutgiltiga uppställnngen blev:

  1979-1988 klassiska år
  1969-1995 stora år
  1959-1989 varma år
  1990-1996 fräscha, syrarika år

  [​IMG]
  Planeringsunderlag

  [​IMG] [/URL]
  Färdig meny

  Själva tanken med middagen var att njuta av goda viner och god mat så det var tillsagt från början att ingen orgie i anteckningar var tillåten, därför följer inga detaljerade analyser men helt klart kan man konstera ett antal saker. Ingen, INGEN av flaskorna som serverades under kvällen skulle skämmas i något sammanhang. Alla var i perfekt skick och visade vilket stort vin Henriot Enchanteleurs är. Det är enligt min mening ett av Champagnes bättre viner och det bevisas av en konsekvent leverans som grundar sig på bra druvor samt skickliga vinmakare.

  Att välja det bästa vinet ur denna serie är svårt och är egentligen ett lyxproblem. Det är som att välja vilken av världens superbilar man ska köra en specifik dag, alla är ju otroligt åtråvärda.. Dock, de två som stod ut denna kväll var 1979 och 1959, mellan vilka jag har svårt att välja. Sedan följde i tätt följd 1988, 1996, 1990 och 1969. De kanske svagaste var 1995 och 1989.

  Som fördrink startade vi med en 1995 Henriot, naturligtvis på magnum. På magnum växer detta vin. Jag har säkert druckit 1995an 20-25 gånger men på magnum får det en helt annan dimension. Till detta serverades varma ostbollar, ett helt perfekt tillbehör

  [​IMG]

  Terrin på foie gras och kanin serverad med rostad brioche, 1979 - 1988 Henriot Enchanteleurs
  Det kan man kalla en rivstart. 79an som hela kvällen växer visar upp ett stort koncentrerat vin. 88an är mer sluten och ska nog vila ett antal år till. Båda vinerna är otroligt unga vilket är ett tema hela kvällen för Henrioterna, stora viner i stora flaskor ger helt enkelt många års utveckling. Det sprider sig en liten glädje i kroppen att den här kvällen nog kommer att motsvara de förväntningar jag hade på den.

  Maten är perfekt tillagad, bra konsistens och den visar prov på vilken skicklighet det finns i köket, både vad gäller förmågan att sätta ihop smaker, val av råvara och teknisk kompetens.

  [​IMG]

  Sjötunga med vitvinssås, tryffel och grönsaker, 1969 - 1995 Henriot Enchanteleurs
  1969 var det mest utvecklade vinet för kvällen. lätt mörkgult med mer mogna äpplen, vaniljsås och tydligt sötma. 1995 flera klasser större än den vanliga av samma årgång vi drack tidigare. Av de två tror jag 69an har nått sin topp nu medan 95an nästan kändes som den var inne i en fas som inte riktigt gav den rättvisa.

  Fisken, perfekt tillagad, spänstig med en krämig sås och tryffel (sa jag tryffel?) i rikliga mängder riven ovanpå Kärleken till mat går inte att ta miste på.

  [​IMG]

  Tryffefärserad vårkyckling, tryffelmos 1959 - 1989 Henriot Enchanteleurs
  1959, är det 1959 var min första tanke, vinet är LJUST gult, initialt lite slutet men sedan öppnar sig bageriet, tropiska frukter och nymalt kaffe. Det här är ett otroligt vin, Juhlin har gett 99 poäng och det är sällan jag håller med honom men i detta fall så har han helt rätt. 89an lite svagare, årgångens rostade toner, nästan lite vulgärt men jag såg inget glas som inte var tomt efter middagen. Båda kan lagras många år.

  Kycklingen är ett bevis på skickligheten i köket, urbenad, fylld med tryffel, bakad och sedan uppskuren. Temperatur är ju A och O för både fisk och kycklingen och inga misstag här inte. Saftigt kött som balanseras av fyllningen. Snyggt

  [​IMG]

  Brillat Savarin , 1990 - 1986 Henriot Enchanteleurs
  Två syrastarka viner där 96an är den starkare. Har druckit 90an på magnum förut och det är en av de 1990or som inte gör en besviken, komplexiteten finns där med en begynnande mognad. Med 96 CdE har Henriot satt en ny standard, det är ett vin som man inte kan undgå att imponeras av och serverad på denna flaskstorlek så visar det på en lång framtid. Det här är ett vin som om 20 år kommer sopa banan med de flesta andra.

  Brillat Savarin för de som inte provat den osten är en extrem fet ost på komjölk primärt producerad i Bourgogne. Syran i champagnen gifter sig väldigt bra med fettet i osten

  Korv på högrev, buljong och tryffel, 1982 Giacomo Conterno Monfortino, magnum
  Efter ett litet andrum kommer en överraskning in och jag kan bara tacka de övriga deltagarna för den generösa gåvan. Ett bourgogneglas fylls med ett tegelrött vin, första doften säger BOURGOGNE men sedan kommer fler sekundära aromer och ett snabbt smakprov ger iallafall facit på region, Barolo. Vilken perfekt avslutning efter champagnen att få förmånen att dricka detta vin. Det är svårt att säga årgång, champagnen med all sin syra har satt en ungdomlig ton så initialt är jag helt fel i ålder men kraften och frukten i vinet tar gradvis över. Inser med lite smärta att chansen att jag får dricka detta vin igen är lågt men samtidigt är jag mycket tacksam att jag fick förmånen.

  Mer tryffel tar inte emot och vad gäller buljongen så kan jag svära på att jag såg vissa middagsgäster slicka tallriken för att få i sig det sista

  [​IMG]

  Middagen avslutas som sig bör med kaffe, grappa och Romeo y Julieta Romeo No. 2.

  Sammanfattningsvis, stor vinkunskap möter stor matlagning. Henriot möter Djuret / 12x8. Jag är en lycklig människa.


  Lite blandade bilder:

  [​IMG]
  Kökshantverk

  [​IMG]
  Ett vin ser dagens ljus efter 54 år

  [​IMG]
  Obefläckat

  [​IMG]
  Snygg etikett

  [​IMG]
  Nästa vertikal?
   
 2. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Ingen som vågar säga det så jag går först ut- nu hatar jag dig officiellt ;D
   
 3. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Du vet att du kan klicka på bilderna om du vill se dem i större storlek :)
   
 4. Keen

  Keen slan

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Grattis ni som var där kan jag väl bara säga...


  Samt bra skrivet!
   
 5. SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Det där såg ju ut som en riktigt trevlig middag!
   
 6. jocke

  jocke Medlem

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Är absolut inte avundsjuk. Enchanteleurs magnum.... ligger i fosterställning och gråter för att jag inte var där. Men ni som var där, NJUT i flera år
   
 7. Segol

  Segol Medlem

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Grattis! Det såg riktigt grymt ut!
   
 8. Silenos

  Silenos Medlem

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Ser ut att ha varit mycket trevligt! Och att efter hela huvudklabbet korka en Monfortino...sunt, mycket sunt. Är det någon omsjungen barolo jag är nyfiken på att dricka så är det den.

  Tumme upp!
   
 9. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Det var helt rätt att bryta av och vilken brytning sedan. Det är svårt att ställa om direkt efter 9 champagner men med lite perspektiv så var Monfortinon en av kvällens tre viner, kanske till och med kvällens vin. Fascinerande flaska.
   
 10. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Smärtsam men mycket trevlig läsning Anders.
  Dubbelt grattis !
   
 11. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Typiskt att du skulle vänta tills jag emigrerat med den här middagen.
   
 12. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Avundsjuk jag, nej. ::)

  Intressant upplägg och med tanke på att vidlyftiga anteckningar var förbjudna så måste väl vintomas varit bannlyst. ;D

  Hur tänkte ni med parningen?

  Själv hade jag nog gått på:

  1959-1989

  1969-1979

  1988-1996

  1990-1995

  Men jag har bara druckit CdE 95 & 96 på "halv"-flaska så jag utgår från hur jag skulle para ihop årgångarna generellt sett.
   
 13. CH

  CH Medlem

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Är rätt säker på att vi knäckt en 88 äa tillsammans på nåt vinferno
   
 14. Keen

  Keen slan

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Jupp, i källaren på Wasahof. Jag hade med en sendeggad sådan och en Lillian.
   
 15. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

  SV: Henriot Enchanteleurs magnumprovnng

  Correctamundo!

  Räknas dom flaskorna som man inte kommer ihåg. :eek:

  Kollade i min bok (fick den av Orpale som hade sammanställt alla provningar vi haft genom åren med bilder, bästa presenten på länge!) och det var samma kväll som den fantastiska RD 82:an var med och som avslutades med ett Cristalcrescendo, kommer du ihåg 00:an. ;D
   

Dela sidan