Jag har lagt märke till att det finns en skillnad när jag har surfat runt och letat information om de olika byarna till
mina profiler över champagnebyar på min blogg. När nu frågan dyker upp är det väl lika bra att gå till botten med den. Svaret, precis som på många andra viktiga frågor, är
42. Listan finns nedan, och den har jag tagit från aktuell version av appellationsbestämmelserna där grand cru- och premier cru-status numera definieras, eftersom procentsiffrorna i
échelle des crus formellt är avskaffade sedan ett antal år. (Användes för prissättning av druvor, förr gällde byar med 100% = grand cru, 90-99% = premier cru, och 80-89% = "autre cru" - under många decennier var 80% den lägsta siffran.) Siffran 42 finns också i senaste utgåvan av
Tom Stevensons & Essi Avelans World Encyclopedia of Champagne & sparking wine.
Varför finns det då olika siffror i olika källor? En förklaring kan nog vara att det har genomförts vissa ändringar under de senaste decennierna:
- Två till byar i nordvästra delen av Montagne de Reims lyftes upp till premier cru-status under slutet av
échelle des crus existens, genom att de höjdes från 89% till 90%. Dessa är Vrigny och Coulommes-la-Montagne. Går man längre tillbaka (fast då talar vi nog om 20+ år) så har ytterligare förändringar genomförts.
- Under
échelle des crus-tiden var några byar grand cru enbart för blå druvor eller gröna druvor, men premier cru för den andra färgen. Detta innebar vissa problem med att räkna. Sedan fanns det byar som var premier cru för en färg, och "autre cru" för den andra, men de bör inte ha medfört räkneproblem. Sedan skalan avskaffats så är byarna endera grand cru eller premier cru (eller inget alls), oavsett druvsort.
När det gäller bubbelfakta i allmänhet skulle jag generellt lita mest på Tom Stevensons bok, eftersom Tom skriver väldigt "faktabaserat" (är lite mer osäker på Essi Avelan, men jag uppfattar att hon mer stått för att uppdatera producentprofilerna) och boken är färsk. För vin generellt brukar Oxford Companion vara
mycket tillförlitlig, men nu är det ju några år sedan den kom ut. Finns det delade meningar mellan olika källor, brukar det aldrig finnas några svenska böcker som är att lita på, varken när det gäller Champagne eller vin generellt. Faktakoll verkar helt enkelt inte vara svenska vinskribenters favoritsysselsättning. Fast vem kan klandra dem - det är väl roligare att prova vin, att umgås med grevar och baroner, att framhålla sin egen förträfflighet och att välja snygga bilder till boken.
Premier cru-byarna enligt
appellationsbestämmelserna (med min numrering insatt för att vara säker på antalet):
1. Avenay-Val-d'Or, 2. Bergères-lès-Vertus, 3. Bezannes, 4. Billy-le-Grand, 5. Bisseuil, 6. Chamery, 7. Champillon, 8. Chigny-lès-Roses, 9. Coligny (f.d. egen kommun, ingår nu i Val-des-Marais), 10. Cormontreuil, 11. Coulommes-la-Montagne, 12. Cuis, 13. Cumières, 14. Dizy, 15. Ecueil, 16. Etrechy, 17. Grauves, 18. Hautvillers, 19. Jouy-lès-Reims, 20. Ludes, 21. Mareuil-sur-Ay, 22. Les Mesneux, 23. Montbré, 24. Mutigny, 25. Pargny-lès-Reims, 26. Pierry, 27. Rilly-la-Montagne, 28. Sacy, 29. Sermiers, 30. Taissy, 31. Tauxières, 32. Trépail, 33. Trois-Puits, 34. Vaudemanges, 35. Vertus, 36. Villedommange, 37. Villeneuve-Renneville, 38. Villers-Allerand, 39. Villers-aux-Nœuds, 40. Villers-Marmery, 41. Voipreux, 42. Vrigny.