Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Vingubben

Medlem
IMG_5950.jpeg


Chateau Bouscassé, Vieilles Vignes 2013

Tanninerna är kvar men rimligt hanterbara. Vinnet känns lite överextraherat men kanske det som krävs för att möta tanninerna. Faten är tydliga, en hel del vaniljtoner, vilket skulle tala för att vinet skulle må bra av några år till på rygg men samtidigt så är frukten rätt dämpad. Trevliga toner av kakao, ceder och muskot. 87p
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 33319

Chateau Bouscassé, Vieilles Vignes 2013

Tanninerna är kvar men rimligt hanterbara. Vinnet känns lite överextraherat men kanske det som krävs för att möta tanninerna. Faten är tydliga, en hel del vaniljtoner, vilket skulle tala för att vinet skulle må bra av några år till på rygg men samtidigt så är frukten rätt dämpad. Trevliga toner av kakao, ceder och muskot. 87p
Fantastiskt trevlig njutning, men jag röstar på ryggträning under ett större antal år. Minst 15. Det som kommer ut i andra änden är ett mycket vackert djur.
 

KimHartman

Medlem
E6FD9EAA-83D9-4501-878C-95934A692473.jpeg


2012 Producteurs Plaimont Saint-Mont Vignes Préphylloxériques

Decanted 3 hours prior to tasting. Blueberries, blackberries, dark cherries, blackcurrants, strawberries, violets, espresso, sweet licorice, dark chocolate, arrack, tobacco, truffles. Dense, many thick layers of fruit. Finishes on a slightly too salty note, which is the only minor downside I could find. Less tannins than I expected, good acidity. Although some of the above sensory associations would point to (new) oak this is not oaky at all, not one bit. Purity and definition are words that come to mind. Very fine. Drinking well now after a decant, but will hold for several years. So glad I bought a bottle of this unusual wine.

93-94 p


Ett ”förlusvin”. Ska tydligen vara en halv hektar Tannat, och lite Pinenc (Pinot Noir?). Planerat 1871 på sandiga jordar, vilket gjort att det klarat sig. Endast ca 1500 flaskor produceras per årgång, 1550 flaskor just denna årgång. Jäkla häftigt när man tänker efter.
 

The Wall

Medlem
Middag i lördags, fokus på tillagning och servering så tyvärr inga detaljerade noter annat än korta minnen;
2014 Henriot; väldigt god och bra med viss brödighet. Till chark och cashew.
NV Pol Roger, inköpt två dagar tidigare, alltid god. Till laxkrustader, parmesanflarn, löjromstoast samt Salmalax.
NV Pol Roger, inköpt för sådär 18 år sedan (?), intressant mognad och bra till Salmalaxen. Helt ok till de tre ammisarna.
2022 Clos de Beauce Chenin, trevlig kryddighet och fin syra. Perfekt till smörkokt havskräfta med dillcrème.
2011 Zind Humbrech Heimbourg Riesling, vissa ålderstecken, men ändå bra till serranolindad pilgrimsmussla med blomkålspuré.
2022 Von Winning Ungeheuer GG, innehåller allt man förväntar sig av en elegant, men lite fylligare riesling från GG-läge i Pfalz. Magiskt bra. Till torskrygg med rotfruktsjulienne och hollandaisesås (på smörkoket från havskräftorna, löjligt gott).
2013 Isole e Olena Cepparello, toppenvin, bra till lammytterfilé med saffrans-Amadine och pestosmör.
2012 Boekenhoutskloof Syrah, lite brinnande bakelittelefoner, men ingen överdrift. Trevligt vin som också gjorde lammet sällskap.
2004 Clos Bagatelle, var tänkt till lammet, men osade TCA, men visade sig vara drickbart. Fick inte vara med och leka, utan agerade bara smakprov.
2018 Orlando Abrigo Barbaresco ”Meruzzano”, lagom slank med trevlig syra och strävhet. Till Risotto Cacio e Pepe samt rödvinsbrässerad oxkind. Spot on.
2009 Rust en Vrede Cabernet Sauvignon, grön paprika, lite cassis och trevlig rökighet, god, men fortfarande i yngsta laget. Lite fundersam till om den kommer att bättra sig (inte för att det behövs) eller om den kommer förbli oförändrad. Troligen det sistnämnda. Också till oxen.
2006 Stag Leap Cellars Artemis, lite torkad och mystisk. Var tänkt som andrafiol till oxen, men fick repa sig i kulisserna några timmar. Än i dag lite stukad.
2009 Ridge Geyserville, korkades upp och hälldes i karaff och åter i flaskan - likt alla röda - vid 15-tiden, dvs 3 timmar innan middagen började, och gav då ett väldigt sötsyltigt intryck och hamnade på avbytarbänken istället för till lammet. Men, kanske en bra idé till de 5 hårda ostarna tänkte jag. Trots den korta vändan i det fria bytte vinet skepnad 8 timmar och var istället kryddigt och klart mindre sötfruktigt när det blev dags för ostarna. Men gott var det, och mycket bättre än i sitt yrvakna tillstånd.
2017 Chateau Dereszla Aszú 5 Puttonyos, söt, god och trevlig till crème brûlée.
IMG_6649.jpeg

En samling godsaker efter en enkel lördagsmiddag.
 

The Wall

Medlem
Middag i lördags, fokus på tillagning och servering så tyvärr inga detaljerade noter annat än korta minnen;
2014 Henriot; Zalto White.
NV Pol Roger ung, Veritas Champagne.
NV Pol Roger äldre, Zalto White
2022 Clos de Beauce Chenin, Zalto Universal.
2011 Zind Humbrech Heimbourg Riesling, Zalto White
2022 Von Winning Ungeheuer GG, Zalto White
2013 Isole e Olena Cepparello, Gabriel Gold
2012 Boekenhoutskloof Syrah, Veritas OW Syrah
2004 Clos Bagatelle, Gabriel StandArt
2018 Orlando Abrigo Barbaresco ”Meruzzano”, Zalto Bou/Neb
2006 Stag's Leap Cellars Artemis, Veritas Bx
2009 Ridge Geyserville, Veritas Zinfandel/Riesling
2017 Chateau Dereszla Aszú 5 Puttonyos, Veritas Unoaked chardonnay
Uppdatering med glas. Det blev för pillrigt att fixa med det på mobilen i sängen igår.
 
Toppen