Middag i lördags, fokus på tillagning och servering så tyvärr inga detaljerade noter annat än korta minnen;
2014 Henriot; väldigt god och bra med viss brödighet. Till chark och cashew.
NV Pol Roger, inköpt två dagar tidigare, alltid god. Till laxkrustader, parmesanflarn, löjromstoast samt Salmalax.
NV Pol Roger, inköpt för sådär 18 år sedan (?), intressant mognad och bra till Salmalaxen. Helt ok till de tre ammisarna.
2022 Clos de Beauce Chenin, trevlig kryddighet och fin syra. Perfekt till smörkokt havskräfta med dillcrème.
2011 Zind Humbrech Heimbourg Riesling, vissa ålderstecken, men ändå bra till serranolindad pilgrimsmussla med blomkålspuré.
2022 Von Winning Ungeheuer GG, innehåller allt man förväntar sig av en elegant, men lite fylligare riesling från GG-läge i Pfalz. Magiskt bra. Till torskrygg med rotfruktsjulienne och hollandaisesås (på smörkoket från havskräftorna, löjligt gott).
2013 Isole e Olena Cepparello, toppenvin, bra till lammytterfilé med saffrans-Amadine och pestosmör.
2012 Boekenhoutskloof Syrah, lite brinnande bakelittelefoner, men ingen överdrift. Trevligt vin som också gjorde lammet sällskap.
2004 Clos Bagatelle, var tänkt till lammet, men osade TCA, men visade sig vara drickbart. Fick inte vara med och leka, utan agerade bara smakprov.
2018 Orlando Abrigo Barbaresco ”Meruzzano”, lagom slank med trevlig syra och strävhet. Till Risotto Cacio e Pepe samt rödvinsbrässerad oxkind. Spot on.
2009 Rust en Vrede Cabernet Sauvignon, grön paprika, lite cassis och trevlig rökighet, god, men fortfarande i yngsta laget. Lite fundersam till om den kommer att bättra sig (inte för att det behövs) eller om den kommer förbli oförändrad. Troligen det sistnämnda. Också till oxen.
2006 Stag Leap Cellars Artemis, lite torkad och mystisk. Var tänkt som andrafiol till oxen, men fick repa sig i kulisserna några timmar. Än i dag lite stukad.
2009 Ridge Geyserville, korkades upp och hälldes i karaff och åter i flaskan - likt alla röda - vid 15-tiden, dvs 3 timmar innan middagen började, och gav då ett väldigt sötsyltigt intryck och hamnade på avbytarbänken istället för till lammet. Men, kanske en bra idé till de 5 hårda ostarna tänkte jag. Trots den korta vändan i det fria bytte vinet skepnad 8 timmar och var istället kryddigt och klart mindre sötfruktigt när det blev dags för ostarna. Men gott var det, och mycket bättre än i sitt yrvakna tillstånd.
2017 Chateau Dereszla Aszú 5 Puttonyos, söt, god och trevlig till crème brûlée.
En samling godsaker efter en enkel lördagsmiddag.