Rasmus Åkesson
Medlem
Hade velat haft mer kropp och någon typ av frukt som hade balanserat av spikarna jag hade i mun."Järn, blod och stick" tycker jag låter riktigt mumsigt. Vad var det för fel på dem?
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Hade velat haft mer kropp och någon typ av frukt som hade balanserat av spikarna jag hade i mun."Järn, blod och stick" tycker jag låter riktigt mumsigt. Vad var det för fel på dem?
Oprovat, gissade jag först på att de oxiderat sönder, vilket nog är den vanligaste naturliga vindöden. Ibland tunnas de bara ut och närmar sig syrligt vatten mer för varje dag. Kan du beskriva spikarna? Som taggtråd? Svårt tänka mig att en Listrac från äldre tider skulle ha lika mycket tanniner som en ung klassisk Barolo. Så, jag missförstår nog ditt språk…Hade velat haft mer kropp och någon typ av frukt som hade balanserat av spikarna jag hade i mun.
Efter tre och ett halvt år tar jag den första Lackner Tinnacher Ried Welles. Koncentrerat och intensivt med passionsfrukt, ananas och liknande frukter. Ganska lång smak, men lite obalanserad jästighet/spritighet. Jag ger det ändå tappra 90p.
Vägrar också låta mig begränsa mina njutningar även om det står AOC Meningsl Auslese på etiketten om vinet i flaskan är bra.Visa bifogad bild 30784
2020 Catherine et Claude Maréchal Savigny-lès-Beaune Vieilles Vignes
(Drickfönster på CT: 2029-2030 )
När jag noterade de 15 procenten på etiketten (efter beställning) så blev jag besviken och kände mig mycket tveksam till om detta skulle funka. Nu brukar väl Savigny-Les-Beaune för all del vara av den kralligare typen med relativt hög alkohol, men inte 15%. Det här fick mig snarare att tänka på chateauneuf, vilket iofs kan vara riktigt gott när allt stämmer, men samtidigt något helt annat än en slank bourgogne.
Tänker att lite halvkraftig mat kanske kan vara lämpligt, så klyftpotatis med kycklingfilé, bacon och lite mustig sås med bl.a. timjan borde funka.
Hur är då vinet? Jo, men det är en väldigt god St. Henri.
Smekande tanniner, tjusig syra och inalles balanserat, harmoniskt och välsmakande. Bourgogne? Nej, i så fall är detta uttryck en blind fläck bland mina bourgognearomer.
Men som sagt, väldigt gott! Så är man bara medveten om vad som finns i flaskan så kan jag gärna dricka detta igen. Bättre pris än St. Henri dessutom.
Som ni kanske redan förstått så är frukten i centrum. En väldigt god och yppig sådan. Men här finns även väldigt snygga fattoner som bidrar med komplexitet.
Väldigt trevlig faktiskt, tror att min fru kommer att älska det. Kan möjligtvis bli ytterligare inköp!
Kul undersökning!Visa bifogad bild 30786
Frankrike vs. Italien vs. Spanien med två (hyfsat representativa) viner från varje land. Vilket land vinner kampen?
Blind provning med hård selektering – alla fick kora sin absoluta favorit, inga runner-ups. Vi återkommer till resultatet längre ner.
Vinerna i drickordning:
2019 Domaine Bruno Clair Gevrey-Chambertin
En riktigt typisk Gevrey, lite mörkare och mer rustik än de lätta, florala burgundierna. Forest floor (älskar uttrycket) i doften, mörka körsbär, en del kryddor och en aningens kött i smaken. Bra tanniner och syra i balans med medellångt avslut. Fin vinupplevelse redan nu!
2010 Andrea Oberto Barolo Brunate
Detta är så gott, Barolo när den är som bäst. Perfekt mognad, enligt mig, med väldigt lätta tertiära toner samtidigt som syra och frukt är i perfekt balans. Drack förra flaskan för knappt 20 månader sedan och gav den då 95p. Skulle säga 93-94p denna gången. One more to go…
2011 R. López de Heredia Rioja Reserva Viña Tondonia
Klassisk Rioja med fat, vanilj, en knivsudd dill, mörka körsbär som nästan är lite söta, lite lakrits, kryddor osv. Mediumkropp med en begynnande mognad (ok, det där låter lite weird). 70% tempranillo, 20% garnacha (grenache), 10% graciano och mazuelo (carignan). Finns fortfarande att köpa på Bolis för 399 pix.
2016 Château Lafon-Rochet
Ett riktigt välgjort vin som sjunger Bordeauxs lov. Ganska bredaxlad och ung, lite som en spännig tonåring full av energi. Alla de vanliga markörerna är på plats med svarta vinbär, björnbär, plommon, blyerts och cederträ. Bra energi. Kommer vara grym om en sådär fem år. 67% cab sauv, 25% merlot, 6% cab franc & 2% petit verdot.
2018 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso
Här snackar vi frukt, men på ett snyggt och raffinerat sätt – det smakar kvalitet. Syran är heller inte riktigt lika påtaglig som jag brukar hitta i sangiovese-viner. Det bjuds på ett långt avslut som hänger sig kvar. Detta är lätt att tycka om! Finns en del flarror kvar i butiker runt om i landet, dessutom till lägre pris än förra årgången(!), 549:-.
2019 Telmo Rodríguez Toro Pago La Jara
Kändes initialt rätt ointressant och svårplacerat, men växte sig starkare under kvällens gång. Örter, mineralitet och mörka frukter. Ganska tajt i dagsläget och kommer må bra av att ligga till sig ett par år – det finns potential!
Vem vann kampen då?
Den tretton personer starka juryn röstade enligt:
På producentlistan kom Bruno Clair överst med sex röster, följt av Ciacci Piccolomini med fyra, Andra Oberto med två och Lafon-Rochet med en.
- Frankrike: 7 röster
- Italien: 6 röster
- Spanien: 0 röster
Det var ett gäng juniora vinprovare, mina "vanliga" vänner och bekanta, typ första gången nån av de provade blint.Kul undersökning!
Hur såg ”juryn” ut? Jag har en liten tanke om att mer erfarna vindrickare drar åt Frankrike och mer juniora i sammanhanget drar åt Italien-hållet när man blindprovar, alltså vad man gillar bäst. Det kan absolut vara helt fel och som disclaimer är jag just en junior i vinprovningsträsket.
(Uppenbarligen inte, tyvärr.)Är det någon som kan hjälpa mig att gissa hur ett sådant här vin kommer att utvecklas?
Dina smaknoter är med facit i hand.Visa bifogad bild 30786
Frankrike vs. Italien vs. Spanien med två (hyfsat representativa) viner från varje land. Vilket land vinner kampen?
Blind provning med hård selektering – alla fick kora sin absoluta favorit, inga runner-ups. Vi återkommer till resultatet längre ner.
Vinerna i drickordning:
2019 Domaine Bruno Clair Gevrey-Chambertin
En riktigt typisk Gevrey, lite mörkare och mer rustik än de lätta, florala burgundierna. Forest floor (älskar uttrycket) i doften, mörka körsbär, en del kryddor och en aningens kött i smaken. Bra tanniner och syra i balans med medellångt avslut. Fin vinupplevelse redan nu!
2010 Andrea Oberto Barolo Brunate
Detta är så gott, Barolo när den är som bäst. Perfekt mognad, enligt mig, med väldigt lätta tertiära toner samtidigt som syra och frukt är i perfekt balans. Drack förra flaskan för knappt 20 månader sedan och gav den då 95p. Skulle säga 93-94p denna gången. One more to go…
2011 R. López de Heredia Rioja Reserva Viña Tondonia
Klassisk Rioja med fat, vanilj, en knivsudd dill, mörka körsbär som nästan är lite söta, lite lakrits, kryddor osv. Mediumkropp med en begynnande mognad (ok, det där låter lite weird). 70% tempranillo, 20% garnacha (grenache), 10% graciano och mazuelo (carignan). Finns fortfarande att köpa på Bolis för 399 pix.
2016 Château Lafon-Rochet
Ett riktigt välgjort vin som sjunger Bordeauxs lov. Ganska bredaxlad och ung, lite som en spännig tonåring full av energi. Alla de vanliga markörerna är på plats med svarta vinbär, björnbär, plommon, blyerts och cederträ. Bra energi. Kommer vara grym om en sådär fem år. 67% cab sauv, 25% merlot, 6% cab franc & 2% petit verdot.
2018 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso
Här snackar vi frukt, men på ett snyggt och raffinerat sätt – det smakar kvalitet. Syran är heller inte riktigt lika påtaglig som jag brukar hitta i sangiovese-viner. Det bjuds på ett långt avslut som hänger sig kvar. Detta är lätt att tycka om! Finns en del flarror kvar i butiker runt om i landet, dessutom till lägre pris än förra årgången(!), 549:-.
2019 Telmo Rodríguez Toro Pago La Jara
Kändes initialt rätt ointressant och svårplacerat, men växte sig starkare under kvällens gång. Örter, mineralitet och mörka frukter. Ganska tajt i dagsläget och kommer må bra av att ligga till sig ett par år – det finns potential!
Vem vann kampen då?
Den tretton personer starka juryn röstade enligt:
På producentlistan kom Bruno Clair överst med sex röster, följt av Ciacci Piccolomini med fyra, Andra Oberto med två och Lafon-Rochet med en.
- Frankrike: 7 röster
- Italien: 6 röster
- Spanien: 0 röster
Jag drar åt Spanien alltsomoftast. Är jag då ultrajunior? Eller kanske ultrasenior? Eller bara obildad ;-)Kul undersökning!
Hur såg ”juryn” ut? Jag har en liten tanke om att mer erfarna vindrickare drar åt Frankrike och mer juniora i sammanhanget drar åt Italien-hållet när man blindprovar, alltså vad man gillar bäst. Det kan absolut vara helt fel och som disclaimer är jag just en junior i vinprovningsträsket.
Fan, vilken underbar premiär!Visa bifogad bild 30787
2022 Telti-Kuruk Reserve Shabo
Så var det då dags - årets vinland #24. Tillfälligt släpp i oktober.
En ganska stram syra. Syrlig citruston samt någon sötaktigare citruston som drar mot apelsinmarmelad. Friskt intryck överlag med bra frukt. Kanske lite tunn för min smak men passade fint till laxtaco, mangosalsa och guacamole.
Druvan Telti-Kuruk gör premiär hos oss också!
Då får du vända dig till nån annan då det var jag som höll i provningen och visste vad jag hällde upp. Kan tyvärr inte hjälpa dig mer än så…Dina smaknoter är med facit i hand.
Är (oftast) roligare att läsa de blindade tankarna. Iaf i min värld (^_-)
Oj, vad tråkigt.Då får du vända dig till nån annan då det var jag som höll i provningen och visste vad jag hällde upp. Kan tyvärr inte hjälpa dig mer än så…
UkrainaFan, vilken underbar premiär!
Telti-Kuruk är en druva som gör mig lycklig redan från namnet. Åh vad jag ser fram mot min första sipp!
Vilket land är det?
Fantastiskt!Ukraina
Post in thread 'Idag lagar vi...'Ser ruggigt bra ut. Kan du dela med dig av Ramen-receptet? Kanske i mattråden?
Stort tack!Post in thread 'Idag lagar vi...'
http://www.finewines.se/threads/idag-lagar-vi.3861/post-203093
Där finns receptet. Har tyvärr inte måtten då allt gjordes från en höft.