Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

The Wall

Medlem

Har ställt tre mycket tveksamma flaskor på undantag eftersom det inte är alldeles säkert att de dött:​

Visa bifogad bild 30366
1980 Egri Bikaver med fyllning i axelnivå.
1981 Liebfraumilch av Ewald Theod. Draathen med skruvkork.
1996 Château Thieulay (AOC Bdx)
Jag misstänker att namnet och etiketten på Liebfraumilch indikerar vad som inträffar vid konsumtion av vinet.
 

The Wall

Medlem
Frugan fyllde år, så jag öppnade en 2018 Ridge Monte Bello för nån månad sedan.

Vad ska man säga? Världsklass. Finns en anledning till att den kostar som den gör och är så eftertraktad. Super-elegant och existerar i det där ingenmanslandet mittemellan ett stort nya-världen vin, inbjudande, fruktigt, solsken, och ett stramt gamla-världen vin. Evighetslångt. Tobak, läder, tanniner - mkt tanniner! Och som Paul Draper alltid sagt - Amerikansk ek, när den är integrerad, är verkligen nåt i särklass. Han gör ofta blindtester mellan Fransk och Amerikansk och nästan alltid tror dom som testar att den Franska eken är den Amerikanska och tvärtom. Mycket intressant eftersom det finns ett tydligt stigma här med att inhemsk ek inte är lika "fint" som Franskt. Men Ridge visar vart skåpet ska stå.

Tur jag har en flaska till.
Framför allt visar Ridge var vinskåpet ska stå. :cool:
 

The Wall

Medlem
Drack också 2018 Perelada Empordà 5 Finques Reserva i Umeå fast i torsdags. Ett riktigt trevligt vin som nu också är extremt prisvärt då den är sänkt till 149.-. Undrar hur länge den finns kvar i beställningssortimentet med Finewines-effekten :D?
Finns i butiken i Rotebro. Eller fanns för för några veckor sedan.
 

Foodcoma

Medlem
I Zalto Pinot/Nebbiolo brukar både markörer och alkohol ofta framträda extra tydligt jämfört med Veritas Oaked Chardonnay. Ett trick som jag har för mig att @buteljen rekommenderade är att dricka sin ekfatslagrade chardonnay ur Zalto Bx, vilket vi har testat med behag.
Bra tips!! Har inga bx kupor idag men får kanske köpa…
 

Bastardo

Medlem
Japp, löp och köp! Eller ja, glöm inte att ta en titt på Spiegelau Definition som budget- (nåja) alternativ.
Om Riedel har blivit billigare, som vissa påstår, så Spiegelau måste då ha blivit dyrare i gengäld? Håller du/ni med mig? :)
Och personligen kan jag inte med vinglas som är enormt stora, nästan som guldfiskskålar … ;) Men jag kan förstå att det finns en orsak som ligger bakom.
 

The Wall

Medlem
Om Riedel har blivit billigare, som vissa påstår, så Spiegelau måste då ha blivit dyrare i gengäld? Håller du/ni med mig? :)
Och personligen kan jag inte med vinglas som är enormt stora, nästan som guldfiskskålar … ;) Men jag kan förstå att det finns en orsak som ligger bakom.
Definition var strategiskt lågt prissatta (runt 180 kr/st om jag inte minns helt fel) när de dök upp, men har numera tickat iväg i pris till 250 - 300 kr/st verkar det som. När det plötsligt går att göra klipp på Riedel-serier brukar det vara en ny på ingång; när det gick att hitta Vinum till bra priser visade det sig att Veritas dök upp kort därefter.
 

Bastardo

Medlem
Definition var strategiskt lågt prissatta (runt 180 kr/st om jag inte minns helt fel) när de dök upp, men har numera tickat iväg i pris till 250 - 300 kr/st verkar det som. När det plötsligt går att göra klipp på Riedel-serier brukar det vara en ny på ingång; när det gick att hitta Vinum till bra priser visade det sig att Veritas dök upp kort därefter.
Tack så mycket, The Wall!
Jag har nästan för många glas redan, men problemet är att de inte vill hålla sig rena så länge … ;) På något märkligt sätt ligger de alla på ett skåp som butlern tydligen inte hittar eller vill inte besvära sig att rengöra dem. Ett besynnerligt I-landsproblem.
Men jag får väl spana in om det kommer någon vettig drive in så småningom och göra ett ryck. Och det vore ju häftigt om man ägde ens ett halvdussin något så rumsrena vinglas så att man slipper skämma sig att visa dem på bild.
Jag är nästan lite rädd att jag kan inte märka någon skillnad vilka var finglas och vilka som fanns som fynd från Erikshjälpen på sin tid … Det enda sättet är väl att knäppa dem med ett finger och lyssna på hur de låter.
P.S. Du ser, hur en urban människa skapar problem på ställen där de inte finns.
 

m_trobeck

Ständigt sökande. Rotlös.
IMG_7537.jpeg


Årets madeira. H&H Boal 15 åring.

Som traditionen bjuder för mig så öppnas årets julmadeira på luciakvällen. Otroligt trevligt att ha en öppen flaska i källaren eller i kylen under denna tid på året.
Doften direkt vid plopp bjuder på nytänd brasa, koncentrerat earl gray te, massor av torkade frukter såklart i form av katrinplommon, fikon, dadlar och russin. Känns lite tight och knutet i doften nu. Kommer nog ändras en hel del de kommande veckorna (diskussion om detta finns lite var stans på detta forum, förra årets sista skvätt av jul-madeiran intogs på midsommar). Flaskan kommer stå i källaren, som håller ca 10 grader nu på vintern, med korken i
Oljig munkänsla. Kompakt smak. Blir alltid så glad när jag dricker madeira. Bra syra-sötma balans. Hittar lite citrussmak som påminner om clementiner ibland de torkade frukterna samt en hint av någon ganska fin cognac.
Eftersmaken fokuserar på det syrliga och håller länge. En fräsch och uppiggande madeira just nu. Får se vad veckorna framåt har att bjuda på!
Kommer bli en bra jul det här.
 

Bastardo

Medlem
Visa bifogad bild 30859

Årets madeira. H&H Boal 15 åring.

Som traditionen bjuder för mig så öppnas årets julmadeira på luciakvällen. Otroligt trevligt att ha en öppen flaska i källaren eller i kylen under denna tid på året.
Doften direkt vid plopp bjuder på nytänd brasa, koncentrerat earl gray te, massor av torkade frukter såklart i form av katrinplommon, fikon, dadlar och russin. Känns lite tight och knutet i doften nu. Kommer nog ändras en hel del de kommande veckorna (diskussion om detta finns lite var stans på detta forum, förra årets sista skvätt av jul-madeiran intogs på midsommar). Flaskan kommer stå i källaren, som håller ca 10 grader nu på vintern, med korken i
Oljig munkänsla. Kompakt smak. Blir alltid så glad när jag dricker madeira. Bra syra-sötma balans. Hittar lite citrussmak som påminner om clementiner ibland de torkade frukterna samt en hint av någon ganska fin cognac.
Eftersmaken fokuserar på det syrliga och håller länge. En fräsch och uppiggande madeira just nu. Får se vad veckorna framåt har att bjuda på!
Kommer bli en bra jul det här.
Toppen, way to go m_trobeck!
Låter kanonbra men prova gärna på det här vinet också: Veiga Madeira Malvazia 15 Years. Du kommer inte att bli besviken och den har stått nog sen cirka 2011 hos grossisten, så smaken kan bara ha förändrats till det bättre om vi ska tro på forumspecialister på lagring av starkviner.
Jag funderar på att även själv beställa ett par flaskor till. Och när jag senast frågade om ungefärlig mängd vin kvar, så lät det ganska betryggande, men det kanske säljs lite mer Madeira så här inför stunderna helgerna. :D Och kom ihåg att just det här vinet går inte att få tag på någon annanstans.
P.S. Mycket fin beskrivning av vinet samt jättebra bild också! ✌️
 
Last edited:

Bastardo

Medlem
Lite höstrensning bland nytillkomna viner. Följande flaskor stod på dagens agenda:

Visa bifogad bild 30365

Någon slags kinesisk sprit i en blå keramikflaska som luktade lösningsmedel och risk att bli blind. Vågar vägra alkohol!

U.Å. Los Molinos Tempranillo och Grenache, F
Brun vämjelig sörja.

2005 Ramos Pinto Douro Duas Quintas Branco White Blend, F
Extremt oxiderad. Odoftbar

1999 Brightwater Vineyards Sauvignon Blanc Nelson, 78 p
Fortfarande med lite liv och ek. Märgen är borta. Tunt och syrligt. Drickbar, men livet är för kort.

Två flaskor: 1995 Ferdinand Pieroth Sommeracher Thüngersheimer Scharlachberg Silvaner trocken Franken F
Båda flaskorna Silvaner: Brun, rutten vätska. Fruktansvärt oxiderad.

Har ställt tre mycket tveksamma flaskor på undantag eftersom det inte är alldeles säkert att de dött:​

Visa bifogad bild 30366
1980 Egri Bikaver med fyllning i axelnivå.
1981 Liebfraumilch av Ewald Theod. Draathen med skruvkork.
1996 Château Thieulay (AOC Bdx)
Du är en modig man, StefanAkiko, för du vågar prova på allt! Hoppas att det går i vägen för dig och att du får nya fina vinupplevelser. :)
 

Bastardo

Medlem
Nämen så otippat att du har den erfarenheten :D. Tror att min vän som tog med sig portvinet har över 5000 vintage port och säkert lika många äldre Bx i sin källare tillsammans med sin svärfar och svåger (de driver siten www.vintageport.se ). Osäker på hur långt innan flaskan öppnades men jag tror han har druckit tillräckligt mycket vintage port under de senaste 30 åren för att ha koll på hur och när man bäst hanterar dessa drycker och även vad som passar utifrån producent. Alla flaskor som produceras är ju inte på topp 60 år senare trots en veckas luftning.


Alla gillade vinet! Det fick från alltifrån 93-97p


Tycker inte du behöver undvika den. Underbar doft som jag skrev och vissa runt bordet berördes mindre av den höga syran än vad jag gjorde.

Tack för feedback. Kul när det blir lite kommentarer och funderingar :).
Tack för länken, buteljen!
Jag låter webbläsaren översätta sidan fast jag kan hyfsad bra engelska, men den ’förstår’ inte riktigt alla ord, så det blir lite komiskt ibland …
Har inte druckit så värst mycket portvin eller något annat starkvin under mitt liv, men jag är oerhört nyfiken på det mesta, inom rimliga prisklasser så klart.
Jag hade planerat lite att vi skulle ordna en starkvinsprovning med vår egen lilla vinförening, men den verkar inte bli av just nu. Jag hade vaskat fram redan några kandidater där vi skulle jämföra lite mellan Tawny Port och Madeira vid ungefär likvärdig ålder. Med den skillnaden att portvin finns oftast inte i intervaller med fem år mellan, medan sånt är vanligt med Madeira.
 

Bastardo

Medlem
Vigneti Romio Sangiovese Superiore Riserva 2019 kostar bara 6.92 euro hos xW, men det är alltså inte Chianti Classico, utan Romagna DOC.
Mycket fruktigt vin med låg syra och nästan helt utan tanniner. Helt okej smak och det kan mycket väl hända att jag köper vinet igen, om priset stannar på något så när ansenlig nivå. Totalpriset till hallgolvet blir cirka 130 riksdaler, beroende hur många det är som delar frakten etc.
Kan vara ett helt perfekt mingelvin också eller att klunka i sig när man har lust. Passar bra ihop med en enkel kvällsmacka osv. lättare mat.
Andra flaskan från vänster.
 

Attachments

  • DSC_0334.JPG
    DSC_0334.JPG
    79,4 KB · Visningar: 41
IMG_2082.jpeg


Saint-Joseph ”Le Passage” 2018 från Stephane Ogier.
Djupröd-lila färg. Viss oliv/tapenad-doft som gick igen även i smaken. Ett stänk av animaliska toner hittades också vid sidan av björnbär och lite peppar. Medium-kropp, fina tanniner, fattoner (18 månader på använd fransk ek) men relativt kort avslut. Dracks över två dagar men märkte ingen skillnad. Inköpt förra hösten på Vinmonopolet för ca 490 SEK. Tveksam QPR.
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Visa bifogad bild 30787
2022 Telti-Kuruk Reserve Shabo
Så var det då dags - årets vinland #24. Tillfälligt släpp i oktober.

En ganska stram syra. Syrlig citruston samt någon sötaktigare citruston som drar mot apelsinmarmelad. Friskt intryck överlag med bra frukt. Kanske lite tunn för min smak men passade fint till laxtaco, mangosalsa och guacamole.

Druvan Telti-Kuruk gör premiär hos oss också!
"Vill prova" känslan infann sig efter att läst din not så jag beställde en flaska. Drack den över 5 dagar och den var som bäst dag 3 efter öppnandet då vresigheten lagt sig. Upplever precis som du att den är något tunn men i gengäld så passar den fint till mat utan att frukten ställer till det (vilket jag tycker det kan göra ibland med mycket uttrycksfulla viner på sauvignon blanc, viss riesling, gewûrztraminer m.m.). Min första tanke var att det påminner om vita från Balkan (väldigt generalisterat). På det hela inte hel illa och att få uppleva druvan telti-kuruk är ju bara en bonus. Dag 5 var det helt dött.
 

Foley

Medlem
Visa bifogad bild 30847

Domaine Antonin Guyot, Chambolle-Musigny, Les Cras 2018

Det som initialt slår mig är att vinet är förvånadsvärt kralligt för att vara en Chambolle. Lätta men vresiga tanniner som bär upp syran och frukten. Hallon, viol och bittermandel. Bra idag men några år till på korken så kommer det bli en pärla. 92p
Kul att se någon dricka detta vin som jag själv köpte årgång 2020 av på chans. Hur länge bör det ligga i källaren tror du? 5 år till? Har du förslag på bra matkombo?
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Tack för länken, buteljen!
Jag låter webbläsaren översätta sidan fast jag kan hyfsad bra engelska, men den ’förstår’ inte riktigt alla ord, så det blir lite komiskt ibland …
Har inte druckit så värst mycket portvin eller något annat starkvin under mitt liv, men jag är oerhört nyfiken på det mesta, inom rimliga prisklasser så klart.
Jag hade planerat lite att vi skulle ordna en starkvinsprovning med vår egen lilla vinförening, men den verkar inte bli av just nu. Jag hade vaskat fram redan några kandidater där vi skulle jämföra lite mellan Tawny Port och Madeira vid ungefär likvärdig ålder. Med den skillnaden att portvin finns oftast inte i intervaller med fem år mellan, medan sånt är vanligt med Madeira.
Drack de här i måndags:
messias.jpg

Det var inte någon jättestor skillnad mellan 20 och 30. Och steget till 40 var inte så stort det heller. 10 var dock i en egen liga (mycket sämre, mycket billigare).
Jag är ingen expert, men jag tror att det kan vara större skillnad med 5 år på Madeira än det är med 10 år på Tawny. Om du tar samma ålder på båda kommer nog jämförelsen att halta.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Denna smaknot är författad tillsammans med Chat GPT och ett drygt 30-tal promptar. Ungefär som att ha tillgång till 25 varianter av @vintomas vad gäller djup kompetens om detaljer samt minst lika många Donald Trump vad gäller ignorans, missad information och knepig svenska... Men, helt klart trevligare och mer givande än att bara dricka alldeles ensam. (Hustrun var mindre engagerad av vinet än av fredagskvällens filmtajm.)

Årgång: 2018
Vinmakare: Vinarija Dingač
Druva: Plavac Mali
Distrikt: Pelješac, Dingač, Kroatien
Betyg: 92p
Framtid: mycket lovande!

PXL_20231215_153409104.jpg


Utseende: Vinet fångar uppmärksamheten med en djup rubinröd färg, accentuerad av en aning lila vid kanterna, vilket antyder både rikedom och ungdom.

Doft: En rik bukett av mörka, jordnära fruktaromer möter näsan, där mörka körsbär och mogna krusbär är särskilt framträdande. Profilen komplexifieras av unika noter av läder (ungdom och läder är en ovanlig kombination) och en fängslande antydan av skokräm.

Smak: Vinet är robust, fylligt och välbalanserat. Det kännetecknas av sin rika väv av mörka fruktsmaker, understödda av ett jordnära djup. Tanninerna är framträdande, vilket ger en betydande struktur och bidrar till vinets djärva och bestämda karaktär. Syran är ett steg över förväntningarna och två steg över M.

Finish: Långvarig, där tanninernas närvaro och de mörka fruktsmakerna omsluts av jord, kvarstår beständigt på gommen.

Diskussion: Det här vinet visar på ett fascinerande sätt druvans karaktär (som ett skolboksexempel, då detta är min första bekantskap). De dominerande mörka fruktsmakerna och det betydande inslaget av tanniner är typiska för Plavac Mali, som vanligtvis ger robusta viner. Som detta.

Vinet är för närvarande ungt, kraftfullt och engagerande. Det är bättre i sällskap med mat än på egen hand. Det här vinet har definitivt potential för ytterligare utveckling, vilket kan ge en mer avrundad och nyanserad komplexitet i framtiden.

Min strategi, om jag hade en låda, skulle vara att öppna nästa flaska om ca tre år, med förväntan om mognadsplatån avsevärt senare än så.

Lite för dyrt i Japan. (250 pix hade jag gärna betalat för detta.)
Ligger ännu inte upplagt på CT, så behöver kavla upp ärmarna lite och skapa ett nytt vin där.
 
Last edited:
Toppen