Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

ChristianB

DipWSET
Synd att ha missat ett så fint arrangemang som Judgement of Sweden verkar ha varit, men jag jobbade. ;)

Igår hade jag tänkt avnjuta en halvflaska Chatêau Poujeaux så där på kvällskvisten, men brorsan kom över så vi började med att öppna en Xavier Vignon Gigondas 2010. Efter ett par timmar, kanske närmare tre, i karaff så var vinet väldigt inbjudande och trevligt. 100% Grenache som talade sitt tydliga sydfranska språk med yppigt fruktiga vildhallon, en vackert kryddig nyans av peppar och mynta och dessutom med en dos integrerat fat. All in all, ett väldigt trevligt vin att avnjuta bara så där men det hade också varit fint till en bit mat!

Därefter bröt vi av med en Chimay Grande Reserve 2010, som efter åren i min källare fått en komplexitet som färska Chimay gärna saknar. Äpple, äpplepaj, knäck, farinsocker, klassiskt belgiska toner som jag förväntar mig och vet att de finns. Mycket gott!

Sist ut blev den där halvan av Chatêau Poujeaux 2011 (48% Merlot, 44% Cab S, 5% Petit Verdot samt 3% Cab F) och jag är glad att vi öppnade den! Den var tät och djupt lila i färgen med cerise kant. Doften var stor trots den unga åldern med starka toner av plommon, kaffe, mjuka fattoner, ceder, en liten skvätt svartvinbärssylt och vanilj! Det lovade gott redan här!
Smaken gjorde ingen av oss besviken, med tanniner som var klart mer påtagliga än Xavier Gigondas men på ett så silkeslent sätt att de inte störde alls. Viss ungdomlighet men inte alls lika gröna i tonen som jag t ex uppfattade Chatêau des Nages från "internetprovningen".
Oavsett vilket, tanninerna fick sällskap av runda, mogna plommon, ceder, lättrostat kaffe eller möjligen mörk choklad, fatig vanilj på det där lite "färsk vaniljstång"-aktiga sättet... Kvällens höjdpunkt!

Nu återstår bara att prova de andra halvflaskorna som mitt lokala Systembolag tagit in, också de franska skönheter...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Synd att ha missat ett så fint arrangemang som Judgement of Sweden verkar ha varit, men jag jobbade. ;)

Igår hade jag tänkt avnjuta en halvflaska Chatêau Poujeaux så där på kvällskvisten, men brorsan kom över så vi började med att öppna en Xavier Vignon Gigondas 2010. Efter ett par timmar, kanske närmare tre, i karaff så var vinet väldigt inbjudande och trevligt. 100% Grenache som talade sitt tydliga sydfranska språk med yppigt fruktiga vildhallon, en vackert kryddig nyans av peppar och mynta och dessutom med en dos integrerat fat. All in all, ett väldigt trevligt vin att avnjuta bara så där men det hade också varit fint till en bit mat!

Därefter bröt vi av med en Chimay Grande Reserve 2010, som efter åren i min källare fått en komplexitet som färska Chimay gärna saknar. Äpple, äpplepaj, knäck, farinsocker, klassiskt belgiska toner som jag förväntar mig och vet att de finns. Mycket gott!

Sist ut blev den där halvan av Chatêau Poujeaux 2011 (48% Merlot, 44% Cab S, 5% Petit Verdot samt 3% Cab F) och jag är glad att vi öppnade den! Den var tät och djupt lila i färgen med cerise kant. Doften var stor trots den unga åldern med starka toner av plommon, kaffe, mjuka fattoner, ceder, en liten skvätt svartvinbärssylt och vanilj! Det lovade gott redan här!
Smaken gjorde ingen av oss besviken, med tanniner som var klart mer påtagliga än Xavier Gigondas men på ett så silkeslent sätt att de inte störde alls. Viss ungdomlighet men inte alls lika gröna i tonen som jag t ex uppfattade Chatêau des Nages från "internetprovningen".
Oavsett vilket, tanninerna fick sällskap av runda, mogna plommon, ceder, lättrostat kaffe eller möjligen mörk choklad, fatig vanilj på det där lite "färsk vaniljstång"-aktiga sättet... Kvällens höjdpunkt!

Nu återstår bara att prova de andra halvflaskorna som mitt lokala Systembolag tagit in, också de franska skönheter...
Yummy...Gillar samtliga av dessa viner, dessutom ölet. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Lite nyfiken på att höra vad du tyckte om Zuccardin?
Och sen tror jag mig se en Numanthia där också. Intryck?
Angående Zuccardin så stack den inte ut. Lite generisk. Har inte mina noteringar tillhands. Mest lågmäld och återhållet i fältet.

Numanthia var det objektivt bästa vinet, massor av koncentration, mörka bär och fina fat. En mindre blöt dag med mindre trötta smaklökar så hade detta fallit ut klart bäst. Trodde det var ett kraftpaket från Argentina om jag inte minns fel, typ malbec. Mycket kokos minns jag.

Men som sagt, det var en fullspäckad dag. Var lite avtrubbad på kvällskvisten och analyserade minimalt. :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
I värsta fall får jag inte dricka alkohol på 4 veckor... Vilket straff!
...och jag är ju oskyldig...
Skall ställa chefsöverläkaren mot väggen imorgon bitti om det är hans eget påfund eller om det finns medicinsk evidens...
@Mats vad säger du? Efter man satt tillbaka näthinnan, hur länge skall man leva i abstinens då? Och varför?
 

Mattias Schyberg

Administratör
I värsta fall får jag inte dricka alkohol på 4 veckor... Vilket straff!
...och jag är ju oskyldig...
Skall ställa chefsöverläkaren mot väggen imorgon bitti om det är hans eget påfund eller om det finns medicinsk evidens...
@Mats vad säger du? Efter man satt tillbaka näthinnan, hur länge skall man leva i abstinens då? Och varför?
Lider med dig, men det låter som ett billigt pris trots allt. :)
 

Larseman

Medlem
Blindprovning på hemmaplan innan maten. Kul lek så här på fredagen :) Frugan har köpt och häller upp för mig att gissa.
Mörkt blåröd kärna, lite mer ljusröd i kanten.
Komplex doft. Initialt örtkryddor, tänker rosmarin och kanske salvia. En del läder och tobak som antyder att den har legat viss tid på ek. Lakrits och kaffe. Violpastiller. Syltade körsbär och slånbär. Lite brandrök.
I munnen, syrlig och stram. Mer slånbär, en del ek. Ganska mjuka tanniner, lång. Ganska sval. Gott.
Med vetskap om att det huvudsakligen är en druva så försöker jag snäva in valen. Mina kandidater blir Sangiovese, Tempranillo eller Cabernet Sauvignon.
Saknar typiska CS-markörer av ceder eller svarta vinbär så den går bort först. Frugan signalerar rätt så långt.
Syran och tanninerna pekar mer på Sangiovese så Tempranillo går också bort. Med tanke på fattonerna och den relativt låga alkoholen så blir gissningen Chianti snarare än Rosso eller Brunello.
RÄTT!
2011 Mazzei Fonterutoli Chianti Classico
Nu ska vi bara se hur det funkar med mat, lammrostbiff med rostade betor och getostkräm.
 

MartinE

Medlem
Sambon kollar på Let's Dance. Jag har smitit in i arbetsrummet med en flaska Jérôme Prévost (La Closerie) Les Beguines 2007...

Det är faktiskt första gången jag dricker något från den gode Prévost, men jag måste säga att han lever upp till hypen! Doften är komplex, brödig, fruktig och aningen blommig med brända och kryddiga toner. Den ändrar helt klart karaktär under tiden! Det är mycket mandlar med inslag av deg och tropiska frukter som ananas och physalis. Smaken är ganska lätt och outvecklad. Mycket torr och ganska frisk. Inslag av röda bär, citron, grapefrukt och äppelskrutt. Mycket syra! Hoppas den kan öppna upp sig efter mer luftning!

Druvsammansättningen är 100 % pinot meunier. Doftmässigt känns det helt logiskt, men utifrån smaken hade det lika gärna kunnat vara en pinot noir/chardonnay-kombination!
 

ChristianB

DipWSET
Blindprovning på hemmaplan innan maten. Kul lek så här på fredagen :) Frugan har köpt och häller upp för mig att gissa.
Mörkt blåröd kärna, lite mer ljusröd i kanten.
Komplex doft. Initialt örtkryddor, tänker rosmarin och kanske salvia. En del läder och tobak som antyder att den har legat viss tid på ek. Lakrits och kaffe. Violpastiller. Syltade körsbär och slånbär. Lite brandrök.
I munnen, syrlig och stram. Mer slånbär, en del ek. Ganska mjuka tanniner, lång. Ganska sval. Gott.
Med vetskap om att det huvudsakligen är en druva så försöker jag snäva in valen. Mina kandidater blir Sangiovese, Tempranillo eller Cabernet Sauvignon.
Saknar typiska CS-markörer av ceder eller svarta vinbär så den går bort först. Frugan signalerar rätt så långt.
Syran och tanninerna pekar mer på Sangiovese så Tempranillo går också bort. Med tanke på fattonerna och den relativt låga alkoholen så blir gissningen Chianti snarare än Rosso eller Brunello.
RÄTT!
2011 Mazzei Fonterutoli Chianti Classico
Nu ska vi bara se hur det funkar med mat, lammrostbiff med rostade betor och getostkräm.
Bra jobbat! :) Det lär gå alldeles utmärkt till maten också!
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Sambon kollar på Let's Dance. Jag har smitit in i arbetsrummet med en flaska Jérôme Prévost (La Closerie) Les Beguines 2007...

Det är faktiskt första gången jag dricker något från den gode Prévost, men jag måste säga att han lever upp till hypen! Doften är komplex, brödig, fruktig och aningen blommig med brända och kryddiga toner. Den ändrar helt klart karaktär under tiden! Det är mycket mandlar med inslag av deg och tropiska frukter som ananas och physalis. Smaken är ganska lätt och outvecklad. Mycket torr och ganska frisk. Inslag av röda bär, citron, grapefrukt och äppelskrutt. Mycket syra! Hoppas den kan öppna upp sig efter mer luftning!

Druvsammansättningen är 100 % pinot meunier. Doftmässigt känns det helt logiskt, men utifrån smaken hade det lika gärna kunnat vara en pinot noir/chardonnay-kombination!
Har ännu inte lyckats prova honom men han står högst upp på listan. Kul läsning iaf :)
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Blev för övrigt 2 olika champagner för mig ikväll.
Chartogne-Taillet St.Anne
Uppskattar denna champagne mer och mer för varje flaska som öppnas och jag kommer garanterat köpa mer.

Grongnet 2008 special club
Trodde att den skulle leverera bättre. Gissade på 60 PN och 40 Chardonnay men ack så fel jag hade när det var 57% PN och 43% Chardonnay... så kan det gå...
Om den är värd 400 pix? Nja, finns mycket annat roligt i den prisklassen också.
 

MartinE

Medlem
Blev för övrigt 2 olika champagner för mig ikväll.
Chartogne-Taillet St.Anne
Uppskattar denna champagne mer och mer för varje flaska som öppnas och jag kommer garanterat köpa mer.

Grongnet 2008 special club
Trodde att den skulle leverera bättre. Gissade på 60 PN och 40 Chardonnay men ack så fel jag hade när det var 57% PN och 43% Chardonnay... så kan det gå...
Om den är värd 400 pix? Nja, finns mycket annat roligt i den prisklassen också.
Jag har inte druckit just St. Anne, men Chartogne-Taillet är helt klart en intressant producent!

Jag upplevde Grongnet Special Club 2008 som ung när jag drack den häromveckan. Men jag tror den kan bli riktigt bra om 3-4 år!
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Jag har inte druckit just St. Anne, men Chartogne-Taillet är helt klart en intressant producent!

Jag upplevde Grongnet Special Club 2008 som ung när jag drack den häromveckan. Men jag tror den kan bli riktigt bra om 3-4 år!
Jo den kanske tar sig men Jämnfört med Nomine Renard special club 2008 så faller den enligt mig.
Väntar spänt på Roland Champion special club 2008 som jag har en stark magkänsla kommer ligga i topp av dessa.
 

Vino fino

Medlem
Eftermiddagsmötena drog ut i evigheten och fortsatte på Shanti (Vasa). Är detta Sthlms bästa indier per spenderad pikador? Jag tror det.

Sällskapet krävde, trots mina protester, högljutt en röding och det enda drickbara på listan var Haut Canteloup '10. Mäkta förvånad blev jag över att en Bdx fungerade rimligt inte bara till förrätter utan även till hårt kryddade bengaliska huvudrätter. Inte perfekt, givetvis, men långt ifrån dåligt. Man lär sig så länge man lever...

Vidare äventyr slutade med att jag tog upp den mest ändamålsenliga flaskan som gick att uppbringa, ur min egen stadskällare, givet sällskapet, vilket var en Tahbilk Museum Shiraz 2006. Jag avskyr skruvkorkar lika mycket som naturkorkar (fast av andra orsaker) men detta var mycket bra. Moget, drickfärdigt, utmärkt valuta. Alla Oz-överdrifter var som bortblåsta. Balanserat, återhållet, finstämt.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Sambon kollar på Let's Dance. Jag har smitit in i arbetsrummet med en flaska Jérôme Prévost (La Closerie) Les Beguines 2007...

Det är faktiskt första gången jag dricker något från den gode Prévost, men jag måste säga att han lever upp till hypen! Doften är komplex, brödig, fruktig och aningen blommig med brända och kryddiga toner. Den ändrar helt klart karaktär under tiden! Det är mycket mandlar med inslag av deg och tropiska frukter som ananas och physalis. Smaken är ganska lätt och outvecklad. Mycket torr och ganska frisk. Inslag av röda bär, citron, grapefrukt och äppelskrutt. Mycket syra! Hoppas den kan öppna upp sig efter mer luftning!

Druvsammansättningen är 100 % pinot meunier. Doftmässigt känns det helt logiskt, men utifrån smaken hade det lika gärna kunnat vara en pinot noir/chardonnay-kombination!
Skåpsupning för att stå ut med TV?
Eller kvalitetstid för att förgylla Liwet?
 

Mattias Schyberg

Administratör
Besökte vinbaren "R Vinbar" i Köpenhamn tidigare idag. Bra priser och helt ok vin på glas.

Dagens höjdpunkt var:
Margaux, Château des Graviers 2008
Ganska typisk, med sedvanliga inslag av mörk frukt, ceder och blyerts. Detta hade dock en skön dimension av tjärpastiller, som var en ny bekantskap för mig. Fylligt i munnen och oerhört drickvänligt och balanserat. Riktigt jädrans gott utan att kännas högtidligt. Känns som helt rätt Bordeaux-stil för mig, dock kunde det såklart fått lov att ha aningen mer koncentration, men när man får betala en hundralapp på krogen per glas, så klagar inte jag i alla fall. :)

Någon som vet om bättre varianter av Margaux har liknande karaktär som denna, för i så fall blir det nog att leta upp en trevlig sådan?
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Någon som vet om bättre varianter av Margaux har liknande karaktär som denna, för i så fall blir det nog att leta upp en trevlig sådan?
...men då får du släppa till lite, eftersom 100kr enbart ger dig en sniff på korken.
Allvarligt dock, så är det en bra grej att bara prova sig fram som du gör. Samla intryck! Och med tex CT som databas kan du ganska snabbt borra dig ned i vad du egentligen har för smak, leta fram likasinnade, se vad de uppskattar osv på både längden och tvären.
Kämpa på!
Det är ett hårt arbete, men ingen av oss kan göra det åt dig. Även om jag önskar jag kunde hjälpa dig med datainsamlingen...
 

Mattias Schyberg

Administratör
...men då får du släppa till lite, eftersom 100kr enbart ger dig en sniff på korken.
Allvarligt dock, så är det en bra grej att bara prova sig fram som du gör. Samla intryck! Och med tex CT som databas kan du ganska snabbt borra dig ned i vad du egentligen har för smak, leta fram likasinnade, se vad de uppskattar osv på både längden och tvären.
Kämpa på!
Det är ett hårt arbete, men ingen av oss kan göra det åt dig. Även om jag önskar jag kunde hjälpa dig med datainsamlingen...
Jo, det är kampen som är det roliga. Ingen brådska att låsa fast sig, varken nu, eller i framtiden. Är det inte det ständiga letandet efter nya upplevelser som är charmen? Jag vet nog ganska bra vad jag gillar redan nu - goda viner. ;)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Jo, det är kampen som är det roliga. Ingen brådska att låsa fast sig, varken nu, eller i framtiden. Är det inte det ständiga letandet efter nya upplevelser som är charmen? Jag vet nog ganska bra vad jag gillar redan nu - goda viner. ;)
Att blanda letande efter nytt, provande av "blandat" med rena avnjutningar av sådant som fått ligga till sig... Jo, du kommer ha ett gott liv :D
 
Toppen