Ingredienser från naturen

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Jesper, 3 juni 2017.

  1. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Gör så! God matsvamp :)
     
  2. Pontus

    Pontus Medlem

    Sen finns det kremlor som är milda råa men rätt ointressanta tillagade, liksom kremlor som inte är så milda råa, men goda när de är tillagade. :bäver:
     
  3. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Idag var det första riktiga dagen på svampsäsongen för min del! Fyra, fem timmars lugnt promenerande i blandskog gav mycket gott resultat i Stockholmsområdet! Det känns som att det är mycket svamp på väg också, framförallt för kantarell, trattkantarell och trumpetsvamp!

    Blandade kremlor! Plockade långt ifrån allt som fanns, utan fokuserade istället på att få många olika. Alltifrån kantkremla, storkremla, mandelkremla och tegelkremla till någon variant av sillkremla. Hittade en skarpt smakade röd kremla också, men den kändes för blek för giftkremla. Kanske att vädret mattat av färgen, vem vet! Den uppmärksamme skymtar säkert någon rabarbersvamp i korgen också, och en liten ensam sopp som hamnade i den korgen!
    [​IMG]

    [​IMG]

    En ståtlig flugsvamp!
    [​IMG]

    Vi hittade en hel uppsjö av blodriska och blåmjölkig riska (lite färre) också! Inga ordentliga bilder på dem här förutom i den nedre högra som är från rensningen! Ruskigt bra matsvampar! Övre bilden avslöjar en hel del fina och lagom stora tegelsopp också! Bra att blanda ut med!
    [​IMG]

    Allt gick tillsammans med några schyssta bitar entrecôte och sallad serverat med
    [​IMG]

    Lite mer regn och värme så har vi en schysst svamphöst här i Stockholmsområdet!
     
  4. Pontus

    Pontus Medlem

    På västkusten är det ett riktigt Karljohan-år. Inte i nivå med 2014, men jag har iallafall plockat ca 50 fina exemplar bara i skogsområden nära huset. Även rikligt med andra soppar, kantareller, blodriskor och diverse kremlor. Gillar ni Karljohan är det dags att ge sig ut, om någon vecka är det troligen för sent.
     
  5. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    KJ i Stockholm är en no-go det här året. Vi hittade en liten och en snyltingangripen stor rackare, men annars har jag inte sett någon alls! Riktigt synd, men det vimlar av tegel-, smör-, björk- och aspsopp så det gör väl inte så himla mycket!
     
    Pontus gillar detta.
  6. m_trobeck

    m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

    I Värmland har det funnits gott om Karl-Johan i år. Nu i helgen var dock de flesta bortom räddning och förstörda. Gick säkert förbi 100+ st som var angripna eller ruttna.
    Bra tröst då att trattisarna hittat upp! De var riktigt fina och spänstiga.
    Detta var skörden efter ca 1 timme i skogen.
    IMG_8977.JPG
     
  7. Pontus

    Pontus Medlem

    Mer svampporr. Ett snabbbesök i skogen gav ett gäng Karljohan, hyfsat med kantareller och några mandelkremlor.

    20170904_165042.jpg
    20170904_170923.jpg
    Nu blir det kantarellmackor! Karljohan-svamparna snabbtorkas och används i matlagningen i höst.
     
    Omar Khayyam, Segol, m_trobeck och 3 andra gillar detta.
  8. danryd

    danryd :)

    Hilfen bitter, de två små är nån sorts riska? De andra? Funnet i tall och ekskog DSC_1196.JPG
     
  9. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Ser ingen riska där, någon spindling på de två uppe till vänster tror jag. De andra ser lite ut som någon brosking, men inte nejlikbroskling.. Svårt att säga, men inget är matsvampar!
     
    danryd gillar detta.
  10. danryd

    danryd :)

    Den röda är väl en sillkremla, men den andra? DSC_1246.JPG DSC_1247.JPG
     
  11. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Ser ut som kantkremla, god matsvamp!
    Jag och bl.a. @ChristianB var ute igår o plockade tre korgar fulla av trattkantarell, taggsvamp, tegelsopp, Karl-Johan och svart trumpetsvamp! Det finns stora mängder svamp i skogarna nu!

    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  12. danryd

    danryd :)

    Fantastiskt mycket, kremlorna blev lite mosade av all tegelsopp och de stora taggsvamparna, plus att sopparna var ganska trista (mask å kross) så blev mindre svamp i magen än i påsen :(


    Men jag lär mig
     
  13. MagnusH70

    MagnusH70 Medlem

    Någon som har koll på tång?
    Det ska vara samma arter i Sverige som i Japan, men de är bättre på att ta tillvara dessa.
     
  14. Gurto

    Gurto Medlem

    IMG_1733.JPG
    Förutom kantareller, trattkantareller, rödgul trumpetsvamp, blomkålssvamp, taggsvamp, nejlikbroskskivling och diverse soppar har jag försökt lära mig lite nya svampar i å (och hitta dem); kremlor (tycker de är jäkligt lika varandra bara, bökigt att göra smaktest på alla), skäggriska (ska kokas och saltas in. Inte så smakrika men sjyst fast textur) och blodvaxskivling (bilden. Klassad som ätlig - dvs inga stjärnor, som jag förstått det. Tycker det är lite orättvist. Smörstekt med rödlök blev den riktigt trevlig om än relativt mild, men ändå inte mesig. Sen är ju den knallröda färgen rätt sjyst). Svart trumpetsvamp har jag dock ännu inte lyckats hitta.
     
    Daniel B, Tomas Lindblom, Emanuel och 1 annan gillar detta.
  15. Gurto

    Gurto Medlem

    IMG_1738.JPG
    Hjärtat från höstens första dovhjort. Ligger nu och rimmar i saltlag med enbär. Ska sen rökas. Första gånger jag testar att göra detta.
     
  16. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Grymt! Rökt hjärta är såååå jäkla gott!
     
    Gurto och MagnusH70 gillar detta.
  17. Gurto

    Gurto Medlem

    IMG_1747.JPG
    Fortsätter på samma tema: toast med bräss från dovhjortskalv och trattkantareller plockade på passet. Sämre kvällsmackor har jag ätit :)
     
    MagnusH70, Elvis, chambertin och 10 andra gillar detta.

Dela sidan