Iron Maiden-öl stoppat

Diskussion i 'Destillat & Öl' startad av vintomas, 11 maj 2013.

 1. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Sovjetbolagets censuravdelning slår till igen, denna gång mot ett Iron Maiden-öl med en tänkt etikett motsvarande deras singel Trooper från 1983.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/system ... ardrocksol

  Beskeden om varför man kommit fram till att bestämmelserna i Alkohollagen ska medföra just censur av en etikett med ett dödskallemonster verkar lite vaga. Blir man särskilt öltörstig när man ser en dödskalle? Är det så att just monster inte ska dricka alkohol?
   
 2. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Trooper = soldat = har vapen = man får inte visa någonting på en etikett som kan anses referera till vapen då vapen och alkohol absolut inte är förenligt.

  Eller så sitter Siwert Öholm i SS etikettsråd och alla vet ju att det bara är satanister och barnamördare som lyssnar på Maiden.

  Eller något.
   
 3. Hellman

  Hellman Medlem

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Morberg = jägare = har vapen = Morberg borde inte få vara med på bild på "hans" viner...

  Nej, jag tror mer på Siwert Öholm-teorin ;)
   
 4. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Det är 1980-tal och Siewert Öholm ser satanism i all hårdrock - ja, det hade jag nästan glömt bort. Men det är inte en så dum jämförelse. Jag tycker ju att det finns en klar anda av Studio S och moralpaniken över videovåld över Bolagets hela agerande kring etikettscensur, och det utspelade sig visst 1980. (Studio S alltså, etikettcensuren sker märkligt nog idag.) Vid den tidpunkten hade Sverige filmcensur med välvässade saxar, mellanölsförbud (från 1977), nyligen skärpta marknadsföringsregler för alkohol (1979) och var på väg att få lördagsstängda systembutiker (1982) och löntagarfonder. Detta som något slags eftersmälla från 1970-talet, innan den mer liberalt präglade s.k. högervågen hade nått sin fulla styrka senare under 1980-talet. (Och senare blommade den politiska korrektheten ut, så det här landet verkar alltid gå tillbaka till en ny form av "förmynderi" när den gamla slutligen dämpas...)
  Det är därför jag tycker att Systembolagets agerande i etikettsfrågorna är så anakronistiskt, och hör hemma mer under den tid då Sovjetunionen och Berlinmuren fortfarande fanns. Det är därför jag tycker att beteckningen Sovjetbolaget passar särskilt bra i just dessa sammanhang - det är inte bara allmänt raljerande utan specifikt raljerande.
   
 5. SUPRA

  SUPRA Bäst

 6. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Systembolaget känner av kritiken så pass mycket att man lägger upp en kommentar på förstasidan. Troligen har väl Iron Maiden fans ringt ner växeln.

  https://www.systembolaget.se/Press/Syst ... on-maiden/

  PS. Man behöver ju inte gå tillbaka till Sivert Öholm för ritualmordsteorier. Vi kommer väl alla ihåg Eva Lundgren som var inne på samma spår. Hon hade ju också tydliga kopplingar till den dåvarande regeringen.
   
 7. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Angående boken Iron Maiden Trooper

  Gällande boken Iron Maiden Trooper, så har författaren lämnat in en ansökan om att få publicera boken.
  Dialog pågår gällande utformning av bokens text, detta utifrån att den måste vara förenlig med gällande lagstiftning. I och med att dialog pågår kan varken vi eller författaren ge något besked när den lanseras.
  Gällande utformningen av böcker är såväl Sovjetförlaget liksom våra författare och förläggare skyldiga att följa publiceringslagen och praxis från Folkdomstolen.
  Dialog pågår som sagt gällande utformningen av boken och den dialogen för vi direkt med berörd författare/förläggare.
   
 8. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

 9. sunqan

  sunqan Vinös

 10. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Underbart.

  F-n va värdelösa de är!

  Man undrar vad i alkohollagen som förbjuder detta?

  Kapitel 7?
  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Alkohollag-20101622_sfs-2010-1622/#K3
   
 11. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Det löser Google. De har naturligtvis sparat orginalet. Citerar texten nedan och har lagt upp det som en PDF också

  Systembolagets kommentarer angående Iron Maiden
   
 12. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Hela hanteringen kring stoppet av Iron Maiden (som ju för övrigt är ett tortyrinstrument så passande namn) Trooper Beer är intressant som företeelse. Personligen så är jag inte så upprörd då vi ju har det system vi har och det är ju för övrigt inte en öl som jag skulle ha köpt.

  Sedan är det ju den Alkoholpolitiska Nämnden som i slutändan fattar besluten och där har vi "representation" från Riksdagen som tolkar lagen.. Att få leverantörer överklagar dit är väl heller inte så förvånande, vem vill bita den hand som föder en.

  Vad som är roande är effekten det här har haft på Systembolaget. Delar av folket är i uppror, de delar som kanske tidigare varit Systembolagets supporters ryter nu till. För de som har tid, läs kommentarer på Systembolagets Facebooksida som tidigare nämnts, Aftonbladet har tagit upp striden, Aftonbladet, uppmärksamhet i internationell press och ölsverige reser sig som en man

  Att man lägger ut en taffligt skriven pressrelease som sedan dras tillbaka visar på att Systembolaget blev tagen på sängen. Är övertygad om att detta är en fråga som nu diskuterats på VD-nivå.
   
 13. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Jag har också undrat det. Det enda jag hittills har kunnat hitta som skulle kunna vara tillämpligt är avtalet mellan Systembolaget och staten, som nog kan jämföras med en myndighetsinstruktion för en statlig myndighet.

  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Tillkannagivande-2012623-av_sfs-2012-623/?bet=2012%3A623

  4 § Bolagets produkturval ska vara sådant att ingen favorisering sker av inhemska produkter. Urvalet får endast grundas på en bedömning av produktens kvalitet, särskilda risker för skadeverkningar av produkten, kundernas efterfrågan och andra affärsmässiga hänsyn.

  På begäran av leverantör av produkt vilken avvisats från eller avförts ur Bolagets sortiment ska Bolaget skriftligen redogöra för de skäl som föranlett dess ställningstagande. Leverantören ska upplysas om sin rätt att få beslutet överprövat av Alkoholsortimentsnämnden.

  Med sortiment avses i detta avtal de alkoholdrycker som Bolaget köper in efter offertförfrågan och de alkoholdrycker som finns tillgängliga för försäljning i det s.k. beställningssortimentet.

  Jag har inte kunnat hitta något annat än det fetstilade ovan som ens med god vilja skulle kunna vara tillämpligt. Tolkning av juridiska texter är knepigt, men att etiketters utformning skulle kunna anses ge särskilda risker för skadeverkningar är ju en rätt extrem idé. Min tanke går ju snarast till skandalerna med viner med metanol eller dietylenglykol. Motsvarade fraser återfinns för övrigt också i förordningen som styr Alkoholsortimentsnämnden, http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Forordning-20071216-med-ins_sfs-2007-1216/?bet=2007%3A1216

  2 § ... Nämnden ska pröva om detaljhandelsbolaget följt vad som sägs i avtalet om att bolagets produkturval får grundas endast på en bedömning av produktens kvalitet, särskilda risker för skadeverkningar av produkten, kundernas efterfrågan och andra affärsmässiga hänsyn samt att någon favorisering inte får ske av inhemska produkter.

  10 § Nämndens beslut i ärenden om prövning ... får inte överklagas.
   
 14. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Även censureringen av Amagers öl Lust rätt nyligen fick tydligen internationell uppmärksamhet. Enligt den här danska artikeln uppmärksammades den från USA till Indien, och de kopplar ihop det med annat danskt som fördömts i Sverige, och då särskilt i PK-maffian.

  http://markedsforing.dk/artikler/kampagner/censur-blev-god-marketing

  Tydligen får ölcensur känslorna att svalla mer än vincensur i detta land.
   
 15. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  I Norge verkar detta bli en ickefråga då ölet i fråga kommer att få säljas i dagligvaruhandeln enligt Vinmonopolets FB-sida

   
 16. Keen

  Keen slan

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  SBs FB-sida är väldigt underhållande.

  Ta bara det här, oklart vad personen menar egentligen:

   
 17. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Jag var rätt aktiv i debatten mot filmcensur i början på 90-talet (var bland annat med i Siewerts Öholms Kvällsöppet :) ). Jag minns att jag då alltid var ”den onde” i debatterna. Eftersom jag var mot censur blev jag liksom för filmvåld och så var det alltid ”goda” småbarnsföräldrar med i debatterna som berättade hur illa deras barn påverkats av videovåldet. Inte för att jag brydde mig om det, men det fanns i alla fall olika sett att se på saken.

  Men finns det någon som argumenterar för censur av alkoholdryckers etiketter? Nykteristerna är säkert för censur men de är ju mot alla alkoholdrycker. Det blir en rätt skev debatt som förhoppningsvis leder till en mer intressant debatt om hela monopolets vara eller icke vara.
   
 18. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Det är nog ett av problemen, det finns ingen motpart, så det går inte att få någon debatt. Systembolaget är smarta här och glider bara undan. Alkoholsortimentnämnden är ju ansvarig och det sitter väl ett antal politiker där.

  http://www.kammarkollegiet.se/rattsavde ... ansattning
   
 19. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Jag pratade med en på SBs HQ i helgen, över ett glas vin, om detta och deras pressmeddelande.
  Känsligt ämne tydligen, man får inte vara kritisk. Fick en ond blick, sedan var det tydligen slutdiskuterat. ;D
   
 20. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Iron Maiden-öl stoppat

  Hur funkar etikettscensuren om man gör en s.k. privatimport? Någon som testat?
   

Dela sidan