Jérôme Prévost – missuppfattningar och halvsanningar

Diskussion i 'Vin' startad av MartinE, 28 mars 2020.

 1. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jag håller helt och hållet med @MartinE. "Champagnehus" är den oftast använda beteckningen (även på bl.a. engelska) på kategorin négociants-manipulants (NM), som producerar champagne på helt eller delvis inköpta druvor. Champagnehus täcker även "fuskkategorin" négociants-distributeurs (ND), som sätter egna etiketter på andras produktion.
  Organisationen för större champagnehus heter förvisso Union de Maisons de Champagne, men är väl en organisation för de stora och mestadels gamla champagnehusen (som är NM), som på engelska fortfarande brukar betecknas Grandes Marques. Det är en tydlig trend under senare decennier att tidigare renodlade småodlare (RM) expanderar och blir NM, och således finns det numera en typ av NM-producenter som knappt fanns förr. Jag har dock svårt att se någon principiell skillnad mellan de "halvstora" som börjat köpa in först under senare tid, t.ex. André Clouet (ej medlem i UMC), och de som gjort det länge, som t.ex. Besserat de Bellefon (medlem i UMC).

  RM är i princip samma som kraven för "Domaine" eller "Château" i andra franska vinregioner. Det betyder att det går bra att leasa vingården, snarare än att äga den. Även det räknas som egna druvor, eftersom de är odlade i egen regi. Det finns också en ovanlig producentkod SR i Champagne som står för société des recoltants, som ungefär är en RM ägd av flera släktingar. Sammantaget finns det alltså en viss flexibilitet kring ägarförhållanden, men mindre kring hur "driften" ser ut.

  Jag kan tänka mig att det finns mindre högklassiga producenter som gått över från att vara RM till att vara NM, som inte riktigt vill kännas vid att de inte längre ingår i kategorin småodlare, eftersom det på vissa "submarknader" kan vara mer prestigefullt att vara småodlare.
   
  LarsW, sunqan, Hardolph och 2 andra gillar detta.
 2. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Min synpunkt var att man kan vara NM utan att man är ett hus. Alla hus är NM.
  Att det sen är vanligt att man använder benämningen hus om NM producenter gör det inte rätt.
   
  Poussard gillar detta.
 3. Elvis

  Elvis Medlem

  Vilken tycker du är den korrekta definitionen av ett champagnehus då? Medlemskap i Union de Maisons de Champagne?
   
 4. gece

  gece Man vänjer sig.

  Om vi vill komplicera det hela lite, så lever ju JP faktiskt upp till EU-regler för årgångsmärkt endruvevin - han kunna marknadsföra sina viner som årgångs-PM. Upp till 15% vin från andra årgångar får enligt EU användas i årgångsmärkt vin; minst 85% av en viss druva ska användas om man har dess namn på etiketten.

  Så han har ju "så gott som" ett druvrent årgångsvin ;)
   
  MartinE gillar detta.
 5. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Ja, hos CIVC kan man tydligt läsa vad som gäller för definitionen ¨CHAMPAGNEHUS¨.
   
 6. Poussard

  Poussard Medlem

  Det är faktiskt inte så tydligt, vad jag kan hitta. Står t.ex. 320 maison de Champagne på en plats (givet att du talar om champagne.fr) men det är bara runt 100 medlemmar i UMC. Skicka gärna länk till var det är tydligt definierat!
   
 7. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Det du skriver är antalet hus och antalet medlemmar.
   
 8. Elvis

  Elvis Medlem

  Så det finns alltså 320 champagnehus varav ca 100 är medlemmar i UMC?
   
 9. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Så har jag tolkat det!
   
 10. Elvis

  Elvis Medlem

  Då är frågan hur många som har NM-status och inte räknas med bland de 320.
   
 11. MartinE

  MartinE Medlem

  Nu tycker jag i o f s du förenklar saker och ting när du skriver så! ;)

  För övrigt hade han ändå inte fått kalla sina champagner för årgångsvin - även om de hade varit det!
   
  magnum gillar detta.
 12. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

 13. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Det är 2 olika organisationer med olika begrepp. Union des Maisons de Champagne (House, Grandes Marques) och CIVC (NM,RM etc.)
   
 14. Elvis

  Elvis Medlem

  OK, men du menar att UMC har en egen definition av champagnehus som inte stämmer överens med att ha NM-status. Och enligt UMC:s definition finns det 320 champagnehus. Då skulle det vara intressant att veta hur det skiljer sig.
   
 15. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  NM-status är CIVC´s benämning inte UMC´s. ¨Maison¨ är UMC´s benämning inte CIVC´s. Om du läser här får du mera info https://maisons-champagne.com/en/professional/umc/origins-and-mission/article/missions
   
  Last edited: 30 mars 2020
 16. jrick

  jrick Medlem

  Jo årgångsvin men inte årgångschampagne. Väl?
   
 17. MartinE

  MartinE Medlem

  Jag tror jag förstår vad du menar, men nu är det ju, som sagt, inget årgångsvin. Och eftersom det är under Champagne AOC han gör sina viner bör väl dess reglemente, som säger minimun 36 månader på jästfällningen för att årgångsklassas, rimligen trumfa ut ev övriga, mindre strikta krav som berör vin i allmänhet! :)
   
  magnum gillar detta.
 18. Elvis

  Elvis Medlem

  Jag har ställt frågan till både CIVC och UMC om NM-status = champagnehus eller inte. Jag fick svar av CIVC idag:

  A Negociant Manipulant is the same as a "Champagne House" or "Maison de Champagne" in French. "Negociant Manipulant" is the professional name but it is not clear for the public so we use "Champagne house" outside the professional sphere.

  There are at present 358 Champagne Houses.
   
  thunberg, MartinE, Daniel A och 3 andra gillar detta.
 19. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Intressant. Vore kul och se listan!
   

Dela sidan