Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Klimatanläggning, byggråd mm för vinkällare i källare

Hej,
Efter många försök att läsa andra trådar om vinkällarbyggen, och lära av dem, så landar jag ändå i några funderingar som jag inte reder ut själv. Jag tar hemskt gärna emot tips om samma sak diskuterats här, byggahus.se eller på andra ställen istället för att vi tar det en gång till.

Vi har ett sutteränghus med rum i källarvåningen som fungerat rätt bra som passiv vin/matkällare. Av lite olika anledningar har jag återigen tagit upp funderingarna på att bygga om det rummet så det lämpar sig bättre för vinlagring. Dels för att jag under förra året äntligen kommit till skott med att köpa hem lite viner och bygga upp vinlagring hemma. I vinkällaren finns det både ett par års närtidskonsumtion men även en del viner som är tänkta att lagras, bland dem en trevlig liten samling portvin med lång lagringshorisont.

Rummet är inte stort. Idag är det mindre än 3 kvm men vi planerar att ta lite mer yta från rummet intill när vi gör iordning. Men den rimliga storleken kommer nog landa på runt 500 flaskors kapacitet. Klart jag inser att man kommer vilja ha mer när det är fullt, men det är ändå mer än ingen vinkällare :)

Idag har rummet en vägg mot ytterväggen - guten/murad/lekablock (??) vilken ger bra kyla i sig. Just idag står det 13,5 grader på termometern och 58% luftfuktighet. På somrarna går det upp. Och om jag mins rätt kan det under somrarna ligga på 18 grader, säkert lite varmare under värmeböljorna.

Det är ett par saker som driver att jag vill göra om - ett är att i 70-talshuset är väggarna i källaren byggda med spånskivor. Vi har inga märkbara fuktskador eller fuktproblem men när vi gör om i något rum så vill vi bygga rätt. Väggarna och dörren är dessutom inte isolerade någonting så jag tänker att klimatet i rummet kan ju bara gynnas av att jag isolerar det bättre.

Det jag funderar på, och skulle vilja dryfta är dels klimatanläggning och dels väggkonstruktion. Jag kan säkert ha funderingar om hyllor och layout, men det tar vi i nästa steg.

Vi tar vägg först (och här kanske det är byggahus.se som är bättre, men jag ser ju att flera här har byggt egna vinkällare så ni kan säkert en del också)
Jag tänker att den murade väggen mot marken utanför får vara som den är. Det är ju en av källorna till kyla och stabilitet i klimatet.

Innerväggarna tänkte jag bygga med plåtreglar, någon form av fukt/källarvänlig skiva - sist vi byggde i källaren var det cementfiberskivor som gällde, det kanske finns nya smidigare varianter idag. Mellan skivorna sätts isolering.

Isolering - spelar det roll om man använder mineralull eller cellplast? Hur brett är att rekommendera?

Fuktspärr - är det rätt tänkt att sätta fuktspärr på utsidan av isoleringen - mellan plåtregel och skivmaterial? Jag förutsätter att man behöver fuktspärr då det är temperaturskillnad mellan rummen runtomkring - vilka är normalt uppvärmda rum. Hur gör man isåfall i innertaket? Borde jag riva innertaket, lägga fuktspärr mot golvet ovanför och sedan isolera igen och slutligenskiva nedåt? De reglarna kommer ju inte bytas så det kommer vara träreglar mellan våningsplanen uppåt.

Som dörr tänker jag mig en billig ytterdörr, kanske med extra tätlister.

Låter detta rimligt eller finns det något uppenbart jag missat?

Sedan klimatanläggning
Först finns det såklart frågan om klimatanläggning behövs eller ej. Efter att läst andra trådar känns det som en "hur långt är snöret" fråga. Jag har landat i att jag nog gärna vill kunna ha en klimatanläggning, jag vill inte bygga bort den möjligheten, men jag skulle kunna tänka mig att göra om väggar och dörr först, för att se ett år hur det varierar med temperatur - och sedan lägga till klimatanläggning om det varierar för mycket.

De saker jag tänker på eller oroar mig lite för med klimatanläggning är ljudet från maskinen, hur mycket man värmer upp rummet bredvid och kostnad.

1. värme
Jag kan ju dra överskottsvärmen genom ytterväggen, då behöver man inte oroa sig för att det blir för varmt i rummet bredvid. Men det är ju synd om man inte återanvänder värmen när man kan. Jag har en hall/trapphus åt ena hållet och ett rum med garderober och träningsrum åt andra hållet. Inget av de rummen vill jag ha extra varmt. Hur mycket varmare får man räkna med att det blir om man leder ut värmeöverskottet åt ett sidorum?

2. ljud
Är det obefogad oro att det kan komma att låta mycket från aggregatet? Finns det några generella tips om vilka som låter lite?

3. kostnad
Med potentiellt 500 flaskor i källaren så vill jag ju inte dra på en kostnad på klimatanläggning som blir väldigt stor jämfört med vinkällarens bundna kapital. Jag köper hellre en Norcool CU-450 för 15000 om det funkar, istället för 35000 på en EuroCave Inoa 25.

Det finns en möjlighet att använda bergvärmesystement i huset med en kylkonvektor för att kyla vinkällaren. Jag har tittat på det tidigare men jag mins inte riktigt varför jag släppte det. Och jag ser inte många som diskuterar den lösningen för att kyla vinkällare. Någon som har erfarenhet av det eller sett det diskuteras någon stans?

Hälsnignar
Chase
 

teamOP

Leverantör
Kylkonvektor och bergvärme är riktigt bra. Du har frikyla samt laddar hållet på sommaren inför vintern. Dock blir det rördragning, så det är bra ifall bergvärmeanläggning samt anslutning ligger rätt positionerat i huset. Du behöver även en liten pump, backventil samt två anslutningar till rörläggning mot berg. Jag har förberett allt men kopplade inte dit konvektorn då temperaturen blev låg i vinkällaren ändå. Det blir även en tyst lösning vilket jag alltid ger prio.
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Hej,
Efter många försök att läsa andra trådar om vinkällarbyggen, och lära av dem, så landar jag ändå i några funderingar som jag inte reder ut själv. Jag tar hemskt gärna emot tips om samma sak diskuterats här, byggahus.se eller på andra ställen istället för att vi tar det en gång till.

Vi har ett sutteränghus med rum i källarvåningen som fungerat rätt bra som passiv vin/matkällare. Av lite olika anledningar har jag återigen tagit upp funderingarna på att bygga om det rummet så det lämpar sig bättre för vinlagring. Dels för att jag under förra året äntligen kommit till skott med att köpa hem lite viner och bygga upp vinlagring hemma. I vinkällaren finns det både ett par års närtidskonsumtion men även en del viner som är tänkta att lagras, bland dem en trevlig liten samling portvin med lång lagringshorisont.

Rummet är inte stort. Idag är det mindre än 3 kvm men vi planerar att ta lite mer yta från rummet intill när vi gör iordning. Men den rimliga storleken kommer nog landa på runt 500 flaskors kapacitet. Klart jag inser att man kommer vilja ha mer när det är fullt, men det är ändå mer än ingen vinkällare :)

Idag har rummet en vägg mot ytterväggen - guten/murad/lekablock (??) vilken ger bra kyla i sig. Just idag står det 13,5 grader på termometern och 58% luftfuktighet. På somrarna går det upp. Och om jag mins rätt kan det under somrarna ligga på 18 grader, säkert lite varmare under värmeböljorna.

Det är ett par saker som driver att jag vill göra om - ett är att i 70-talshuset är väggarna i källaren byggda med spånskivor. Vi har inga märkbara fuktskador eller fuktproblem men när vi gör om i något rum så vill vi bygga rätt. Väggarna och dörren är dessutom inte isolerade någonting så jag tänker att klimatet i rummet kan ju bara gynnas av att jag isolerar det bättre.

Det jag funderar på, och skulle vilja dryfta är dels klimatanläggning och dels väggkonstruktion. Jag kan säkert ha funderingar om hyllor och layout, men det tar vi i nästa steg.

Vi tar vägg först (och här kanske det är byggahus.se som är bättre, men jag ser ju att flera här har byggt egna vinkällare så ni kan säkert en del också)
Jag tänker att den murade väggen mot marken utanför får vara som den är. Det är ju en av källorna till kyla och stabilitet i klimatet.

Innerväggarna tänkte jag bygga med plåtreglar, någon form av fukt/källarvänlig skiva - sist vi byggde i källaren var det cementfiberskivor som gällde, det kanske finns nya smidigare varianter idag. Mellan skivorna sätts isolering.

Isolering - spelar det roll om man använder mineralull eller cellplast? Hur brett är att rekommendera?

Fuktspärr - är det rätt tänkt att sätta fuktspärr på utsidan av isoleringen - mellan plåtregel och skivmaterial? Jag förutsätter att man behöver fuktspärr då det är temperaturskillnad mellan rummen runtomkring - vilka är normalt uppvärmda rum. Hur gör man isåfall i innertaket? Borde jag riva innertaket, lägga fuktspärr mot golvet ovanför och sedan isolera igen och slutligenskiva nedåt? De reglarna kommer ju inte bytas så det kommer vara träreglar mellan våningsplanen uppåt.

Som dörr tänker jag mig en billig ytterdörr, kanske med extra tätlister.

Låter detta rimligt eller finns det något uppenbart jag missat?

Sedan klimatanläggning
Först finns det såklart frågan om klimatanläggning behövs eller ej. Efter att läst andra trådar känns det som en "hur långt är snöret" fråga. Jag har landat i att jag nog gärna vill kunna ha en klimatanläggning, jag vill inte bygga bort den möjligheten, men jag skulle kunna tänka mig att göra om väggar och dörr först, för att se ett år hur det varierar med temperatur - och sedan lägga till klimatanläggning om det varierar för mycket.

De saker jag tänker på eller oroar mig lite för med klimatanläggning är ljudet från maskinen, hur mycket man värmer upp rummet bredvid och kostnad.

1. värme
Jag kan ju dra överskottsvärmen genom ytterväggen, då behöver man inte oroa sig för att det blir för varmt i rummet bredvid. Men det är ju synd om man inte återanvänder värmen när man kan. Jag har en hall/trapphus åt ena hållet och ett rum med garderober och träningsrum åt andra hållet. Inget av de rummen vill jag ha extra varmt. Hur mycket varmare får man räkna med att det blir om man leder ut värmeöverskottet åt ett sidorum?

2. ljud
Är det obefogad oro att det kan komma att låta mycket från aggregatet? Finns det några generella tips om vilka som låter lite?

3. kostnad
Med potentiellt 500 flaskor i källaren så vill jag ju inte dra på en kostnad på klimatanläggning som blir väldigt stor jämfört med vinkällarens bundna kapital. Jag köper hellre en Norcool CU-450 för 15000 om det funkar, istället för 35000 på en EuroCave Inoa 25.

Det finns en möjlighet att använda bergvärmesystement i huset med en kylkonvektor för att kyla vinkällaren. Jag har tittat på det tidigare men jag mins inte riktigt varför jag släppte det. Och jag ser inte många som diskuterar den lösningen för att kyla vinkällare. Någon som har erfarenhet av det eller sett det diskuteras någon stans?

Hälsnignar
Chase
Mycket av det du frågar efter har diskuterats i andra trådar. Använd sökfunktionen.

Exempelvis diskuteras frikyla här. Har du möjlighet till frikyla är det odiskutabelt det du ska ha. Själv hade jag satsat krutet på isolering inklusive dörr och sparat resten till vin med dina fina förutsättningar. Är du osäker så förbered för frikyla som @teamOP gjort.
 
Tack
Jag sökte, men uppenbart inte bra nog. Så tacksam för länken.

Min bergvärmeanlägning har redan avstickare (eller vad man kallar det) installerade på rören för att kunna koppla på frikyla. Det gjorde vi vid orginalinstallationen. Den ligger hyfsat nära vinkällaren. Det blir ca 8 meter rördragning.

Då kan tror jag slutsatsen kring kylning snabbt bli att om jag behöver kylanläggning så är frilla via bergvärme mitt smartaste val. Men eventuellt vänta jag med installationen det för att se hur temperaturen rör sig under året, bara jag planerar in det layoutmässigt i min rum. Det är ju möjligt att det klarar sig bra bara jag isolerar och skaffar bättre dörr. Och det är klart att jag hellre lägger pengarna på vin än kylanläggning :) Efter att kollat en sväng på värmepumpsforumet så verkar kostnaden för kylkonvektor för mig ligga på mellan 10 och 20 ksek beroende på märke och installation.

Då letar jag vidare efter byggtips kring väggarna.

Jag satt igår och skissade på layout för hyllor. Det jag har idag i källaren är gjort med Redracks modulkoncept. Finns det något uppenbart bästa val av skissprogram i datorn för att göra en ritning av vinkällarlayout? Jag testade sketchup men blir inte riktigt vän med det. Det kanske är lika så enkelt att sätta sig med papper och penna, klippa ut små moduler som man gjorde när man var liten och skulle möblera om sitt rum och se hur det är smartast att designa hyllsystemen längs väggarna. Då jag kommer bygga om innerväggarna har jag ju lite flexibilitet i hur stort rummet kommer vara, så smartast är ju att tänka till först kring det med vilka hyllor som får plats.
 

lukastollig

Pudelfantast
Många av frågorna har som sagt diskuterats tidigare. Beroende på konstruktionen av resten av huset hade jag också övervägt murade väggar med håltegel, exv porotherm. Välj en sten med så mycket luft i förhållande till tegel som möjligt. Minst 15-20 cm tjock. Förutsätter betongplatta i golvet naturligtvis. Den stora fördelen är att du helt slipper bekymret med fukt, tätskikt etc. då materialet bär fukt själv och droppunkten kan vandra i väggen.
 
Tack, det där var intressant. Resten av husets konstruktion skulle nog helt klart fungera med det där materialet. Jag hade murade väggar som ett alternativ, men är inte påläst om hur isoleringen är på det jämfört med "vanliga" väggar. Det förenklar ju en del om man slipper tänka på daggpunkt etc. Nackdelen är kanske dock att väggarna blir tjockare och tar någon decimeter till av utrymme som kan användas till annat. Men detta skall jag ha med som ett av alternativen.
 

teamOP

Leverantör
Ett tips som jag varmt kan rekommendera är att förvara vin i plastbackar med lock typ "IKEA". Jag har inget behov av att gulla viner, jag visar sällan min vinkällare och ifall någon vill titta så ser man rätt mycket genom de genomskinliga backarna. Jag har däremot min viner i ett vinkällarprogram samt varje back markerad med årtal. Gull sker i programmet där jag flyttar, markerar o planerar mat. Flaskorna är skyddade från damm. Vidare skapar backen i sig en liten mikromiljö som håller temperaturvariationer nere. Varje back rymmer ca 20 flaskor. Varje backstapel står på 20 cm sand för att skydda mot vibrationer.
 
  • Like
Reactions: Jos

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Ett tips som jag varmt kan rekommendera är att förvara vin i plastbackar med lock typ "IKEA". Jag har inget behov av att gulla viner, jag visar sällan min vinkällare och ifall någon vill titta så ser man rätt mycket genom de genomskinliga backarna. Jag har däremot min viner i ett vinkällarprogram samt varje back markerad med årtal. Gull sker i programmet där jag flyttar, markerar o planerar mat. Flaskorna är skyddade från damm. Vidare skapar backen i sig en liten mikromiljö som håller temperaturvariationer nere. Varje back rymmer ca 20 flaskor. Varje backstapel står på 20 cm sand för att skydda mot vibrationer.
Lyxvarianten är tyska Weinbox som har recenserats här.
 
Jag tror att jag, iallafall änsålänge, har ett litet behov av att gulla viner både i Cellartracker och i verkligheten. Så en del av glädjen i att bygga vinförvaring för mig går också ut på att bygga ett hyllsystem som ser trevligt ut. Även om jag inte har utrymme nog för att kunna vara i vinkällaren utan det mest blir dryckesförvaring, och kanske lite extrasval för mat. Men jag gillar att höra era andra perspektiv på hur ni tänkt med vinförvaring, det finns alltid aspekter man inte tänkt på själv - som kan få en att ändra sig till det bättre.
 

Vingubben

Medlem
Weinbox eller andra lådor för förvaring är suveränt när det skall lagras länge, men annars är ju en stor del av tjusningen med vinkällare att med visuella intryck kunna kontemplera över dagens val av vin. Många gånger har jag en bra idé om vilket vin som skall väljas innan jag går in i källaren, men väl där så får man syn på en flaska som man nästan glömt bort och som ropar efter uppmärksamhet. CT eller andra digitala verktyg är verkligen fantastiska men den visuella biten har dom inte fått till ännu så när man passerar en viss gräns på antalet flaskor så är det lätt att tappa översynen.
 

Jos

Medlem
Ett tips som jag varmt kan rekommendera är att förvara vin i plastbackar med lock typ "IKEA". Jag har inget behov av att gulla viner, jag visar sällan min vinkällare och ifall någon vill titta så ser man rätt mycket genom de genomskinliga backarna. Jag har däremot min viner i ett vinkällarprogram samt varje back markerad med årtal. Gull sker i programmet där jag flyttar, markerar o planerar mat. Flaskorna är skyddade från damm. Vidare skapar backen i sig en liten mikromiljö som håller temperaturvariationer nere. Varje back rymmer ca 20 flaskor. Varje backstapel står på 20 cm sand för att skydda mot vibrationer.
Hur många vågar du ställa på varandra?
Denna storlek? https://www.ikea.com/se/sv/p/samla-lada-med-lock-transparent-s69440822/
 

Nyllet

Medlem
Weinbox eller andra lådor för förvaring är suveränt när det skall lagras länge, men annars är ju en stor del av tjusningen med vinkällare att med visuella intryck kunna kontemplera över dagens val av vin. Många gånger har jag en bra idé om vilket vin som skall väljas innan jag går in i källaren, men väl där så får man syn på en flaska som man nästan glömt bort och som ropar efter uppmärksamhet. CT eller andra digitala verktyg är verkligen fantastiska men den visuella biten har dom inte fått till ännu så när man passerar en viss gräns på antalet flaskor så är det lätt att tappa översynen.

+1! Utöver att det är en stor del av tjusningen för mig själv så är det väldigt trevligt att kunna ta med vinintresserade gäster ner i källaren för att själva vara med och välja pava.

Jag tror att jag, iallafall änsålänge, har ett litet behov av att gulla viner både i Cellartracker och i verkligheten. Så en del av glädjen i att bygga vinförvaring för mig går också ut på att bygga ett hyllsystem som ser trevligt ut. Även om jag inte har utrymme nog för att kunna vara i vinkällaren utan det mest blir dryckesförvaring, och kanske lite extrasval för mat. Men jag gillar att höra era andra perspektiv på hur ni tänkt med vinförvaring, det finns alltid aspekter man inte tänkt på själv - som kan få en att ändra sig till det bättre.

Jag har en matkällare där jag på en långsida har hyllsystem från Quercia och kan starkt rekommendera dem. Billiga, snygga och stabila. Jag har också lite vanliga hyllor för öl och tillfällig förvaring av annat som inte riktigt får plats i kylen, t.ex. julskinkan. För de lite längre lagringshorisonterna kör jag lådor för att få lite effektivitet i det hela. Jag tänker att jag kan flytta över viner från lådorna till hyllorna i takt med att det börjar bli dags att fundera på konsumtion. Jag förstår inte grejen med utrymme för att kunna tillbringa tid i källaren, det är ju inte så trevligt att sitta och uggla i en källare som håller 8-12 grader.
 
Jag tror att jag, iallafall änsålänge, har ett litet behov av att gulla viner både i Cellartracker och i verkligheten. Så en del av glädjen i att bygga vinförvaring för mig går också ut på att bygga ett hyllsystem som ser trevligt ut. Även om jag inte har utrymme nog för att kunna vara i vinkällaren utan det mest blir dryckesförvaring, och kanske lite extrasval för mat. Men jag gillar att höra era andra perspektiv på hur ni tänkt med vinförvaring, det finns alltid aspekter man inte tänkt på själv - som kan få en att ändra sig till det bättre.
Jag håller precis på att slutföra inredningen av min källare.
Jag har valt IKEAs hyllsystem IVAR och sen målat det falusvart.
Mycket lättmonterat och känns stabild när man förankrat det i väggen.
d.jpg
f.jpg
 

teamOP

Leverantör
Weinbox eller andra lådor för förvaring är suveränt när det skall lagras länge, men annars är ju en stor del av tjusningen med vinkällare att med visuella intryck kunna kontemplera över dagens val av vin. Många gånger har jag en bra idé om vilket vin som skall väljas innan jag går in i källaren, men väl där så får man syn på en flaska som man nästan glömt bort och som ropar efter uppmärksamhet. CT eller andra digitala verktyg är verkligen fantastiska men den visuella biten har dom inte fått till ännu så när man passerar en viss gräns på antalet flaskor så är det lätt att tappa översynen.
Jag har även några lådor i samma serie som har större lock men är två flaskor grunda. Det som mognar fram lägger jag i dessa lådor för visuell presentation. Dock har jag inte fyllt på dessa de sista åren då jag kör allt mer digitalt.
 

Jos

Medlem
Jag har även några lådor i samma serie som har större lock men är två flaskor grunda. Det som mognar fram lägger jag i dessa lådor för visuell presentation. Dock har jag inte fyllt på dessa de sista åren då jag kör allt mer digitalt.
Ok tack, låter som det blir en jäkla massa staplar om man har mycket vin. En bra idé men tror jag behöver något mer höjdeffektivt.
 
Toppen