Konjak

Diskussion i 'Destillat & Öl' startad av Elvis, 10 november 2008.

 1. Elvis

  Elvis Medlem

  Jag brukar alltid ha en flaska konjak hemma. Jag tycker att det kan vara gott emellanåt men främst har jag den för att bjuda på. Nu har min senaste flaska (en Grönstedts XO som jag fått i present) tagit slut så förrådet behöver alltså fyllas på.

  Vad rekommender ni?
   
 2. Håkan

  Håkan Medlem

  SV: Konjak

  Jag skulle rekommendera firmorna Delmain och Jean Filloux. Sedan får plånboken bestämma vilken av deras varianter du väljer.
  Om du slår till på Delamain Reserve de la Famille eller Jean Fillioux Réserve Familiale så kommer du aldrig mer vilja dricka någon annan konjak, himmelska. Men de i lägre prisklasser är inte så dumma de heller. Och ärligt talat, kan man lägga ner över 2000 kr för en flaska skumpa borde man kunna lägga lika mycket på en Konjak, eller hur?
   
 3. R.P

  R.P Medlem

  SV: Konjak

  Håller med Håkan om Delamain, väldigt god konjak. En klassiker som jag också gillar är Martell Cordon Bleu.
   
 4. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  SV: Konjak

  Kan ni förklara det här, konjaksfantaster??
  Så fort jag dricker konjak och främst när jag kombinerar den med kaffe, så får jag en sån sjuhelsikes halsbränna.
  Aldrig annars, inte av något. Jag skulle kunna dricka fotogen blandat med tabasco utan att få halsbränna.
  Varför just konjak??
   
 5. R.P

  R.P Medlem

  SV: Konjak

  Det kanske är kaffet...::)
   
 6. anders

  anders Medlem

  SV: Konjak

  Delamain RdF är flytande godis. Men eftersom du skriver att du bjuder bort spriten så måste det vara snubbar med intresse för det hela annars är det pärlor till svin.
  Delamain gör även en billigare variant som kallas Pale & Dry Det är dock en ganska speciell konjak och gör verkligen skäl för namnet. Man får tankar i riktning åt sherryhållet.
  En konjak som jag brukar ha är Grönstedts VO. Det är en bra allroundkonjak som jag tycker funkar till kaffet, till cigarren och även solo. Den är även ok att använda i maten men kanske lite overkill där, Monopole brukar jag köra med. VO är fylligt fruktig skulle jag säga, inte fullt så mogen i strukturen som XO. Och VO brukar uppskattas av icke-kännare.
  Och Sjödin, prova att köpa konjak på SS och inte ur bakluckan på en gammal Vaz med ryska plåtar. ;D
   
 7. SV: Konjak

  Håkan kan det här med Cognac.

  Har själv en Jean Fillioux -83 i hyllan hemma som är riktigt riktigt bra. Den har en lite robustare karaktär än exemplevi de flesta varianter från Delamain som är mer sammetslena och underbara de också.
  Min matlagningscognac för tillfället är en Bache Gabrielsen XO, omöjlig att dricka, perfekt i såsen eller till flambering.

  I övrigt vill jag slå ett slag för Vieille Prune oavsett producent.
   
 8. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Konjak

  Tack för bra tips! Jag dricker konjak så sällan, så jag har bestämt mig för att ha en riktigt bra konjak hemma. (Men måste nog ha en ren bjudkonjak också.) Jag ska nog prova den där Delamain Reserve de la Famille!
   
 9. Krug88

  Krug88 Medlem

  SV: Konjak

  Jag brukar alltid se till att ha lite Hennessey hemma.
  Både privilege och XO, inte så farligt pris heller...
   
 10. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Konjak

  Är det inte så att beskan i kaffet och alkoholen i Cognac förstärker varandra? Dessutom är ju Cognacen viniös/druvig i sin karaktär vilket förstärker krocken ytterligare om man jämför med till exempel whisky och kaffe.
   
 11. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  SV: Konjak

  Ja, det kanske är en rimlig förklaring. Hursomhelst så har jag ALDRIG haft liknande känningar av NÅGON annan mat eller dryck, utan bara av konjak. Jäkla tur att det finns annat gott att dricka...
   
 12. Håkan

  Håkan Medlem

  SV: Konjak

  Försöker få liv i den här tråden. Har ingen erfarenhet av A E Dor eller Thesseron men är lite sugen på att prova. Har lite slut i Cognacslagret just nu. Någon som kan hjälpa mig?
   
 13. lepatrik

  lepatrik Medlem

  SV: Konjak

  delaimain
   
 14. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Konjak

  Jag vill minnas en cognac vid namn Frappin som jag var vansinnigt förtjust i för ett gäng år sedan sedan. Den importerades då av Divine och det är samma ägare som till favoritskumpan Gosset.
   
 15. SUPRA

  SUPRA Bäst

 16. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Konjak

  Den är god.
   
 17. Öhman

  Öhman Medlem

  SV: Konjak

  Bache-Gabrielsen levererar faktiskt spriten till Grönstedts.
   
 18. Öhman

  Öhman Medlem

  SV: Konjak

  Sorry. Skrev snabbare än jag tänkte.
  Det är Braastad och ingen annan som levererar till Grönstedt.
   
 19. SV: Konjak

  I mitt tycke en skräpcognac. Jag köpte en B-G XO på Gardemoen förra året, vilket var ett stort misstag.
  Den fungerar endast för smaksättning i såser och flambering.
  Till avec gäller Delamain och Jean Fillioux just nu. När dessa börjar sina kommer jag nog införskaffa lite Pierre Ferrand. Samtliga varianter från Ferrand jag provat hittils har varit magiskt bra. A E Dor är som tidigare nämnts i tråden även det en riktig höjdarproducent.
   
 20. Frankofilen

  Frankofilen Medlem

  SV: Konjak

  Vad gäller Pierre Ferrand är historien lite komplicerad tycker jag. Det är firma Gabriel & Andreu som säljer flaskorna med det namnet som bla finns på SB. Hur de köpte rättigheterna till detta varumärke är lite höljt i dunkel, men många verkar anse att det hela inte gick riktigt rätt till. Den riktige Pierre Ferrand var fortfarande vid god vigör när jag besökte honom i Ségonzac för några år sedan. Precis som hos så många andra franska småproducenter klev man mer eller mindre direkt in i vardagsrummet, själva provningen ägde rum i något som mest kan liknas ett garage. Hans fru var väldigt trevlig trots att vi kom oanmälda, och pratade gärna om ditten och datten. Historien om Gabriel & Andreu var dock känslig, men hon antydde att dessa "unga män" mer eller mindre lurat brallorna av Pierre och stora delar av de fat som både han, hans far och farfar destillerat och lagrat. När Pierre själv dök upp - i blåställ och skitiga händer som det anstår en legend - ville han helst inte prata om ämnet.

  Den riktige Pierre Ferrand säljer förresten fortfarande egen cognac - fast numera under etiketten "Pierre de Ségonzac". Hans Sélection des Anges är riktigt bra, för att inte tala om hans XO - riktigt ranciostinn från +40 år på fat. Tyvärr sedan länge uppdruckna...
   

Dela sidan