Läckande kork

Diskussion i 'Vin' startad av Silex, 23 juni 2014.

 1. Silex

  Silex Medlem

  Fick leverans av en äldre flaska (drygt 40-årig Barolo) som visar sig ha läckt lite vid transporten. Flaska och fyllnadsnivå såg bra ut vid inköp och två andra flaskor klarade transporten bra. Uppskattar att nivån i flaskhalsen sjunkit ca 0,5-1cm. Min fråga är vad ni tror - är det enda att göra att öppna och dricka närmaste dagarna eller skulle den gå att spara några veckor eller månader om den inte läcker mer?
   
 2. Mats

  Mats Gone todash....

  Jag skulle öppna den så snabbt som möjligt för att vara på den säkra sidan, men risken är nog stor att vinet redan är förstört. Jag har svårt att se hur läckaget ska ha uppkommit under transporten utan korken var nog kass sedan tidigare och då har ju syre kommit in under lång tid, kanske år. Du kan ju ta bort folien och se hur korken ser ut och känns och och kolla om den sitter så löst att den går att trycka ner lite med ett finger för att få en hint om hur den är. Har nivån sjunkit 0.5-1 cm under transporten måste läckaget vara ganska stort och man borde kunna se att korken är dålig. Är korken perfekt och det kanske inte läkt ut så mycket som du befarar och om den är tät i liggande nu borde den syremängd som kommit in inte vara något större problem och kanske vinet fortfarande är helt OK att spara ett längre tag men varför chansa, se det som ett bra skäl till att få öppna en gammal Barolo!
   
  Last edited: 24 juni 2014
  StefanAkiko, Silex och Magnus L gillar detta.
 3. Silex

  Silex Medlem

  Både frustrerad och lättad nu. Jag tror att flaskan faktiskt är ok. Visade sig att leverantören hade slut på förpackningar och därför använde en gammal förpackning där en flaska läckt tidigare. Det gjorde att det fanns spill i förpackningen, luktade vin och en del färgat av sig på toppen av folien. Efter att ha tittat närmare på folien så tyder allt på att vinet kom utifrån och inte inifrån. Idiotiskt att packa på det viset, men jag är glad att flaskan verkar ha klarat sig. Tanken är att ha med den i en provning, så även om det skulle vara kul att dricka upp den så skulle det blivit en flaska mindre till provningen (och en oberäknad kostnad för mig).
   
  Mats och Larseman gillar detta.
 4. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Jag håller med @Mats i det mesta och råder dig till att dricka asap. Helst redan i afton. Estrellas Grillchips funkar tom bättre än rostad franska och Icaost. Och: kanske det bästa är att returnera till leverantören oöppnat?
  Tycker din leverantörs ord mest liknar VÄLDIGT underlig hittepå.
  Nästan så att man börjar undra åt flera håll.
  Vilken leverantör?
  Jag vill ha koll på min Svarta Lista!
  ...och kom inte med @Matlen och hans "nej jag vill inte berätta för jag gillar leverantören av denna pizza" utan skydda oss andra samtidigt som du ger leverantören gedigen feedback att DET ÄR INTE OK ATT LEVERERA SEKUNDA VINER OCH INTE OK ATT LEVERERA SEKUNDA KARTONGER.
  Typ.
  Men, jag vill iaf veta din leverantör!
   
  Last edited: 24 juni 2014
  Mattias Schyberg gillar detta.

Dela sidan