Lagring

Diskussion i 'Vin' startad av Krisman, 20 februari 2009.

 1. Krisman

  Krisman Medlem

  Har kanske tagits upp i en annan tråd.
  Men en intressant diskussion. Lagring av flaska liggande eller stående? Vad talar för och vad talar emot.

  Hur bra klarar sig sprit som är öppnad?

  Tankar och åsikter?!
   
 2. Lando

  Lando Medlem

  SV: Lagring

  Finns nog några trådar om det, men det som gäller enligt expertisen är väl liggande flaskor, även vad gäller champagne. Jag tror öppnad sprit klarar sig mycket länge, för ett par år sedan läste jag ett Romtest i tidningen Gourmet där testaren jämförde med sin 40 år gamla rom (alltså inköpt för typ 40 år sen) och den hade inte blivit dålig.
   
 3. Krisman

  Krisman Medlem

  SV: Lagring

  Det var en "sommelier" som tagit weset advanced. Han rabblade på en j--a harang. Att korken inte torkar och att de tyska glaskorkarna är de bästa. Fint sa jag efter ett tag, jag har oxå sommelier utbildning och tagit Weset advanced, jag tror dock att det inte är så bra att lagra flaska stående länge.
  Kollade med en av sveriges topsommelierer han hävdade att korken torkar om flaskan står upp.
  Kan inte uttala mig om glaskorken men den ska ju vara bra.

  I slutet av samtalet frågade jag var han jobbade. Han var "frilansande sommelier"
   
 4. David W

  David W Medlem

  SV: Lagring

  Det hela beror väl på hur länge du tänker lagra dina flaskor. Tänker du lagra dem i 10-20år så är det nog både säkrast och mest praktiskt att ha dem liggande. Förstår faktiskt inte varför man skulle ha dem stående, med risk för att de välter etc.
   
 5. Öhman

  Öhman Medlem

  SV: Lagring

  I princip ska inte korken behöva vara i kontakt med vinet då korkens struktur är ogenomtränglig för gas och vätska. Ett intressant resultat kom man fram till vid en jämförande studie mellan liggande och stående buteljer som gjordes vid UC Davies så gjordes. Konditionen på korkarna var jämförbara...MEN korken i flaskorna som legat ner var något svårare att dra upp eftersom de hade en tendens att häfta vid på den sida av halsen den vilat.

  Vad gäller sprit så påverkas den förhållandevis ganska snabbt när buteljen är öppnad och volymen av syre blir större. Efter ett antal månader är skillnaden mellan en nyöppnad och en halvfull flaska whisky tydligt märkbar. Allra känsligast är fruktdestillat typ poire williamine.
   

Dela sidan