Låt oss dela en pava – april 2019 - Barone Ricasoli, Vin Santo Castello di Brolio 2010 (79479)

Diskussion i 'Vin' startad av Mats, 28 mars 2019.

?

Hur bra var månadens pava (Pris är inte en faktor)?

Poll closed 28 maj 2019.
  1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

    0 röst(er)
    0,0%
  2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

    7,8%
  3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

    9,8%
  4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

    3,9%
  5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

    0 röst(er)
    0,0%
  6. 50-74 Kan inte rekommenderas

    0 röst(er)
    0,0%
  7. Deltar inte, men vill se omröstningen!

    78,4%
  1. LarsW

    LarsW Medlem

    Därför har man minst 3 sötsaker öppnade samtidigt i kylen.;)
    Inne på 3 månaden med min Rivesaltes Ambré från Bertrand, jättekul just nu!
     
    Last edited: 21 april 2019
    Nyllet, Mats, Trydebull och 1 annan gillar detta.
  2. Johan Blom

    Johan Blom Gått från hobbysamlare till compulsive clicker

    Tack @Mats för förtroendet, och otroligt roligt, men svettigt att försöka hitta en flaska till Maj pavan som faller detta forumet i smaken.
    Har redan beställt flaskan sen ett par dagar, och det finns allokering nog för den som vill testa.
    Återkommer med Maj tråden inom en snar framtid :cool:
     
    Tomas Lindblom, Mats och Mattias Schyberg gillar detta.
  3. Vingubben

    Vingubben Medlem

    93A5C56E-8FE4-492F-A08B-11292EBBA21A.jpeg
    Började med att prova kylskåpskallt. Doften dominerades av alkohol, bakelser och brödkryddor. När temperaturen steg kom det fram söta citrusfrukter, honung och rejält med vanilj. I smaken oxiderade toner som tillsammans med alkoholhettan, syran och sötman skapade en bra balans. Lång eftersmak med nötter och bränt socker. 92p
     
    petterkalle, Trydebull, Carinasomm och 7 andra gillar detta.
  4. john b

    john b Medlem

    Drack efter en flaska champagne och en jäkla massa pizza blanco med vit rioja-buffé. Eller om det var tvärtom. Så mer ovetenskaplig smaknot än vanligt.

    Doft vid öppning russin och vanilj. Med temperatur kommer mer spännande saker fram som inlagda citroner och peppar.
    Kall smakade den generisk dessertvin man får i vinpaket till konventionell femsjurätters. Dvs lite intorkade russin med sockerlag. Efter ett kort tag i handhållet glas kommer det fram mer syrliga och komplexa smaker. Just nu känner jag tydligt smak av bränd ananas. Finns en besk spritarom i det som inte riktigt faller mig i smaken. Kladdig men lång sötbesk eftersmak.
    84 poäng.
     
    petterkalle, Trydebull, Ekdahl och 4 andra gillar detta.
  5. LarsW

    LarsW Medlem

    Nu öppnad i drygt 3 veckor. Dracks bredvid Rivesaltes Ambré som referens.

    Riversaltes:
    Blomsterhonung, kardemumma, aprikoser och karameliserad lök i doften.
    Smak med honung, torkakde frukter som aprikos och ananas med lite julkryddor och saffran. Trevlig syra, inte väldigt kraftfull. Att den känns lite... enkel drar ned betyget nåt snäpp.
    Godare ju längre den är öppnad. Kul och denna köper jag gärna fler av.
    87p

    Russin, dadlar och mandel i näsan.
    I munnen blir Är det en ganska frisk syra som bryter av sötman. Mer russin. Ännu mer mandel... nästan lite rostade. Ananas och nåt pepprigt. Honung och smör. Har dock en liten irriterande beska som gör det nästan lite klumpigt. Men gott är det.
    88p

    thumbnail_20190428_163536.jpg
     
    Last edited: 28 april 2019
    petterkalle, Trydebull, Ekdahl och 6 andra gillar detta.
  6. Patrik Sellin

    Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

    December mot april:
    castlello di brolio kopke.jpg
    2003 Kopke Porto White Colheita: fyra månader i öppnad flaska har inte påverkat det här vinet ett dugg. Fikon, dadlar, russin och mandel. Eldig sötma, eldig alkohol, cykelslang och oxidation. Utan en mögelost är detta inte kul. Mandelkakor räcker inte långt. 79p
    2010 Barone Ricasoli, Vin Santo Castello di Brolio: Doft av smör i alla dess former: färskt, brynt och härsket (på ett positivt sätt) mandelspån, hasselnötter, färska fikon och torkade dadlar. Smöret kommer i smaken också: tillsammans med hasselnötsolja, mandelmassa och ännu mer fikon. Oljigt som bara den, med en känsla av flor. Sötman är återhållsam (mot förväntningarna), syran frisk och fräsch och alkoholen balanserad. Funkar jättebra med mandelbiscotti, men riktigt illa med choklad. @Carinasomm ger 88, jag 89+, så slutbetyget blir 89p.
     
  7. Trydebull

    Trydebull Medlem

    En ruggit kort not
    Jag har fortfarande flaskan stående med kork återinstallerad i källaren. Hade tänkt dricka ytterligare en gång innan jag skrev noter
    men inser att månaden, tiden och ffa tiden hemma rinner ut med råge så skriver ner det jag plitat ner i telefonen baserat på intag nr tre efter sex dagar öppet med kork i, förvarad vid ca 11 grader.

    Druckit samtliga tillfällen helt utan någonting till. Dåliga noter, men bra vin!

    Doften är både lätt ljust nötig och fruktig. Sötaktig med vita russin och gula plommon - samt tropisk frukt

    Smaken ger en lite för ung touch. Blandning av "rostemacka med smör", lätt honung, annanas och något lite bittermandel eller något åt det hållet. Sött. Men inte "sött som fan".

    Kan vara att den vinner med på lite tid och att det som sticker åt lite fel håll ordnar upp sig.

    Men jag tycker att det här är bra! Även idag. En ganska bra bit från det bästa Santo jag druckit, men bra. 86-87 poäng!
     
    danryd, petterkalle, glenn_peter och 2 andra gillar detta.
  8. danryd

    danryd :)

    Glömde skriva, tar lite ur minne. Russin eller kanske dadlar, aningen nöt eller snarare mandel. Positivt menat aningen kärv smak. Bra sött men inget som passar 100 till det jag brukar servera som kräver sött. Ändå höga 80. 86-88 känns rimligt
     
    glenn_peter, Mats och Mattias Schyberg gillar detta.
  9. thunberg

    thunberg Flaskfantast Administratör

    Det tog ett tag att få i sig hela flaskan. Hade medvetet sparat ett glas til helgen som var för att se hur det utvecklades. Nu har det gått över en månad sedan jag öppnade flaskan och mina första noteringar har försvunnit dessvärre. Men lite taget från minnet så ger det just inget bestånde minne. Ganska slätstruken där en florsockersötman ligger som ett lock ovanpå. Standard doft och smak av burkananas, aprikoser, honung och krossade mandlar. Något syntetiskt i smaken, typ järn, fast inte i mineralform Kan inte riktigt placera det. Sista glaset visar på en lätt oxidation men inte mycket. Florsockersötman har tonats ner men dessvärre har även djupet försvunnit. På det positiva så satt det som en smäck till cantucciniskorpor.
    Ett sött vin att bjuda på till kompisar som inte dricker sött i vanliga fall. enkelt och korrekt men utan några som helst unika egenskaper. "Intetsägande" sa Bill, "och snabbt bortglömd" sa Bull.
    82 pinnar får det bli.
     
    glenn_peter, Mats och Mattias Schyberg gillar detta.
  10. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Rösterna räknade här.
     

Dela sidan