Låt oss dela en pava – mars 2019 - JM Sélèque, Solessence Brut Rosé (72908)

Diskussion i 'Vin' startad av Vingubben, 1 mars 2019.

?

Hur bra var månadens pava (Pris är inte en faktor)?

Poll closed 12 april 2019.
 1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  0 röst(er)
  0,0%
 2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  4 röst(er)
  8,3%
 3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  12 röst(er)
  25,0%
 4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

  7 röst(er)
  14,6%
 5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  0 röst(er)
  0,0%
 6. 50-74 Kan inte rekommenderas

  0 röst(er)
  0,0%
 7. Deltar inte, men vill se omröstningen!

  25 röst(er)
  52,1%
 1. Borjes_bubblor

  Borjes_bubblor Hobbyfantast - Instagram: borjes_bubblor

  Drog en chansning när jag skulle hämta ut mina Roland Champion och frågade om den kunde kolla de varor som dem inte har loggat in på Systembolaget än. Vips så hade dem fått in min J-M Sélèque Solessence Brut Rosé :D

  IMG_20190315_171829_282.jpg
   
  Patrik Sellin, glenn_peter, Elvis och 8 andra gillar detta.
 2. Vingubben

  Vingubben Medlem

  CA738E52-4562-483E-BCCE-55803208935B.jpeg

  Skall nu ge mitt omdöme om ett vin som jag har valt, men aldrig tidigare provat. Kan man vara objektiv, eller har man en förhoppning, om att man valt något intressant och bra, som redan innan har satt ramarna för vilket betyg man skall ge? Ingen aning men gör ett försök. Tycker att vinet var svåranalyserat då det förändrades rejält med tid. Direkt ur flaskan och med relativt låg serveringstemperatur, ca 6˚C, var vinet knutet och rätt enkelspårigt. Ni som inte har provat ännu, ge det tid, gärna på karaff, och låt temperaturen stiga upp en bit över tvåsiffrigt.

  Dofterna domineras av mandelmassa, citron, vetebulle (sarare än rostat bröd) och fräna örter som tex rosmarin. Mycket jordgubb i smaken, specielt i tidig fas, grapeskal, örter som mynta, enbär och rosmarin. Lång eftersmak som gick över till svarta vinbär och påtaglig söttma. Härlig syra som ropade efter något att tugga på. Trots de tydliga jordgubbarna var det ingen frukt- och saftbomb. Vinets främsta preferens var balansen.

  Vinet är mycket bra redan idag, men kommer att utvecklas ytterligare av ett par år på rygg. 91p. Kommer definitivt köpa ett par flaskor till för källaren, samt prova mer från producenten om tillfälle ges.
   
  mnor, Trydebull, LarsW och 9 andra gillar detta.
 3. Borjes_bubblor

  Borjes_bubblor Hobbyfantast - Instagram: borjes_bubblor

  Här är min enkla recension av Roséchampagnen.

  Doften ger en lätt förnimmelse av gula äpplen, citrus, röda bär, jordgubb, smultron och vinbär.

  Smaken är till en början lite lätt besk men öppnar sig sedan och bjuder in på ett samspel av gula äpplen, röda bär och smultron. Medellång eftersmak.

  Det är en förhållandevis enkel rosé men det är i min värld väldigt prisvärd. Kommer definitivt att beställa hem ett par till flaskor för att se vad ett par års lagring kan göra med den. Gjorde även ett litet dofttest där jag luktade på anis och sedan på champagnen. Helt plötsligt så var det som om man hade en hallonlakrits-klubba i handen, magi!

  1730.jpg

  IMG_20190317_120737_551.jpg
   
  Last edited by a moderator: 17 mars 2019
  Skrutt, mnor, Trydebull och 11 andra gillar detta.
 4. Borjes_bubblor

  Borjes_bubblor Hobbyfantast - Instagram: borjes_bubblor

  Ber om ursäkt för missad spoiler. Tack till den som hjälpte mig :)
   
  Mattias Schyberg och Christer J gillar detta.
 5. mnor

  mnor Medlem

  Tog med mig flaskan till en middag, alltid kul att få lite mer feedback än bara min egen

  Jordgubbar, tuttifrutti godis, inslag av rabarber och söt citrus. Första munnen får mig att tänka att detta är sött och inser dock ganska snabbt att det finns en hel del syra i vinet och dosagen inte allt bör vara allt för hög. Jag letar ofta efter mer syrlighet i rosé champagne och inser att det påverkar mitt omdöme negativt direkt. För detta är ett bra vin även om det absolut inte är ett WoW från min sida och därmed för det 88 poäng i min skala (ett mycket bra vin med speciella kvaliteter). Vad tyckte övriga i sällskapet. Min fru ratade det men det gör hon oftast med Rosé champagne, endast de riktiga rosé prestige cuvéerna som har kommit igenom hennes nålöga. Mina bekanta tyckte det var en mycket god och trevlig champagne och påpekade att det skulle nog skulle känts ännu godare om det varit så där 20 grader celsius varmare.
   
  Trydebull, LarsW, Ekdahl och 4 andra gillar detta.
 6. Johan_H

  Johan_H Medlem

  Jag har ett förslag. Vad sägs om att "Låt oss dela en pava"-trådarna får en egen "mapp" på forumet som listar dem i kronologisk ordning?
  Eller har den idén redan varit påtänkt, och det finns någon teknisk anledning varför alla trådarna ligger under mappen Vin?
   
 7. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Lysande idé! @Mattias Schyberg ?
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 8. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Bra idé! @Daniel B kan nog lösa det!
   
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Vi har ju en tråd här som fyller samma funktion:

  https://www.finewines.se/threads/lat-oss-dela-en-pava-retrospektiv.3415/
   
  Johan_H gillar detta.
 10. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  Nej, inte en tråd utan en egen mapp ex mellan "Vin" och "Vinkällare och annat" Där alla trådar från månadens vin samlas. Jag tycker det är en lysande idé. Det är många gånger jag har letat efter trådar från gamla månadsviner och det tar ett tag att hitta dem.
   
  Gladekocken, Johan_H, Emanuel och 1 annan gillar detta.
 11. Johan_H

  Johan_H Medlem

  Den tråden gillade jag, informativ och trevligt med tydlig statistik, men den var "lite svår att hitta". :) Kanske skulle den fästas högst upp i mappen "Vin".

  Exakt så menar jag. :)
   
  Tomas Lindblom och Mattias Schyberg gillar detta.
 12. Pontus

  Pontus Medlem

  Jag brukar googla, funkar fint :) .
   
  Johan_H gillar detta.
 13. Ludvig O

  Ludvig O Medlem

  image1.jpeg

  För mig ett väldigt välbalanserat vin som dracks ikväll i god väns lag med olika ostar, bröd, olja, tapenade m.m.
  Doften var något intetsägande och stack inte ut mot smaken som gav toner av framförallt grapefrukt och viss syra. Låg sötma, medel syra och toner av bär. Tycker det levererar för sig självt utan tillbehör men bubblorna gör mig alltid osäker.
  Jag ger vinet 90p pga dess runda och tydliga smak utan att sticka ut. Balanserat och enkelt att tycka om!
   
  Trydebull, LarsW, Ekdahl och 7 andra gillar detta.
 14. JC:s Vintankar

  JC:s Vintankar Bloggare

  Dags att redovisa några tankar.
  Det här är ett riktigt trevligt vin. Gott och charmigt. Friskheten finns där både i doft och smak. Bubblor en masse och en fin mousse.
  I doften massor av blodgrape, röda bär, musselskal, någon liten örtighet, rostade nötter och röda äpplen.
  I gommen är det grapefrukten som tillsammans med de röda bären (smultron, hallon, tranbär) helt dominerar intrycken. Efter en lång stund och med stigande temperatur dyker det upp lite krita, örter, gul/röda äpplen och någon tropisk frukt.
  En mycket välbalanserad champagne som gjord för att vara entrédryck vid sommarens tillställningar. Trevligt prissatt och jag kommer fylla på förrådet.
  Betyg 4
   
  Trydebull, LarsW, mnor och 7 andra gillar detta.
 15. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Senare än vanligt, men nu blev det dax för månadens vin:
  biutiful seleque rose.jpg
  Inte allt för tufft motstånd den här gången:
  Isaac Fernandez Biutiful Cava Brut Rosé: doft av mandarin, pomerans och smultron. I smaken finns jordgubb, mandarin, mjölkchoklad, örter och med tilltagande luft och värme, lite sardellsälta. Moget och tilltalande, passar bra till fet korv. Bubblorna är små och fina, men kanske inte så många? Syran kunde ha varit lite högre 84-85p.
  NV J-M Seleque Champagne Brut Rosé Solessence: Initialt är det massor av jäst och lite blodapelsin. Med lite luft/värme vädras dock jästen ut och det blir betydligt trevligare. I doften finns det massor av blodapelsin, transparente blanche och något metall/mineral, typ rostig bil. Blodapelsinen återkommer i smaken tillsammans med grapefrukt, hallon och jordgubbar. Syran är hög, men bubblorna är alldeles för stora för att det ska vara elegant. Helhetsintrycket är dock ganska gott, kanske mest för att syran är så snygg. Förlorar inte på att bli lite varmare, syran är hög och sötman är låg och nyanserna kommer fram med högre temperatur. 88p.

   
  Trydebull, LarsW, Ekdahl och 8 andra gillar detta.
 16. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Skönt fruktig doft av hallon och smultronpuré med en stänk citron i. En del brödighet och rostade toner. Något hetsig i gommen, mer åt grapefrukt, jordgubbar i slutet. En viss nötighet, ok längd, fyllig. En bra rosé som förtjänar en skön sommardag för att blomma ut helt. Vårkänslorna svallar så det blir 88 poäng med mersmak.
   
  Trydebull, LarsW, Ekdahl och 5 andra gillar detta.
 17. Jonas Sand

  Jonas Sand Medlem

  Först av allt bör nämnas att jag Inte är en van rosédrickare, än mindre roséchampagne.

  Doft: ickefärdigt bröd, jästtoner som ebbar ut med luft. Halvmogna jordgubbar och någon smågodis-ton som är svårdefinierad.

  Smak: initialt en blandning av citrus och jordgubbar som ev ger en liten mindfuck till tranbär. Pigg citronsmakande syra. Grapefrukt kommer mot mitten/slutet och håller sig i eftersmaken. Det ger en liten besk ton som kanske ger en torrare upplevelse än doften gav försmak om.

  Munkänslan än bra. Lite ettriga bubblor kanske men vinös och fyllig känsla i min bok.

  Jag landar på 88 poäng. Kanske att det växer med några pinnar om det får runda av hörnen liggandes på rygg något extra år.

  Jag funderar på om det i dagsläget hade mått bra om det var en lite högre dosagé (trodde aldrig jag skulle skriva det...)?

  Vinet vinner på högre temp och ur vitvinsglas kontra champagneglas vid dagens test.

  Fan vad svårt det här är. Det är dock väldigt bra övning för att sätta ord på sina upplevelser.
   
  Trydebull, LarsW, Ekdahl och 10 andra gillar detta.
 18. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  ..jag testar roséchampagne :). Kan det vara bättre? Jo, att jag kunde testa utomhus i solen....Flaskan testades över två dagar och det var skillnad.
  Dag 1: Kall direkt ur kylen. Kraftig mousse, hög syra, mineral och GRAPE! Beskt som attan! Känner inte mycket annat? Efter några timmar och med högre temp kommer det fram röda bär och omogna röda äpplen. Saknar tyngd! 85-86p
  Dag 2: Även direkt från kylen så är det mkt bättre än igår! Den har fått lite kropp! Aningen brödighet och en massa röda bär, vinbär och jordgubbar. Jäkligt trevligt faktiskt så jag ångrar att jag bara sparade 1/3. 88-89 idag så det får bli slutbetyg. Kommer köpa mer till terassminglet i sommar! Jäkligt p***v**t :rolleyes:
   
  Carinasomm, Trydebull, LarsW och 6 andra gillar detta.
 19. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  Svårt att googla när man inte kommer ihåg namnet...:confused:
   
 20. Pontus

  Pontus Medlem

  Vingubben och Mattias Schyberg gillar detta.

Dela sidan